Rengastien varrelta

Turunmaan saaristo on yksi maailman kauneimmista saaristoista ja mikä parasta, useimpiin saariin pääsee tutustumaan. Mutta mikä olisi paras tapa tutustua niihin?

Koska saariin kulkee losseja ja yhteysaluksia on niistä muodostettu matkailunähtävyys; turisti voi kiertää pitkän tai suppeamman rengastien. Keinoja tähän kiertämiseen on monta; eräjorma pakkaa teltan ja trangian mukaansa ja hyppää pyörän selkään. Mikäli telttamajoitus kuitenkin jostain syystä ei onnistu, on saatavana myös mökki- ja hotellimajoitusta. Hieman mukavuudenhaluisempi matkailija kiertää rengastien autolla. 1-2 yön yöpymistä suositellaan kuitenkin autollakin matkatessa koska lautta-aikataulut voivat olla tiukat eikä saarten annista pysty nauttimaan jos aikataulu on turhan kireä.

rengastien-kartta-large

Mikäli ei omista autoa ei sekään haittaa, matkatoimistot ja erilaiset yhdistykset järjestävät valmiita bussimatkoja. Kaikki on järjestetty valmiiksi ja mukana on opas, tällöin täytyy tosin pysyä ennaltasuunnitellussa aikataulussa eikä sooloilulle ole varaa.

Sitten on tietysti vielä se viimeinen ja ehkä paraskin keino; kierroksen voi tehdä vesitse.

Turku

IMG-20180808-WA0002
Turun tuomiokirkko elokuun yössä

Niinkuin menneisyydessä kun  kaikki hyvä alkoi Turusta niin rengasreittikin  alkaa Turun tuomiokirkolta. Ensimmäinen etappi on reitistä riippuen kymmenisen kilometriä. Silloin ollaan Kaarinassa josta löytyy kaikki palvelut, ruokapaikoista uimarantaan. Matkan seuraava osuus on vähän pitempi, noin 15 kilometriä, tie vie Paraisten kuntaan. Eksymistä ei tarvitse pelätä sillä alusta asti koko reitti on opastettu. Ruskeissa viitoissa lukee Saariston rengastie – Skärgårdens ringväg.

Parainen

Paraisten keskustasta on parisenkymmentä kilometriä Lillmälön lauttasatamaan. Lauttojen aikatauluja ja reittiopas löytyy esimerkiksi osoitteesta  www.lautta.net  Jos olet liikkeellä autolla varaudu  jonotukseen kiireisinä aikoina. Lauttamatka kestää kymmenisen minuuttia ja rantautuu Prostvikiin. Sieltä on vielä 14 kilometrin matka Nauvon keskustaan.

Nauvo

Jollei  aikaisemmin niin nyt alkaa ilmassa jo olla saariston tunnelmaa. Kesäisin juhannuksesta koulujen alkamiseen asti Nauvo elää kukoistustaan, turistiparvet valtaavat sen kadut ja kahvilat. Aikaisemmin kirkonkylän erikoisin kauppa oli ”Korv och spik”, nykyisin paikka on täynnä outlettejä ja pop up-shoppeja ja tietysti ravintoloita ja kahviloita. Ihan keskustasta löytyy myös  pari hiekkarantaa. Nauvossa kannattaa ruokailla, houkuttelevia ravintoloita on useita tai sitten voi poiketa johonkin idylliseen puutarhakahvilaan. Yöpymiseen on majataloja, kesän korkeasesongin aikana kannattaa toki varata huone ennakkoon. Nauvolla on vähän kyseenalainen maine ”näyttätymispaikkana”, minä pidän  siitä ihan sellaisenaan.

.

DSCN1456
Yksi majataloista on Hotel Strandbo, talossa toimii myös ravintola

 

DSCN1467

DSCN1457

DSCN1451

Nauvon kirkonkylästä voi vielä poiketa supistetulle rengastielle, voihan olla ettei aika riitä tai ilmat eivät suosi koko reitin kiertämistä. Nauvosta pääsee nimittäin Rymättylään ja sieltä Naantalin kautta Turkuun. Nauvon ja Rymättylän välissä on myös pieni Seilin saari jolle yhteysalus poikkeaa. Seilissä toimi aikaisemmin kuuluisa lepraparantola jonne lepraan sairastuneet vietiin. Paluulippua saarelta ei saanut.

Korppoo

Mutta takaisin pitemmälle rengastielle! Päästäkseen Nauvon kirkonkylästä eteenpäin täytyy edetä 14 kilometrin matka, silloin pääsee Pärnäisten lauttarantaan. Ylitettyään kapean salmen ollaankin jo Korppoossa. Vielä kymmenisen kilometriä  ja saavutaan Korppoon keskustaan. Sieltä löytyy kaupan lisäksi Buffalo-niminen ravintola, museo ja pienvenesatama.

