10 Lissabonin nähtävyyttä

 • Lissabonissa riittää nähtävää ja koettavaa, se on pääkaupungiksi pienehkö, aika paljon näkee jo jalkaisin keskustaa kierrellessä. Pidemmälle mennessä voi turvata raitiovaunuihin jotka ovat Lissabonissa tosi käteviä, myös metro on nopea ja helppokäyttöinen. Kaikkiin liikennevälineihin kelpaa sama matkakortti jota voi tarvittaessa käydä lataamassa metroasemilla tai automaateissa.

Tein viikonloppumatkaajalle listan tyypillisistä lissabonilaisista kohteista joita ehdottomasti kannattaa kokeilla. Kaupungissa on toki runsaasti muutakin katsottavaa, näissä kohteissa et kuitenkaan tule pettymään.

1. Kiipeä Torre de Belémiin

Tejon rannalla  muutama kilometri kantakaupungista kohoaa vaalea linnamainen torni mitä ei voi olla huomaamatta ajaessaan ohi millä tahansa kulkuneuvolla.

Torni ja siihen liittyvä linnoitus ovat 1500-luvulta. Kuningas Emanuel I  rakensi sen  tervehdykseksi kaupunkiin tulijoille. Onpa sillä kuitenkin ollut muutakin käyttöä, kellarikerroksesta löytyy matalakattoinen onkalo, missä on säilytetty vankeja. Varmaankin aika lyhytikäisiä sillä kuuma ilma ei huoneessa tunnu vaihtuvan lainkaan. Tältä paikalta lähtivät myös portugalilaiset ristiretkeilijät valloittamaan maailmaa. Lähellä tornia sijaitsee myös ristiretkeläisten muistomerkki joka on täysin eri tyylinen.

Jono torniin ja linnoitukseen on useimmiten pitkä, myös tornin portaissa on ”liikennevalot”. Eipä niissä muuten mahtuisi kulkemaankaan. Torni on kuitenkin sen verran kiehtova, että pakko oli käydä taas kerran siellä.

20180510_141937

DSCN0761      

DSCN0753

DSCN0751

Jonottamiselta ei vältytty täälläkään20180510_141928

2. Vieraile Mosteiro dos Jerónimos-luostarissa

Mikäli jo on Belémin kaupunginosassa ja on nähnyt Belémin tornin niin ei voi olla käymättä myös kadun toisella puolella sijaitsevassa ylväässä renesanssirakennuksessa. Se on Jeronimoksen luostari, Portugalin suurin uskonnollinen rakennus ja ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

Luostarin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1501, rakennuttaja oli Emanuel I, siksi tätäkin rakennusta kutsutaan emanueltyyliseksi, se tarkoittaa lähinnä goottilaista rakennustyyliä lisättynä löytöretkiltä saaduilla vaikutteilla. Luostarin koristelussa ei ole säästelty rahaa  ja käsityö on taidokasta. Luostarista löytyy myös löytöretkeilijöistä suurimman, Vasco de Gaman sarkofagi.

Lissabon 2011 089Lissabon 2011 087Lissabon 2011 095

 

2.  Ajele raitiovaunulla

Lissabonissa on tiheä ja toimiva raitiovaunuverkosto. Se onkin tarpeen jyrkkien mäkien valtaamassa kaupungissa. Välillä kadut ovat niin kapeita, että katsoo kauhulla vastaantulevia autoja, jotka arvioivat ehtivätkö ne alta pois vai onko jäätävä odottamaan kunnes raitiovaunu on mennyt.

Paitsi tavallisilla raitiovaunuilla on mahdollista ajaa myös museovaunuilla joista varmaankin legendaarisin on numero 28. Tämä linja lähtee Martim Monizista, opaskirja kehotti menemään sinne, jotta varmasti mahtuisi mukaan. Voin vain todeta, että neuvo oli huonohko. Uuvuttavan jonottamisen  jälkeen pääsimme kyytiin ja totesimme, että raitiovaunuun mahtui vain 14 matkustajaa sekä, että jos olisi kävellyt seuraavalle pysäkille kulman taakse ja noussut sieltä kyytiin niin olisi saanut hyvän seisomapaikan takasillalta.

