Zagreb, Kroatian sykkivä keskus

Projektini Euroopan pääkaupungit tutuiksi jäi hieman vajaaksi menneinä vuosina, mutta ilokseni voin ilmoittaa, että kokoelma on nyt täydentynyt yhdellä uudella tuttavuudella. Nimittäin Zagrebilla. Sillä eihän tämä projekti tietenkään kokonaan ollut unohtunut, se oli vain pikku tauolla.

Syyskuussa pääsin taas vanhan projektini kimppuun, tarkoitukseni on nimittäin käydä jokaisessa Euroopan pääkaupungissa ja kolme vielä puuttuu. Maat siis ovat tuttuja, mutta pääkaupungit ovat jostain selittämättömästä syystä jääneet väliin. Tämänkertainen maa oli Kroatia, joka sekin sinänsä on ihan tuttu, mutta pääkaupungissa Zagrebissa en ollut aikaisemmin käynyt.

Zagrebissa vietimme vajaan viikon ja ehtihän siinä ajassa jo tutustua kaupungin mielenkiintoisiin kohteisiin.

Kaupunki on vähän suurempi kuin Helsinki, siellä on noin 800 000 asukasta ja se vaikuttaa aika mannermaiselta, entisestä Jugoslaviasta muistuttaa oikeastaan vain kaupungin läpi kulkeva nelikaistainen valtaväylä. Se on imukyvyltään tehokas liikenneväylä ja koska liikennevalot toimivat säntillisesti niin jalankulkijatkin pääsevät yli vaivattomasti.

Autokanta näytti aika uudelta, tiedä sitten mitä autot maassa maksavat, keskipalkka Kroatiassa on kuitenkin vain 1300€.

Meidän hotellimme sijaitsi vähän keskustan ulkopuolella syystä, että halusimme kylpylähotelliin koska lämpöä oli se 30 astetta ja halutti istuskella vähän ulkoterassillakin. Hotelli osoittautui olevan liikemieshotelli ja olihan se sopivasti valtaväylän varressa parkkihalleineen ja hyvine aamiaisineen. Respassa suosittelivat meille taksin käyttöä, mutta seuraavasta korttelista kulki nopea ja suora raitiovaunulinja keskustaan 52 centin huimaan hintaan.

Niin sitä sitten Kroatiakin pääsi mukaan eurojärjestelmään vuoden alussa ja kuten arvata saattaa ihmiset valittelivat, että euro on kallistanut hintoja. Pääkaupungissa lienee muutenkin hintataso vähän korkeampi kuin maan muissa osissa.

Raitiovaunulla pääsi kätevästi paikasta toiseen

Kätevä tapa yleensä ja nyt eritoten lämpimän sään takia on hop on-hop off-bussi, sen me yhytimme yläkaupungista, Kaptolista, katedraalin vierestä. Katedraali olisi ollut upea vierailukohde, sieltä olisi löytynyt mm. freskoja 1200-luvulta, mutta tätä kirkkoa saneerattiin ja mitä kuulin myöhemmin niin tämähän olikin monivuotinen projekti. Maanjäristys vuonna 2020 kuulemma vaurioitti pahasti kaikkia arvorakennuksia. Viimeksi oli yhtä paha järistys 140 vuotta sitten. Näköalabussi vei meidät kuitenkin toiselle kirkolle, Pyhän Markuksen kirkolle. Tämä goottilaisvaikutteinen kirkko oli 1500-luvulta, erikoista siinä oli paljon myöhemmin rakennettu katto mistä löytyi Zagrebin ja Kroatian vaakunat.

Katedraaliin ei niin vain päästy
Ihan pian ei juhlita valmistujaisia
Komea on. Siis suihkulähde.
Pyhän Markuksen kirkko. Vähän remppaa täälläkin.

Pyhän Markuksen aukiolla oli myös Parlamenttitalo ja miten sattuikaan, jotain korkea-arvoista vierasta odoteltiin ja tv-kamerat olivat jo valmiina.

Hei! Väärä suunta! Tässä odotellaan nyt jotakin muuta henkilöä.

Vanhassa kaupungissa oli jäljellä vielä yksi keskiaikainen kiviportti, alun perin niitä on ollut neljä. Vilinää portilla riitti, varmaankin siksi, että portin sisäpuolella oli piskuinen kirkko minne asukkaat jonottivat rukoilemaan. Väestöstä on muuten 88% roomalaiskatolisia.

Kaptolista löytyi myös tori. Toripöydät pursuilivat gastronomisia herkkuja, kukkia, vaatteita ja matkamuistoja. Mitä täältä ei saa, sitä ei tarvitakaan.

Projektini Euroopan pääkaupungit tutuiksi jäi hieman vajaaksi menneinä vuosina, mutta ilokseni voin ilmoittaa, että kokoelma on nyt täydentynyt yhdellä uudella tttavuudella. Nimittäin Zagrebilla.
Valinnan vaikeutta Dolac-torin tavaranpaljoudessa
Suht kapeita katuja täällä

Yläkaupungista alakaupunkiin (tai toisin päin) vei kätevästi rinnehissi, no me kävelimme kuitenkin tällä kertaa. Ylhäällä oli myös Lotrscakin torni jossa oli taidenäyttely. Torni on osa vanhaa kaupunginmuuria.