DSCN1445

 

DSCN1443

DSCN1438

DSCN1441

Houtskari

Lauttamatka Korppoon Galtbystä Kittuisiin Houtskarin puolelle on suhteellisen pitkä, se kestää puolisen tuntia. Lauttarannasta Houtskarin keskustaan on noin 12 kilometriä. Sieltä löytyy ravintoloita ja ja kauppa. Houtskarin kirkon yhteydessä on nostalginen museoalue, vanhaa merenkulkuesineistöä voi nähdä myös kirkon takana olevan rannan vierasvenesataman museoaitoissa.

20180711_151613
Houtskarin Pyhän Marian kirkko on rakennettu 1703

20180711_152148

 

20180711_152413.jpg
Ulkotilanäyttely erilaisista kivilajeista

20180712_100823

Pienvenesatamassa sijaitsee tunnelmallinen Grill Café Skagen

20180712_104246

Kaikki tärkeä löytyy 20 metrin säteeltä

Iniö

Matka Houtskarista  Iniöön on pitkä. Matkaan kannattaa siis varata aikaa, m/s Antonia kulkee Houtskarin pohjoiskärjen Mossalasta tunnin verran Iniön Keistiöön. Tätä väliä ajetaan vain kesäisin ja se on ainoa lautoista mikä on maksullinen.  http://www.finnferries.fi

DSCN1428
Ruskeat viitat opastavat oikealle tielle
DSCN1422
Luonnonkukkaketoja ja vanhoja hirsirakennuksia
DSCN1426
Iniön harmaakivikirkko on 1700-luvun lopulta
DSCN1432
Uimarantakin löytyy

Kustavi

Iniön Kannvikistä  yhteysalus rantautuu Kustavin Laupusiin puolen tunnin merimatkan jälkeen. Vastassa on heti viehättävä näky, Peterzenin ranta-aitat, sieltä löytyy ravintola, designpuutiikkeja, mökkejä majoitukseen, minigolfrata ynnä muuta mukavaa. Jollei halua yöpyä Peterzenillä voi matkata Kustavin keskustaan ja sieltä parin kilometrin päähän Lootholmaan missä on leirintäalue ja  ravintola. Siellä on harvinainen mahdollisuus yöpyä myös jurtissa. Sen jälkeen alkaakin pitkähkö, yli 60 kilometrin matka Naantaliin. Tie ei ole erinomaisen leveä eikä pyöräteitä ole.

DSCN1649
Design-putiikki ja ravintola

DSCN1646

DSCN1648
Ranta-aittoja

Taivassalo

Vaikka Kustavi on saari ei tällä kertaa tarvita merimatkaa Taivassalon puolelle, Kustaviin on nimittäin jo 70-luvulla rakennettu Kaitaisten silta. Jos matka tuntuu pitkältä voi sen keskeyttää esimerkiksi Taivassalossa ennen keskustaa sijaitsevalla Mussalon leirintäalueella.

DSCN1654
Taivassalon keskustasta löytyy tottakai jälleen kirkko

Teersalo

Mikäli pitkä pyöräily ei jaksa innostaa voi jälleen siirtyä merelliseen olotilaan, Taivassalon Hakkeenpäästä voi  jatkaa matkaa jälleen meritse Teersaloon ja sieltä edelleen Naantaliin.

20180710_221009
Teersalon sataman erikoisuus, kelluva sauna

 

20180710_220724
Rannasta löytyy Wanha Salakuljettaja-ravintola mistä saa hyviä pitsoja ja jossa viikonloppuisin on myös lavaesiintyjiä

Naantali

Naantali on Suomen aurinkoisin kaupunki joka kesäisin herää kukoistukseensa, suuri kiitos siitä kuuluu varmaankin lapsiperheiden ja japanilaisturistien  suuressa suosiossa olevalle Muumimaailmalle. Toki Naantalista löytyy paljon muutakin; purjehduskisoja, näyttelyitä, taidegallerioita, maankuuluja ravintoloita, idyllisiä puutaloalueita ja romanttisille on kirsikkana kakussa tarjolla rannalta alkava ”rakkauden polku”.

20180709_142356
Rantaa ryhmittävät viehättävät puutalot, useimmissa harjoitetaan ravintolatoimintaa
20180708_224900
Aurinko laskee Nunnalahdella

20180709_165424

DSCN1314
Höyrylaiva Ukko-Pekka purkaa turistilastinsa Naantalissa
DSCN1311
Kesäaikana soitetaan kirkontornista joka ilta vesper, tapa periytyy jo luostatriajalta

Naantali-Turku etappi on kiertomatkan viimeinen, pyöräilijät pääsevät osaksi matkaa  pyörätielle, yhteensä kilometrejä kertyy alle parikymmentä.

Yhteensä koko rengastien pituus on 190 kilometriä, pieni rengastie vain 120 kilometriä. Mukavan haastavaa pyöräilijälle, reitillä saa kulutettua viikonkin, autoilijankin kannattaa varata pari päivää matkaan.

Ja tietysti rengastien voi ajaa myös toiseen suuntaan.

