Kohteena Olavinlinna

Taas yksi asia mitä en ole koskaan tehnyt, aukko sivistyksessä, täplä to do-listalla. En ole nimittäin koskaan käynyt Olavinlinnassa. No totta puhuen kerran kävin jo ovella, mutta oli maanantai tai muuten vain suljettu päivä ja sain ihailla linnaa vain ulkoapäin. Aivan, onhan siellä ne jokavuotiset oopperajuhlat, mutta ei, ei vaan ole tullut käytyä.

Sekin asia korjaantui tänä kesänä kertarysäyksellä kun meikämamma tutustui Savonlinnaan vähän sellaisen pidemmän kaavan mukaan, minun aikaikkunassani se tarkoittaa päiväseltään.

Savonlinnaan tutustumisen aloitimme Kerimäen kirkosta, Kerimäkihän kuuluu nykyään Savonlinnaan. Tästä kirkosta on oma postauksensa. https://fammomatkalla.blog/2020/07/09/petajaveden-ja-kerimaen-kirkot-puukirkkojen-aatelia/

Siitä siirryimmekin sitten itse Savonlinnan kantakaupunkiin nauttien kauniista kaupunkimiljööstä Saimaan rannalla. Siinähän sitten saavuimme Olavinlinnan kupeeseen ja astelimme kääntösiltaa pitkin saarelle.

Linnasaarelle vievän sillan saa kätevästi käännettyä sivuun kun veneliikenteellä on siihen tarvetta ja tarvetta tuntui olevan kohtalaisen usein kun risteilyalukset ohittivat linnan.

Silta auki, täältä saapuu Elviira

Siltaa liikuteltiin tarpeen mukaan
Nykyään Olavinlinnassa on kolme tornia

Olavinlinnan historia alkaa vuodesta 1475, sinä vuonna alkoivat näet linnan rakennustyöt. Puolustukselle oli tarvetta sillä itäisessä Suomessa puolustus oli Viipurinlinnan varassa ja Ruotsissa pelättiin Novgorodin ja Moskovan suurruhtinaskunnan hyökkäyksiä. Rakennuttajana toimi linnanherra Erik Axelsson Tott jolla oli linnakokomusta Keski-Euroopasta. Hän nimesi linnan Pyhän Olofin eli Olavin mukaan. Rakennusmiehinä toimivat kyläläiset jotka yleisen tavan mukaan maksoivat verojaan työllään ja rakennusmateriaaleilla. Linnan paikka valittiin huolella, se sijaitsee korkeakallioisella saarella kahden vuolaan virran yhtymäkohdassa.

Tarvittiin kymmenen vuotta jotta saatiin valmiiksi kolmetorninen päälinna, vuosisadan lopussa valmistui lisäksi kaksitorninen esilinna.

Pyhä Olavi
Linnan pienoismalli kolmitornisena, alunperin linnassa oli viisi tornia

Sisälle linnan uumeniin

Musta pässi seisoo linnansalissa ja pässipatsasta saamme ihailla myös linnan puistossa. Miksi pässillä on tärkeä rooli linnan historiassa? Pakkohan sitä oli vähän googlailla ja selityskin löytyi.

Linnassa kasvatettiin pässejä Pyhän Olavinpäivänä syötäviksi. Tapahtuipa sitten keväällä 1656 venäläisten piirittäessä linnaa kova ukonilma. Valleille kasattu terva leimahti palamaan, pässi joka oli kiivennyt patterille etsimään ruokaa pelästyi ja nousi takajaloilleen heiluttaen etujalkojaan ilmassa. Vastarannalla olevat venäläiset näkivät oranssia taivasta vasten sarvekkaan olion joka heilutteli kavioitaan ja jonka suusta näytti nousevan liekkejä. Pakokauhu valtasi sotilaat ja he ryntäsivät veneisiinsä niin, että osa veneistä kaatui ja uimataidottomat miehet hukkuivat. Pässi oli pelastanut linnan. Tästä tapahtumasta on jäänyt sanonta ”Elää kuin linnan pässi”.

