Vuoden 2019 luetuimmat jutut – ja myös ne vähiten luetut

Tammikuussa kun on kaikenmoisten tilastojen, toivelistojen ja matkahaaveiden aika niin ajattelin listata viime vuoden matkajuttujeni top tenin. Oikeastaan siitä tuli top eleven sillä kaksi viimeistä juttua jakoivat kymmenennen sijan.

Aina sitä jaksaa ihmetellä mitkä jutut kiinnostavat ihmisiä. Omat suosikit jäävät syrjään ja kiireellä, mutta inspiraation kourissa kirjoitetut jutut ovat niitä luetuimpia. Ehkäpä se taikasana onkin juuri inspiraatio. Viime vuoden luetuin juttuni oli  kokemukseni Aeroflotin lentoyhtiöstä. Lukijamäärä liitelee ihan omissa sfääreissään, muilla postauksilla ei ole minkäänmoista  mahdollisuutta päästä lähellekään. Jutun kirjoitin puolessa tunnissa tullessani kotiin Kirgisiasta vuonna 2018. Juttu ei siis ole edes viime vuodelta, mutta keräsi lukijoita koko viime vuoden ja kerää niitä edelleen.

Aeroflot

IMG_20181124_094704_086

Näitä vanhoja juttuja mahtuu mukaan vielä neljä lisää, jutut Kap Verdestä ja juttu Sal-saaren nähtävyyksistä on taas ajan hermolla kun talvea pakoon lähteneet turistit jälleen kerran valtaavat valkohiekkaiset rannat tuossa Portugalin entisessä siirtomaassa.

Kap Verde

Sal-saaren aktiviteetteja

DSCN8110

Vanhoja juttuja ovat myös juttu Puolan Gdanskista ja Portugalin rantakohteista Estorilista ja Cascaisista, aina ne vaan jostakin Googlen syövereistä kaivetaan esille. Ja mikä ettei, ovathan ne mitä mainioimpia matkakohteita. Gdansk on lyhyen lentomatkan (tai vähän pidemmän automatkan)  päässä oleva kaunis kaupunki, lähellä ovat myös kylpyläkaupunki Sopot ja satamakaupunki Gdynia. Nämä kolme kaupunkia muodostavatkin kolmen kaupungin ryhmittymän. Vihdoinkin Gdanskissa

Sopotissa

Estoril ja Cascais taas ovat lyhyen junamatkan päässä Lissabonista. Tutustuin molempiin kohteisiin ja kirjoitin pienen vertailun. Nyt tiedän kumman valitsisin yhdistetyksi rantaloma- ja kaupunkikohteekseni. Estoril vai Cascais?

20180506_185445

Mutta entäs sitten ne viime vuonna kirjoitetut ja jaetut jutut? Viime vuoden suosituin  juttu oli yllättäen Teneriffan RCI-kohde Costa Adejessa. Täysi yllätys itselleni.  Luulin, että Teneriffa ei jaksa kiinnostaa ketään. Väärin, väärin! Kaiken kukkuraksi tuo juttu on vahvasti elossa vielä tänä vuonnakin. Teneriffan Costa Adeje

20181213_133124

Seuraavaksi listalle kipusi kooste Kaukasian kiertomatkasta.  Se selvittää reittiämme bussimatkalla Kaukasiassa. Tutuiksi tulivat etenkin Azerbaizan, Armenia ja Georgia. Mustamerikin siinä tuli ylitetyksi.

Kaukasian kiertomatka

20190916_085039

Yleisösuosikki oli myös postaus Kuulen Kaukasian kutsun joka sisältää samaisen Kaukasianmatkan reittisuunnittelua ja ennakointia.

Euroopan kohteista Rodos kiinnosti  kovasti.  Rodokselta minulla oli monta postausta, mutta ainoana tälle listalle kipusi kuvaus  Lindoksesta, sievästä, valkoisesta kylästä  Rodoksen saaren kaakkoiskulmassa. Kuvittele valkoisena hohtava kylä, siniturkoosi meri, antiikin rauniot, kukat, väkevät tuoksut, arkinen hälinä, kavioiden kopina. Eiköhän siinä jo pääse tunnelmaan.

