Santo Domingo – Uuden maailman vanhin kaupunki

Hispaniolan saarella on kaksi valtiota; Dominikaaninen tasavalta ja Haiti. Santo Domingo on edellisen pääkaupunki. Santo Domingo, jonka Kristoffer Kolumbuksen veli Bartholomeo Kolumbus perusti  vuonna 1498 on myös Uuden maailman vanhin kaupunki ja näin ollen suvereenisti  maailmanperintökohde.

DSCN8155

Santo Domingoon pääseminen oli työlästä, sinne näet piti ostaa retki ja epäonneksemme ostimme retken väärältä agentilta, meitä ei noudettukaan aamuvarhaisella hotellilta niin kuin sovittu oli. Kun vihdoin saimme yhteyden agenttiin niin selityksenä oli, että autonkuljettaja oli mennyt väärään hotelliin. Lukuisia retkiä ostaneena kautta vuosien, tällaista ei ole koskaan ennen sattunut.

Niinpä. Seuraavana aamuna olimme taas kukonlaulun aikaan odottamassa kuljetusta, tällä kertaa ostaneina retken toiselta agentilta ja matkatoimistolta.

Päivän ohjelma oli tiukka ja tarkkaan organisoitu, se ei antanut paljoakaan varaa sooloilulle mikä oli sinänsä harmillista. Matkan varrella tutustuimme paikallisella luonnonsuojelualueella maanalaisen joen  luoliin  ”Los tres Ojos”. Näistä luolista kerron erikseen.

Aamupäivällä saavuimme sitten vihdoin Santo Domingoon, kahden ja puolen miljoonan asukkaan historialliseen kaupunkiin. Santo Domingon Zona Colonialista löytyvät  Uuden maailman kaikki uudisrakennukset,  siellä on  maan ensimmäinen katedraali, ensimmäinen sairaala ja ensimmäinen yliopisto.

Saapuessamme kaupunkiin meitä tervehti Faro de Colón, kaupungin mahtava majakka. Tässä majakassa on myös asuinhuoneistoja. Huoneistojen haltijoita piinaavat kuulemma jokapäiväiset sähkökatkot.

DSCN8127 (3)
Faro de Colon

Ensimmäinen tutustumiskohteemme Santo Domingon historiallisessa kaupunginosassa oli  Plaza de Espanalla sijaitseva Alcazar de Colon, Kristoffer Kolumbuksen pojan Diego Colónin talo, mikä nykyään on museona. Tätä linnoitusta, josta on hieno näköala Ozama-joelle käyttivät Espanjan kuninkaan edustajat tukikohtanaan Uudessa maailmassa. Kaksikerroksinen talo on rakennettu 1500-luvulla, Diego perheineen asui siinä toimiessaan kuvernöörinä. Talon alakerrassa on ruokailu- ja oleskelutiloja, yläkerrassa taas Diegon ja hänen vaimonsa makuuhuoneet. Alunperin rakennuksessa oli peräti 50 huonetta ja se oli puutarhan ja pihojen ympäröimä, perheen lapset ja palvelusväki asuivat siipirakennuksissa. Rakennus kuitenkin hylättiin 1800-luvulla ja se pääsi rappeutumaan pahasti kunnes se sitten restauroitiin vuonna 1955. No, olihan noissa 22 huoneessakin ihan tarpeeksi katsomista, talosta sai tällaisenakin tarpeeksi hyvän yleiskuvan.

20200218_114647
Alcazar de Colon – Diego Colonin kotimuseo
DSCN8141
Näkymä talon parvekkeelta Ozama-joelle, taka-alalla Puente Flotante
DSCN8138
Talon ruokasali
DSCN8145
Diegon makuuhuone

 

DSCN8134

Lounaan koko ryhmä nautti samassa ravintolassa noutopöydästä. Tämä säästi tietysti kallisarvoista kaupunkiaikaa, mutta onhan siinä oma valinnanvapaus hieman rajoitettua. Lounas oli tyypillistä karibialaista ruokaa johon kuuluvat riisi, papukastike, kana ja eksoottiset hedelmät.

Lounaan jälkeen oli kiertoajelun aika ja mikäpä olisi ollut sopivampi kulkuneuvo historiallisessa keskustassa kiertelyyn kuin rauhallista tahtia etenevä kaupunkijuna. Kaupungin yleiskuva oli vehreä, puistoalueita oli paljon ja vehreyttä tietysti auttavat usein toistuvat, trooppiset sateenropsahdukset joille siis on tyypillistä yllätyksellisyys ja lyhytkestoisuus.

 

DSCN8149
Satama-aluetta Ozama-joella

DSCN8160

DSCN8158
Täälläkin patsaat ovat lintujen suosikkipaikkoja
DSCN8157
Calle el Conde
DSCN8162
Katusoittajia
DSCN8172
Sairaalan rauniot

Seuraava  kohde oli Colón-puiston vieressä, kuuluisa Santa Marian katedraali, Catedral Primada de America. Tätä goottilaistyylistä, hiekkakivestä rakennettua kirkkorakennusta alettiin rakentaa vuonna 1505 ja se on siis vanhin katedraali Uudessa maailmassa. Kirkon esikuvana on käytetty Sevillan katedraalia Espanjassa. Erityisen viehättäviä ovat kirkon 12 sivukappelia. Valitettavasti englantilainen merirosvo Francis Drake joukkoineen ryösti kirkon 1665 niinkuin myös Alcazarin joten katedraali ei ehkä ole yhtä hieno kuin loistonsa päivinä juuri valmistuttuaan.

