Koli ja kansallismaisema

Keväällä matkabloggaajien keskuudessa kulki haaste jossa piti mm. kertoa mikä sillä hetkellä olisi unelmakohde kotimaassa. Minun unelmakohteeni oli Koli ja Pielisen maisemat, tässä näette nyt toteutuneen unelman, Kolilla on vietetty ikimuistoinen päivä.

Kolihan sijaitsee Itä-Suomessa Pielisen rannalla, se on osittain Joensuun, osittain Lieksan kunnan alueella. Minua ja Kolia erottaa tuollaiset 770 kilometriä julkisilla kulkuneuvoilla kuljettuna, sijaitseehan Koli aivan toisella puolen Suomea. Täytyy tunnustaa, että Itä-Suomi ja varsinkin Pohjois-Karjala on jäänyt minulle peräti vieraaksi alueeksi, sinne ei tule usein lähdettyä, sinänsä vahinko, löytyyhän sieltä upeita seutuja. Yhdeksän tuntia siinä vierähti kun  käytti bussi-juna -yhdistelmää Helsingin kautta   Joensuuhun. Kolille asti ei julkisilla kuitenkaan pääse, joten vaihtoehtoina viimeiselle etapille ovat taksi, auton vuokraus tai ystäviin turvautuminen. Minä sain onneksi tuekseni hienot paikallisoppaat autoineen.

Kolin kansallispuisto on laaja 3000 hehtaarin alue jossa täytetään kaikki lomatoiveet, siellä voi kesällä viettää rantalomaa ja talvella laskettelulomaa, alueella on paljon vaelluspolkuja ja Kolin satamasta on vesibussiyhteys Lieksan kaupunkiin.

DSCN6115
Laskettumäestä löytyy eriasteisia rinteitä
dscn6119.jpg
Laskettelukeskus elokuussa
DSCN6108
Pielisen rantaa lomakylässä
dscn6111.jpg
Elokuussa näkyy jo syksyn merkkejä
DSCN6125
Satamasta on vesibussiyhteys Lieksan kaupunkiin

DSCN6128

Kansallispuiston alueella voi kiertää Kaskenkierroksen tai Uuronkierroksen ja jos haluttaa vaeltaa vähän pidemmälti voi lähteä Joensuun ulkopuolelta lähtevältä reitiltä ja vaeltaa 60 kilometrin matkan perille. Minulle riitti tällä kertaa vähän suppeampi kierros.

 

Kolin kansallispuiston ilman muuta suosituin kohde on kuitenkin Ukko-Kolin näköalapaikka luontokeskuksineen. Siellä vierailee vuosittain reilut 200.000 innokasta maisemanihailijaa. Pientä lisäystä on havaittavissa kun vertaa lukua 1800-luvun lopun 500 vuosittaiseen kävijään.

Puoliväliin jyrkkää rinnettä pääsee rinnehissillä mikäli ei halua reippailla koko matkaa, kiipeämistä riittää kuitenkin mukavasti vielä rinnehissin jälkeenkin. Sitten päästäänkin jo polulle joka vie näköalapaikoille, ensimmäiseksi Ukko-Kolille, sitten vähän kauemmaksi Akka-Kolille ja viimeiseksi Paha-Kolille.

Vierailupäivänämme sää oli ihanteellinen, Pielisen ulapalle saarineen ja harjuineen aukesi suurenmoinen näköala. Valkoiset pilvet peilaantuivat siniseen veteen, maisema jatkui äärettömyyteen. Olo oli jotenkin juhlava, tätä maisemaa kävivät ihailemassa jo äitimme ja ennen sitä isoäitimme, täältä  ammensivat inspiraationsa taiteilijat ja runoilijat 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa ihaillessaan ”luonnon jumaluutta”.  Jos nyt runolliseksi heretään niin tuntui ikään kuin olisin ollut pieni lenkki historian ketjussa, pieni lenkki, joka juuri loksahti paikoilleen.

Ehkäpä tunnetuin Kolin maisemien ikuistaja oli kansallisromanttisen kauden Eero Järnefelt lue lisää tästä

Järnefelt
Eero Järnefeltin harjoitelma Kolilta

 

Eero Järnefeltin maalasi satakunta teosta Kolilta, hänen ja Pekka Halosen sielunmaisema vakiintui  ilmaisemaan suomalaista kansallismaisemaa.

DSCN6190
Rinnehissi selvittää nopeasti jyrkimmän rinteen

dscn6134.jpg

DSCN6135

DSCN6149
Sininen järvenselkä sinertävine saarineen
DSCN6138
Kansallismaisemaa

DSCN6150

DSCN6170
Luonnonkiviportaat Akka-Kolille

DSCN6169

 

dscn6176-2.jpg
Taka-alalla Paha-Koli jolle kiipeäminen on vähän hankalampaa

Osa poluista ja kallioista oli haastavia, mutta paikalla oli kuitenkin monta huonommin kävelevää ja joukko koiria jotka nekin pääsivät kipuamaan ylös rinteitä. Sateella voi tietysti olla liukasta. Onneksi meitä suosi hieno, aurinkoinen ilma.

 

Ylhäältä näköalapaikalta löytyi myös luontokeskus jossa voi tutustua pysyvään näyttelyyn alueen geologisista ilmiöistä, historiasta ja eläimistöstä. Tutustua voi myös taidenäyttelyyn ja olipa ohjelmistossa kesäteatterikin.

