St Olav Waterway pyhiinvaellusmatkan voi nyt alkaa Turusta

Mikä on 1200 kilometriä pitkä ja alkaa Turusta?

Moni lueskelee kaihoten Santiago de Compostelan pyhiinvaellusmatkasta, minäkin olen lukenut aiheesta muutaman kirjan. Nyt ei kuitenkaan tarvitse matkata Espanjaan tai Portugaliin asti vaeltaakseen, pyhiinvaellusmatkan voi aloittaa kotoisasti Suomen Turusta. Tarvitaan vain fyysistä kuntoa, tarpeeksi aikaa ja tarve lähteä matkaan.

Tarpeita lähteä on monenlaisia. Erään tutkimuksen mukaan uskonnolliset syyt ovat vain 20% luokkaa, muita syitä voi olla esimerkiksi omien rajojen etsiminen, itsensä haastaminen, hiljentyminen tai vain erikoisen hieno kokemus. Mikä olisikaan hienompi kokemus kuin kokea kirpeässä syyssäässä luonnon koko väriloisto saaristolaismaisemassa.

Tämä ikivanha, nyt uusittu reitti on Pyhän Olavin merireitti eli St Olav Waterway joka kulkee Turusta Trondheimiin. Viikonloppuna olin Nauvossa tutustumassa tähän reittiin, jota suomalainen työryhmä on ollut muokkaamassa ja josta toivotaan turistimagneettia varsinkin Turunmaan saariston hiljaiseen kevääseen ja syksyyn.

Suomen reitti alkaa siis Turusta ja kulkee Ahvenanmaan kautta Ruotsiin ja edelleen Norjaan. Toinen reitti lähtee Ruotsista, Sundvallista ja kolmas Oslosta tai itseasiassa jo Tanskan puolelta Aalborgista.

Myös venäläiset ovat ilmaisseet kiinnostuksensa reitistä. Näin ollen Venäjän reitti alkaisi Novgorodista ja kulkisi Turun kautta edelleen Ahvenanmaalle. Jos hanke toteutuu vaikeuksia voi tosin tulla viisumeista ja niiden hankinnasta.

Vaellusreitti alkaa siis Turusta, sieltä vaelletaan Paraisten kaupungin kautta Paraisiin kuuluville saarille, Nauvoon ja Korppooseen. Korppoosta päästään kätevästi Kökariin ja sieltä edelleen Maarianhaminaan. Eckeröstä ylitetään meri ja saavutaan Ruotsin Grisslehamniin. Sieltä matka jatkuu Gävleen ja edelleen kohti Norjaa kunnes 1200 kilometrin vaelluksen jälkeen ollaan vihdoin Norjan Trondheimissa. Merialueita ei tarvitse uida vaan melominen, soutaminen ja purjehtiminen ovat suositeltuja tapoja ylittää vesialueet.

Turun kauppahalli

Paraisten kalkkilouhos

Kesäistä vilskettä Nauvon satamassa
Maarianhaminan merikortteli

Pyhä Olavi

Kuka sitten oli tämä Pyhä Olavi jonka vuoksi vaelletaan aina Trondheimiin asti? Vuonna 995 (luultavimmin) syntynyt ja vuoteen 1030 elänyt norjalainen Olav Haraldsson kasvoi potraksi viikinkisoturiksi. Olavista on kerrottu kaikenmoista, mutta selvää on, että hän oli uhkarohkea, mitään pelkäämätön ja kiivasluonteinen soturi joka antautui vaaroihin ja taisteluihin, riehui ja rosvosi, mutta selvisi aina hengissä kuin ihmeen kaupalla.

Olav kastettiin kristinuskoon vuonna 1014. Palatessaan ryöstöretkiltään Norjaan hänestä tuli Norjan kuningas. Hän halusi tehdä Norjasta kristityn maan, rakensi useita kirkkoja ja levitti kristinuskoa myös Norjan ulkopuolelle. Olavin tiukka lainsäädäntö toi hänelle kuitenkin myös vihollisia ja vuonna 1028 hän joutui pakenemaan maasta. Hän asettui Novgorodiin, keräsi sotajoukon ja palasi Norjaan. Olav kuoli kuitenkin Stiklastadin taistelussa lähellä Nidarosia ja haudattiin lähelle paikkaa mihin Nidarosin katedraali myöhemmin rakennettiin.

Olav Haraldsson

Olavin kuoleman jälkeen Nidarosissa havaittiin ihmeparantumisia, ne liitettiin Olavin kuolemaan. Tästä seurasi, että Olav julistettiin pyhimykseksi.

Siitä alkoi pyhiinvaeltajien virtaaminen Nidarosiin, 1600-luvulle asti Nidaros oli yksi Pohjois-Euroopan tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista. Uskonpuhdistuksen myötä pyhiinvaellukset kuitenkin lopetettiin Pohjoismaissa.

Pyhä Olav tai Olaf Pyhä oli yksi tärkeimmistä pohjoismaisista pyhimyksistä. Olaville pyhitettyjen keskiaikaisten kirkkojen määrä on suuri erityisesti Ruotsissa, mutta myös Suomessa ja Ahvenanmaalla on useita Pyhän Olavin kirkkoja, mm. Nauvon kirkko ja Ahvenanmaalla Jomalan sekä Vårdön kirkko.

