Lempipaikkojani Kööpenhaminassa

Pitäisi käydä paljon useammin Kööpenhaminassa, vähintään kerran vuodessa. Miksi ihmeessä pitäisi? Siihen on monta hyvää syytä. Kööpenhamina on lähellä, siellä piipahtaa helposti viikonlopussa ja sinne  saa myös hävyttömän edullisia lentoja. Kööpenhaminassa on  myös ihan keskieurooppalainen tunnelma, paljon mutkattomampi ja vapaampi kuin pohjoisemmassa. Turhan usein tulee vain ajettua Kööpenhaminan läpi, nyt korjasin vähän tilannetta ja vietin Kööpenhaminassa kaksi päivää.

Jos saapuu Kööpenhaminan rautatieasemalle niin ennemmin tai myöhemmin huomaa olevansa Strøgetillä, keskustan kävelykadulla. Sieltä ja lähikaduilta löytyykin kaikki tärkein, runsaasti ravintoloita, kahviloita ja ylettömästi shoppailumahdollisuuksia. Mutta Kööpenhamina ei suinkaan ole pelkkä Strøget, siellä on toki paljon muutakin.

Nyhavnia ei noin vain ohiteta

 

IMG_20180902_131346_118

Nyhavn on paikka missä turistit parveilevat, missä räpsitään kauneimmat matkakuvat ja missä syödään lounasta ylihinnoitelluissa ravintoloissa kanavan varrella. Mutta ei auta, sinne on pakko ängetä koska eiväthän ne kaikki turistit sinne turhan takia mene, Nyhavn on söpö, Nyhavn on trendikäs, Nyhavn on karkkia silmille kirjavine taloineen ja iloisenvärisine lotjineen. Täältä lähtevät myös alukset kanava-ajeluille.

Paras kulkuväline kaupungissa

Kaupungissa on hyvä metroverkko ja jalkaisinkin jaksaa kulkea ydinkeskustassa, mutta silti kannattaa kulkuvälineeksi valita polkupyörä sillä se on ehdottomasti kätevin tässä kaupungissa. Pyöräteitä on joka puolella, ne ovat hyväkuntoisia ja pyöräillä voi millaisessa asussa tahansa. Lapset kulkevat kätevästi polkupyörän etulaatikossa tai takaboksissa. Polkupyöriä voi vuokrata melkein joka kadunkulmasta, päivävuokra vaihtelee 50-120 kruunun välillä. Jalankulkijana on kuitenkin välillä hankalaa kun aina ei tosiaankaan odota pyörän sujahtavan ohitse gepardin nopeudella.

20180829_113624

Kööpenhaminan oudoin paikka

Kaupungin oudoin paikka on varmastikin Nyhavnin eteläpuolella sijaitseva Cristianshavn ja sen viereisen järven rantamille  rakennetut  Christianian vaatimattomat käsityöläisasunnot. Christianhavnissa toimii päivisin tori jolla asukkaat myyvät valmistamiaan tuotteita; etupäässä koruja ja vaatteita. Suunnilleen joka toisessa myyntipöydässä kaupiteltiin hasista, siemeniä, pikkuleipiä ja mitä lie yrttejä. Näitä ostoksia polteltiin ja nautittiin sitten torin kahvilan pöydissä. Koska illalla odotti lento Helsinkiin ja siellä ehkäpä jopa tullin huumekoira emme halunnut antaa hajullekaan mahdollisuutta takertua vaatteisiimme ja jatkoimme matkaa.

dscn1820.jpg

DSCN1818

DSCN1822

 

Mainioita vohveleita

Meikäläisen makuun on kuitenkin enemmän  vohvelibaari ja sellainen löytyikin vanhasta muistista, nimittäin Munchies Torvegadenilta. Voi tuota valinnan vaikeutta. Rapeita vohveleita, erilaisia jäätelömakuja ja lisukkeita maun mukaan. Miten olisi mustikkajäätelö tai sittenkin hasselpähkinä, kinuskikastiketta ja mansikoita?

