Onko tämä Euroopan kaunein junamatka?

On olemassa monia lumoavan kauniita rautatiereittejä, jokaisella on oma suosikkinsa ja mikä reiteistä on kaunein on jokaisen itsensä ratkaistavissa. Tyydyn vain toteamaan, että reitti Montenegron Podgoricasta Belgradiin, Serbian pääkaupunkiin on yksi kauneimmista. Itse asiassa reitti lähtee jo Barista, Montenegron rannikolta, reitti on 408 kilometriä pitkä, mutta matka kestää koko päivän tai vaihtoehtoisesti koko yön. Reitillä on 435 siltaa ja 254 tunnelia joten yksitoikkoisiksi ei matkaa voi kutsua, vaihtelua riittää. Radan rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1950, valmis se oli 26 vuotta myöhemmin.

Junia lähtee päivittäin siis kaksi, aamujuna ja yöjuna, maisemahaukka kun olen, valinta oli helppo – tottakai valoisan ajan juna. Lippua ei voinut ostaa ennakolta netistä, se oli ostettava asemalta, kymmenen tunnin junamatka maksoi 22 euroa. Junavaunut olivat vanhahkoa mallia, vasemmalla oli käytävä ja maisemaikkunat, oikealla suljettavat kuuden henkilön kupeet. Junamatka kesti kymmenisen tuntia, tosin maiden rajoilla seisoskeltiin aika pitkiäkin aikoja odottaessa poiskerättyjä passeja takaisin. Tuli kyllä selväksi, että nyt ei oltu missään EU-maassa. Matkustajat pitivät matkalaukkujaan käytävässä,  ,se vähäsen vaikeutti kulkemista junan käytävälläpenkkien yläpuolella oli kyllä verkkohyllyt matkatavaroita varten.

DSCN1937

 

DSCN1973 (2)

DSCN1944
Asemarakennukset roikkuivat vuorenrinteillä
DSCN1953
Passintarkastuspaikalla oli kauniita luostarirakennuksia

DSCN1967

DSCN1946

Serbialla on pitkät perinteet rautatieliikenteessä. Jugoslavian legendaarinen Josip Tito (presidenttinä 1953-1980) oli intohimoinen junailija. Hän teetätti kuuluisan sinisen junan 1959, junassa oli kolme veturia ja yhdeksän vaunua. Juna toimi presidentin matka-asuntona hänen matkoillaan koti ja ulkomailla. Tällä ”rauhanjunalla” Tito matkusti 600 000 kilometriä ja tapasi nuorisoa, työläisiä, poliitikkoja ja mm. yli 60 valtionjohtajaa. Juna vei Titon seurueineen 71 valtioon julistamaan ihmisoikeus- ja puolueettomuuspolitiikkaa. (Tiedot Jugoslavian historia-museosta)

DSCN2048

20180929_124323
Pienoismalli rauhanjunasta

 

Matka oli siis pitkä, mutta ravintolavaunua ei junasta löytynyt, oli vain tarjoilija joka myi virvokkeita ja pikkupurtavaa, välillä hän nouti tarjottimella kahvimukeja, vähän kömpelöä toimintaa, sokeritkin levisivät junan lattialle. Olin ollut kaukaa viisas ja varustautunut eväillä joten itselläni ei ollut mitään hätää.

Maisemat olivat huikeat, vuoret, rotkot ja vesistöt seurasivat toisiaan. Vähän harmitti, että kuvien laatu kärsi kovasti kun ei ikkunoita saanut auki ja ne olivat vähän likaisetkin, ahkerasti turistit kuitenkin seisoivat käytävässä kuvaamassa. Oletettavasti vain turistit kuvasivat sillä vaunussa oli toki paljon ihan tavallisia paikallisia matkustajia. Serbialaiset tuntuivat olevan seurallista porukkaa ja sellainen pieni seikka kuin kielitaito tai sen puute ei ollut este vaan ainoastaan hidaste. Eristäytyä ei voinut mitenkään ja matkan aikana tuli käsiteltyä niin perhesuhteet, työpaikat, politiikka, uskonto ja pakolaiskriisi.

Titon junan sisusta oli arkkitehtien tarkkaan harkitsema. Materiaaleina oli käytetty punaista mahonkia, pähkinäpuuta ja Norsunluurannikolta saatavaa sapelea, seinät oli koristeltu ornamentein ja norsunluulla. Henkilökuntaakin oli 22 kappaletta. Sisältä löytyi ravintola, baaritiski, kylpyamme, keittiö ja koko junavaunun pituinen neuvottelupöytä.

