Koronavuoden bucketlist

Itse kukin on kai joskus laatinut bucket listaa maista ja kaupungeista missä aikoo tai mihin haluaisi matkustaa, joskus olen minäkin näitä listoja laatinut. Nyt kuitenkin maailma tuskailee  koronaepidemian kourissa ja kaikkinainen matkailu on tällä hetkellä pannassa. Itse asiassa matkustelu saattaa hyvinkin olla pannassa koko vuoden ja vaikka Eurooppa olisi tervehtymässä niin muissa maanosissa saattaa tilanne olla aivan toinen. Minkäännäköisiä listoja kotimaan ulkopuolelle on aivan liian aikaista laatia.

Mutta eipä hätää, alkujärkytyksestä ja kaikista rajoituksista toivuttuaan tässä herää huomaamaan, että vaikka olo tuntuu toisinaan kuin häkissä olemiselta niin tämänhetkinen olotila avaa kaikenlaisia uusia mahdollisuuksia mitä kiireisessä elämässään ole tullut edes ajatelleeksi. Joutoaika – mikä ihana asia. Päätinkin tehdä tälle vuodelle ihan erilaisen bucketlistan. Siellä ei nyt komeile Aasian eivätkä Afrikan maat ja Amerikkakin loistaa poissaolollaan.

 1.  Kokeilen ainakin kymmentä uutta ruokareseptiä

Koronaviruksen riehuessa en ole käynyt ulkona syömässä vaan kokannut itse. Keittely sujuu jo rutiinilla, mutta turvaudun turhan usein niihin vanhoihin, hyviksi havaittuihin resepteihin. Niinpä päätinkin nyt rohkeasti selailla uusia reseptejä ja toteuttaa uutta makumaailmaa. Tavoite ei ole suuren suuri, kokeilen kymmentä ihan uutta reseptiä.

 

20190712_124756

 

2. Luen ainakin kymmenen matkailuaiheista kirjaa

Intohimoni ovat matkakirjat. Luen toki muitakin kirjoja, mutta matkakirjat ovat parhaita. Ainoa varjopuoli on ettei niitä ole helposti saatavilla. Matkailun sijaan syvennyn nyt matkailusta kertoviin, eri maihin sijoittuviin kirjoihin. Kirjastosta löytyi jo muutama ja lisää löytyy varmasti nettikirjastoista ja kirjakaupoista. Ainahan niitä nyt kymmenen lukematonta löytyy.

3.  Aion löytää uudelleen sisäisen viherpeukaloni

Sisäinen viherpeukaloni kaipaa pientä herättelyä. Joskus nuorempana olin innokas kukkienkasvattaja ja minulla oli kasvimaakin. Tomaatintaimet kasvoivat seinustalla, perunamaa tuotti satoa ja omat mansikat – ah ihanuutta. Kaikki tämä on jäänyt koska kotonaolo jää niin lyhyeksi kesällä mökkeilyn, veneilyn ja matkojen hajottaessa viikot. Nyt aion kuitenkin kaivaa esille istutuslapion ja siemenpussit.  Poraudun käsineni mustaan multaan, haluan nähdä kasvun ihmeen. Pari viikkoa kun tässä vielä odotellaan niin pääsee puutarhatöihin, sitä ennen voi jo istuttaa siemeniä itämislaatikkoihin.

20190830_190546 (1)

4.  Kehittelen itselleni  uuden liikuntamuodon

Kaikki ryhmäliikunnat ovat nyt pannassa ja kuntosalit suljettuna. Uimahallikin on kiinni ja jopa avantouimapaikka on suljettu (jäätä ei kyllä pahemmin löytynyt koko talvena). Niinpä on keksittävä uusia liikuntamuotoja. Lenkkeily ja pyöräily ovat vielä jäljellä, mutta mitä muuta voisi tehdä. Tässä iässä ja fyysisessä kunnossa se ei ainakaan ole sirkustemppuilua tai kalliokiipeilyä, mutta c’mon, kyllä se oikea liikuntamuoto tässä vielä löytyy kun mietitään. Sitten vain treenaamaan.

5. Vietän enemmän aikaa mökillä perheen parissa

Mökki on monesti varsinainen työleiri, mutta siihen on syynä se, että siellä on tullut oleilluksi suhteellisen lyhyitä aikoja. Kun aikaa on rajoitetusti menee se helposti siivoukseen ja kunnostukseen. Nyt kun aikaa on enemmän on varmaankin aikaa myös pitkille metsälenkeille, rauhalliseen lueskeluun huvimajassa, lintujen tarkkailuun pihapiirissä, kalasteluun ja melontaan lähivesillä. Ja kun muutkin lähisukulaiset pääsevät mukaan niin mikä olisi parempi tapa viettää yhteistä aikaa. Epäilen ettei kenelläkään ole ainakaan ulkomaanmatkaa esteenä.

