Höga kusten

Uudenkaupungin Pakkahuone juhannuksena 2019. Samassa laiturissa yöpyy kaksi venekuntaa jotka ovat lähteneet Helsingistä ja ovat matkalla Höga kustenille Ruotsiin. He ovat suunnitelleet matkaa koko talven ja lähteneet matkaan oitis kun lomat alkoivat.

Heidän innostuksensa on tarttuvaa laatua. Katson miestä.

– Minäkin haluan Höga kustenille!

– Niin minäkin!

Päätetty. Erinäisten muiden sitoumusten johdosta pääsemme matkaan vasta puolessavälissä heinäkuuta. Olemme tehneet Höga kustenin  matkan kymmenisen vuotta aikaisemmin, tämä on ikään kuin vanhan kertaamista joten sitä suunnitteluakaan ei niin paljon tarvita.

Höga kusteniksi kutsutaan Ruotsin rannikkoaluetta jota rajoittavat Örnsköldsvik pohjoisessa ja Härnosand etelässä, itse ydinalue on vieläkin suppeampi. Tällä alueella maan kohoaminen on erityisen voimakasta ja jääkauden aikaansaamat maaperämuutokset ovat selkeästi nähtävissä.

Sanotaan, ettei missään muualla maailmassa ole niin selvästi nähtävissä miten jää, maan kohoaminen ja meri ovat muovanneet maisemaa. Selvimpiä merkkejä ovat pyörökivirannat, lahdet ja korkeat kallioseinämät. Ihmiset ovat muuttaneet asumistaan muuttuneiden olosuhteiden seurauksena, alueella näkyvät eri aikakausien asumisen jäljet  kivikaudelta lähtien.

DSCN5941
Höga kustenin luonnonsuojelualueen tiukka rajaus

 

Viimeisen jääkauden aikana jää oli Höga kustenilla kolmen kilometrin paksuinen. Kun jää suli oli maanpinta 500 metriä painuksissa, siitä se on vähitellen noussut jo lähes 300 metriä ja nousee edelleen 8 mm vuodessa. Lasketaan, että kestää vielä 2500 vuotta niin Merenkurkun kohdalla Suomi ja Ruotsi yhdistyvät.

Merenkurkkukin on Maailmanperintökohde niinkuin Höga kusten, mutta topografialtaan se on täysin erilainen, Merenkurkku on laakeata ja matalaa, Höga Kustenin rannikolla vettä riittää sataan metriin asti ja kalliot kohoavat ylväänä merestä.

 

Meidän veneemme matka kohti Höga kustenia eteni ensin pitkin Suomen rannikkoa, Kustavi – Pori – Merikarvia – Kristiinankaupunki – Kaskinen-reittiä.

dscn5909-1.jpg
Kristiinankaupunki – puutaloidylli
DSCN5918
Helteisen päivän auringonlasku Kaskisissa
20190724_045627
Aamu sarastaa

Lyhin matka lahden yli olisi ollut Vaasan kohdalta, edelliskerralla ylitimmekin Pohjanlahden Bergöstä, seutu on siellä kuitenkin erittäin karikkoista joten päädyimme lähtemään ylitykseen Kaskisista. Edellinen ilta oli hieno, meri tyyni ja herätyskello soi klo 4 aamulla.

Pahaksi onneksi merellä oli sakea sumu ensimmäiset 6 tuntia. Illalla kahdeksalta päästiin viimein Trysundaan, saareen josta olin jo ehtinyt unelmoida monta tuntia.

Trysunda

Trysundalle, niinkuin muillekin Höga kustenin saarille ja satamille ovat tyypillisiä punaiset mökit ja rantavajat. Useimmat vanhat venevajat on muutettu asuinkäyttöön sopiviksi.

Saaresta löytyy kesäasutusta ja satamapalvelut. Siellä on myös pieni kirkko ja metsähautausmaa.. Hienoimmat kokemukset tarjoaa kuitenkin luonto, saarelta löytyy luontopolkuja jotka vievät sekä hiekkarannalle, että pyöreäkiviselle rannalle. Useimmat rannan kivistä ovat punaisia, väri tekee niistä erityisen kauniita. Niinpä rannalle onkin jouduttu laittamaan kyltti joka kieltää kivien keräämisen.

