Förin fölissä Fölikulaarille

Nyt turkulaisia hemmotellaan, Turussa on nimittäin kymmenen vuoden projektin tuloksena tullut liikenteeseen uusi joukkoliikenneväline – funikulaari. Tämä meidän oloissamme harvinainen rinnehissi kuljettaa matkustajat  Aurajoen rannasta Linnankadulta ylös Kakolanmäelle. Lehtijuttujen ohessa olen lukenut myös someirvailuja joissa arvostellaan uuden funikulaarin ulkonäköä. Tottahan toki minun oli pakko testata  miltä funikulaari luonnossa näyttää ja millaista kyytiä sillä saa.

Aion tehdä tästä matkastani todellisen rengasmatkan jossa käytän myös jo vuodesta 1904  Turun joenvarren liikennettä avittanutta Föriä – Aurajoen yli matkustajia kuljettavaa kaupunkilauttaa. Tämä lautta ottaa kyytiinsä jalankulkijat ja pyöräilijät, tarkoitus on ettei kävelymatka Martinsillan kautta muodostuisi liian pitkäksi. Joen ylitys kestää 90 sekuntia, mutta ensin on tietysti odotettava, että föri lastataan valmiiksi.

DSCN5298
Föri kulkee nonstoppia Turun ja Åbon välillä

Matkani alkaa Tervahovinkadulta josta nousen Förin kyytiin. Föri on lautta tai lossi joka perinteisesti kulkee väliä Turku-Åbo-Turku.  Tälläkin kertaa Föri näyttää tuovan lauman jalankulkijoita ja pyöräilijöitä toist pualt jokke. Kello on 15.08 kun astun lautalle, muitakin matkustajia virtaa lautalle tasaiseen tahtiin. Kello 15.10 lautta on valmiiksi lastattu ja se  lähtee liikkeelle kohti Aurajoen vastarantaa. Kello 15.12 se kolahtaa laituriin, vesimatkaosuus  on nyt suoritettu. Jatkan matkaa Linnankadulle kohden funikulaaria.

Siellähän jonossa seisovat matkustajat odottelevat funikulaaria, työnimeltään Fölikulaari. Edessä on 132 metrin matka ylös Kakolanmäelle tässä kieltämättä hieman roskalaatikkoa muistuttavassa teräsumpiossa, joka kuljettaa kerrallaan 30 matkustajaa. Valitettavasti  oven takana on  pelkkä jono eikä itse funikulaaria näy. Saan kuulla, että tällä rinnehissillä on ollut huoltokatko kahdesta kolmeen.  Odottelua…

DSCN5302
Innokkaita tulevia matkustajia

Vuonna 2015 valtuusto hyväksyi tämän rakennushankkeen budjetissaan ja vuonna 2018 alkoivat rakennustyöt. Budjetti oli huikeat 2,5 miljoonaa euroa. Nyt toukokuussa 2019 funikulaari on vihdoin valmis, valitettavasti budjetti paisui  kaksinkertaiseksi.

DSCN5303
Valotaulu kertoo funikulaarin liikkeet

Vihdoin  funikulaari saapuu ja pääsemme matkaan. 30 matkustajaa ahtautuu ovelliseen lasikoppiin, joka tosin vain jököttää paikoillaan eikä lähde mihinkään. Funikulaarissa ei ole kuljettajaa, joten saamme itse pähkäillä missä on vika. Lopulta keksimme syyn, hissin lasinen väliovi on herkkä eikä liian lähellä sitä sovi seistä. Matka ylös alkaa, mutta kauan ei maisemia ehdi ihailla sillä tämäkin matka kestää vain minuutin.

DSCN5308
Sitten matkaan kohden korkeuksia
DSCN5312
Saapumisrakennus

Funikulaari ei ulkoapäin näytä erityisen pirteältä  mustanruskean värityksensä ja kulmikkaan muotoilunsa vuoksi, sisäpuolelta se on kuitenkin valoisa.  Moni matkustaja kuuluukin olevan sitä mieltä, että funikulaarin tulisi olla erivärinen.

 

DSCN5319
Sieltä se funikulaari tulee liukuen

dscn5321.jpg

dscn5323.jpg
Hissin väri on kieltämättä vähän synkkä

 

Ylhäältä löytyvät Kakolan vankilan entiset rakennukset joita nyt kunnostetaan uuteen uskoon. Paikalla on asuinrakennuksia, ravintola ja puoti jossa myydään vankien valmistamia tuotteita.

