Tilastot 2018 sävelin

Vuosi 2019 saapui lähes varkain ja on jälleen kerran aika vilkaista mennyttä vuotta ja muistella missä on tullut reissattua.  Vuotta 2018 voi aivan syystä kutsua mahtavaksi matkailuvuodeksi, sisälsihän se ennenkokemattomia matkoja ennennäkemättömissä maissa tietenkään unohtamatta niitä tuttujakaan maita. Niihin tuttuihin maihinhan on tullut palattua juuri siitä syystä, että ne ovat jo osoittautuneet hienoiksi matkailukohteiksi.

Hiilidioksiidipäästöt ovat olleet loppuvuoden puheenaiheena ja siksi hienoa kuluneessa vuodessa olikin laiva- ja bussimatkailun suuri osuus, 154:stä muualla kuin kotona vietetystä yöstä peräti 34 yötä tuli vietetyksi laivalla tai veneessä ja 77,000:sta matkakilometristä 17,000 tuli vietettyä bussissa tai merellä. Myönnettäköön, että lentokilometrien osuus jäi vieläkin turhan mittavaksi, toisaalta tällaisena vähän varttuneenpana kansalaisena on aina vähän epävarmaa kuinka monta matkailuvuotta enää on edessäpäin.

Haluan nyt heittäytyä matkavuoden  2018 tunnelmiin sävelin syystä, että maita muistellessani nämä sävelet soivat päässäni korvamadon intensiivisyydellä.  Vuoden aikana vierailin 18 maassa joista peräti 8 oli uusia kohteita. Kyseiselle maalle valitsemani sävelmän kuulet klikkaamalla maan nimeä.

Matkavuosi alkoi helmikuussa kun lensimme Buenos Airesiin risteilläksemme Etelä-Amerikan eteläkärjen ympäri. Argentiinan ja Chilen satamat kävivät pian tutuiksi, pistäydyimme myös Falkland Islandin saarella ja kiersimme Kap Hornin. Buenos Airesiin kuuluu ilman muuta sävelmä ”Don’t cry for me Argentina” Andrew Lloyd Webberin musikaalista Evita, kävimmehän myös tutustumassa Evita Peronin perhehautaan Recoletan hautausmaalla.

Buenos Airesin kaduilla

Argentina, Don’t cry for me Argentina

 

20180219_152026

Ennen kuin poistuimme Buenos Airesista kävimme päiväristeilyllä Uruguayssa. Väitetään, että tango on alunperin kehitelty Uruguayssa ja La Cumparsita onkin urugualaisen 17-vuotiaan Gerardo Matos Rodriguen  1900-luvun alussa säveltämä tango. Se on myös Uruguayn  kansallistango, tässä sen esittää Julio Iglesias.

Urugua, La Cumparsita

Helpolle visiitille Uruguayhin

Kap Hornin ja Ushuaian jälkeen olimme jo Chilessä, siellä meidät valloittivat upeat luontokohteet Puntas Arenas, Puerto Montt ja Chacabuco. Risteilymme loppui San Antonioon ja matkasimme sieltä tutustumaan maan pääkaupunkiin Santiagoon.

Chilestä tulee väkisinkin mieleen Violetta Parra joka muokkasi 70-luvulla chileläisiä kansanlauluja uuteen uskoon. Tässä ”Elämälle kiitos” eli ”Gracias a la vida”.

IMG_20180326_082459_509

Chile, Gracia a la vida

Santiagossa ihailemme muraaleja ja otamme selvää mitä on Pisco sour

Alkuvuodesta tuli käytyä myös pari kertaa Tukholmassa. Siellä on aina mukava pistäytyä, sopivaa sävelmää vaan oli  vaikeaa valita. Koska minulla on pitkäaikainen rakkaussuhde Tukholmaan päädyin  erääseen ikivihreään balladiin Sven-Bertil Tauben esittämänä. Balladi on Evert Tauben sanoittama ”Min älskling”.

Ruotsi, Min älskling

Toukokuussa teimme matkan Portugaliin, vietimme rantaelämää Estorilissä mistä muutimme sitten Lissaboniin kuuntelemaan Euroviisuja. Vuoden  2017 Euroviisujen voittaja Salvador Sobral  saa esittää kappaleensa ”Amar Pelos Dois”.

Estoril vai Cascais?

10 Lissabonin nähtävyyttä

Portugal, Amar pelos Dois

20180506_185445.jpg

Kesäkuussa sai mieskin vihdoin lomaa ja lähdimme seikkailemaan Kanadaan. Asuimme Torontossa, patikoimme kaupunkia ristiin, rastiin, vierailimme läheisillä saarilla ja kävimme sieltä päiväretkellä myös Niagara Fallsissa.

Justin Bieber on kanadalainen nuorisoidoli, mutta kyllä hänen musiikkinsa uppoaa vähän vanhempaankiin tätiin.

Kanada, Love Yourself

Päivä Niagaran putouksilla

20180607_133446

Kesällä oli aikaa lähteä myös 3G-lomalle Kreetalle, silloin lomailtiin lasten ehdoilla, mikä tietysti tarkoittaa paljon uimista ja paljon jäätelöä.