6.  Autan koronan uhreja

Tällä hetkellä huolestuttaa moni asia, ainakin kaikki vanhukset jotka istuvat sisällä eivätkä saa tavata ystäviään eivätkä sukulaisiaan kuin korkeintaan kuvaruudun välityksellä. Jotkut tahot sanovat, että tilanne on tämä peräti koko loppuvuoden.

Yrittäjillä menee huonosti, konkursseja tulee, ihmisiä on työttömänä ja lomautettuna. Tilanne aiheuttaa ahdistusta ja masennusta. Meidän joilla vielä on säännölliset tulot ja uskallamme vielä liikkua kodin ulkopuolella tulisikin auttaa näitä koronan uhreja. Auttaminen voi olla vaikka kauppa-asioiden hoitamista karanteenissa oleville tai rahallista apua. Soittokin eristyksissä oleville piristää varmasti.

 

7. Koluan luontokohteita

Vaikka museot, kesäteatterit, konsertit ja muut tapahtumat pysyisivät suljettuina niin onhan aina olemassa mahtavat luontokohteet. Mikäli liikkumista rajoitetaan niin luontokohteita löytyy suhteellisen läheltäkin.  Jo nyt olen tutustunut lähikohteisiin joista en ollut kuullut puhuttavankaan tai joissa olin vieraillut vuosikymmeniä sitten. Kansallispuistot ja muut luontokohteet, täältä tullaan.

20200416_145844
Kosken kuohuja Koskella

8.  Käyn ainakin viidessä saaressa

Itämeri, Saaristomeri, Ahvenanmeri. Ne ovat täynnä saaria. Ensi kesänä vierailen ainakin viidessä saaressa. Kaikki vierasvenesatamat eivät välttämättä ole auki ensi kesänä, mutta se ei haitanne koska saaristossa riittää luonnonsatamia.  Tämän suunnitelman toteutus voi alkaa heti kunhan vene saadaan vesille ja ilmat hieman lämpenevät. Toivelistallani ovat ainakin Kökar, Föglö ja Kumlinge.

9. Ruokailen ravintolassa

Voi sitä päivää kun ravintolat jälleen avaavat ovensa. Tulee olemaan nautinto istahtaa aurinkoiselle terassille ja tilata jokin herkullinen kala-annos tai murea lankkupihvi.

Ravintola saa mieluusti sijaita jossain lähikaupungissa ja olla kuuluisa hyvästä ruoastaan. Tämä toive ei taida toteutua ennen kesäkuuta, mutta silloin onkin aika käyttää kotimaisia ravintolapalveluita ja tietysti muitakin palveluita.

Ravintolaruokailu siis vaatii retkeä Turkuun/Poriin/Tampereelle. Toivottavasti retkeen voi yhdistellä jotain muutakin mukavaa. Mikäli siitä retkestä ei tule mukavaa kesäpäivää  niin sitten miellyttävä syyspäivä.

 

10. Vietän staycautionia

Staycaution tuntuu tällä hetkellä hyvin houkuttelevalta. Hotelliyö hyvässä seurassa, jos ei nyt ihan omassa kaupungissa niin kuitenkin jossain lähellä.  Herkullinen aamiainen kuuluu tietysti pakettiin eikä uima-allas saunoineen haittaa – päinvastoin, se olisi ihan parasta.

 

Millainen on sinun Koronalistasi? Millaisen haluaisit loppuvuoden olevan?

 

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa  ja  Instassa

 

 

 

 

 

 

 

28 vastausta artikkeliin “Koronavuoden bucketlist

 1. Uusien reseptien kokeileminen kuulostaa kivalta! Kannattaa silti miettiä kohtaa 6 silmällä pitäen, että hakisi välillä noutoruokaa, jos lähialueella on jotain kivoja paikkoja. Me ollaan itse asiassa haettu ruokaa nyt korona-aikana paljon useammin kuin olemme aiemmin käyneet ulkona syömässä.

  Luontokohteissa tullaan vierailemaan itsekin paljon. Tykätään kyllä käydä luonnossa muutenkin. Jonkin verran ollaan kuultu kommentteja, että luontokohteet ovat kriisin vuoksi ihan täynnä, mutta meidän kokemuksemme ei lainkaan tue tätä. Ehkä luontokohteissa kävijämäärät ovat nousseet merkittävästi lähinnä Uudellamaalla?