 

20200218_142759 (1)

Santa Marian katedraali ulkoa…

DSCN8178
…ja sisältä.

 

Iltapäivä alkoi olla jo pitkällä kun saimme vihdoin kauan kaivattua vapaa-aikaa. Opas tosin yritti ohjata meidät valitsemaansa matkamuistokauppaan, valitsimme kuitenkin oman reittimme.

 

DSCN8183
Portti Itsenäisyyden puistoon, Parque Independence
DSCN8188
Presidentin residenssi

 

Vaikkei matka  Santo Domingosta Punta Canaan ollut kuin parisataa kilometriä niin aikaa siinä kului kuitenkin runsaasti ja olimmekin hotellissamme vasta illan jo pimennettyä.

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa

13 vastausta artikkeliin “Santo Domingo – Uuden maailman vanhin kaupunki

 1. Omasta Dominikaanisen reissustani on kohta varmaan 30 vuotta, joten muistot alkavat olla aika hämärät… Santo Domingosta on jäänyt parhaiten mieleen painajaismainen matka sinne: kaikkialla lojui kuolleita koiran raatoja. Eläinystävällä oli pala kurkussa vielä pitkään reissusta palattua. Toivottavasti kulkueläinongelma ei ole enää samanmoinen ja paikallisväkikin on alkanut vähän katsoa, miten ja missä autoillaan kaasuttavat. Muistan myös retkijärjestäjät ja tässä suhteessa ei ole näköjään ainakaan tapahtunut muutosta. Retkille lähdettiin, jos lähdettiin, joko sovittuna päivänä tai kokonaan muuna ajankohtana. KOskaan et voinut tietää, mitä tapahtuisi. Kerran poikettiin retkeltä palatessa oppaan kotiin, jonka edessä bussi seisoi kaksi tuntia. Meriretkelle taas lähdettiin veneellä, jonka pohja oli rikki, joten apupojan piti koko reissun ajan äyskäröidä vettä kuupalla. Nämähän ne on hauskimpia muistoja, mutta vähemmän hauskaa oli itse tapahtumahetkillä.

  Tykkää

  1. kuulostaa hurjalta. Eläinystävää lohduttaakseni voin kertoa, että irtokoiria ei näkynyt, ei kuolleita eikä eläviä. Hotellialueella oli pari kissaa ja nekin matkailijoiden lemmikkejä ja pulleiksi syötettyjä.

   Tykkää

 2. Dominikaanisesta tasavallasta kuuluu usein, että siellä ei ole kauheasti tehtävää tai nähtävää. Siksi oli kiva kuulla, mitä nähtävää kuitenkin on. Tosin matka Santo Domingoon vaikutti hieman hankalalta…

  Tykkää

  1. Hankala oli kyllä, mutta retkiä oli kyllä kaikenmoisia, tosin ne olivat aika arvokkaita.

   Tykkää

 3. Olipas mielenkiintoista luettavaa ja kohde vaikuttaa käymisen arvoiselta. Onhan reissuilla aina ihana nautiskella auringosta vaikkapa rannalla makoillen, mutta itse tykkään kovasti myös kierrellä maisemia tutkiskelemassa ja kyllähän sitä täytyy aina edes 1-2 nähtävyyttä matkaan saada mukaan.. 🙂 Tämä ajaisi asian siis erinomaisesti! Todella kauniita kuvia olet ottanut ja hankalasta alusta ja vapaa-ajan vähäisyydestä huolimatta oli varmasti mukava ja käymisen arvoinen retkikohde. 🙂

  Tykkää

  1. Toki Santo Domingo on käymisen arvoinen kohde. Siellä olisi mieluusti viettänyt parikin päivää. Oivallinen kohde Dominikaanisessa niille jotka eivät välitä rantaelämästä.

   Tykkää

 4. On siinä historiaa kerrakseen! Mielelläni kävisin itsekin noilla paikoilla. Jäin miettimään majakassa olevia asuinhuoneistoja… miltähän tuntuisi asua siellä 😀

  Tykkää

  1. Voisi olla mukavaa asua majakassa, mutta ne jokapäiväiset sähkökatkot olisivat kyllä riesa.

   Tykkää

 5. Mielenkiintoinen ja kiinnostava kuvaus. Teillä on ollut onnistunut retkipäivä, kun noin paljon nähtävää. Olipa harmillinen alku, kun ei sovitusti tultukaan hakemaan.

  Tykkää

  1. Reissussa on aina varauduttava, että sattuu ja tapahtuu, tämä oli todellakin ensimmäinen kerta ikinä kun minut retkipäivänä unohdetaan noutaa eikä puhelimeenkaan vastata.

   Tykkää

 6. Oijjoi, nyt tuli nostalginen olo kun olen viettänyt vuoden vaihto-oppilaana ja sitten vielä palannut työkomennukselle ”Dommareihin”. Asuin kyllä aina keskellä maata, mutta Santo Domingo tuli kyllä tutuksi… huoh! Vähän iski ikävä Karibialle 🙂

  Tykkää

  1. Karibialle on sallittua kyllä vähän ikävöidä tässä räntäsateen keskellä. 🙂 Vuoden Dommareissa viettäneenä tunnet varmaan saaren kuin omat taskusi.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close