Rosenborgin linna Kööpenhaminassa on varsinainen aarreaitta

Ei varmaankaan tule kenellekään yllätyksenä, että pidän linnoista ja kartanoista ja koluan niitä mielelläni. Tanskasta löytyykin monta hienoa linnaa, useimmat ovat kaukana Kööpenhaminasta, mutta sieltäkin löytyy pari, nimittäin Amalienborg ja Rosenborg. Edellämainittu on yhä asuinkäytössä vaikka sinnekin toki pääsee katselemaan. Rosenborg valmistui alunperin Kristian IV:n kesämökiksi  vuonna 1634, siihen aikaan se sijaitsi keskellä maaseutua. Siellä ehti majailla neljä kuningasta kunnes  1700-luvun alussa silloinen kuningas Fredrik IV pakkasi kimpsunsa ja kampsunsa ja muutti rakennuttamaansa Fredriksbergin linnaan. Rosenborgin linnasta tuli säilytyspaikka kruununkalleuksille ja muille arvoesineille. Kuninkaitten vieraat saivat siellä ihailla tanskalais-norjalaista hyvinvointia ja rikkautta.  Museona ja taideaarteiden sekä kruununjalokivien säilytyspaikkana linna on toiminut vuodesta 1838.

Sisäänpääsymaksu linnaan on 110 kruunua, sillä pääsee sekä itse linnaan, että kellarin aarrekammioihin. Puistoon on vapaa sisäänkäynti. Linnaan on jonotussysteemi, vain tietty määrä vierailijoita otetaan kerrallaan sisään.

Kolmikerroksisen linnan ensimmäiset kerrokset koostuvat asuin- ja työhuoneista, ylimmäisessä kerroksessa sijaitsevat ritarisali ja kruunajaissali.

DSCN1770
Ritarisalia hallitsee suvereenisti Frederik III:n valtaistuin

 

20180829_101230

Kuninkaan ja kuningattaren valtaistuimet sijaitsevat salin toisessa päässä

20180829_101018
Katto on valkoiseksi rapattu, sitä koristavat stukkokoristeet ja valtion vaakuna

Pohjakerroksen huoneet on nimetty rakentajansa Kristian IV:n mukaan, on makuuhuone, kylpyhuone, pukeutumishuone, työhuone ja talvihuone johon on kerätty hollantilaista taidetta.

Seinät ovat kaikissa huoneissa täynnä tauluja, vapaata pintaa ei juuri näe.

Seuraava kerros on omistettu Frederikeille, heitä oli viides, kuudes ja seitsemäs ja tietysti myös heidän vaimonsa.

Täällä seinissä on maalatut tapetit ja niiden päällä on usein suuria gobeliinejä. Sekään ei vielä ole kylliksi vaan gobeliinin päälle on ripustettu taulu tai koristeellinen peili.

 

DSCN1754
Kaikki seinätila on omistettu taiteelle
DSCN1761
Frederik vai Kristian – siinäpä pulma. Joka toinen kuningas oli Frederik, joka toinen Kristian. Kuvassa oletettavasti Frederik III.

 

DSCN1768 (2)
Kangastapetti, gobeliini ja koristeena taulu

 

DSCN1757
Joku piti kovasti azulejo-kaakeleista, koko huone on nimittäin vuorattu niillä

 

Huonekalut ovat etupäässä barokkia. Lipastoja ja tuoleja on kymmeniä erilaisia. Hauskin tuoli on ”pimeässä huoneessa”, siellä oleva tuoli  kastelee istujan housut. Kristianin pikku pila.

 

 

 

Näitä lipastoja on turha etsiä Ikeasta

20180829_102148

20180829_102501

 

Linnan kellariin pääsee erillisestä sisäänkäynnistä. Sieltä löytyy erilaisia aseita, on turnajaisaseita, seremonioissa käytettäviä aseita ja metsästysaseita. Vitriineissä on myös arvoesineitä, norsunluisia rasioita ja meripihkakoristeita. Täältä löytyy myös linnan viinikellari, Rosenborgin viini onkin maailmankuulua, sitä on valmistettu 1500-luvulta asti. Nykyään tosin puiset tynnyrit ovat vain rekvisiittaa, viini  on pullotettua tai se säilytetään terästankeissa. Rosenborgin  viiniä nautitaan vain harvoissa ja valituissa tilaisuuksissa.

DSCN1792

Kaikkein pyhin – aarrekammio – sijaitsee vieläkin alempana. Arvokkain esine on Kristian IV:n timantein koristeltu kruunu lasivitriinissä. Täältä löytyy myös valtikka, miekka, ökykoruja ja muuta rekvisiittaa. Ei riitä, että aarteet ovat panssarioven takana, holvissa on tehokkaat hälytyslaitteet ja linnan edessä partioi myös vartiosotilas.

 

 

 

 

Puutarhaa riittää linnan ympärillä, niin myös puistossa vierailijoita, heitä on yli 2 miljoonaa vuosittain. Päinvastoin kuin linnaan, puutarhaan ei ole pääsymaksua joten puutarha onkin muodostunut kaupunkilaisten suosituksi virkistyspaikaksi, siellä voi vaikka nauttia ruusuntuoksusta ja napostella eväitä  raikkaassa ilmassa kaupungin saasteilta suojassa. Jollei ole tullut omia eväitä mukaan on alueella myös kahvila josta saa virvokkeita ja pikkunaposteltavaa.

20180829_10143420180828_13120720180828_133225

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa

ja portaalissa Blogit.fi

10 vastausta artikkeliin “Rosenborgin linna Kööpenhaminassa on varsinainen aarreaitta

 1. Kiitti vinkistä. Tiedä vaikka Kopikseen tulisi lähdettyä tässä.

  Tykkää

  1. Köpikaeen meno kannattaa aina.😁

   Tykkää

   1. Onko antaa muita vinkkejä Kööpenhaminaan?

    Tykkää

   2. Itse haluaisin käydä Lousiana-museossa, se on vähän Kööpenhaminan ulkopuolella. Vanha, kunnon Tivoli on mukava alue aikuisillekin vaikkei olisi laitteista kiinnostunut, sinne on valitettavasti sisäänpääsymaksu.

    Liked by 1 henkilö

   3. Kiitti vinkeistä! Tivoliin kai nyt on mentävä! Viimeksi se jäi väliin. Sinne on kai puistoon eri hinta kuin laitteisiin.

    Tykkää

 2. Vain pieni kommenti tuohon Rosenborg-viinin kuuluisuuteen. Viini on täällä Tanskassa tunnettua siitä, että se on ihan kamalan hapanta:-). Ei sitä tietysti ole myytävänä missään, mutta sitä tarjotaan kunigattern Uuden vuoden päivällisellä maan johdolle ja muutama heistä on antanut hienovaraisesti ymmärtää että hapanta on.

  Tykkää

  1. Mielenkiintoinen tieto. Eipä sitten tarvitse kadehtia niitä jotka saavat tätä viiniä juodakseen.

   Tykkää

 3. No enpäs ole ennen ajatellut että Köpiksestäkin voisi löytyä linna. En ole päässyt vielä tutustumaan koko kaupunkiin, mutta yleensä ollaan kyllä käyty katsomassa kaikki mahdolliset linnat mitä vain ollaan voitu. Aika hienolta näyttää tämäkin…

  Tykkää

  1. Löytyy toki ja lisää linnoja löytyy Tanskan muilta saarilta. Jotain niissä linnoissa vaan on.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close