Storjungfrun – majakkasaari

Jungfrukusten – kaunis nimi kauniille rannikolle. Mutta mistä Jungfrukusten tarkalleen löytyy? Pohjanlahden rannikolta Öregrundin ja Härnösandin välistä aluetta kutsutaan nimellä Jungfrukusten, sen yläpuolinen alue Örnsköldsvikiin asti on taas nimeltään Höga kusten. Vähän kauempana rannikosta kulkee valtatie E-4, lähempänä rantaa taas kiemurtelee Kustvägen.

Alueen suurin saari on Storjungfrun saari, se on 3,5 kilometriä pitkä ja 1,5 kilometriä leveä ja sijaitsee jonkin matkaa Söderhamnista etelään. Tarkka positio on 61º16’N ja 17º34’E. Saarella on vuonna 1853 rakennettu majakka.

20190729_082451

Storjungfru on luonnonsuojelualuetta, siellä on metsää, moreenimaastoa ja lehtometsää, Storjungfruta ympäröivät pikkusaaret ovat tärkeitä levähdyspaikkoja muuttolinnuille.

Edellisellä viikolla mies oli kysynyt missä haluaisin hääpäivää vietettävän. Vastaus oli ilman miettimistäkin selvä – Storjungfrussa. Paikka oli meille tuttu 10 vuoden takaa, mutta rantautuminen saarelle saattaa olla haastavaa.

”Vie mut minne vaan

taivaanrannan taa yli merten seilataan”

Storjungfrun ympäristö on kivikkoinen, kuinkas muuten ja meri ympärillä on usein vellova. Niin nytkin kun lähestyimme saarta. Sataman suulla on kuitenkin jykevä aallonmurtaja ja sisälle suojaiseen laguuniin pääsee pujahtamaan aallonmurtajan kierrettyään.

Storjungfrun majakkasaarelle pääsee myös vesibussilla joka lähtee Söderhamnista, saarella on näet muutama kesämökki ja vuokramökki.

DSCN6052

Aallonmurtajan suojassa aukenee todellinen idylli saaristomaisemineen. Saarta hallitsee suvereenisti sen valko-musta, 21 metriä korkea majakka. Tämä Storjungfrun majakka on toinen viimeisistä Ruotsissa rakennetuista hiilikäyttöisistä majakoista. Sittemmin se toimi naurisöljyllä, myöhemmin öljyllä. Majakka valaisee 12 merimailia ja se automatisoitiin vuonna -64 ollen siis nykyään miehittämätön.

Valitettavasti majakkaan ei pääse sisälle, itse asiassa viikon kuluttua käynnistämme, kansainvälisenä majakkapäivänä, elokuun alussa tämänkin majakan ovi olisi avattu halukkaille vierailijoille.

DSCN6045
Vuonna 1853 rakennettu majakka seisoo vielä ryhdikkäänä
DSCN6068
Strorjungfrulta voi myös vuokrata mökin
DSCN6054
Meri on vuosisadat muovaillut näitä rantakiviä, ”klapperstenar”
DSCN6071
Luonnon muovaamaa

Saarelta löytyy myös aivan mahtava rantasauna jonka saa itse lämmittää ja hypätä saunomisen jälkeen puhtaaseen meriveteen. Meren puhtaushan ei enää ole itsestäänselvyys kun sinilevä puurouttaa vesialueen toisensa jälkeen.

Saarelta löytyy myös vanha kappeli jonka kalastajat ovat rakentaneet jo 1600-luvulla ja jos ruoka on loppumassa voi aina käväistä saaren kaupassa. Se sijaitsee pienen, punaisen talon pikkuruisessa eteistilassa. Hyllyillä on muutama tuote hintoineen ja vieressä avoin kassalipas minne voi maksaa. Ostokset voi toki maksaa myös swissaamalla, eli nykyaikaisemmin puhelimella sovellusta käyttämällä.

20190729_080826.jpg
Saunaveden voi itse pumpata kaivosta
DSCN6051
Saaren kappeli on kalastajien rakentama
20190728_181314
Onko tämä nk. itselämpiävä sauna, se täytyy näet itse lämmittää
20190728_183127
Saunasta suoraan mereen
20190729_082803.jpg
Saariston pienin kauppa sijaitsee tämän talon eteisessä
DSCN6065
Kolme yöpyjää satamassa
DSCN6049
Skål!

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa tai portaalissa blogit.fi

7 vastausta artikkeliin “Storjungfrun – majakkasaari

 1. Majakkabongarina majakkajutut kiinnostavat kovin. Kivan näköinenkin on saari pienine punaisine mökkeineen. Mielellään sellaisessa yöpyisin.

  Tykkää

  1. Storjungfrun on juuri sopivan kokoinen saari, siellä on pitkät lenkkipolut ja mukava tunnelma. Suosittelen.

   Liked by 1 henkilö

 2. Kaunis majakkasaari! Piti oikein googlettaa tuon tarkka sijainti.

  Vaikka majakat kiinnostavat kovasti, tuo näyttäisi olevan vähän turhan hankalan matkan päässä. Täytyy ensin ottaa isompi osa näistä kotimaisista majakoista ”haltuun” 🙂

  Tykkää

  1. Kun oltiin veneellä liikkeellä niin vaikkapa Tankariin olisi ollut hankalampi matka kuin Storjungfruhun. Mutta, summa summarum, kaikki majakkasaaret joilla voi yöpyä ovat mukavia (ja osa sellaisistakin joilla ei voi yöpyä).

   Tykkää

 3. elamanmakuisiamatkojaoutlookcom 5 elokuun, 2019 — 2:50 pm

  Onpa suloisen näköinen saari ja majakka! Kaunista luontoa ja ihana mökki. Kiitos, kiva tarina ja kuvat.

  Tykkää

  1. Kiitos itsellesi, on kyllä ihan majakkasaarten parhaimmistoa.

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close