  Tykkää

  1. Jonkun verran olemme mekin hakeneet noutoruokaa, meillä on tosin pienenä hankaluutena se, että kävelymatkat ovat niin pitkiä, että on turvauduttava autoon.
   Luontokohteissa on kyllä tilaa vaikkakin ihmiset ulkoilevat selvästi enemmän ja varsinkin viikonloppuina.

   Tykkää

 2. Kivan kuulonen lista!
  Luontokohteiden koluaminen kuuluu munkin tavoitteisiin nyt näin koronan vaikutusten aikana. Lisäksi haluaisin vihdoin saada katsottua muutamia dokumenttisarjoja liittyen matkailuun ja vastuullisuuteen. Oman maakunnan kiertelyn toivon myös onnistuvan kesäaikaan paremmin. 🙂

  Tykkää

  1. Ihmeellistä miten omastakin maakunnasta löytyy käymättömiä kohteita. Tässä on nyt viikonloppuisin kierrelty oman maakunnan luontokohteita kun muihin, hienoihinkin kohteisiin ei pääse.

   Tykkää

 3. Niin se vaan olosuhteiden pakosta joudumme muuttamaan suunnitelmiamme. Itse en vielä ole luopunut toivosta vaikka tällä hetkellä puhutaan, että vuosi menee ennen kuin tilanne normalisoituu.
  Kesäksi olemme kaavailleet reissua Norjaan. Jos emme pääse lähtemään edessä tullee olemaan fillarireissu saaristoon.

  Tykkää

  1. Norja ja Ruotsi saattavat olla hyvinkin mahdollisia, minä toivon, että Ahvenanmaalle pääsee. Se kuuluu kesärutiineihini.

   Liked by 1 henkilö

   1. Kyllä vielä elättelen toivoa. Jos ei niin fillarireissu Ahvenanmaalle. Kunhan säät sallivat.

    Tykkää

 4. Mikäli olisin tehnyt listaa, niin löytyisi sieltä varmasti vastaavia kohtia (erityisesti reseptit ja viherpeukalointi). Paitsi tuo mökki, jota meillä ei ole ja kuuntelen kateellisena kaikkien muiden rentouttavaa mökkifiilistelyä, kun itse seilaan kaupunkikaksion ja työn välillä. Vapaampia aikoja odotellessa olemme tilanneet ruokaa ravintoloista kotiin, vaikka ei se tietenkään ihan yhtä hyvää ole kuin paikan päällä.

  Tykkää

 5. Toistaiseksi olen vaan luontevasti huomannut ehtiväni sellaisten vähän ikuisuusprojektien pariin, jotka ovat jääneet matkojen jalkoihin. Vähänkin isomman homman aloittamista tulee helposti lykättyä jo ennenkin matkaa, mitä sitä nyt aloittamaan, kun lähdelle kuitenkin viikon, parin päästä 🙂
  Nyt on sitten raivattu vähän kotia, mm. kaapillisen verran elektroniikkalaitteita, joista aika on jo aikaa sitten jättänyt, askartelen yhtä kesken jäänyttä käsityötä valmiiksi ja tyhjennän lukemattomien kirjojen listaa. Leiponutkin olen, mutta olen todennut, että kahden hengen taloudessa vaikka pullia tulee aina liikaa ja ne ovat kuitenkin heti seuraavana päivänä tai pakkasen kautta huonompia kuin kaupan pullat, joten ehkä sittenkin mieluummin samalla hinnalla pienempi määrä kaupasta kuin jauhojen kanssa askartelua.

  Tykkää

  1. Kyllä kotoa löytyy aina keskenjääneitä projekteja ja niitä pähkäillessä tulee samalla kehitellyksi uusia. Tuo elektroniikkaromu on kyllä ongelmallista. Tietokoneistakin pitäisi varmaan poistaa ensin kovalevyt, se taas on ongelmallista.
   Leivon kyllä itse joka viikko, välillä sämpylöitä, välillä pullaa, eivät ne pakastuksesta niin paljoa kärsi. Mitään kakkuja ei kannata tehdä koska vieraitakaan ei voi kutsua.

   Tykkää

 6. Mukava listaus erilaisia juttuja, jotka helppo jokaisen toteuttaa. 🙂 Pitäisi itsekin nyt lukea enemmän kun kerrankin olisi aikaa!

  Tykkää

  1. Helppo todellakin toteuttaa, ei tee mieli haastaa itseäni mihinkään erikoiseen vaan tehdä erilaisia arkisia juttuja tässä mielentilassa.