20180829_131011

Leppoisaa kyytiä kanava-ajelulla

On kaupunkeja jotka ihan vaativat, että lähdet kanava-ajelulle. Sellaisia ovat Amsterdam, Pietari ja ei  suinkaan vähäisempänä – Kööpenhamina.  Nyhavnilta ei kylläkään kannata lähteä, siellä on pisimmät jonot ja täyteenahdetut veneet. Kanava-ajelulle kannattaa lähteä joltain muulta laiturilta ja jo aamupäivällä. Veneet ajelevat kanavissa ja ne koukkaisevat myös satamaan. Siellähän istuu kivellä tuo H.C. Andersenin sadun pieni merenneito, nähtävyys numero yksi. Patsaalla käy vilske aamusta iltaan kun turistit metsästävät sitä parasta otosta. Kanava-ajelulla saakin ihastella patsasta vähän eri vinkkelistä tai vain katsella kun turistit taistelevat parhaasta kuvauspaikasta.

DSCN1694
Merenneidon selkää ihailemassa
DSCN1812
Oopperatalo on hieman uudempi nähtävyys

Veneemme reitti ohitti myös nykyisen kuninkaanlinnan, Amalienborgin, kuningasperhe olikin kotona sillä vieraana oli Emmanuel Macron ja ehkä siksi saimme ihailla myös kadulla kulkevaa paraatia.

20180828_103624-e1536057721882.jpg

Mainio ruokatori  Nørrebrossa

Nyhavnilta pohjoiseen mentäessä löytyy Nørrebron hallit ja ruokatori. Toinen halleista on erikoistunut valmisruokiin ja kalaan, toinen leipomotuotteisiin, keskellä on avoin vihannestori. Täällä voi ruokailla sisällä tai istua viihtyisillä alueilla hallien ulkopuolella. Viereisellä aukiolla oli myös ruokamessut missä sai maistella erilaisia annoksia esim. simpukoita ja erilaisia valkoviinejä.

20180828_192707

20180828_190344DSCN1742

Linna ihan parhaasta päästä

Ei päivää ilman museota, mikäli aikoo käydä museossakin kannattaa valita Rosenborgin linna joka sijaitsee Nørrebron kaupunginosassa. Se on Kristian neljännen rakentama linna 1600-luvulta. Linnaa ympäröi vallihauta ja upea puisto ruusuineen. Jollei  puistosta saa kyllikseen niin voi toki piipahtaa vielä vieressä olevassa kasvitieteellisessä puutarhassa,  sieltä löytyy myös reptiilimuseo ja perhostalo. Rosenborgin linnasta tulee erillinen postaus.

20180828_12450220180829_110516

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja sivulla Blogit.fi

29 vastausta artikkeliin “Lempipaikkojani Kööpenhaminassa

 1. Torvehallerne on yksi minunkin lempipaikoista Köpiksessä, kävimme sielä muutamaankin otteeseen syömässä kesäkuisella reissullamme! Ja Christianhavn, minunkin mielestäni perin outo paikka 🙂

  Tykkää

  1. Kiva ruokapaikka ja valinnanvaraa löytyy.

   Tykkää

 2. Köpiksestä tuntuu usein kaikki tykkäävän, ja niin mekin kun siellä alkukesästä käytiin 🙂 Ja aika moneen samaan paikkaan ollaan päädytty, meidän viikonloppureissun kohteet kirjoitin blogiin http://www.rantapallo.fi/hausfrau/2018/06/05/tarppeja-koopenhaminaan/

  Tykkää

  1. Tosiaan, useissa samoissa kohteissa olette olleet. Me emme tällä kertaa olleet tivolissa, se on kiva kohde lapsille (ja vanhemmillekin), meillä ei tällä kertaa ollut lapsia mukana.

   Tykkää

 3. Hauskaa, että olet nostanut tähän monta sellaista paikkaa, jotka kuuluvat omiinkin suosikkeihin! Köpiksessä on tullut käytyä lukuisia kertoja, seuraava matka on tiedossa jo joulukuussa. Ei sulta muuten löytyisi kirpputoreille vinkkejä? Ne on tähän asti jääneet käymättä.