DSCN5481

Sitten siirrytäänkin taas takaisin Kaukasiaan. Siellä juttu  Ensikertalainen Tbilisissä  keräsi laajan lukijakunnan. Georgia tuntuu kiinnostavan monia. Ja mikä ettei kiinnostaisi, onhan Georgia todella monipuolinen maa ystävällisine ihmisineen, erilaisine luontokohteineen ja pitkine viininviljelyperinteineen.

DSCN7502 (2)

Myös Mustanmeren risteily kiinnosti,  no onhan se toki vähän epätavallisempi risteily. Laivakaan ei ollut mikä tahansa Itämeren risteilijä vaan aivan omalaatuisensa merenkyntäjä.

Risteily yli Mustanmeren

 

20190912_191207

Entäs sitten se loppupää, mitkä jutut eivät kerta kaikkiaan kiinnostaneet sen vertaa, että niitä olisi jaksanut avata edes vilkaistakseen. Loppupään listauksesta löytyy viisi postausta joista voisi esimerkiksi käyttää nimeä pahnan pohjimmaiset.

Jumbosijan nappasi yllättäen  juttu Myanmarin  miljoonakaupungista  Mandalaysta. Kaikki haluavat Mandalayhin.

Harva tuntuu kuitenkaan todellisuudessa haluavan Mandalayhin tai tuntee edes mielenkiintoa kyseistä kaupunkia kohtaan. Kohteella on kuitenkin pitkä historia ja se on täynnä nähtävyyksiä, etupäässä temppeleitä ja luostareita, mutta löytyypä sieltä maailman suurin kirjakin.

20190301_070546

Melkein yhtä huonosti menestyi postaus Laosin Luang Prabangista.  Luang Prabangissa

Kaupunki on oikea kulttuurikehto ja täynnä buddhia ja temppeleitä. Eipä jaksanut kiinnostaa, ehkäpä kaupunki on liiankin tuttu tai ehkäpä Aasian tämä kolkka ei vain kiinnosta.

Seuraavalle sijalle nousi tai vajosi Venetsiassa sijaitseva Guggenheimin taidemuseo. Peggy Guggenheim uurasti taidekokoelmansa hyväksi vuosikymmenet, hän on jopa saanut hautasijan oman museonsa pihalla.  Tästä postauksesta voi olla varma, että nimenomaan museo ei jaksanut kiinnostaa sillä muut Venetsia-postaukset olivat hyvinkin suosittuja.

Guggenheimin taidemuseo

DSCN4823

Neljänneksi unohdetuin postaus oli Tšekin pienestä kaupungista Kutná Horasta kertova juttu. Kutná Horan tärkein nähtävyys on sen outo luukirkko jota sokea munkki rakenteli koko elämänsä ajan saaden siinä sitten lopulta näkönsäkin takaisin. Aihe tuntui ehkä lukijoista hieman makaaberilta, mutta hei, kirkko on oikeasti perin erikoinen, mutta myös hieno nähtävyys.

DSCN5040

 

Viidenneksi jäi kirjoitus yhdestä maailman hienoimmista rantakokonaisuuksista, nimittäin Ruotsin itärannikolla sijaitsevasta Korkearannikosta, joka ehkä paremmin tunnetaan nimellä Höga kusten. Kohde on myös maailmanperintökohde joka jatkuu suoraan  Perämeren yli Suomen rannikolle, tosin perin eri näköisenä. Alueella voi toki kierrellä autolla, mutta ehkä Höga kusten sittenkin on paremmin tunnettu veneilijöiden keskuudessa.

