Mikromatkailua Pinkjärvellä

Sunnuntaiaamupäivä jolloin olimme lähdössä Pinkjärvelle oli oikukas, aamulla paistoi aurinko, mutta kun olimme ajamassa kasitietä kohden Eurajokea alkoikin sakea lumipyry. Jatkoimme kuitenkin matkaa ja pianhan pyry sitten loppuikin ja aurinko paistoi taas.

Pinkjärvelle pääsee kasitieltä Eurajoen tv-maston lähettyviltä alkavalta tieltä, tosin paikalle on tehty uudelleenlinjauksia, joten Pinkjärven kylttiä oli hieman vaikea löytää. Google maps auttoi kuitenkin auliisti. Kolme ja puoli kilometriä kelirikkoista tietä matkattuamme saavuimme parkkipaikalle mistä luontopolut alkoivat. Valitsimme viiden kilometrin pitemmän reitin, se oli merkitty selvin, punaisin merkein. Muutama sata metriä pitkin tietä ja sitten sukelsimmekin jo metsän siimekseen merkkejä seuraillen.

DSCN8269

DSCN8267

DSCN8266

DSCN8244

Maasto polun varrella oli vaihtelevaa, välillä hyväkulkuista kangasmaata, välillä haastavampaa, se tarkoittaa kiviä, juurakoita, ojia ja liejua. Pahimpiin paikkoihin oli rakennettu pitkospuita, saappaat olivat kuitenkin oivallinen jalkinevalinta. Koirillamme ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia polulla vaikka useasti ne joutuivatkin hyppäämään kaatuneiden puunrunkojen yli, vaihtoehtoisesti ryömimään ali.

DSCN8259

DSCN8247

Koska alue on luonnonsuojelualuetta niin kaikki kaatuneet puut on jätetty paikoilleen, toisinaan on ollut pakko sahata runko poikki jos se on pahasti tukkinut koko reitin.

Kun polku saavutti itse Pinkjärven kulki se myötäillen rantaviivaa koko järven pituudelta.

DSCN8256

DSCN8253

Ensimmäiset laavut olivat reitin puolivälissä, nimittäin Vuotavan kaksoislaavu. Siellä oli mahdollisuus paistaa makkaraa tai vain syödä muita eväitä. Monet retkeilijät olivatkin jo ehtineet tehdä tulen ja olivat nyt innokkaina paistopuuhissa.

Laavujen lähistöllä oli myös uimapaikka johon varmasti hieman lämpimämmällä säällä voisi olla mukava pulahtaa. Tänä maaliskuisena sunnuntaina lämpötila pysytteli nollan tuntumassa, yöllä oli ollut miinusasteita, sikäli hyväkin asia, että liejupaikoissa maa kantoi paremmin.

Muita ihmisiä polulla tapasi ajoittain, usealla oli koira tai pari mukana. Muistimme pitää turvavälin ja vaihdoimme kuulumisia välimatkan päästä.

DSCN8258

Polun varrelta löytyi vielä toinenkin laavupaikka, Mustalahden laavu, vähän pienempi kuin Vuotavan laavut.

DSCN8260

DSCN8254

Luonto oli muovaillut kaikenmoista katsottavaa, välillä polun tukki jättimäinen muurahaispesä, välillä

saimme ihailla kääpäkokoelmaa tai ihmetellä tikan reiittämää keloa.

DSCN8250

DSCN8264

DSCN8245

Millainen paikka Pinkjärvi oikeastaan on?

Pinkjärvi on noin neljän kilometrin pituinen järvi Eurajoen pohjoisosassa. Suurin osa järvestä on entisen Luvian kunnan puolella missä myös sijaitsee järven kesämökkiasutus. Järven toinen puoli on Metsähallituksen omistama minikansallispuisto. Alue on rauhoitettu vuonna 2005 ja sen metsätalouskäyttö on lopetettu, nykyään aluetta käytetään retkeilyyn. Alueella on pari vaelluspolkua, Vuotavan kaksoislaavu ja Mustalahdenlaavu. Näillä laavuilla voi myös yöpyä.