 

20190724_194545.jpg
Puuduttavan matkan jälkeen Trysundassa

20190725_082238

 

20190725_094640
Jos ei tässä maisemassa sielu lepää niin ei sitten missään
dscn5962.jpg
Saaren taidetta

 

DSCN5950
Yhteysalukset hoitavat liikenteen mantereen ja saarten välillä

Ulvön

Etelään päin mentäessä on seuraava saari Ulvön. Saari on kuuluisa hapansilakasta, sitä on valmistettu saarella jo yli 100 vuotta. Kun sesongin hapansilakka on valmista vietetään  aina elokuun kolmantena torstaina uuden sadon juhlaa, silloin jokainen voi maistella tätä herkkua. Mikäli haluat itse kokeilla hapansilakan valmistamista tai hapansilakka kiinnostaa muuten niin lue lisää täältä

DSCN5968

DSCN6034

 

Mjältön

Ulvön vieressä oleva Mjältön saari on mielenkiintoinen , se on nimittäin  Ruotsin korkein saari, kohoten 236 metrin korkeuteen. Saarella ei ole paljon palveluja, se on luonnonsuojelualuetta, siellä on mahdollista yöpyä laguunissa, lämmittää sauna ja grillata.  Siellä voi myös tutkia luolia. Leirintäpaikalta lähtee polku saaren huipulle, nousu on aika jyrkkä, mutta kiitoksena kiipeilyurakasta avautuu huipulta huikea näköala joka puolelle. Jokainen huipulle kiipeävä vie mukanaan kiven, niin tämä vuori kasvaa kasvamistaan.

Tällä kertaa emme ehtineet Mjältön huipulle, mutta aikaisemmalla reissulla kiipesin sinne, siitä kerrasta kuva.

20190808_165150-1.jpg

Bönhamn

Bönhamn on suosittu satamapaikka suojaisessa lahdenpohjukassa. Ranta-aitat nököttävät kauniissa riveissä, satamassa on myös ravintola ja yhteysalus vierailee laiturilla monta kertaa päivässä. Ylhäältä vuorelta aukenevat mahtavat näkymät pitkälle yli meren.

 

DSCN5966

dscn5971.jpg

20190726_074937.jpg

 

20190726_074927.jpg

DSCN5985

DSCN5992

Högbonden

Bönhamnista kulkee yhteysalus Högbonden-majakkasaarelle. Matka kestää parikymmentä minuuttia ja edestakainen matka maksaa 200 kruunua.

Majakka on valmistunut 1909 valaisemaan laivaväyliä saaristossa, sen valo  on 75 metriä merenpinnasta. Vuonna -63 majakka sähköistettiin. Majakka on 14 metrin korkuinen, mutta itse kallio jolla se sijaitsee on korkea ja jyrkkäseinäinen.

Högbondenin majakka on valkoiseksi maalattua betonia, vieressä on punainen puurakennus joka toimii retkeilymajana.

20190726_093411
Högbonden-majakka seisoo korkealla kalliolla
DSCN6008
Majakkasaarella voi yöpyä retkeilymajassa

Nostalgiakuvia edelliseltä matkalta

Härnösand

Höga kustenin alue loppuu alueen toiseen kaupunkiin, 25.000 asukkaan Härnosandiin. Outo tunne kun astelee suureen ruokakauppaan luonnonsuojelualueiden ja vierasvenesatamien jälkeen, kaikkea on tarjolla. Kaupunki on meren ympäröimä, sen läpi pääsee veneellä kahdesti päivässä kun liikenne keskustan kahdella sillalla keskeytetään ja sillat nostetaan ylös.

DSCN6028

DSCN6021

DSCN6023

DSCN6027

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi

3 vastausta artikkeliin “Höga kusten

 1. Voi ! Niin tuttuja ja rakkaita maisemia.
  Tätini ja serkkuni asuvat Örnsköldsvikissä niin alue on tuttu.
  Ja nuo saaret ovat niin hyvin hoidettuja kuten koko alue !

  Tykkää

  1. Niinpä, niin sievää ja kodikasta joka paikassa. Rantavajat, satulakattoiset talot ja viihtyisät, roskattomat pihat.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close