Lähimatkailukohteeksi Eurajoki

Joskus kotiseutumatkailun parasta antia on matka naapurikuntaan, juuri siihen minkä ohi aina tulee ajettua matkalla suurempiin kaupunkeihin.

Tällä kertaa vierailumme kohteena oli Eurajoki, tuo pieni, alle 10.000 asukkaan kunta. Pieni, mutta vauras, sijaitseehan Olkiluoto sen alueella. Eurajoki on myös siitä harvinainen satakuntalainen kunta, että sen väkiluku on nousujohteinen.

Pappamopokerho

DSCN5215

Ensimmäiseen kohteeseemme oli matkaa alle puoli tuntia, kohde oli pappamopopaja. Kyseinen paja toimii kunnan antamissa tiloissa, siellä kunnostetaan vanhoja 50-, 60- ja 70-luvun mopoja alkuperäiseen kuosiinsa. Mopoprojekteista riittää mukavasti sisältöä talvisiin iltoihin. Vastavuoroisesti mopokerholaiset ulkoiluttavat kunnalliskodissa asuvia vanhuksia ja keräävät rahaa lapsi- ja vanhusprojekteihin.

Kesäisin kerholaisten projektina on Paneliankosken myllyn kunnostus. Se on vaatinut tuhansia työtunteja ja vielä riittää tekemistä.

Paneliankosken mylly

DSCN5227
Myllyrakennus nykyisessä kunnossaan
DSCN5228
Kosken sähkövoimala
DSCN5224
Tästä sitä sähköä syntyy
DSCN5220
Ainoa laatuaan, pappojen tandemmopo on käsityötä

Välimaan torppa

Eurajoella on komea, Engelin piirtämä Vuojoen kartano johon pääsee tutustumaan ympäri vuoden. Tällä kertaa olimme kuitenkin kiinnostuneita kartanon torpasta jota kutsutaan Välimaan perinnetorpaksi. Täällä lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan 1930-luvun elämään saaden itse osallistua erilaisiin työtehtäviin.

Emäntä kiehautti meille puuhellalla kahvit, joka juotiin oikein paremmista kupeista. Kyytipoikana oli korppuja. Torpan sisäpiika jauhoi kahvipavut vanhassa kahvimyllyssä ja isäntä esitteli tiluksia kiinnostuneille.

DSCN5230 (2) – kopio
Välimaan torpan emäntä, isäntä ja sisäpiika entisen navettarakennuksen rappusilla
DSCN5235 – kopio
Torpan kammarin sisustusta
DSCN5241 – kopio
Leipää leivottiin vain pari kertaa vuodessa
DSCN5245
Välimaan sisäpiika kahvia jauhamassa
DSCN5238 – kopio
Versoaako pelargonia vielä mummon ikkunalla?

Apteekkimuseo

DSCN5250

Eurajoen kansanopiston toisesta kerroksesta löytyi apteekkimuseo. Se on siitä erikoinen, että kaikki sen tavarat ovat alkuperäisestä, toimivasta, vuonna 1945 perustetusta apteekista vaikkei itse apteekki fyysisesti toiminutkaan tässä tilassa.

Oppaamme ”apteekkari” esitteli meille asiantuntevasti erilaiset vaaat, sihdit, morttelit, mikstuurat, rohdot ja pulverit.

DSCN5263
Mittaus voi olla gramman kymmenisosista kiinni

DSCN5254

DSCN5260
Käsikauppalääkkeitä kaikenlaiseen tuskaan

Irjanteen kirkko

Eurajoella on useita vanhoja kirkkoja. Kunnan keskustassa seisoo Kustaa Adolfin kirkko, jonka ohi ajoimme vaikkakaan emme tällä kertaa poikenneet sisäpuolelle. Irjanteen puolelta sen sijaan löytyy Satakunnan vanhin puukirkko, 1700-luvulla rakennettu Irjanteen kirkko. Tämä kirkko oli jo määrä purkaa 1830-luvulla kun sekä Vuojoen kartanon isäntä että tuomiokapituli halusivat purkaa kirkon. Kyläläisten ankara vastustus oli kuitenkin tällä kertaa tuloksellista ja kirkko säilytettiin ja restauroitiin.

DSCN5267
Irjanteen kirkon kellotapuli
DSCN5271
Kirkon maskotit Irja ja Janne istuvat aina etupenkissä
DSCN5274
Lahjoituksena saatu votiivilaiva
DSCN5275
Kirkon pihalta löytyy Marjatta Wekströmin taideteos ”Elämänpuu”

Kirkon pihapiiristä löytyy museokokonaisuus josta erottuvat maatalousmuseo ja koulumuseo. Maatalousmuseo on täynnä mitäpä muutakaan kuin vanhoja maatalouskoneita. On traktoria, leikkuupuimuria ja höyryjyrää.

dscn5290-e1558988100201.jpg

DSCN5278

DSCN5281

Mielenkiintoinen huone oli rekonstruoitu Munakarin veljesten huone. Nämä vanhapoikaveljekset elelivät kalastajatilallaan yksinkertaista ja säästeliästä elämää.

DSCN5285
Veljesten kalleimmat aarteet olivat tsaariperheen muotokuvat. Poikien isä oli saanut ne pelastettuaan miehen hukkumasta

DSCN5283

DSCN5284
Montaakaan astiaa ei veljesten keittiössä tarvittu

DSCN5289

Koulumuseo ei toimi alkuperäisessä talossa vaan museohuoneistoon on rekonstruoitu alakouluhuone, yläkouluhuone, keitiö ja käsityösali.

dscn5294.jpg
Yläkoulun huone
DSCN5292
Alakoulun huoneessa oli vanhat rihvelitaulut
DSCN5291
Keittiön astiastoa

Tekemämme lähiseuturetki oli niin antoisa, että päätimme laajentaa tutustumismatkojamme seuraavankin kuntarajan taa.

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi

5 vastausta artikkeliin “Lähimatkailukohteeksi Eurajoki

 1. Nämä on juuri niitä helmiä pienillä paikkakunnilla, joista on kiva lukea. Harvemmin kun näitä osataan isolle yleisölle mainostaa!

  Tykkää

  1. Näillä retkillä ei liialliset turistimäärät ole haittana😉

   Tykkää

 2. Olipa hauska lukea oman kotiseudun juttuja. Itse olen alunperin Raumalta – ja pakko myöntää, että pitkään meni minultakin ennen kuin tutustuin kotipaikan lähikuntiin Eurajoki mukaan lukien. Rauman eteläpuolen kunnat ovat olleet tutumpia, koska sieltä löytyy sukua ja mökki, mutta Porin suunta on ollut tuntemattomampi:)

  Tykkää

  1. Varmasti löytyisi kaikenlaista mielenkiintoista ihan lähikulmilta kun vain etsisi. Aina ei todellakaan tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close