Voidaan ihmetellä miksi rosvoavasta nuoresta viikingistä voi tulla pyhimys, jokainen aikakausi tarvitsee kuitenkin omanlaisensa pyhimyksen, 1000-luvulla moinen käytös oli normaalia. Julmuudella ja väkivallalla todistettiin, että Jumala oli väkevä päällikkö

Nauvon Pyhän Olavin kirkko

Valitse reittisi pituus

Ei ole tarkoitus että jokaisen pyhiinvaeltajan tulisi kävellä 1200 kilometriä, reitistä voi napsia myös niin sanotusti rusinat pullasta ja kävellä sen verran kuin tuntuu hyvältä. Esimerkiksi matka Turusta Nauvoon on 70 kilometriä, matka Turusta Maarianhaminaan 170 kilometriä ja matka Turusta Eckeröön 213 kilometriä. Koko matka Trondheimiin asti, 1200 kilometriä kestää rauhallisesti vaellettuna parisen kuukautta.

Jokaiselle sopiva etappi

Suomalainen työryhmä on herätellyt henkiin Pyhän Olavin merireittiä. 25.5.2019 pidettiin Turun tuomiokirkossa juhlallinen avajaisseremonia jossa arkkipiispa Björn Vikström siunasi reitin ja lähetti osanottajat viestikapulan kera matkaan. Perillä Trondheimissa viestikapula ojennettiin Norjan piispa Helga Hauglandille kaksi kuukautta myöhemmin, Pyhän Olavin päivänä 29.7.

Pyhiinvaelluspassi kuuluu olennaisena osana pyhiinvaellusreittiin, passi leimataan aina yöpymispaikoissa tai kirkoissa. Tälle reitille on kehitelty sekä aikuisten että lasten passi. Jälkimmäisessä on lapsille suunniteltuja mielenkiintoisia tehtäviä mukana.

Nidarosin katedraali

Nidarosin katedraalin rakentaminen alkoi vuonna 1070 ja kesti aina vuoteen 1300 asti. 1700-luvulla kirkko tuhoutui pahasti salamaniskusta alkaneessa tulipalossa. Viimeisin restaurointi saatiin valmiiksi vasta 2000-luvun alussa. Olavin reliikki haudattiin Nidarosiin ja siirrettiin myöhemmin tähän kirkkoon.

Allaolevat kuvat ovat käynniltäni Nidarosin katedraalissa vuonna 2013.

Trondheim

Nidaros oli Trondheimin entinen nimi siihen aikaan kun kuninkaat asuivat siellä. Asutusta tällä alueella on kuitenkin ollut tuhansia vuosia, pitkään alue oli viikinkiasutuksen keskittymä. Perustamisensa jälkeen vuonna 997 kaupungista tuli Norjan ensimmäinen pääkaupunki, siellä mm. kruunattiin uudet kuninkaat. Nidaros-nimellä kaupunki tunnettiin keskiajan loppuun kunnes nimi Trondheim vakiintui.

Nykyisin Trondheim on vireä yliopistokaupunki ja Norjan kolmanneksi suurin kaupunki Oslon ja Bergenin jälkeen. Kaupungissa on 198.000 asukasta.

Seuraa Fammon vaeltelua Facebookissa ja Instassa.

https://facebook.com/fammomatkalla

https://instagram.com/te_strom

11 vastausta artikkeliin “St Olav Waterway pyhiinvaellusmatkan voi nyt alkaa Turusta

 1. Reitti on kyllä todella hieno ja kivasti erilainen kuin muut maineikkaat pyhiinvaellukset, jotka kulkevat tukevasti sisämaassa. Kunhan tähän jaksetaan panostaa, tiedä vaikka sillä olisi kansainvälistäkin potentiaalia. itse tekisin tuon ehkä mieluiten pyöräillen. Se voisikin olla kiva seikkailu.

  Tykkää

  1. Pyöräilykin on vaihtoehto ja losseilla ja yhteysaluksilla pääsee kätevästi saarelta toiselle. Aikaa kuluu tietysti paljon vähemmän, eri asia on josko pyöräily on yhtä meditoivaa kuin kävely, mutta syitäkin matkaan voi tosiaan olla monia. Matkan voi esimerkiksi ottaa kuntoiluna.

   Tykkää

 2. Ohhoh, en ollut kuullutkaan reitistä tai sen uudelleen herättelystä. Toivottavasti reitti aikaansaa kiinnostusta ulkomailla. Itse kyllä taittaisin tämän pyörällä, kuten aiempi kommentoija.

  Tykkää

  1. Minä taas menisin veneellä tuonne Grisslehamiin asti, sieltä voisi jo kävelläkin.

   Tykkää

 3. Pyöräily olisikin oikein mainio tapa tutustua tähän reittiin. Olen kerran käynyt Trondheimin Nidarosin katedraalissa urkukonsertissa ja se oli hyvin vaikuttava kokemus.

  Tykkää

  1. Nidarosin katedraalissa kannattaa kyllä käydä ilman pyhiinvaellustakin.

   Liked by 1 henkilö

 4. Olen pitkään ollut kiinnostunut tästä reitistä ja tänä kesänä oltiin Turun saaristossa, niin ilokseni näin noita kylttejä muutamissa, Paraisilla, juuri tuolla kaivoksen luona Ja Nauvossa saattoi tulla vielä muuallakin vastaan. Tuota täytyy ehdottomasti päästä patikoimaan.

  Tykkää

  1. Elämässä täytyy olla haasteita. 1200 km on jo aikamoinen haaste😊

   Tykkää

 5. Juuri tästä pyhiinvaellusreitistä olinkin halunnut kuulla lisää, kiva kun olet kirjoittanut taustoja siitä. Tosin olin ajatellut kokea reitin Turusta Novgorodiin ja varmaan se tulevaisuudessa onkin mahdollista: )

  Tykkää

  1. Saapa nähdä onnistuuko tuon tienpätkän suunnittelu ja miten Venäjän puolen infratruktuuri onnistuu. Siitä tulee 700 km lisää käveltävää.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close