Höga kusten

20190726_080002

 

Seuraa Fammon vaeltelua eri medioissa Facebook

Insta

blogit.fi

 

20 vastausta artikkeliin “Vuoden 2019 luetuimmat jutut – ja myös ne vähiten luetut

 1. Luetuimmat ja vähiten luetut jutut tulevat vuosi toisensa jälkeen aina vähän yllätyksenä. Sellaiset minkä ajattelisi kiinnostavan, ei sitten olekaan luetuimpien joukossa ja toisinpäin. On aina mielenkiintoista nähdä, että mikä ihmisiä on kiinnostanut. Minäkin olen ottanut tavaksi kirjoittaa tällaisen postauksen joka vuosi, jo ihan siksikin, että itseänikin kiinnostaa kurkata mitä ihmiset lukee.

  Tykkää

  1. Mietin tässä, että aika paljon voi olla myös otsikosta kiinni, jotkut otsikot eivät ehkä kerro tarpeeksi sisällöstä tai ovat harhaanjohtavia. Toisaalta vetäväkin otsikko voi olla harhaanjohtava.

   Tykkää

 2. Arvaamatonta on kyllä välillä se, mikä juttu luetaan ja mikä ei. Tosin noista jutuista ainakin aeroflot, Sal ja Kap Verde voivat olla sellaisia, mistä sinne matkustavat kaipaavat tietoa. Ja sitä taitaa olla vähän saatavilla.

  Tykkää

  1. Niin, on varmaan hakukoneoptimointi kohdallaan, enpä ole jaksanut tarkistaa.

   Liked by 1 henkilö

 3. Mun blogi vaihtoi alustaa vuoden aikana, joten en itse tehnyt vastaavaa postausta, se olisi ollut tässä yhteydessä vähän turha. Mutta muilta näitä on mielenkiintoista lukea, eritoten nämä postaukset, jotka eivät sitten kiinnostakaan, on mielenkiintoisia. Joskus on vaikeaa hahmottaa miksi jokin postaus ei menestykään.

  Tykkää

  1. Minulla oli ihan sama ongelma viime vuonna, alustan vaihto ja vaikuttaa se vielä tänäkin vuonna. Vanhaan blogiin menee paljon liikennettä eivätkä ne välttämättä ole laskuissa mukana. Mutta eihän tämä(kään) niin vakavaa ole.

   Tykkää

 4. Mullakin on usein niin, että luetuimmat postaukset on jotain vuosia vanhoja juttuja Australiasta tai Islannista. Nämä keikkuu kärjessä vuodesta toiseen.

  Luulisin, että suomalaisia lukijoita kuitenkin kiinnostaa enemmän tutut kohteet, joihin on jotain kosketuspintaa. Sitten sellaiset pienet tuntemattomat paikat ei oikein saa suosiota. Mutta olen samaa mieltä, että oma työmäärä vs muiden kiinnostus ei kulje välttämättä ollenkaan käsi kädessä.

  Tykkää

  1. Onhan se näinkin, lähikohteet kiinnostavat aina, varsinkin jos itse suunnittelee matkaa.

   Tykkää

 5. Olipa yllätys, että Kutna Hora on jäänyt jumbosijoille! Etsin joskus vuosia sitten siitä tietoa, ja silloin oli vähän heikosti saatavilla ainakin suomeksi. Ajattelin itsekin blogiini siellä käymisestä vielä kirjoittaa, saa nähdä käykö sillekin samalla tavalla, ettei herätä mielenkiintoa kenessäkään 😀

  Tykkää

  1. Toivottavasti ei käy näin. Vaikka aihe on kalmanhajuinen niin kohde on sievä ja puunattu ja kirkon historia sangen mielenkiintoinen.

   Tykkää

 6. Tykkään lukea näitä postauksia ja tehdä myös itse, aina yhtä suuri mysteeri mistä pidetään ja mistä ei. Usein käy todella niin että omat lempipostaukset jäävät vaisuksi, ja sitten suosittujen joukossa on vuodesta toiseen samat postaukset.

