Astana vai Aqmolinsk vai Tselinograd vai Aqmola?

Astanassa oli kylmä, arolta puhalsi jäätävä viima joka ujelsi suoraan housujen lahkeista sisään ja sai koko kehon hytisemään. Eipä ihme, että kaupungissa oli monia suuria , ultramoderneja ostoskeskuksia, jos ei muuta niin niihin pääsi karkuun tuulta ja pakkasta. Hotellimme ei ollut ihan keskustassa ja kun kävellen lähdimme matkaan niin kävelimme sitten sisukkaasti kolmen kilometrin matkan keskustaan asti pakkasen nipistellessä sormenpäitä. Kaupunkia oli koristeltu eri tavoin varsin originellisti, keskustasta löytyi klassisen kauniita rakennuksia kuten teatteritalo, mutta lähes kaiken huomion veivät mielikuvitukselliset lasi ja -kromipalatsit jotka pimeän aikaan valaistiin näyttävästi.

 

DSCN2419

DSCN2427

 

DSCN2472

IMG_20181101_130517

DSCN2468

Rahaa ei ollut säästelty missään, katukäytävien reunakivetkin olivat monissa paikoissa marmoria, tämä jalo kivilaji tuntuikin kovasti olevan rakennuttajan suosiossa.

Astana on toki ollut olemassa kauan, sen alkuperäinen nimi oli Aqmola, kaupunkioikeudet saatuaan siitä tuli Aqmolinsk. 60-luvulla kaupunkia kutsuttiin nimellä Tselinograd, mutta Kazakstanin itsenäistymisen jälkeen 1992 se sai  takaisi Aqmola-nimen kunnes presidentti Nursultan Nazarbajev päätti tehdä siitä pääkaupungin. Vuodesta 1998 kaupunki on ollut Astana, nimi merkitsee kazakiksi  – mitäpä muutakaan kuin pääkaupunkia. Kaupungin suunnitteluun tilattiin ulkomailta arkkitehtejä, yleissuunnitelman  teki japanilainen Kisho Kurokawa. Presidentin idea oli yhdistää idän ja lännen parhaimmat luomukset.

 

Kun puhutaan Astanasta tulee väkisinkin mieleen pallo. Siellä on kaksikin kuuluisaa palloa, toinen on viimevuotisella Expo-alueella, sijaitseva tiedekeskus, toinen on osa kuuluisaa 97-metristä näköalatornia Bayterekia. Se on kaupungin symboli joka sijaitsee kaupungin parhaalla paikalla vastapäätä presidentinlinnaa.  Sadussa Samruk-lintu rakentaa pesänsä turvaan korkean paalun päälle, torni  on siis turvallisuuden symboli.

Lipun jonottaminen torniin oli tuskaista, sen jälkeen saikin jonottaa hissille ja vielä piti päästä koskettamaan presidentin kultaista kättä.  Kun nimittäin painaa kätensä presidentin kultaiseen näköiskäteen niin saa toivoa jotain ja toive toteutuu. Tilanteessa oli sen verran sählinkiä, että unohdin mitä minun piti toivoa. Toivoin sitten hätäpäissäni maailmanrauhaa – saa nähdä aikooko presidentti täyttää toiveeni.

 

DSCN2479

DSCN2471 – kopio

DSCN2482
Presidentinpalatsi näkyy koko komeudessaan Bayterek-tornista
DSCN2561
Expo-maailmannäyttelyä varten rakennettiin komea näyttelyalue missä myös tämä näyttelytila

 

moskeija kalle
Kaupunkiin on luonnollisesti rakennettu uusi  moskeija, entinen oli turhan vaatimaton. Tämä Hazret Sultanin moskeija kilpailee Keski-Aasian suurimman moskeijan tittelistä

 

pyramidi kalle
Tämä rakennus on nimeltään rauhan ja sovinnon pyramidi

 

DSCN2606
Rakennus ei ole observatorio vaan kirjasto. Sitä kutsutaan Fosterin silmäksi suunnittelijansa mukaan
DSCN2452
Khan Satyr- ostoskeskus näyttää ulkoapäin sirkusteltalta

 

 

Kaupunkikuvaa koristi usea pramea ostoskeskus joista kuvassa oleva Khan Shatyr-kauppakeskus oli erikoisin. Ylimmissä kerroksissa oli huvipuistolaitteita ja uimala, alemmat kerrokset olivat ravintoloiden ja kauppojen valloittamia. Meitä suomalaisina kiinnosti vanha, suomalainen firma Finn Flare, joka  on myyty Venäjälle ja jolla nyt on lukuisia liikkeitä ympäri Venäjää ja Kazakstania.

DSCN2455

DSCN2458
Ostoskeskuksen yläkerroksiin pääsi myös näköalahissillä

DSCN2459

DSCN2502

Kaupungin halki virtaa Išim-joki jolta oli hienot näkymät  kaupungin rannoille. Joen rannalta löytyi myös Astana Tower jossa sijaitsee Suomen suurlähetystö.