DSCN6183
Museon historiallisella puolella voi tutustua vanhoihin elinoloihin kaskeamiskulttuurin aikakautena
DSCN6188
Eva Ryynäsen suurikokoinen teos ”Kukkaniitty” vuodelta 1970
DSCN6189
Kunnon luontokeskuksesta löytyy myös kahvila

 

 

Upea paikka, kannattaisi varmaankin lähteä Itä-Suomeen toisenkin kerran.

 

Seuraa Fammon  tulevaakin vaeltelua  Facebookissa ja portaalissa blogit.fi

19 vastausta artikkeliin “Koli ja kansallismaisema

 1. Olen muutaman kerran käynyt Kolilla, mutta en ikinä kesällä aikuisiällä. Se pitäisi ehdottomasti korjata, sillä onhan tuo maisema upea!

  Tykkää

  1. Minulla oli kyllä iso aukko sivistyksessä kun en aikaisemmin ollut Kolilla käynnyt. Parempi kuitenkin myöhemmin kuin ei ollenkaan

   Tykkää

 2. Pidin Kolista tosi paljon, kun kävimme siellä viime vuonna. Varsinkin Mäkrävaaran kierrokset olivat ihanan kauniita. Voisin lähteä uudestaan! 🙂

  Tykkää

  1. Kyllä vain. Sitäpaitsi Itä-Suomessa olisi paljon muitakin mielenkiintoisia paikkoja, täytyisi varmaan tehdä vähän pitempi kierros.

   Tykkää

 3. Olen aikoinaan ollut Kolilla riparilla, ja muistaakseni kävimme myös huiputtamassa Ukko-Kolin. Mutta eihän sitä silloin osannut arvostaa, nyt olisi kyllä korkea aika revanssille.

  Tykkää

  1. Kolilla oli varmaankin hienot puitteet riparille. Sisältyikö ohjelmaan vaeltelua ja muuta urheilua?

   Tykkää

 4. Koli on kyllä upea paikka! Olin itse siellä pitkästä aikaa tänä keväänä ja tekisi mieli mennä uudestaan vaeltamaan pian 🙂

  Tykkää

  1. Näinhän se on, nälkä kasvaa syödessä. Ties mihin minä ensi kesänä päädyn.

   Tykkää

 5. Suhteeni Koliin on läheinen, sillä aikoinaan kampanjoin sen saamiseksi ankallispuistoksi sekä sen läheisen Paimenenvaaran mökittämistä vastaan. Olen myös pikku pätkissä vuosien mittaan fillaroinut matkan Kolin ja Hangon välillä.
  Minä olen osoittanut mieltä Kolilla nuorena ympäristöaktiivina. Vielä kun olisi siellä sinipyrstö, niin olisi täydellistä. No, nyt kun tarkistin, niin siellä on tehty useita havaintoja sinipyrstöstä.

  Tykkää

  1. Sinipyrstöä en muista koskaan nähneeni. Miten ne Paimenenvaaran mökit, onko niitä tullut? Uudennäköisiä mökkejä oli paljon.

   Tykkää

   1. Ei niitä sitten tullut.

    Liked by 1 henkilö

 6. Koli on upea! Onneksi asun nykyään aivan lähellä, Joensuussa, joten Kolillakin on tullut pippahdettua aikuisiällä useaan otteeseen. Viime syksynä olin tuolla myös yhden yön vaelluksella pitkästä aikaa, tätä ennen olin ollut yön yli vaelluksella Kolilla 2002, joten oli jo aikakin. Tänä syksynä haluaisin jälleen vaeltamaan näihin jylhiin vaaramaisemiin.

  Tykkää

  1. Kyllä sinun kelpaa kun asut lähes vieressä. Sellainen yhden tai kahden yön vaellus olisi minulle ihan sopivan pituinen.

   Tykkää

 7. Ihania maisemia, pääsisimpä itsekin pian uudelleen Ukko-Kolin harjalle! Tuo rinnehissi hiukan muistutti minua Kakolan rinteen funikulaarista. 😉

  Tykkää

  1. Nuo rinnehissit muistuttavat paljon toisiaan, taitaa olla sama valmistaja. Toivottavasti Kolin hissi toimii paremmin kuin Kakolan.

   Tykkää

 8. No siinä se upea Koli nyt on! Me olimme vakaasti päättäneet tänä kesänä siellä käydä, mutta taas mentiin ihan muihin suuntiin. Mahtavat on maisemat kyllä. Jospa mekin ensi kesänä pääsisimme. Kiva nähdä vähän miltä ne polut näyttävät. En tuosta luontokeskuksestakaan ollut aiemmin kuullut.

  Tykkää

  1. Komea oli Koli ja vaaramaisemat hienot. Siellä se toki odottaa ensi kesänäkin 🙂

   Tykkää

 9. Ihana Koli! Viime kesänä tuolla vierailin ja onhan tuo ihan valtavan kaunista seutua, jonka Kolin maisemat kruunaa. Heh, itse kiipesin Ukko Kolille sieltä alhaalta, Kolin kylästä asti. Siinä oli ihan kiva urakka, etenkin kun kuuluisa hellekesä 2018 oli juuri alkanut. 😀
  Ehdottomasti tuonne haluan uudelleenkin mennä. Oli jo vähän ajatuksissa että tänä kesänä, mutta taitaa nyt jäädä.

  Tykkää

  1. Siinäpä sitä olikin urakkaa, varsinkin helteellä. Kyllähän tuonne toisenkin kerran mieluusti menisi.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close