Armenialaisia luostareita ja Kaukasian matkan kustannukset

Armenia on satojen  luostareiden ja kirkkojen tyyssija, eikä ihme sillä Armenia oli ensimmäinen kristitty valtio. Kristitty valtio siitä tuli jopa ennen Roomaa. Legendan mukaan kristinuskon toivat Armeniaan apostolit Taddeus ja Bartolomeus, mutta perustajana pidetään Pyhää Gregorius Valontuojaa. Omankielisen raamatun Armenia sai jo seuraavalla vuosisadalla , 400-luvulla.

Syyskuussa kierrellessämme Kaukasiaa vierailimme myös parissa armenialaisessa luostarissa.

Haghartsin luostari sijaitsee Tavušin maakunnassa noin 20 kilometrin päässä  Dilidzanin kaupungista. Siellä sijaitsevat Pyhän Stefanuksen, pyhän äidin ja Pyhän Grigorin kirkot ja kuuluisa ruokailusali.

Haghartsin luostari on rakennettu 1200-luvulla Bagratidin dynastian aikana ja sen nimi merkitsee liitelevää kotkaa, ehkäpä alueella asuu useitakin kotkia, me emme sattuneet niitä näkemään.

DSCN7444

Sieltähän se luostari löytyi vihreänä kumpuilevan luonnon keskeltä. Luostarikompleksi onkin kuuluisa arkkitehtuurin ja luonnon välisestä harmoniasta ja sopusoinnusta.

 

DSCN7438

DSCN7441

DSCN7434

DSCN7433

 

DSCN7445

 

Jatkaessamme matkaa muuttui vehreä maisema vuoristoiseksi ja tie vuoren rinteillä kiemurtelevaksi serpentiiniksi.

Pian vuoret kohosivat ympärillä sinimustina  ja kaukana alhaalla pauhasivat vuolaat virrat.

Saavuimme sitten vihdoin Alaverdin kylään missä oli Mikojanin veljesten perustama Mikojanin museo. Artjom Ivanovitš Mikojan oli lentokonesuunnittelija joka yhdessä venäläisen Mihail Gurevitšin kanssa suunnitteli MIG-hävittäjät. Hävittäjiä valmistettiin vuodesta 1939 vuoteen 1964 yhteensä 45.000 kappaletta.

Museo oli valitettavasti suljettu, mutta saimme toki ihailla ulkona olevaa komeaa lentokonetta.

DSCN7486

DSCN7487

Ylempänä sijaitsi myös Armenian apostoliselle kirkolle kuuluva Sanahin luostari jonka vanhimman rakennuksen, Jumaläidin kirkon rakensivat Bysantista paenneet munkit  928-934.  Alueella sijaitsee mm. paljon piispojen hautoja. Rakennukset eivät  olleet kovinkaan hyvässä kunnossa, mutta rakennustelineistä päätellen kunnostusta suoritettiin ahkerasti.

Nimi Sanahin merkitsee ”vanhempi kuin tuo toinen”. Nimellä viitataan Hagpatin luostariin. Nämä kaksi luostaria muodostavatkin yhdessä Unescon maailmanperintökohteen ja niiden alueella on yhteensä 20 erilaista kirkkoa ja kappelia unohtamatta muita rakennuksia kuten kellotorneja, ruokaloita, kirjavarastoja ja asuintaloja.

DSCN7472

DSCN7463

 

 

 

DSCN7490

DSCN7489

Kirkon lattia oli täynnä ikivanhoja hautapaasia. Kirkkoa myös ympäröi laaja hautausmaa jossa oli vanhempia ja uudempia hautoja. Huomiomme vei erityisesti suuri muistomerkki neljästä nuoresta jotka olivat kuolleet samaan aikaan autokolarissa. Olimme nähneet rotkossa vanhan autonromun, epäilen, että juuri tuo rotkoon syöksynyt auto oli nuorten ajoneuvo.

 

DSCN7496

 

DSCN7493

DSCN7494

Muitakin hienoja luostareita Armeniasta toki löytyy, esim. Sevanin järven rannalla ylhäällä vuoren rinteellä on komea Sevanavankin luostari. Tällä kertaa ihailimme sitä vain alhaalta käsin.

 

 

Kaukasian matkan kaikki kustannukset

Nyt kun vihdoin olen kirjoittanut myös Armeniasta voinkin tehdä pienen yhteenvedon Kaukasianmatkan kaikista kustannuksista.

Minun osaltani matka kesti 29 vuorokautta ja kävin yhteensä kahdeksassa valtiossa ja lisäksi Abhasiassa jota ei ehkä voi ihan valtioksi kutsua.

Bussimaksu 600€

Matka tehtiin bussilla jonka reitistä sai ostaa haluamansa pätkän. Minun pätkäni ulottui Liettuasta Venäjälle.

Lennot: Turku-Kaunas 37,63€ ja Sotši-Helsinki 136,05€

Tulin siis bussin kyytiin Kaunasista ja poistuin Sotšissa. Tämä henkilökohtaisista kiireistä johtuen.