  Tykkää

  1. Katsotaan nyt kuinka monta vuotta jaksavat listalla keikkua😊

   Tykkää

 7. Anna | Muuttolintu.com 1 helmikuun, 2020 — 3:19 am

  Näitä on aina hauska ihmetellä. Omassakin blogissa keikkuu kärkisijoilla joitakin random -postauksia, joita en olisi itse kuvitellut sinne nousevan. Ja sitten tosiaan ne omat suosikit ei menestykään samalla tavalla.

  Tykkää

  1. Näin tuntuu olevan aika monella, täytyy kait vaan uskoa että ennalta arvaamattomia ovat lukijoiden mieltymykset.

   Tykkää

 8. Täällä myös saman suuntaisia huomioita, että ne omat kiinnostuksen kohteet, postaukset mihin on panostanut aikaa ja vaivaa taustatöineen, ei kiinnostaa juuri ketään. Mua esimerkiksi harmittaa, ettei ihmisiä kiinnosta Meksikon alkuperäiskansojen asiat, mutta tietenkin se on niin marginaaliaihe, ettei sille voi kovin suurta kiinnostusta povatakaan 😀
  Tällä hetkellä top vitosessa taitaa olla Auschwitzia, Kreikan Samosta, Meksikon turvallisuustilannetta, turhia matkatavaroita ja matkailun jälkeistä tyhjyyden tunnetta käsittelevät postaukset. Tuohon viimeksi mainittuun tullaan kaikkein useiten Googlen kautta, kun ihmiset googlaa ”mikään ei tunnu miltään”. Tiedä sitten, kuinka moni tuosta postauksesta on saanut apua..

  Tykkää

  1. Se vaiva kun selvittelee taustoja ja itsestä tuntuu, että nyt on onnistunut eikä vain ketään kiinnosta. Pystyn hyvin kuvittelemaan tunteesi Meksikon alkuperäiskansojen kohdalla. Toisaalta, kun Meksikoon joskus matkustaa niin ehkäpä silloin rupeaa kiinnostamaan.
   Mielenkiintoista, että monet googlaavat ”kun mikään ei tunnu miltään”. Voin taata, että kun ihmistä kohtaa suuri suru ja tuska niin pienet, arkiset asiat alkavat kummasti tuntua merkityksellisiltä.

   Tykkää

 9. En ihmettele, että sun Kap Verde -jutut on olleet suosittuja. Se on ollut ilmeisen suosittu ja noususuhdanteessa suomalaisten keskuudessa. Jostakin artikkelista luin, mihin meiltä on matkustettu. Itsekin tulee luettua postauksia paikoista, joihinkin suunnittelee menevänsä, ovat erikoisia / kiinnostavia tai joissa on itse ollut.

  Tykkää

  1. Kohteet joihin aikoo matkustaa heti tai myöhemmin kiinnostavat aina, mutta totta kyllä, että nekin jutut kiinnostavat joissa paikat ovat itselle tuttuja.

   Tykkää

 10. Todella kivasti kirjoitettu kokoama-artikkeli! Otan taatusti blogisi tarkempaan seurantaan. Nauratti kovasti ristiriita Mandalayn otsikon ja jutun lukijamäärien välillä. Se muuten on aikamoinen ristiriita matkailublogien lukijamäärissä: kaikkein kiinnostavimmat ja itselle tärkeimmät aiheet eivät useinkaan saa lähellekään yhtä paljon lukijoita kuin ne, mitä suuret massat googlettavat. Mihin auttaa kirjoituksesta kuvastuva ei sen niin väliä -asenteesi. Ja kiitos tosiaan, että otit mukaan myös vähiten luetut – ne ovat tavallaan kiinnostavampia kuin eniten luetut. Jos muistan tämän, listaan tämän vuoden lopulla omasta blogistani vain kaikkein vähiten luetut artikkelit. Ehkä ne saavat sillä edes muutaman uuden lukijan 🙂

  Tykkää

  1. Ikuisuuskysymys tuo otsikointi, toisinaan menee reippaasti metsään. Se, että hakukoneet löytävät tekstit on toinen ongelma joka joskus onnistuu, joskus ei.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close