DSCN2500

DSCN2501

 

Astanalaisten elämä ei kuitenkaan ole pelkästään vaeltelua supermodernien elementtien seassa. Vanhat kunnon huvittelumuodot ovat säilyttäneet paikkansa. Neuvostoliitossa ja myöhemmin Venäjällä jokaiseen vähänkin  suurempaan  kaupunkiin kuuluu teatteri ja sirkus. Myös Kazakstanista löytyi draamateatteri sekä baletti- ja oopperateatterit. Sirkuskin löytyi ja tietenkin jääkiekkoareena. Kaupungin joukkue on KHL-joukkue Barys Astana ja sillä sattui olemaan ottelu Tseljabinskiä vastaan. Ryhmämme urheilujaosto menikin katsomaan ottelua. Barys Astana on tullut kuuluisaksi siitä, että jos joukkueella menee huonosti otetaan käyttöön järeämmät keinot; jääkiekkokaukalossa uhrataan vanhan kasakkiriitin mukaisesti lammas ennen ottelua ja veri pirskotellaan ympäri kaukaloa. Tällä kertaa ei taidettu uhrata lammasta sillä Barys hävisi tiukan ottelun.

DSCN2465

kiinalainen rakennus kalle
Kiinalaistyyppinen talo

 

DSCN2516
Kaupungin sirkus

 

Montaa korttelia ei kuitenkaan tarvinnut edetä keskustan ulkopuolelle kun ultramodernit talot  loppuivat ja alkoi kaupungin vanha osa, joka oli paljon vaatimattomampi. Tuntui heti kodikkaammalta. Astanalaiset taitavat rakastaa kukkia koskapa kukkakauppoja  riitti joka kadulle.

 

DSCN2495

 

Mainitsinko jo, että Astanassa oli tuulista ja kylmää? Astana onkin maailman toiseksi kylmin kaupunki heti Ulan-Batorin jälkeen. Mutta eipä hätää, kansalaisia hemmotellaan monella tapaa, esimerkkinä lämmitettävät bussikatokset ja luonnollisesti varustettuna wifillä. Siellä sitä kelpaa näpytellä puhelinta bussia odotellessa sormien jäätymättä.

Astanaan tutustuttuaan turisti-parka on ihmeissään. Onko tämä kaupunki ultramoderni pääkaupunki joka yhdistää idän ja lännen parhaat puolet vai onko tämä presidentin unelma ja nukkekoti  keskellä autiota tundraa, jossa ehtymätön mielikuvitus on saanut temmeltää täysin holtittomasti eikä kustannuksia  ole tarvinnut hetkeäkään ajatella. Mikä mahdollistaa kaikki nämä futuristiset rakennukset ja mielikuvitukselliset kokeilut?

Mikäs muukaan kuin  Kaspianmeren suuret öljy- ja kaasulöydökset. Osa kansasta nauttii näistä rikkauksista, suuri osa saa edelleenkin elantonsa maanviljelystä ja karjanhoidosta.

DSCN2463
Kaz Munay Gas on kansallinen öljyjätti. Yhtiön päärakennus sijaitsee aivan kaupungin ytimessä

 

Mikäli haluaa matkailla oudossa kaupungissa missä hintataso kuitenkin on hyvinkin kohtuullinen ja missä kaupunkilaiset  suhtautuvat suopean uteliaasti turisteihin kannattaa valita kohteeksi Astana. Suosittelen kuitenkin kesäaikaa tai ehkä varhaissyksyä. Kyrilliset kirjaimet on myös hyvä opetella ennen matkaa jotta matkasta saa enemmän irti, tosin presidentti Nazarbajev on luvannut muuttaa kirjainjärjestelmän vuoteen 2025 mennessä.

Matkamme jatkui Kazakstanin halki kohti Almatya, entistä pääkaupunkia. Tällä 1200 kilometrin matkalla havaitsimme, että rahaa ei ole kuitenkaan riittänyt esimerkiksi teiden kunnostukseen.

Kazakstanin halki

 

 

9 vastausta artikkeliin “Astana vai Aqmolinsk vai Tselinograd vai Aqmola?

 1. Mielenkiintoinen juttu! 🙂 Tuntuu, että tuo alue on ihan oma maailmansa. Mahtipontiset rakennukset tosin muistuttavat Kiinasta – mitä isompaa ja näyttävämpää sen parempi.

  Tykkää

  1. Nänhän saattaa hyvinkin olla, en ole niin paljon nähnyt Kiinaa. Joku näyttämisen tarve tuossa ilmiselvästi on.

   Tykkää

 2. Meillä on edelleen Astana käymättä. Hiukan harkittiin tähän syksylle, mutta juuri kylmyyden vuoksi päätettiin jättää kuitenkin kesälle.
  Itseäni kiinnostaa juurikin ne kaupungin vanhat osat.
  Kiitos jutusta!

  Tykkää

  1. Kesä tai syksy olisi varmaan miellyttävämpi aika tutustua kaupunkiin. Minäkin asuin vanhalla puolella, moderni keskusta on itse asiassa aika pienellä alueella.

   Liked by 1 henkilö

   1. Juuri joku alkusyksy olisi varmasti sopivin ajankohta!

    Liked by 1 henkilö

 3. Enpä tiennyt, että kyseessä on maailman toiseksi kylmin kaupunki! Täytyy varmaan ajoittaa visiitti kesälle. Ps. ensimmäinen kuva näyttää hyvin Helsingin oloiselta

  Tykkää

  1. Kesällä on sitten taas hellettä. Tuo eka kuva on kahden kilometrin päästä keskustasta vanhalta alueelta. Ihan tavallisia taloja siis.

   Liked by 1 henkilö

 4. Onpa hyisen näköistä. Mutta mielenkiintoista ja rakennukset näyttävät hulppeilta. Toivotaan, että toive maailmanrauhasta kuullaan. 🙂

  Tykkää

  1. Hulppeita olivat ja erikoisia, ovathan niitä olleet suunnittelemassa arkkitehdit ympäri maailmaa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close