DSCN2046

Seitsemän aikaan alkoi jo pimetä joten maisemista ei enää ollut iloa, mutta toisaalta olimmekin jo lähellä Belgradia ja maisemana olivat esikaupunkitalot. Juna ajoi heinäkuuhun asti vanhalle keskusasemalle, mutta nyt se on suljettu, siitä aiotaan tehdä museo, juna jää nyt pienelle Topciderin asemalle joka on entinen kuninkaallinen huvimaja, sieltä on raitiovaunumatka kaupunkiin. Ja kiitos uusien junaystävieni osasin jäädä raitiovaunusta oikeassa paikassa hotellini lähellä.

Seuraavana päivänä kävin katsomassa myös vanhaa rautatieasemaa ja sieltähän löytyikin se Titon kuuluisa sininen juna.

DSCN1983
Sininen juna pääsee ajelulle kerran kuukaudessa

Mikä on sinun kaunein rautatiereittisi?

Seuraa fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi

26 vastausta artikkeliin “Onko tämä Euroopan kaunein junamatka?

 1. Tuotakin reittiä pitäisi joskus päästä kokeilemaan. Ehdottomasti upein matkustamani junareitti on tähän asti ollut Italian rajalta Sveitsiin suuntaava Bernina Express, jolla matkustimme pari vuotta sitten St. Moritziin. Upeat maisemat koko matkan, mutta etenkin nousu ylös jäätiköille saakka.

  Tykkää

  1. Varmaankin kerrassaan upea reitti, pitäisi kyllä kokeilla

   Tykkää

 2. Kiitos vinkistä. Tää menee suunnitteluun ja toivottavasti toteutukseen. Vuosi sitten menin Bernina Express reitin Sveitsin Churista Italian Tiranoon. Tykkään junista…

  Tykkää

  1. Sveitsi tuntuu kyllä olevan vahva haastaja Montenegro-Serbia-junalle. Juna on kätevä kulkuväline vuoristossa.

   Tykkää

 3. Hienon näköinen reitti. Hieman puuduttaisi kymmenen tunnin istuminen, mutta varmasti tuo olisi mielenkiintoinen kokemus. Onneksi tajusit varautua omilla eväillä, sillä itselleni ei olisi ainakaan riittänyt joku kahvi ja sämpylä tms, mitä noissa kärryissä yleensä on.

  Tykkää

  1. Onhan 10 tuntia pitkä aika, ravintolavaunu olisi ollut tervetullut, mutta matka meni kyllä nopeasti kun oli seuraa paikallisista.

   Tykkää

 4. Sen verran pääsin näkemään Montenegron maisemia bussista käsin, että voin uskoa tuon olleen upea junareitti. Olen harmittavan vähän matkannut junalla (vaikka meidän perheessä asuu 11-vuotias junafani). Hienoin reitti on ollut Milanosta Nizzaan.

  Tykkää

  1. Menikö juna rantaa pitkin? Ligurianmeren rannat ovat kyllä kauniita ja Nizza on yksi suosikkikaupungeistani.

   Tykkää

 5. Kesäinen yöjunamatka Zagrebista Sarajevoon taitaa olla tunnelmallisin junamatkani. Bosnian puolella aamuyöstä maisemat olivat kuin sadusta.

  Tykkää

  1. Tuokin matka olisi varmasti mahtava, tosin se vaatisi valoisaa kesäyötä.

   Tykkää

 6. Mä en oo junalla hirveästi matkustanut kun yhden pikku pätkän Suomessa (Mäntyharjulle) ja Odessasta Kiovaan. Viimeksi mainittu oli yöjuna ja kovin pomppuinen joten ihan hirveästi en fiilistele sitä vaikka maasta pidänkin.
  Voisin kuvitella ihastuvani tähän samaan junamatkaan minkä teit.
  Serbia on minulle rakas maa ja olen siellä bussilla kyllä kulkenut. Kesän autoreissulla taas ajettiin omalla autolla Montenegrosta Bosnian Serbitasavaltaan ja oli kyllä huikeat maisemat matkalla: nuo joet, rotkot ja vuoret..

  Tykkää

  1. Minä en päässyt nuorena Interrailille, silloin oli nimittäin tarkat ikärajat, siitä on jäänyt halu junamatkoihin. Ne maisemat ovat tietysti yhtä hienot autonkin ikkunasta, jotenkin junassa voi kuitenkin paremmin keskittyä niihin mahtaviin rotkoihin ja laaksoihin.