Linna joutui kuitenkin jatkossakin alinomaa venäläisten hyökkäysten kohteeksi ja vihdoin vuonna 1714 valta vaihtui linnan antautuessa venäläisille ankaran piirityksen päätökseksi.

Mutta jo vuonna 1721 linna palautui ruotsalaisille joutuakseen jälleen venäläisille vuonna 1743 solmitussa Turun rauhassa. Suomen sodan jälkeen 1809 linna menetti kuitenkin sotilaallisen merkityksensä varuskuntana.

Jo vuodesta 1912 Savonlinnassa on keräännytty oopperaesitysten pariin. Viime vuosisadan alussa eivät oopperajuhlat kuitenkaan vielä selviytyneet taloudellisista paineista ja ne keskeytettiin, mutta vuodesta 1967 oopperajuhlat ovat olleet jokavuotinen kulttuuritapahtuma Olavinlinnassa. Näyttämöllä on nähty 14 suomalaista kantaesitystä ja myös ulkomaiset oopperatalot ovat vierailleet ahkerasti Savonlinnassa.

Tänä kesänä 2020 näky oli kuitenkin ankea, esitykset peruttu ja vihreät muovit vedetty katsomon ylle. Katsomo oli autio parhaana ooppera-aikana heinäkuussa ja se myös pysyi autiona, ohjelmisto siirtyy sellaisenaan vuodelle 2021 ja paikkavaraukset samoin. Tappiot ovat mittavat Savonlinnan kaupungille, alueen yrittäjille ja esiintyjille.

Esiintymislava oli katettu kertakäyttöpeitteillä

Linnan korjaaminen nousi tapetille 1800-luvun lopulla, silloin linnassa nimittäin riehui tulipalo tehden laajaa tuhoa. Valtio otti ratkaisevan askeleen ja alkoi hoitaa Olavinlinnaa muinaismuistona, Olavinlinnasta kehittyikin nopeasti turistikohde ja erilaisten juhlien pitopaikka.

Toisen kerroksen valleilta avautuivat hienot näkymät linnanpihalle. Hienoista mielikuvitusta käyttäen voi melkein kuvitella linnan asukkaiden kävelevän pihalla turistien asemesta.

Linnaan johtava silta on taittosilta

Tallisaaressa linnan ulkopuolella on Anton Ravander Rauaksen muotoilema pässi vuodelta 1964

Jätettyämme vihdoin sokkeloisen linnan tunsimme nälän kurnivan suolissamme. Linnassa oli kyllä pari kahvilaa, mutta halusimme jotain tukevampaa. Onneksi rannassa ja lähikadulla oli montakin houkuttelevaa ravintolaa. Ja mikä sopisikaan paremmin Saimaan rannalla syötäväksi kuin ehdat Saimaan muikut uusien perunoiden ja voisulan kera.

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa. https://facebook.com/fammomatkalla https://instagram.com/te_strom

13 vastausta artikkeliin “Kohteena Olavinlinna

 1. Ihana ja haikeaksi tekevä teksti Olavinlinnasta. Paikka on meille hyvinkin tuttu jo vuosien takaa. Olemme ensimmäistä kertaa olleet oopperajuhlilla jo 1977, jolloin olimme itsekin laulamassa, emme tosin Savonlinnassa vaan siihen liittyvissä kirkkokonserteissa Kerimäen ja Rantasalmen kirkoissa, ja sitten parina iltana oopperan katsomossa. Katsomossa olemme olleet myös useina kesinä viime vuosina, kun kaksi omista pojistamme on laulanut oopperakuorossa. On ollut kiva ahnehtia oopperoita oikein kunnolla, kun on päässyt äidin ja isän roolissa katsomoon katselemaan kenraaliharjoituksia maksamatta lippuhintoja. Tänä kesänä tuli iso pettymys, kun nuorin pojistamme oli saamassa ensimmäiset solistiroolinsa Savonlinnassa ja kaikki peruuntui. Tai siirtyi ensi kesään. Savonlinna ympäristöineen on ollut samalla oikein kiva kaupunki matkailun kohteena, paljon kaunista nähtävää. Toivotaan, että oopperajuhlat palaavat!