Reitti oli kuitenkin mielenkiintoinen, vaunu kiersi Lissabonin kukkulat, ajoi sataman ohi ja rymisteli alas pitkin Bairro Alton kivettyjä katuja. Näköalan lisäksi sai ihailla kapeita kujia, takorautaisia parvekkeenkaiteita, kukkia ja vanhan kaupunginosan romantiikkaa.

 

DSCN0805

DSCN0787

3.   Kokeile hissejä

Kaikki tietävät, että kaksi kovaa, Rooma ja Turku on rakennettu seitsemälle kukkulalle. Yllättävää kyllä lissabonilaiset väittävät, että Lissabonkin muka olisi rakennettu seitsemälle kukkulalle. Sitä on vaikea uskoa, niitä tuntuu nimittäin olevan paljon, paljon enemmän ja koska jyrkkiä mäkiä riittää niin paikka paikoin on rakennettu hissejä helpottamaan siirtymistä. Useat hisseistä ovat raitiovaunuja, ehkä kuuluisin hisseistä on Elevador Santa Justa, sen avulla voi siirtyä siirtyä kevyesti  Baixasta Bairro Altoon jalkojaan rasittamatta. Hissi on vuodelta 1902 ja suosittu nähtävyys, tottakai.

 

 

DSCN0834IMG_20180516_055530_735

4.     Syö pastel de bacalhau

Hulvaton portugalilainen herkku on pastel de bacalhau eli turskapiiras. Se on yhteenpuristettua perunasosetta jossa on kalatäyte. Perunapallero friteerataan ja nautitaan vinho verden kera. Ainutkertainen makunautinto – tai sitten ei. Maista ja päätä itse. Tätä herkkua saa ainakin Rua Augustalta.

20180514_173243DSCN0930

5.  Maistele pastel de nataa

 

Portugalilaiset leipomot ja konditoriat notkuvat herkullisia leivonnaisia eivätkä hinnatkaan hirvitä, joten mikäli yhtään leivonnaisista pitää kannattaa maistella erilaisia ja nautiskella. Suosituimmaksi on muodostunut pastél de nata, kermatäytteinen voitaikinapiiras. Sitä myydään joka kahvilassa, mutta alkuperäinen, salainen resepti on pienellä kahvilalla Belémissä ja vain näitä leivonnaisia saa kutsua nimellä pastel de Belém. Kun katsotte jonoa kahvilan ulkopuolella saatatte arvata kävimmekö kahvilla siellä vai emmekö sittenkään.

DSCN071920180510_212404

6. Käy  Castelo de São Jorgessa

São Jorgen linnoitusta ei voi olla huomaamatta, onhan se rakennettu korkealle kukkulalle kaupungin suojaksi. Linnoitus  rakennettiin 1000-luvulla maurien sotaväen tarpeisiin. Kävijät voivat vaellella ylhäällä puolustusmuureilla, ihailla näköalaa joelle ja miettiä millaista linnassa mahtoi olla 1000 vuotta siten. Alueella on myös laajahko puutarha ja erillinen museo

DSCN0903

DSCN0912

DSCN0918

Ylhäältä linnoituksesta avautui huikea näköala alas kaupunkiin ja Tejo-joelle.

Portaissa matkalla linnoitukseen voi ihailla runsaita seinämaalauksia.

DSCN0893

7.  Ihaile azulejoja

Azulejot ovat tavallisesti sinivalkoisia, käsinmaalattuja ja lasitettuja  keraamisia laattoja, alunperin ne ovat maurien maahan tuomia. Näillä laatoilla on koristeltu talojen seiniä vuosisatojen ajan. Usein koko talon seinä on niiden peitossa sillä ne edistävät myös paloturvallisuutta. Tämä oli tärkeä asia vuoden 1775 maanjäristyksen jälkeen.