   Tykkää

 7. Minulla on surkean vähän pitkiä junamatkoja takana. Tai no Oulu-Hki välejä tuskin kannattaa laskea mukaan 🙂

  Paljon olen tehnyt kuitenkin erilaisia maisemajunamatkoja, ja kyllä ne kauneimmat sijoittuvat Sveitsiin. Mutta siis nämä reitit on vartavasten tehty sellaiseksi, että turistit saavat paljon huokailtavaa.

  Tykkää

  1. En ole tehnyt muistaakseni yhtään junamatkaa Sveitsissä, mutta niiden täytyy olla upeita sekä Sveitsissä että Itävallassa koska automatkojen maisematkin ovat (ja maisemat hiihtohisseistä).

   Tykkää

 8. Upeita maisemia ja Titon sinisestä junasta oli kiva lukea. Kauneimmat junareitit ovat Keski-Euroopassa Sveitsi-Itävalta-akselilla. Ainakin omien kokemusten mukaan. Haluaisin matkustaa Flåmin junareitin Norjassa. Sen sanotaan myös olevan todella kaunis.

  Tykkää

  1. Tuo Flåm-Myrdal voisi olla kiva reitti, mutta kovin lyhyt. Minä olen ajatellut vähän pitempää Oslo-Bergen-reittiä.

   Tykkää

 9. Travelloverin Annika 6 lokakuun, 2018 — 3:32 pm

  Bernina Expressin puolesta liputan minäkin. Taitaa olla niin, että joka maan rautatieyhtiö mainostaa omaansa maailman kauneimpana. Yhden reitin olen jo bongannut, mikä vielä pitäisi ainakin ajella, mutta ehkä pidän sen omana salaisuutenani siihen asti, että olen käynyt ajelulla. 🙂 Vertailun vuoksi täällä vanhassa jutussa on kuvia matkalta Churista Tiranoon: https://www.travelloverblogi.fi/junailu-taas-trendikas-tapa-matkustaa/

  Tykkää

  1. Tämäkin kuulostaa kuumottavalta. Lasinen katto wow! Kun ei ihmisparan aika riitä kaikille hienoille matkoille.

   Tykkää

 10. Junamatkustaminen on yksi omista suosikkitavoista liikkua paikasta toiseen. Upean näköistä! Noissa maisemissa kelpaisi kyllä mennä. 😍 Kiitos vinkistä – ehdottomasti kiinnostavan oloinen reitti.☺️

  Tykkää

  1. Uskon, että junamatkailu on nousussa ja onhan se vaihteeksi ihan mukavaa.

   Tykkää

 11. Ollaan haaveiltu lähitulevaisuuden suunnitelmissa Alppien maisemajunista, jotka on jo kattoikkunoiltaan ja palveluiltaan kuin tehtyjä kauneuden ihastelijoille (ehkä vähän liiankin turreja meidän makuun tosin). On aina virkistävä kuulla vinkkejä muistakin mahtavista junareiteistä, sillä liikkuminen itsessään voi toisinaan olla hienoimpia elämyksiä tarpeeksi jylhissä maastoissa:) Yksi parhaista bussireiteistämme oli muuten Bosnian Sarajevosta Montenegron Zabljakiin.

  Tykkää

  1. Nuo maisemaikkunat ovat kyllä varmasti hienot, toisaalta se on turistien kalastamista. Montenegron reitistä voi sanoa, että juna on tarkoitettu etupäässä oman maan matkustajille eikä Montenegro mainosta sitä mitenkään (ehkä tyhmää ) Arviot hienoimmasta reitistä tulevat ulkopuolisilta reitin ”löytäjiltä” joten elämys on aika autenttinen ja hintakin on maan hintatason mukainen ilman turistilisiä.

   Tykkää

 12. Upean näköistä on kyllä! Itselle vielä täysin vierasta aluetta tämä, otetaan junamatka vinkiksi tuonne. En osaa sanoa mikä olisi kaunein junamatka, Cinque Terrellä oli kyllä tunneleineen mielenkiintoinen, mutta patikointi siellä oli silti mukavampaa. Itävallassa on tullut mentyä kyllä muutamia kauniita pätkiä Alpeilla junalla.

  Tykkää

  1. Cinque Terrellä haluaisin kyllä kokeilla junaa. Vaikkei olekaan pitkä matka niin on varmasti hieno.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close