  Liked by 1 henkilö

  1. Tehän olette varsinaisia oopperasiantuntijoita. Minäkin jo aloin innostua, ehkä jo ensi kesänä voisin tutustua kotimaankin ooppera-antiin. Eihän näitäkään oopperajuhlia varsinaisesti ole peruttu, ne vain pikkuisen siirtyvät.

   Liked by 1 henkilö

 2. Hyvä tutustua edes historiaan, kun en ole Olavinlinnassa koskaan käynyt.

  Tykkää

  1. No löytyihän sitä joku toinenkin. Joka paikkaan ei vain ehdi 🙂

   Tykkää

 3. Olavinlinna on näyttävä, kävin siellä muutama vuosi sitten oopperassa ja täytyy sanoa että se oli ihan mahtava kokemus. En ole erityisemmin oopperan ystävä, mutta voisin milloin vain mennä oopperajuhlille uudemman kerran. Valitettavasti tuolloin ei ollut aikaa tutustua itse linnaan, joten kesäinen Savonlinna saa vielä odottaa vuoroaan. Ihana tuo pukin tarina! Kerimäen kirkko on ollut pitkään omalla toivelistallani ja viime kesänä pyörittiin niillä kulmilla, mutta kirkko unohtui totaalisesti.

  Tykkää

  1. Suuruudenhulluja ehkä nuo kerimäkiläiset, tai ainakin heidän entinen kirkkoherransa. Tutustumisen arvoinen kirkko toki kuten Olavinlinnakin.

   Tykkää

 4. Olavinlinna on ulkoa päin todella kaunis, kaunein Suomen linnoista. Itse en ole sisällä käynyt, mutta kiinnostaisi kyllä. Silloin valitsisin todennäköisesti opastetun kierroksen, muutoin voisi missata mielenkiintoisia tarinoita (kuten kertomus pässistä).

  Tykkää

  1. Mekin oltaisiin päästy opastetulle kierrokselle, mutta joukko oli niin suuri, että kiertelimme mieluummin omassa rauhassa. Täytyisi olla yksityiskierros, että näkisi ja kuulisi jotakin.

   Tykkää

 5. Savonlinna on itsellä täysin käymätöntä seutua, kuten myös koko Saimaa. Tämä oli siis uusi tuttavuus, vaikka toki linnan tiedänkin noin muuten. Todella hieno paikka ja ilmeisen mielenkiintoinen historia! Oli ilo lukea tätä. 🙂 Täytyy kyllä ehdottomasti ottaa Saimaa, Savonlinna ja tämä Olavinlinna ensi kesänä ohjelmistoon!

  Tykkää

  1. Savonlinna on mukava kesäkaupunki, ihan harmittaa etten ole sitä aikaisemmin ”löytänyt”.

   Tykkää

 6. Olavinlinna ja Oopperamatka on toivelistallani. Upeassa paikassa oleva linna jolla on oma vaikuttava historiansa. Kiva juttu.

  Tykkää

 7. No täytyypä myöntää, että minulle oli käynyt ihan samoin. Jotenkin en vaan ollut koskaan käynyt Olavinlinnassa vaikka olin jo keski-ikään melkein päässyt. Asia korjaantui kun amerikkalainen mieheni halusi kiertää kaikki Suomen linnat tuossa muutama vuosi sitten. Ja upea linnahan se onkin. Onneksi käytiin.

  Tykkää

  1. Kierrettyä on tullut sekä linnat että rauniot, ei vaan ole ollut niin usein Savonlinnaan asiaa. Upea linna ilman muuta!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close