 

IMG-20180820-WA0012.jpg

Ihan tavallinen turisti

Kreikka, Christos Nikopoulos

Elokuun lopussa ehdin myös Tanskaan, nautiskelin pari päivää Kööpenhaminan atmosfääristä. Kööpenhamina on yksi suosikkikaupungeistani rentoutensa ja mannermaisuutensa ansiosta. Valitsemani musiikki on vähän uudempaa tuotantoa, nimittäin Tanskassa erittäin suositun Burhan G:n Karma.

Tanska, Burhan G

Lempipaikkojani Kööpenhaminassa

Rosenborgin linna Tanskassa on varsinainen aarreaitta

DSCN1737

Baltia kutsui jälleen syyskuussa, silloin onkin mielestäni paras aika vierailla siellä. Lensin Dubrovnikiin ja busseilin sieltä minulle ennalta tuntemattomaan Montenegron pääkaupunkiin Podgoricaan jossa viivyin pari yötä.

Montenegro, Milan Popovic

Euroopan pääkaupungit tutuiksi, vuorossa Podgorica

Matka jatkui junalla upealla maisemareitillä Belgradiin. Serbialainen musiikki on balkanilaista joka usein on mustalaismusiikkia.

DSCN1946

 

Serbia, Boban & Marko Markovic

Onko tämä Euroopan kaunein junamatka?

Belgrad – idän ja lännen rajalla

 

Lokakuussa alkoi pitkä bussimatkani Pikavuoro Bangkokiin-bussin kyydissä. Astuin bussiin  Helsingistä ja matkasin pitkin Venäjää Siperiaan asti. Venäjällä pysähdyimme useaan kaupunkiin, Moskova jäi mieleen valtaisana metropolina ruuhkaisine sisääntuloväylineen ja miljoonine asukkaineen. Sävelmänä tässä esittäytyy ”Hiljaiset  illat” 60-luvulta.

 

DSCN2176

 

 

Venäjä, Hiljaiset illat

Venäjältä matkamme jatkui Kazakstaniin ja Astanaan. Kazakstanilaiset haluavat erottautua Venäjästä, suuren suosion maassa onkin saavuttanut Q-pop eliQazag pop. Tässä esiintyy Ninety one-yhtye ja ”All I need”.

Kazakstan, Ninety One

Halki Kazakstanin

20181103_153749

Ajettuamme Kazaksatanin poikki tulimme Kirgiisiaan joka on tunnettu korkeista vuoristaan, hevosistaan ja paimentolaisista jotka asuvat kesäisin jurtissa. Tutustuimme kahteen kaupunkiin, maan pääkaupunkiin Bishkekiin ja maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Oshiin.

Kirgiisia, kansanmusiikkia

Kahdesti Kirgisiaan

DSCN3252

 

Seuraava maa odotti jo vuoroaan, Uzbekistan ja vanhat Silkkitien solmukohdat Tashkent ja Samarkand. Onneksi nämä Samarkandin mittaamattoman arvokkaat ja simäähivelevän kauniit mausoleumit on kunnostettu jälkimaailmankin ihailtaviksi.

Uzbekistanilaista kansanmusiikkia

Tadzikistanin ja Uzbekistanin kansanmusiikille on tyypillistä luuttu. Se polveutuu arabialaisesta ja turkkilaisesta kulttuurista. Kansanmusiikkia kutsutaan falakiksi ja sitä soitetaan aina suurissa juhlissa kuten esimerkiksi häissä.

Uzbekistan – silkkitien ytimessä

Samarkand – Keski-Aasian lumoava kaunotar

IMG-20181113-WA0009

Viimeisenä Keski-Aasian maista vierailin Tadzikistanissa, joka on naapureitaan köyhempi maa, mutta osoittautui erittäin vieraanvaraiseksi. Tulevaisuudessa turismi varmaankin lisääntyy ja tuo maahan kaivattua valuuttaa, eri asia on  miten kansa muuttuu lisääntyvän turismin myötä.

Tadzikistan, ehkä köyhä, mutta ystävällinen

Tadzikistan, kansanmusiikkia

DSCN3163.jpg

Vuoden viimeinen matka suuntautui Teneriffalle. Päätimme tänä vuonna hyödyntää RCI-huoneistoamme. Lähinnä viikko kului uiden ja syöden, Atlantin kalaruuat kun ovat ah, niin  herkullisia. Joulukuun liukkaat tiet ja pimeät, pitkät päivät katkaisikin mukavasti viikon breikki.

Espanjaa saa edustaa tämä Juanesin kappale ”Para Tu Amor”. Juanes itse saattaa olla  Kolumbiasta, mutta laulu espanjaksi ja kaunis, ei kai siinä muita perusteluja tarvita.