   Tykkää

 7. Omalta listaltani voisi löytyä ainakin kirjat, uudet reseptit ja luontokohteet. Olen myös neulonut paljon ja koonnut innolla 1000 palan palapelejä 😊

  Tykkää

  1. 1000 palan palapeli ei ehkä ole minun hermoilleni tarkoitettu, mutta käsitöitä ei muka ole ollut aikaa tehdä 🙂

   Tykkää

   1. Tuntuu itsellä myös että ei ole aikaa kaikkeen, vaikka sitä nyt juuri on. Ehkä vain sittenkin liikaa mielenkiintoista tekemistä 😃

    Tykkää

   2. Niin kauan ovat asiat hyvin kun ihmiset jaksavat innostua uusista asioista eivätkä masennu siitä, että enää ei voi toimia vanhalla, totutulla tavalla.

    Tykkää

 8. Mukavan kuuloinen lista. Keittiössä on tosiaan nyt tullut vietettyä paljon aikaa ja inspiraatiota on haettu muiden maiden keittiöistä.

  Korona-aika iskee ikävästi juuri joukkoliikennettä käyttäviin kaupunkilaisiin, jotka eivät omista autoa eivätkä mökkiä, eivätkä täten pääse autollaan Suomea kiertelemään ja mökkeilemään. Olivat he nuoria tai vanhoja, päivittyvä blogi tarjoaa lukemista ja inspiraatiota myös heille.

  Tykkää

  1. Totta tuokin. Joukkoliikennettä en minäkään haluaisi käyttää mikäli täälläpäin se toimisi. Keittiö toki on lähes jokaisen ulottuvilla, ei kun mielikuvitusta kehiin.

   Liked by 1 henkilö

 9. Tosi kiva lista! Ja mukavia vinkkejä, itsekin olen noita uusia reseptejä kokeillut ja kyllähän vaikka lasagnea tehdessä pääsee italialaisiin tunnelmiin käsiksi kotikeittiöstä käsin. Kotimaan kohteet ovat kyllä tänä kesänä nosteessa, toivottavasti niihin pääsee matkaamaan.

  Tykkää

  1. Kokkaamalla pääsee toki erilaisiin tunnelmiin ja pääkaupunkiseudulla (ei siis meillä) voi tilata erillisiä makumatkoja mikä on mielestäni hieno idea. Ja siellä ne kotimaan kohteet odottavat kesäkautta.

   Tykkää

 10. Hyviä ideoita ja varmasti noilla saat hyvin aikasi kulumaan! 🙂 Käsityöt, peruspastaa erikoisempi kokkailu, luonnossa liikkuminen ynnä muut kyllä kuuluu meilläkin nyt tällä hetkellä entistä enemmän arkeen. Aktiivisuuden ylläpitämistä eri keinoin ja sainpa koulutyönikin nyt viimeisteltyä ja pääsen valmistumaan ajallaan, eli nyt keväällä. Vaikka onkin kurja valmistua juuri matkailualalle tässä tilanteessa, niin eiköhän sitä tästä vielä nousta ja nyt voikin miettiä vaihtoehtoisia muotoja toteuttaa omaa matkailualan ammattia. 🙂

  Tykkää

  1. Ei minulla ole koskaan vaikeuksia saada aikaa kulumaan, mutta matkustus on intohimoni ja nyt se on estetty. Mutta elämänsä voi toki täyttää muullakin. Onnea valmistumisesi johdosta, kyllä matkailualakin tästä taas virkistyy, ties mitä uutta itse kukin pystyy kehittelemään.

   Tykkää

 11. Tässäpä hyvä idea motivoitumiseen myös tämänhetkisen arjen kanssa elämiseen! Jotenkin olen vain halunnut ja odottanut tilanteen olevan jo ohi, ja elänyt jonkinlaisessa pysähdystilassa. Toisaalta tekemistäkin on nyt niin paljon normaalia enemmän, että unelmoinnille ja haaveille ja bucket-listoille ei ole riittänyt aikaa. Saa nähdä kumpi tapahtuu ensin, minulle tulee aikaa, vai pandemian loppuminen. Toisaalta toivon jälkimmäistä varsinkin, jos se tapahtuu nopeaan 🙂

  Tykkää

  1. Eipä tuo ole huono asia jos tekemistä riittää, elämä nyt ja elämä aikaisemmin vain eroavat vähän toisistaan eikä tulevaisuudesta tiedä kukaan.

   Tykkää

 12. Ihana bucket list! 😀 Vähän on tosiaan pitänyt omaakin bucket listiä muuttaa tähän vuoteen ja on tullut kokkailtua ja treenattua kotona enemmän kuin koskaan ennen! Matkakohteista ensimmäisenä haaveena on Turku!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close