  Tykkää

  1. En niin kauheasti kolua kirpputoreja koska ei ole matkalaukkua mukana, tulisi hinku ostaa jotain. Fredriksbergissa on ainakin uudehko kirpputori (kaupunginhallin aukiolla).

   Tykkää

   1. Kiitos! Täytyypä suunnistaa ainakin sinne.

    Tykkää

 4. Köpis täyttää kyllä odotukset kerrasta toiseen ja ihmisten ystävällisyys ja iloisuus on jotain, mitä aina ihastelen 🤗 Liian harvoin tulee sinne reissattua!

  Tykkää

  1. Se on niin totta, elämäniloa tarvittaisiin lisää suomalaiseenkiin katukuvaan!

   Tykkää

 5. Ströget pitää tietää, että sitä voi välttää. Shoppailu kun on Kööpenhaminassa kallista. Vaikka lennot ovat salakavalan edullisia, edullisuus loppuu kyllä siihen. Mihinkään ei voi mennä, mikä vaatii mammonaa. Siksipä Strögetillä viihtyvät ihmiset kuuluvat ehkä ylempään keskiluokkaan tai ainakin ylempään luokkaan kuin mitä itse, mikä johtaa sellaiseen ahdistukseen, mitä suomalaisilla yleisesti on länsinaapurissa.

  Sen sijaan Krisula on kiva paikka. Se on niin kiva paikka, että sinne jämähtää, mistä minun ex-kumppanini varoitti. Valitettavasti se todellakin pyörii jazztupakan ympärillä. Ihmiset, jotka sitä polttelevat ovat ihan yhtä tyhmiä kuin ne, jotka kittaavat kaliaa. Kalia pitää tietysti maistaa jossain Köpiksessä.

  Krisulassa on myös sauna, mutta kiukaalle ei saa heittää vettä. Jossain vaiheessa siellä oli suomalainen healing-sauna, jossa sai, mutta sain tietää siitä vasta istuessani Krisulan vakisaunan lauteilla. Vakisauna on sekasauna, mikä on kai yleinen tapa saunoa Euroopassa.

  Tykkää

  1. Kaikki Pohjoismaat ovat kalliita, niin se ikävä kyllä on, eipä silti, että minä pahemmin mitään ostele vaikkakin pidän kyllä tanskalaisesta designista. Noista saunoista en kyllä osaa sanoa, Pohjoismaissa on kyllä erilliset saunat miehille ja naisille ja muualla olen käynyt vain hamameissa, Granadassakin on aivan huikea hamam.

   Tykkää

 6. Alkoi tehdä mieli vohveleita! Niin herkullisen näköisiä. 🙂 sait Kööpenhaminan tuntumaan ihanalta paikalta, jonka haluaa nähdä myös itse. 🙂

  Tykkää

  1. Mutta siellähän on mukavaa! Ja vohvelit tuossa paikassa ovat aivan uskomattoman maukkaita ja rapeita. 😉

   Tykkää

 7. Hyvä tuo pyörävinkki, sillä mm. Amsterdam ja Kööpenhamina on parhaita paikkoja kokea nimenomaan pyöräillen:) Itse olen tykännyt erityisesti keskustan sivukujilla olevista pienistä designkaupoista ja kuppiloista sekä kaupungin rennosta tunnelmasta. – Eve, Jetlaggies

  Tykkää

  1. Koko Tanskassa on rento tunnelma ja kyllä vaan esim. Ravnsborggaden kaupoissa riittää tutkimista.

   Tykkää

 8. Kööpenhamina jätti kyllä tarpeen päästä takaisin. Omia suosikkialueita oli ehdottomasti nörrebro ja sen kahvilat ❤

  Tykkää

  1. Kivoja kahviloita siellä kyllä riittää ja wienerbrödit ovat suussasulavia. Vyötärölinja kiittää!

   Tykkää

 9. Kööpenhamina on yksi lempikaupungeistani ja Tanskan vierailuja onkin kertynyt melkoinen määrä, joista moni on suuntautunut myös Köpiksen ulkopuolelle. Meillä on paljon samoja lempipaikkoja selvästi. Tuota risteilyä voisi jossain kohtaa harkita ja pyöräilyä myös. Pyöräliikenne näyttää niin hurjalta, että mahtaako sinne kehdata mennä sekaan tötöilemään. Tosin autolla siellä seassa meneminen on myös aika jännittävää.
  Täällä meidän vinkit: https://blog.netammelat.fi/2018/01/koopenhamina-suositut-nahtavyydet.html

