Hamburger börs – Turun kauppatorin helmi

Turun tori oli kauan myllerryksessä, sen alle tehtiin parkkihalli ja torin kaitaa jo 1800-luvulta asti hallinnut hotelli Hamburger Börs purettiin ja rakennettiin uudelleen.
Uusi, uljas ”Pörssi” torin kulmassa vanhalla paikallaan

Turun tori oli kauan myllerryksessä, sen alle tehtiin parkkihalli ja torin laitaa jo 1800-luvulta asti hallinnut hotelli Hamburger Börs purettiin ja rakennettiin uudelleen.

Hotellilla on pitkät perinteet, hotellina ja ravitsemusliikkeenä se on toiminut jo vuodesta 1909, tietenkin vähän eri näköisenä. Nimenä oli Bierhalle Grand Hotel Börs mannermaiseen tapaan.

Alkuperäinen rakennus oli komea funkkistalo jonka oli suunnitellut Frithiof Strandell

Tämä alkuperäinen rakennus purettiin kuitenkin jo vuonna 1976, kaupungin päättäjät olivat nimittäin sitä mieltä ettei rakennus ollut kovinkaan kaunis, eikä sopinut katukuvaan. Torin ympäriltä purettiin ja oli jo purettu muitakin vanhoja, kauniita rakennuksia. Tätä ilmiötä kutsuttiinkin Turun taudiksi.

Vuonna 1979 nousi entiselle paikalle uusi rakennus, pääarkkitehtinä toimi Pauli Lehtinen.

Vuoden 1979 eleganssia

Tämäkin rakennus tuli nopeasti tiensä päähän, vanhaa ei kannattanut korjata, hajoitettiin vanha ja tehtiin uusi. Vaikka Eerikinkadunpuoleinen osa purettiinkin vuonna 2019 niin kaikkein vanhin, Kauppiaskadun puoleinen rakennus säästettiin, sillä se on Museoviraston suojelema. Vanhan osan terassi ja parveke purettiin ja vietiin säilöön odottamaan remontin valmistumista. Myös pihan puut säästettiin.

Uudisrakennuksen tekeminen oli vaativaa sillä tilaa oli niukanlaisesti. Tavarakuljetukset vietiinkin yöaikana valmiiksi perille päivän rakennustöitä varten.

Uuden talon juhlalliset avajaiset koittivat 1.11.2021. Uudessa rakennuksessa on 272 huonetta, liiketilaa on 1020m2. Suunnittelijana toimi Janne Helin.

Talon ulkoseinää koristaa myös Hampurin kaupungin vaakuna. Se oli ollut piilossa 1950-luvulta asti ja sen värit olivat haalistuneet, nyt se rekonstruoitiin entisenlaiseksi.

Nyt vihdoin helmikuussa 2024 pääsin tutustumaan uuteen ja uudistettuun Börssiin. Auto jäi toriparkkiin. Parkkihallin toimivuudesta olen kuullut erilaisia mielipiteitä, tämä oli ensimmäinen kerta minulle hallin valmistumisen jälkeen ja kokemus oli ainoastaan positiivinen. Parkkihallista pääsi sisäkautta kävelemään suoraan hotelliin kuivin jaloin, ilmahan oli kosteanlainen niin kuin usein keväällä. Vuorokausimaksu oli 20€, se oli vähemmän kuin hotellin omassa hallissa ja maksun voi maksaa suoraan hotelliin.

Kuivin jaloin hotelliin tyylikästä käytävää pitkin

Hamburger Börs kuuluu nykyään Scandic-ketjuun, joten taso on suunnilleen sama kuin muissakin Scandic-hotelleissa.

Tuloaula oli tilava ja viihtyisä
Tässäkin olisi mukava istuskella
Alakerrassa on monia viihtyisiä kokoushuoneita

Pieni pettymys oli, että huoneemme oli pihan puolella, toisaalta en ollut muistanut erikseen toivoa torinpuoleista huonetta, emmekä kauaa ehtineet hotellin lattioita kuluttaa sillä iltariennot kutsuivat jo. Iiu Susirajan näyttely piti katsastaa ja teatterikin kutsui.

Näköala sisäpihalle
Nojatuoli oli mukava ja taidettakin löytyi
Hyvää patjaa on pakko arvostaa. Petauksessa tehokkuus on voittanut esteettisyyden.
Baarikaappi,check! Tallelokero, check! Vedenkeitin, check!
Kaikki tarvittava, mutta ei mitään turhaa luksusta.

Kaupungilta palatessamme oli melkeinpä pakko testata talon Roof top nimeltään Börsin katto. Näköala öisen Turun yli oli upea. Rakennukset olivat kauniisti valaistuja eikä paljoa haitannut ettei ulkona kattoterassilla tarjennut istua.

Ulkoterassilla ei ihan vielä ollut se paras keli

Kun ne paremmat kelit saapuvat niin Börsin puistomaisella pihalla voi virvokkeita nauttia myös hotellin toisessa ravintolassa ”Börsin pöheikössä”.

Aamulla pääsimme sitten testaamaan hotellin aamiaisen joka sekin oli taattua Scandic-laatua eli runsas ja monipuolinen.

Vanhoissa, arvokkaissa (tai uudistetuissa) hotelleissa on ilo yöpyä. Minkä mukavan hotellin sinä olet viimeksi testannut?

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa

instagram.com/te_strom

facebook.com/fammomatkalla

7 vastausta artikkeliin “Hamburger börs – Turun kauppatorin helmi

  1. Uudistettu Börs onkin vielä meiltä testaamatta. Juuri viime viikolla yövyttiin Turussa, mutta olimme viereisessä hotellissa Wiklundissa. Hauskaa oli sekin testata ensimmäistä kertaa, ja eipä siitäkään ole kuin hyvää sanottavaa.

    Tykkää

    1. Melkein yhtä hyvällä paikalla 😄

      Tykkää

  2. Entisenä turkulaisena olemme aina silloin asuneet tuossa(kin) hotellissa, niin vanhassa kuin uudessa. Ainakin sen sijainti on Turussa todella hyvä ja kuten taisit todetakin, niin luotettua ketjuhotellin tasoahan tämä on, uusittunakin.

    Pihan puolta ei kannata aliarvostaa – olen asunut tuon pihan reunalla elämäni ensimmäiset 18 vuotta ja edelleen hotellissa käydessäni tapaan pyrkiä jostain kulmasta vilkaisemaan tuolle pihalle, josta näen entisen huoneeni ikkunan!

    Tykkää

    1. No tuo oli aika nostalginen pointti. Kurkkaisin toki minäkin jos siellä olisin asunut.

      Tykkää

  3. Turku on kiva kaupunki! Hotelli ei ole tuttu, mutta jospa tulisi vaikka piipahdettua kesäisessä Turussa, niin täytyypä muistaa tämä.

    Tykkää

    1. Ainakin tämä legendaarinen hotelli on hyvällä paikalla.

      Tykkää

  4. Onpa upean näköinen hotelli! Ehdottomasti otettava vinkki tästä takataskuun, jos suunnittelee itse joku kerta hotellilomaa tuolla suunnalla.

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close