DSCN5326

DSCN5327

DSCN5317
Alueen puodissa myydään vankien valmistamia tuotteita

 

DSCN5325
Alueen ravintola

Oikealle lähtiessä löytyy kaunis kahvilarakennus ja museo. Valitettavasti kahvila avautuu vasta kesäkuun alussa, joten kahvit jäivät juomatta.

20190528_154618.jpg
Kahvila ja museo

 

Jäljellä on enää jännittävä minuutin matka alas Linnankadulle ja sieltä joenrantaan. Föri onkin valmiina rannassa, hyppään kyytiin ja pian olenkin jo täl pual jokke. Kiertomatkani on suoritettu.

Täytyy vielä mainita, että sekä Föri että Fölikulaari ovat käyttäjilleen maksuttomia ollen osa  Turun joukkoliikennettä.

DSCN5301

 

Tällä kertaa Turussa. Missähän Fammo seuraavaksi vaeltelee, seuraa FacebookissaInstassa tai portaalissa blogit.fi

17 vastausta artikkeliin “Förin fölissä Fölikulaarille

 1. Kiva juttu vähän jo ikävänkin maineen saaneesta Funikulaarista. Itselläni vielä kokeilematta.

  Tykkää

  1. Ihan kiva vempainhan tuo oli vaikkakin vähän kasvukivuista kärsivä.

   Tykkää

 2. Mekin testattiin funikulaaria. Mennessä ylös se 15 minuuttia sulki ja avasi ovia. Meitä oli siellä vain kolme ihmistä. Ei oltu ovien edessä. Mennessä alas hissi ei tullut ollenkaan. On vissiin Turku saanut sen maanantai kappaleen🤣

  Tykkää

  1. Auttaisi kummasti kun siellä olisi jonkun sortin ohjeet. Nyt voi vain arvailla missä mättää.

   Liked by 1 henkilö

 3. Ai että.😄 Pitänee mennä testaamaan tuo, jos vaan on aikaa, kun menee kesällä käymään kotona eli Turussa.

  Tykkää

 4. Kiva entisenä turkulaisena ”päästä tuon kyytiin” tällä lailla jonottamatta. Turku on suuntana taas ensi viikolla, mutta taidamme odottaa vielä ensimmäisen vuoden, että jonot laantuvat ennen kuin tuota testaamme. Kakolan Ruusu siellä ylhäällä on kyllä ihan kelvollinen ravintola!

  Tykkää

  1. Kyllä Turku aina yhden visiitin arvoinen on – ja kahdenkin.

   Tykkää

 5. On tuo kyllä vaan huvittavan näköinen kapistus. Väri on tosiaan synkkä, tuohon sopisi hyvin joku muraali kylkeen!

  Tykkää

  1. Sisäpuolelta katsoessa näyttää mukavammalta, lohtu sekin.

   Tykkää

 6. Olipa hauska lukea juttu tästä uudesta kuuluisasta funnikulaarista, väri on kyllä melkoisen synkkä! Pitää tulla testaamaan seuraavaksi kun Turkuun tulen käymään 🙂

  Tykkää

  1. Onhan se vähän synkkä ja myös funnykulaari, mutta mikä suomalainen kaupunki pystyisi laittaan paremmaksi?

   Tykkää

 7. Kaverini jäi juuri jumiin funikulaariin lähes tunniksi. Olisi se silti ihan hauska kokea ja ajattelinkin tehdä päiväretken Turkuun poikani kanssa tässä kesällä. Hänestä olisi varmaan mielenkiintoista päästä entisen vankilaan

  Tykkää

  1. Tuo jumiin jääminen ei kyllä ollut kivaa, mutta ottaisin kuitenkin riskin ja menisin käymään Turussa. Vankilaan pääsee myös kiertokäynnille.

   Tykkää

 8. Tämäpäs oli hauska juttu! Lehdestä olen toistaiseksi vain lukenut tästä jopa surku-hupaisasta projektista. Tai ehkä pitäisi sanoa mielipiteitä jakavasta. Vähän hassun näköinenhän se on, mutta varmaan kiva kulkupeli Kakolanmäelle. Me nimittäin kävimme viime kesänä siellä museossa, ja olihan se seikkailu edes löytää autolle parkkipaikkaa tai löytää koko museota sieltä rakennustyömailta. Kivempi tällä olisi ollut ajella kuin autolla. Aika paljon porukkaa mahtuu noin pienen näköiseen kopperoon.

  Tykkää

  1. On se yllättävän tilava sisältä ja sinänsä ihan mukava laite kunhan noista pikku ongelmista päästään niinkuin jumituksista ja väärin käännetyistä ohjeista. Parkkipaikkaongelmaa se ei valitettavasti poista.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close