Alue on kuulu linnustostaan, siellä voi bongata pöllöjä, haukkoja ja jopa metsoja.

Pinkjärvi on varsin suosittu luontokohde eurajokilaisten ja raumalaisten keskuudessa. Vaikka olenkin asunut Raumalla jo parikymmentä vuotta oli tämä kuitenkin ensimmäinen vierailuni alueella.

Minua on aina kiinnostanut järven nimi. Pinkjärveähän voisi kuvitella vaaleanpunaiseksi, varsinkin auringonlaskun aikaan. Järvi on kuitenkin aika tummavetinen koska sen vesi on erittäin humuspitoista. Päinvastoin voisi olla niin, että järvi on saanut nimensä ruotsinkielestä (pink=pissa).

Nimi on kuitenkin hyvin vanhaa perua, järvi on vanhoihin karttoihin merkitty nimellä Pinckjärfvi. Luultavasti nimi tulee jonkun vanhan kylän tai talon mukaan koska on olemassa myös metsäalue Pinkkaro sekä Pinkkerintie ja Pinkkiläntie.

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa

10 vastausta artikkeliin “Mikromatkailua Pinkjärvellä

 1. Vaikuttaapa viihtyisältä paikalta! Isovanhemmillani on mökki Eurajoella (Luvialla) niin seudulla tulee aika usein vierailtua. Täytyykin laittaa tämä mieleen, kun seuraavaksi siellä mennään käymään koronatilanteen helpotettua.

  Tykkää

 2. Tuttu järvi sitten sinulle. Varmasti upea mökinpaikka.

  Tykkää

 3. Kiitos tästä vinkistä!
  Kävimme pari viikkoa sitten Pyhäjärven uudella reitillä. Jos karanteenia jatketaan kauan vielä, voisi tuo kohde olla käymisen arvoinen.

  Tykkää

  1. Onneksi vielä pääsee mökille, muut kohteet saavat odottaa toukokuuhun.

   Liked by 1 henkilö

 4. Ensin ajattlin, että onpas ihanaa kun koirat saa vapaasti juosta, mutta sitten muistin, että nehän on pidettävä kytkettyinä nyt. No toisaalta pysyvätpähän polulla ja ei tarvitse miettiä, mihin katosi. Mulla ei ole nyt koiria lainkaan, mutta aikanaan oli usein kaksikin kerralla. Kohta alkaa taas punkkiaika. Yäk :/

  Tykkää

  1. Eivät kyllä koirat vapaana juokse muutenkaan kun ovat riistaviettisiä. Punkit ovat jo heräilleet ja niitä on meidänkin mökkipaikkakunnallamme niin runsaasti, että kunta antaa asukkaille ilmaisen TBE-rokotuksen. Ja koirille täytyy antaa jo punkkikarkote.

   Tykkää

 5. Vaikuttaa tosi hienolta reitiltä. Nyt in aikaa tutustua näihin Suomen luontokohteisiin, jotka ainakin itseltäni ovat jääneet liian vähälle, vaikka niin kovasti tykkäänkin luonnossa liikkumisesta. Mukava että nämä nousee nyt blogeissakin enemmän esiin. 🙂

  Tykkää

  1. Suomessa riittää kyllä luontokohteita, lähellä ja kaukana, nyt on sopiva aika niille.

   Tykkää

 6. No ihan uusi ja outo paikka minulle mutta mielelläni voisin samoilla noissa maisemissa. Kaunista on ja ihanan keväisiä kuvia auringon paisteessa on tullut. Suomessa noita metsäpolkuja riittää mikä on ihana asia, ja kaunista luontoa kanssa.

  Tykkää

  1. Kurjaa olisi jos ei tässä tilanteessa olisi metsiä ja mantuja, varsinaisia henkireikiä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close