Lissabonissa on myös näille laatoille omistettu museo , Museu Nacional do Azulejo. Se esittelee laattoja 500 vuoden ajalta.

20180513_152747

DSCN0821

dscn0623.jpg

 

8.  Käy Parque de Nacõessa

Jottei koko Lissaboninkiertely menisi pelkäksi vanhan ihasteluksi on aiheellista käydä katsomassa myös modernia kaupunginosaa, Parque de Nacõe on sellainen. Tämä kaupunginosa valmistui niinkin myöhään kuin vuonna 1998 ja on täynnä mykistävää arkkitehtuuria. Sieltä löytyy myös  Euroopan suurin meriakvaario ja moderni Vasco da Gaman tavaratalo.

DSCN0781

DSCN0775

DSCN0677

DSCN0783

10.  Shoppaile Baixassa

Vaikka ostosalueita on eri puolella Lissabonia niin se vanhin alue sijaitsee kuitenkin keskustassa. Rossioaukiolta alkaa kävely- ja ostoskatu Rua Augusta kulkien Riemukaaren alta päätyäkseen suurelle aukiolle nimeltään Praca do Comércio.

Katu on kauppojen, suurelta osalta vaatekauppojen ja ravintoloiden miehittämä, sieltä löytyvät myös katutaiteella ja erilaisilla performansseilla itseään elättävät taiteilijat.

DSCN0829DSCN0824

DSCN0822

Seuraa Fammon vaeltelua myös InstassaFacebookissa ja sivulla blogit.fi

11 vastausta artikkeliin “10 Lissabonin nähtävyyttä

 1. Siitäkin on jo 10 vuotta, kun kävin Lissabonissa. Olisikin siis jo korkea aika palata tuohon ihanaan kaupunkiin. Aina edes kuullessani sanan bacalhau, nousee niskakarvat pystyyn. Edes vuoden asuminen Brasiliassa ei tehnyt minusta turskan ystävää. Sen sijaan pastel de nata on yksi suosikkejani.

  Tykkää

  1. Aah, bacalhau, eihän siitä minunkaan suosikkiani tullut😂

   Tykkää

 2. Niin haaveilen pääsystä Lissaboniin. Kiitos tästä kattavasta kompaktista paketista sen suhteen, mitä sieelä on tarjolla!

  Tykkää

  1. Ole hyvä vaan! Sieltä löytyy toki runsaasti muutakin tekemistä, kokemista ja näkemistä.

   Liked by 1 henkilö

 3. Itsekin tein tällä viikolla Lissabonin muistelupostauksen 11 vuoden takaa. Siellä olisi kiva käydä uudelleen, ehkä niin että majoittuisi Cascaisiin ja kävisi sieltä pitäen Lissabonissa. Pastel de nata on maistamatta – olisiko se tarpeeksi hyvä syy?:)

  Tykkää

  1. Tuntuu kerrassaan mainiolta syyltä😂

   Tykkää

 4. Hyödyllisiä vinkkejä! Meillä on kotimatkalla Etelä-Amerikasta 13h välilasku juurikin Lissabonissa, joten nämä vinkit tulivat todellakin tarpeeseen😊

  Tykkää

  1. Juna lentokentältä/lentokentälle kulkee vajaan tunnin joten jäähän sitä aikaa vielä nähtävyyksien katseluun. Antoisaa Lissabonin-vierailua.

   Tykkää

 5. Hauskaa, että myös leivonnaiset olivat päässeet listalle. Pastel de nata on ehdottomasti kokeiltava Lissabonissa, mutta ehkä sen voi nauttia jossain rauhallisessa kahvilassa.

  Tykkää

  1. Niitä sai toki ostaa ihan leipomoistakin. Leipomot pursusivat herkullisia leivonnaisia ja niitä sai pikkurahalla.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close