DSCN3374.jpg

IMG_20181219_224556_583

 

Espanja, Para ti Amor

 

Kommentoimalla tätä kirjoitusta olet mukana myös Helsingin matkamessujen 18. – 20. 1. lippuarvonnassa. Liput ovat kahdelle ja ne tullaan lähettämään voittajalle sähköisesti  14.1.

Matka_logo_Messukeskus

 

 

 

 

 

 

 

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa Blogit.fi

22 vastausta artikkeliin “Tilastot 2018 sävelin

 1. Aina näitä sun juttuja selatessani oppii uutta . En tiennyt , että La Cumparsita on uruguaylainen sävelmä💃

  Tykkää

  1. Eipä ihme, on niin vanha kappale, että isoäitimmekin on sitä kuunnellut 🙂

   Tykkää

 2. Olihan taas paljon tietoa ero kohteista. Haluaisin matkamessuille ystävättäreni kanssa.

  Tykkää

 3. Intressanta resor Du varit med om! ”Matkailu avartaa!”

  Tykkää

 4. Kyllä on ollut melkoinen reissuvuosi! Tuota bussimatkaanne tuolla silkkitien varrella tulinkin seuranneeksi. Mukavaa alkavaa reissuvuotta 2019!

  Tykkää

  1. Kiitos! Tuskin ihan heti lähden uudelle bussimatkalle.

   Liked by 1 henkilö

   1. Ai jaa oliko se rankka reissu?

    Tykkää

   2. No ei sinänsä rankka, mutta bussimatkat vievät kauan aikaa eikä aina pysty irrottautumaan.

    Liked by 1 henkilö

 5. Mielenkiintoinen kokonaisuus, johon musiikki tuo oman makunsa. Hyvä idea! Hyvää matkailuvuotta 2019!

  Tykkää

  1. Kiitos! Kuin myös! Noita kappaleita oli ihan hauska etsiä.

   Tykkää

 6. Sulla ollut monipuolinen reissuvuosi. Erityisesti loppuvuoden kohdepostauksia tuli luettua, kun niistä ei kovin usein ole mitään juttua. Itse oon menossa Torontoon alkukesästä 12v tyttären kans. Ollaan pari päivää myös Niagara fallsissa ja tuo vaijeriliuku ois mukava. Oon suunnitellut tyttäreni pään menoksi ja iloksi jo whirlpool jetboat – ajelun Niagaran koskessa 🙂 Hyvää reissuvuotta 2019 sinulle.

  Tykkää

  1. 12-vuotias varmasti pitää vaijeriliuusta, meikälle se on vähän extremeä. Pienenä vinkkinä, Skylon-tornista on mahtavat näkymät koko alueelle, helikopteri on 10 kertaa kalliimpi. Jos haluaa käydä myös Yhdysvaltojen puolella nin etäisyydet ovat yllättävän pitkiä vaikka näyttävät lyhyiltä. Aikaa on varattava runsaasti, mutta eiköhän kaksi päivää riitä.

   Tykkää

 7. Etenkin tuo reissu eteläkartiossa on pakko olla ollut hieno, paiskata tassua pingujen kanssa. Sen ainoan kerran pingun kanssa luonnossa ne olivat letargisia. Ehkä se johtui siitä, että olimme niin lähellä päiväntasaajaa. Se on ihan kyä niin, että kun ikää on enempi, pitää reissata, kun ei tiedä, kuinka pitkään voi. Näin on minun vanhempani, esimerkiksi, etteivät ne enää pysty menemään minnekään. Itsekin olen melko vaivainen. Pakko kuitenkin myöntää, että minua kiinnostaa pingu enemmän kuin mistä tango on kotoisin ja toivoisin olevani kaukana sinä hetkenä, kun tango pistetään soimaan.

  Tykkää

  1. Minua kiinnostavat molemmat, pingut ja tangot ja molempia oli runsaasti tarjolla. Hienoin paikka pingviinien ihailuun oli Falklandin saaret, siellä oli runsas lajisto( ja pirteitä kaikki).

   Tykkää

 8. Vau miten tiivis reissuvuosi, olet ehtinyt näkemään tosi paljon ja kiinnostavia kohteita! Etelä-Amerikka kiinnostaa kovasti itseäkin, olisi ihana kun saisi vähän pidemmän loman järkättyä ja voisi kierrellä maasta toiseen vähän pidemmän aikaa.

  Tykkää

  1. Utelias luonteeni ajaa minua uusiin kohteisiin 😉 Pidin kyllä Etelä-Amerikasta, pitäisi vain jatkaa edemmäs pisin Chilen rannikkoa.

   Tykkää

 9. Onpa hauska (musiikki)yhteenveto hienosta vuodesta. Etenkin Etelä-Amerikka ja bussimatka jäivät mieleeni.☺️

  Tykkää

  1. Kiitos! Nepä ne kohokohdat taisivat ollakin.

   Tykkää

 10. Jestas mikä valikoima erilaisia kohteita, kyllä oot monipuolisesti ehtinyt reissata ☺️

  Tykkää

  1. Kieltämättä parempi vuosi kuin edellinen jolloin olin 3 kuukauden matkustuskiellossa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close