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja sivulla blogit.fi

17 vastausta artikkeliin “Rengastien varrelta

 1. Tällainen kiertomatka olisi kyllä mahtavaa tehdä jossakin vaiheessa, ehkä omalla autolla, jolloin pääsisi paremmin siirtymään vapaasti paikasta toiseen. Monet taitavat sukkuloida tuolla myös pyörillä, mutta itselleni se ei ehkä ole se omantyylisin vaihtoehto. Kauniita maisemia kyllä kertakaikkiaan!

  Tykkää

  1. En minäkään ole koskaan mennyt polkupyörällä, silloin kyllä näkisi eniten.Tavallisesti kierretään veneellä.

   Tykkää

 2. Olipas selkeästi ja informatiivisesti kirjoitettu juttu! Maisemat taitavat olla tutut useammaltakin reissulta?
  Me kirjoitimme blogissamme juuri rengasmatkailusta perheen kesken. Meille kerta oli ensimmäinen ja pidimme kovasti.
  Tuo ”teltta-trangia” stereotypia on hauska. Me matkailimme myös teltalla, mutta ruokailimme aina ravintoloissa. Meidän kirjoituksemme onkin enemmän ruokapainotteinen.

  Tykkää

  1. Täytyy katsoa miten teidän matkanne sujui. Me olemme kiertäneet noita saaria jo parikymmentä vuotta joten tuttuja ovat. Reitti on kuitenkin siitä mukava että sen todellakin voi toteuttaa monella eri kulkupelillä.

   Tykkää

 3. Voi miten kiva päästä Rengastielle edes näin blogipostauksen välityksellä. Suunnittelimme menneelle kesälle reissua Rengastielle jo aika pitkälle, kunnes totesimme, että joudumme muuttamaan suunnitelmia ja siirtämään Rengastien tulevaisuuteen. Kiva päästä kauniisiin saaristomaisemiin kuviesi ja tarinoidesi kautta. Matkailua se on tällainen blogien välityksellä tapahtuva nojatuolimatkailukin. 🙂

  Tykkää

  1. Kiva jos tykkäsit katsella tunnelmiani rengasreitiltä ja hyvää matkaa tulevaisuudessa.

   Tykkää

 4. Hyvä tiivistelmä saariston rengastiestä ja sen vaihtoehdoista. Meidän piti tänä kesänä lähteä Rymättylästä kotiovelta polkupyörillä saarikierrokselle. Juuri tuo Teersalo-Kustavi reitti ei auennut minulle. Päädyimme Ahvenanmaahan. No ensi kesänä on uusi kesä….silloin voisi yrittää. Rengastiellä olen bussinkyydissä körötellyt kerran.

  Tykkää

  1. Tuokin on mahdollista että lähteekin Ahvenanmaan suuntaan, mutta eipä hätää Ahvenanmaalla maisemat senkun paranevat niinkuin varmasti huomasitkin. Ja tosiaan tulee uusia kesiä ja uusia mahdollisuuksia.

   Liked by 1 henkilö

   1. Kyllä tuolla saaristossa on paljon erilaisia reittivaihtoehtoja kuljettavaksi.

    Tykkää

 5. Me kierrettiin saariston rengastie joku vuosi sitten pyörillä. Majoituttiin b&b-majoituksiin, jotka oli aivan ihania! On sitten mieletön matkakohde varmasti ihan jokaisella kulkupelillä!

  Tykkää

  1. Kyllä vaan, hitaasti kun kulkee niin ehtii tutustua kunnolla eri paikkoihin. Minä kun yleensä veneellä kiertelen niin olen aina yhden yön joka saarella.

   Tykkää

 6. Olipa hauskaa lukea omista kotikulmista☺️ Oon siis Paraisilta kotoisin ja Nauvossa tehnyt paljon töitä. Paikat saariston rengastien varrella ovat siis hyvinkin tuttuja ja nostalgisia😍

  Tykkää

  1. Nauvossa on varmaan mukava työskennellä, pieni ja idyllinen kunta, mutta kuitenkin lyhyt matka kaupunkeihin.

   Tykkää

   1. Juu, ehdottoman lämpimät muistot on sieltä. Sitä tulee osaksi kyläyhteisöä niin nopeasti. Jos matkat Turusta, jossa asun nyt, ei lauttoineen olisi niin aikaavievät, en olisi varmaan vieläkään päässy sieltä pois, enkä näkisi välttämättä syytä lähteäkkään😁

    Tykkää

   2. Minun mökkikuntani on Kustavi joten oikeastaan minäkin olen reitin varrelta😀

    Liked by 1 henkilö

 7. Olen haaveillut rengastien kiertämisestä Vespalla, mutta koska siihen menisi aikaa selvästi enemmän kuin viikonloppu, se on aina jäänyt. En ole skoottoreikeleillä pidempiä aikoja koskaan vapaalla Suomessa. Nuo maisemat haluaisin kyllä nähdä. Pitäisi siis tinkiä omista haaveista ja tehdä se autolla. Siihen viikonloppu riittäisi.

  Tykkää

  1. Kyllähän tuo skootterillakin viikonlopussa onnistuisi tai sitten voisi kiertää vaan puolikkaan kierroksen.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close