  Tykkää

  1. Meillä on ollut kautta aikojen tapana ajaa koko Tanskan läpi matkoilla Etelä-Eurooppaan eikä siihen ole ollut syynä se ettei Kööpenhamina kiinnostaisi vaan hotellit ja niiden kalleus. Tämänkertaista hotelliakaan en suosittele vaikkakin se oli ihan ok, mutta huone neljännessä kerroksessa ilman hissiä(!) Tivoliin tutustuin vuonna -72, silloin oli kivaa, nyt ottaisin rauhallisemmin. Kyllä minullekin varmasti tuo 16 kertaa tulee täyteen ja meidänkin koirat olivat kerran mukana kun menimme Köpikseen, sillä kertaa veneellä.

   Tykkää

 10. Edellisestä Köpiksen reissusta onkin jo tovi aikaa ja juuri puhuin tuttavan kanssa, jos vaikka se olisi seuraava tyttöjen reissukohde! Tanskalaiset ovat ihanan rentoja ja Köpiksessä on paljon mielenkiintoista tekemistä.

  Tykkää

  1. Tyttöjen(kin) reissukohteeksi sopiva. Ja lapsiperheiden ja kenen tahansa…

   Tykkää

 11. Olipa hauska lukea tätä postausta, koska olin eilen Köpiksessä. Minulla oli edellisestä kerrasta noin 30 vuotta, joten turistijuttuja teimme. Olisin halunnut piipahtaa tivolissa, mutta 16€ sisäänpääsy alueelle tuntui tällä kertaa arvokkaalta. Ensi kerralla sitten.

  Tykkää

  1. Kieltämättä suolainen hinta pelkästä sisäänpääsystä, ehkä tosiaan sitten seuraavan 30 vuoden jälkeen😉

   Tykkää

   1. Köpis teki sen verran suuren vaikutuksen, että seuraavan kerran matkustan sinne ehkä jo ensi kesänä. Lentoliput ovat hyvin edukkaita, mutta majoitusten hinta vähän yllätti.

    Liked by 1 henkilö

 12. Kööpenhaminassa tosiaan tuntuu kuin olisi kauempana kuin vain toisen Pohjoismaan pääkaupungissa. Tuollainen kanava-ajelu olisi varmasti hauska. Valitettavasti meidän vierailullamme maaliskuussa oli vielä turhan kylmä moiseen. En edes tiedä, oliko näitä venekyytejä edes tuolloin vielä tarjolla. Rosenborgin linnassa kävimme piipahtamassa ja se oli kyllä upea paikka. On ihan totta, että Kööpenhaminassa pitäisi käydä useammin.

  Tykkää

  1. Eipä taida todellakaan kanava-ajelua olla talvella vaikka sulaa olisikin, voi se olla sen verran kylmää kyytiä kun osa on ihan avoveneitä.

   Tykkää

 13. Ihana kuvia Köpiksestä! Mullakin on työn alla yhteenveto kaupungin klassikoista ja siinä on monta samaa paikkaa kuin tässä. 🙂 Tuo kuva Pienestä merenneidosta on niin kuvaava. Tästä kuvakulmasta näkee hyvin muut ihmiset, mutta sitten kun ottaa kuvan merelle päin, saa seesteisen kuvan ilman valtavaa väkijoukkoa. Tuo ruokatori jäi meiltä valitettavasti väliin, kun oltiin menossa sinne liian myöhään. Kivalta näyttää kyllä!

  Tykkää

  1. Nuo kaikki merenneidon kuvaajat pitäisi laittaa jonoon niin jokainen saisi sen seesteisen kuvan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close