Dom hrvatskih umjetnika on Ivana Mestrovican taideteos, kroatilaisten taiteilijoiden koti
Kun ruvettiin puhumaan taiteesta niin tämä komea rakennus oli taidemuseo
Rautatieaseman edessä komeilee Tomislavin ratsastajapatsas, hän yhdisti Kroatian kuningaskunnaksi 900-luvulla

Zagrebissa on asukaslukuun suhteutettuna eniten museoita kuin missään muualla. On modernia taidetta, vanhaa taidetta, tekniikkaa, illuusioita jne. Zagrebilainen supersuosittu museo on särkyneiden suhteiden museo. Siellä olisi kulunut koko päivä sillä museohuoneet olivat täpötäynnä kertomuksia päättyneistä rakkaussuhteista ja nämä tarinat täytyi nimenomaan lukea..

Toinen vähän erikoisempi museo oli selfiemuseo, siellä sai käyttää erilaista rekvisiittaa ja ottaa/otattaa itsestä kaikenmoisia kuvia.

Aika tunkeilevia nuo lehtimiehet
Tämän figuurin omistajalla oli monia päättyneitä suhteita. Otuksen kaulaan hän keräsi kaikki tytöiltä unohtuneet esineet.

Kaupungin keskustasta löytyi vilkas ostoskatu, mutta kaupungin ulkopuolelta löytyi isoja ostoskeskuksia. Vähän oli pakko ostella tuliaisia tässä Point-nimisessä ostarissa. Harvoin olen missään en ole nähnyt yhtä tyylikkäitä vessoja.

Päivät kuluivat nopeasti Zagrebia ihmetellessä ja loppujen lopuksi sitä löysi itsensä taas lentokentältä, lentoasemarakennuksenkin muotoilu oli jotensakin lennokas. Bye-bye Zagreb, mielelläni tapaisin sinut vielä!

Zagrebin lentokenttä. Vieläkö tavataan?

Seuraa Fammon kaupunkibongailua myös Facebookissa ja Instassa. https://instagram.com/te_strom

https://facebook.com/fammomatkalla

11 vastausta artikkeliin “Zagreb, Kroatian sykkivä keskus

  1. Paljon oletkin eri Euroopan pääkupungeissa ehtinyt käymään, itselläni siihen on vielä matkaa. Kroatia on itse asiassa ylipäätään meiltä vielä käymättä. Zagreb voisi tosiaan olla kiinnostava kohde, vaikka yleisesti pääkaupungit eivät ehkä omasta näkökulmastamme ole niitä kiinnostavimpia paikkoja.

    Tykkää

    1. Paljon vaan ei vielä tarpeeksi. Ja onhan noita tullut keräiltyä jo vuosikymmenet 😆

      Tykkää

  2. Mari/ Maailma kotina 29 lokakuun, 2023 — 6:46 pm

    Olin Zagrebissa yksin pari päivää sen jälkeen, kun mieheni lensi jo kotiin. Oikein kiva kaupunki solomatkailuun. Olin kivassa hostellissa myös.

    Tykkää

    1. Sopii kyllä hyvin soolomatkailuunkin, se on joskus sitä parasta aikaa.

      Tykkää

  3. Pidimme, mekin, Zagrebista, vaikka päädyimme sinne, mekin, ajatuksena käydä kaikissa Euroopan pääkaupungeissa. Erityisesti Kroatiassa yhä useamman kannattaisi harkita kohteena Zagrebia yliruuhkaisen Dubrovnikin pelastamiseksi takaisin sen kaupungin asukkaille!

    Tykkää

    1. Muuten olisi hyvä vaihtoehto, mutta mikäli haluaa saari- ja rantaelämää niin joku toinen paikka voisi olla parempi.

      Tykkää

  4. Zagreb on ollut pari kertaa ihan pienen päätöksen päässä, mutta kummallakin kerralla on matka suuntaunut loppupelissä muualle. Eiköhän sinne joskus tässä kerkeäisi ajella. Hyviä kuvia olit ottanut ja sain vähän ideaa miltä siellä näyttää, kiitos kuvista.

    Tykkää

  5. Olipas edullinen ratikka! 52 sentin hinnalla ajelee mielellään. Moni suuntaa Kroatiassa ensimmäisenä Dubrovnikiin, niin minäkin. Zagreb voisi olla myös kiva viikonloppukohde.

    Tykkää

  6. Hauska tavoite tuo käydä kaikissa Euroopan pääkaupungissa! Ja pianhan se jo sinulla täyttyy!

    Selfiemuseo rekvisiittoinen kuulostaisi kyllä hauskalta, vaikka yleensä en tykkää olla kuvattavana, kun en osaa olla luonnollisesti. 😃 Mutta kaikki on helpompaa, kun mukana on reippaasti huumoria.

    Tykkää

  7. Annemaria/Samppanjaa muovimukista 4 marraskuun, 2023 — 12:48 pm

    Sarjassa kaupunkeja, joita ei vaan koskaan tule ajatelleeksi. Hävettää sanoa, että vaikka olen Kroatiassa käynyt, en olisi osannut heti sanoa, mikä on maan pääkaupunki. Tuo sun projekti käydä kaikissa Euroopan pääkaupungeissa kuulostaa kivalta. Hyvin alkaa jo loppusuora häämöttää 🙂

    Tykkää

  8. Hauska idea tällainen pääkaupunki-projekti! Zagreb vaikuttaa varsin sympaattiselta kohteelta 😊

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close