Muut kulkuneuvot; bussit, metrot, ratikat, taksit ja Hop on- Hop off-bussit 106,30€

Vaikka taksit olivat halpoja niin kertyyhän niistäkin sievoinen summa.

Viisumi: Azerbaizanin viisumi 18€, Abhasian viisumi 10,60€, yhteensä 28,60€

Majoitus

Majoituksen sai varata haluamastaan hotellista, joskus asuin yhden hengen huoneessa, joskus kolmen hengen, mutta useimmiten kuitenkin kahden hengen huoneessa. Hotellit olivat keskitasoa, mutta itä-Euroopassa ja Kaukasiassa hintataso on hyvinkin edullinen.

Kaikki majoitukset yhteensä 720€

Ruumiinravinto: noin 270 euroa, sanotaan noin koska jotakin on kuitenkin unohtunut laskuista. Syöminenkin oli siis todella edullista.

Ajossa ollessa syötiin tienvarren kuppiloissa, perillä yöpymispaikoissa sopivassa ravintolassa. Kaupoista tuli ostettua evästä matkalle ja iltapalaa. Useimpiin hotelleihin kuului puolestaan aamupala. Risteilyllä meillä oli täysihoito eli kolme tukevaa ateriaa päivässä.

Sielunravinto eli pääsymaksut: 40,55€

Pääsymaksuihin on laskettu kaikki museot, ooppera ja baletti ja myös pakollisen uimalakin hankinta hotellin kylpyosastolle. Kallein menoerä oli Odessan katakombiretki, 18€.

Sim-kortit: 11,40€

Koska oma  netti toimi vain Ukrainaan asti, eikä aina pystynyt olemaan hotelliwifien varassa meni rahaa myös  Ukrainan, Georgian ja Venäjän sim-kortteihin.

Lisänä tulivat tietysti kaikenlaiset pikkuostokset, matkamuistot ja tuliaiset, kallein Formula-alueelta ostettu Mercedes-lippis.

Kulut yhteensä (ilman tuliaiskuluja) 1949,93

Enpä tiedä muista, mutta minusta aika edullinen hinta, täytyy vain todeta, että itä-Eurooppa on edullinen lomailupaikka.

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa

 

 

12 vastausta artikkeliin “Armenialaisia luostareita ja Kaukasian matkan kustannukset

 1. Kaukasiassa kyllä kiehtoo tuo luonto ja vuoristo erityisen paljon! Yllätyin kyllä todella paljon matkan loppusummasta, reissua liki kuukausi ja kustannutkset jäi alle kahden tonnin :O Ja vielä noin monessa maassa kävit, ei voi kalliiksi sanoa. Viisumit myös yllättävän edullisia näemmä.

  Tykkää

  1. Näin on, länsi-Euroopassa olisi tullut aivan erilainen hintalappu matkalle.

   Tykkää

 2. Hyvä juttu. Itse pidin myös paljon Armeniasta — kirkkojen paljous yllätti sekä luonnon vihreys. Tuosta MIG museosta en ollutkaan aiemmin tietoinen.

  Tykkää

  1. Kiitos Jani! MIG-museo oli minullekin yllätys. Tosin sisään sinne ei sitten päässytkään.

   Tykkää

 3. seikkailupyorailija 10 helmikuun, 2020 — 12:11 am

  Itsekin kävin 2012 Kaukasusta kiertämässä. Armeniasta juuri nuo luostarit jäivät jotenkin parhaiten mieleen (Yerevanin kansanmurhamuseon ohella). Kiinnostavaa oli kuitenkin huomata, että reissasitte noin suuren osan pitkästä matkasta maitse. Sille peukkua!

  Tykkää

  1. Luostarit olivat varmaankin aika saman oloisia silloinkin. Vaikka niitä kunnostetaankin koko ajan niin hitaasti tuntuu etenevän.

   Tykkää

 4. Niin upeita paikkoja! Georgian jälkeen tuo alue on kyllä kiinnostanut aina vain enemmän!

  Tykkää

  1. Sanoisin, että tuolla kohtaavat kivasti upeat maisemat, edullinen hintataso ja ystävälliset ihmiset.

   Tykkää

 5. Ei ole paha hinta tuon pituisesta reissusta. Melko tarkkaan oletkin kustannukset ylös laittanut. Kiva näitä on lukea, antaa kuvan maan hintatasostakin.

  Tykkää

  1. Eihän se helppoa ole kun on monta erilaista valuuttaa, siinähän valuuttamuunnin oli ahkerassa käytössä. 🙂

   Liked by 1 henkilö

 6. On kyllä edullinen reissu. Noin 70 euroa päivä, eli aika lailla sama, mitä meni itselläni Keski-Amerikan reissulle. Mainitsit varmaan jossain aiemmassa postauksessa, mutta mitä kautta tuo matka olikaan varattu?

  Tykkää

 7. Muistaakseni Sanahinin rakennutti Haghpatin rakennuttajan oppipoika ja noihin luostareihin liittyi jotain kilpailua. En muista enää miten se juttu meni. Komeita ovat kanjonin vastakkaisilla puolilla. ☺️

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close