Junat Kutná Horaan lähtevät päärautatieasemalta
Kutna Hora on entinen kaivoskaupunki, nykyinen idyllinen pikkukaupunki, joka vuodesta 1961 on kuulunut myös Unescon maailmanperintökohteisiin. Kaupunki on erinomainen retkikohde Tšekissä matkustaville, Prahasta pääsee kätevästi Kutná Horaan junalla, matka kestää vain 50 minuuttia. Vaikeutena saattaa tosin olla löytää oikea rautatieasema koska asemia on Prahassa monta, myönnetään, että meninmme ensin väärälle asemalle, mutta onni onnettomuudessa, oikeakin oli lähellä. Kerrottakoon nyt, että junat lähtevät päärautatieasemalta mistä voi myös kätevästi ostaa lipun. Edestakainen lippu maksaa noin kahdeksan euroa.
Juna jättää matkustajat Kutná Horan asemalle, siitä pääsee Kutná Horan keskustaan paikallisjunalla samalla lipulla.
Kutná Horassa on runsaasti kirkkoja, toinen toistaan hienompia. Me olimme kuitenkin lähteneet etsimään ns. luukirkkoa, kirkkoa joka olisi koristeltu pääkalloilla ja luilla.
Kirkolle oli parin kilometrin kävelymatka keskustasta ja ensimmäiseksi silmään osui Neitsyt Marian ja Johannes Kastajan korkeuksiin nouseva katedraali, komea rakennus 1200-luvulta. Sitä ympäröivät erilaiset luostarirakennukset ja kappelit. Kappeli joka sai meidät tulemaan Kutna Horaan on nimeltään Sedlecin Ossuary eli luukappeli. Se kiinnosti ehdottomasti eniten, joten siis sinne!

Ossuaariin!
Ulkoapäin luukappeli ei ollut mitenkään erityisen näköinen, pienehköä kappelia ympäröi hautausmaa vanhoinen hautoineen. Astuimme sisään kappeliin. Erityistä Sedlecin kappelissa on, että se on koristeltu aidoilla, haudoista esiinkaivetuilla ihmisluilla. Minulla oli pieni pelko vatsanpohjassa, että kappeli olisi jotenkin luotaantyöntävän makaaberi, mutta turhaa pelkoa, kappeli oli itse asiassa koristeellisen sievä. Luilla oli koristeltu seinät, luista oli koottu vaakuna, suuri kattokruunu oli koottu erilaisista luista ja pääkallot täyttivät kokonaisen häkin sivuseinustalla.
Tämä kappeli ja sen alla oleva ossuaari (luuvarasto) on 60.000 ihmisen viimeinen lepopaikka. Vainajat ovat kuolleet mustaan ruttoon 1400-luvulla ja myöhemmin kuolleet ovat uskonsodissa kaatuneita. Jo 1600-luvulla sokean munkin tehtävänä oli kerätä luita, hän asetteli luita pyramideiksi ja sai kuulemma tämän ansiosta näkönsä takaisin.
Luut on puhdistettu, pesty ja valkaistu ennen näytteillepanoa. Luuinstallaatiot kuvastavat maallisen elämän katoavaisuutta.

Kuuluisaksi on noussut puuseppä ja kaivertaja František Rint 1800-luvulla. Hän kokosi tilaustyönä mm. kappelin vaakunan ja kattokruunun, seinälle tämä luutaiteilija muotoili oman monogramminsa.


Kappelin alla suoritetaan pari vuotta kestäviä kaivauksia, hautoja avataan ja luita kuvataan, mitataan ja arkistoidaan. Seinässä on pieni ikkuna mistä saa kurkistella kaivausten etenemistä.
Kohden Vanhaakaupunkia
Kaupungin tällä laidalla ei ollut paljon muuta nähtävää, tai olihan siellä legomuseo, mutta kun ei ollut lapsia mukana niin kävimme siellä vain kahvilla. Talsimme sitten takaisin kohden Vanhaakaupunkia.

Kutná Horan kaupunki on syntynyt 1200-luvun puolivälissä hopeakaivostoiminnan ympärille. Siellä painettiin hopeakolikot joita käytettiin Böömissä ja koko Keski-Euroopassa. Pian kaupunki kilpaili Prahan kanssa maan vaikutusvaltaisimman kaupungin tittelistä. Hopeakaivos ehtyi 1500-luvulla ja siitä on muistona enää museo.
Vanhakaupunki on kieltämättä esteettinen vuosisatojen kulussa hiotuneessa kauneudessaan.
Mainareiden pyhimykselle omistettu katedraali
Vanhankaupungin perukoilla omalla kukkulallaan kohoaa Pyhän Barbaran katedraali, sinne johtaa patsailla reunustettu tie. Pyhä Barbara oli kaivostyöläisten pyhimys, tämän kirkon rakentaminen aloitettiin jo 1300-luvulla, valmis se oli vasta vuonna 1905. Lieneekö 500 vuoden rakennusaika ennätys alallaan?

Tämän goottilaistyylisen kirkon tukipilarit ovat kuuluisat taitavasta veistotyöstä. Kuuluisia ovat myös kirkon lukuisat freskot ja ikkunoiden lasimaalaukset.
Alttaritauluna on Viimeinen illallinen


Lisää sielunruokaa – GASK taidekeskus
Katedraalin pihapiirissä sijaitsee myös pitkä, kolmikerroksinen rakennus – entinen jesuiittakoulu, nykyinen taidekeskus. Se on keskittynyt 20. ja 21. vuosisadan taiteeseen. Parhaillaan erikoisnäyttelyssä on tarjolla Jan Macúchin, Jánuš Kubícekin ja Frantisek Janousekin töitä.







Mitä pidät pääkallotaiteesta? Onko se mielestäsi makaaberia tai vainajan häpäisemistä vai onko se vainajan kunnioittamista ja vain vähän erilainen taidemuoto?
Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi
Taidettahan tuo on. Ne luut, mitkä piti kaivaa maasta ylös, olisivat joutuneet hävitettäväksi, jos niille ei noinkin nerokasta ratkaisua oltais keksitty. Kävin tuolla 3v sitten ja tykkäsin tosi paljon.
TykkääTykkää
Minusta on hyvä, että vain yksi kappeli näyttää tuonnäköiseltä, mikäli kaikki kappelit kokoaisivat kuolleitten luut olisi se jo liikaa. Toisaalta siihenkin voisi tottua.
TykkääTykkää
Kävin tuolla pari vuotta sitten. Todella upea paikka — vaikka on ihmisen luista tehty. Toinen samanlainen paikka löytyy Portugalista Evoran kaupungista – Capela dos Ossos, joka on mielestäni hieman enemmän pysäyttävä kuin Kutna Horan paikka – varsinkin kun näki ensimmäistä kertaa luilla tehdyn paikan. https://reissujani.blogspot.com/2016/01/portugali-evora.html
TykkääTykkää
Nuo Evoran taideteokset näyttävät aika lailla erilaisilta, luistakin saa nähtävästi monenlaista taidetta.
TykkääTykkää
Tämän luettua jäi vähän harmittamaan kun ei luukirkossa käydessä tullut suunnattua samalla myös tuonne vanhaankaupunkiin! Näyttää mielenkiintoiselta. Erikoinen paikkahan tuo luukappeli oli, muttei tosiaan niin kammottava kuin ensin ajatuksena vaikutti.
TykkääTykkää
Kutná Hora on ehdottomasti päiväkäynnin arvoinen kohde. Siellä on todellakin muutakin katsottavaa kuin ossuaari.
TykkääTykkää