Kiova, Ukrainan pääkaupunki on täynnä mitä hienompia kirkkoja ja luostareita, Odessa taas on satamakaupunki. Entä Lviv? Mitä annettavaa on Lvivillä?
Lviv muistuttaa jotakin vanhaa puolalaista, saksalaista tai ranskalaista kaupunkia. Sitä kutsutaankin nimellä ”pikku Pariisi” ja kaupungin keskusta on ansiosta Unescon maailmanperintökohde.
Lviv, joka on perustettu jo vuonna 1256 omaa pitkän ja kirjavan historian. Alunperin se kuului Puolaan, sittemmin aina vuoteen 1918 Itävalta-Unkariin, sen nimi oli itse asiassa Lwów, saksaksi Lemberg. Sotien melskeissä valtioiden rajat ja omistussuhteet muuttuivat ripeään tahtiin, kaupunki liitettiin Ukrainan kansantasavaltaan, sitten Venäjään, taas välillä Puolaan, takaisin Venäjään, takaisin Puolaan ja 1944 tulivat jälleen venäläiset joukot. Lopulta Lvivistä tuli taas ukrainalainen kaupunki. Myllerryksissä oli tapettu 100.000 juutalaista ja puolalaiset oli karkotettu Puolan nykyisille alueille. Asukasluku on nykyään 730.000 ja kaupunki, joka joskus oli puolalaisen ja juutalaisen kulttuurin keskus on nyt Ukrainan poliittinen ja taloudellinen keskus.
Syyskuisella matkallani yövyin pari yötä Lvivissä ja ehdin siis tutustua kaupunkiin vähän tarkemmin.
Vanha keskusta veti tälläkin kertaa voiton, sieltä nimittäin löytyivät mukulakivikadut, rakastamani klassiset rakennukset, mielenkiintoiset kävelykadut, galleriat ja ravintolat. Renesanssiajan kirkkorakennelmia riittää joka makuun, kaupungissa pitäisi olla yli sata erilaista kirkkoa, katedraalia ja luostaria. Bongasin ainakin Latinalaisen katedraalin, Dominikaanisen katedraalin, Armenialaisen katedraalin ja Bernardinen kirkon.

Poseidonin suihkulähde Keskusaukion kupeessa tuntui olevan suosittu kohtaamis- ja treffipaikka. Kivahan siinä oli näpytellä puhelinta kavereita odotellessa.
Kuljetusväline Lvivissä on raitiovaunu, verkosto kiemurtelee ympäri kaupungin. Tämä 17 centin koliseva kyyti vie luonnikkaasti perille. Metro oli joskus suunnitteilla kaupunkiin, mutta ratikkaan päädyttiin.




Saadaksemme panoraamanäkymän kaupungista kipusimme myös kaupungin korkeimmalle kohdalle joka sijaitsee Linnavuoren eli Park High Castlen huipulla 413 metrin korkeudessa.
Itse linnasta on jäljellä vain raunioita, alunperin se rakennettiin suojaamaan kaupunkia silloin kun itse kaupunkikin rakennettiin. Muurit ja linnoitus kärsivät vaurioita aika ajoin ja välillä niitä aina kunnostettiin. 1800-luvulla kuitenkin annettiin periksi ja hajoitettiin suurin osa linnoituksesta. Tilalle tehtiin puisto.
Onneksi perille veivät portaat, hikisen kiipeilyurakan palkitsivat upeat näkymät yli kaupungin. Kukkulan näköalapaikalla liehui tietysti myös Ukrainan lippu.

Oli sen verran rasittava nousu, että lounas oli paikallaan. Ja ukrainalainen ruokahan on niin hyvää, borssi, varenikit, perunapannari (deruny) ja rahkaletut. Ja kun ajattelee vaikkapa hyvin valmistettua ukrainalaista herkkua Kiovan kanaa niin vesi herahtaa kielelle.
Ravintoloitahan Lvivissä riittää, ongelmana on ainoastaan valinnan vaikeus.
Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi
Kiva lukea näistä itselle uusista, vähän erilaisista kohteista.
Ukraina kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta!
TykkääTykkää
Ukraina on nyt todellakin tullut minulle tutuksi. Mukava maa ja edullinen matkailukohde josta löytyy kaikenlaista.
TykkääLiked by 1 henkilö
Olinpas iloinen kun näin tämän postauksen! Mieheni nimittäin vasta tuli työmatkalta Lvivistä ja oli niin ihastunut kaupunkiin, että lupasi ottaa minut ensi kerralla mukaan. Heillä on toimisto siellä, joten matkoja on tulossa lisää. Lisäksi eräs tuttavani täällä Kaliforniassa on kotoisin Lvivistä, joten kuulen aina paljon kertomuksia tästä paikasta. Kiva oli päästä kurkistamaan miltä siellä näyttää.
TykkääTykkää
Mukavaa Ukrainanmatkaa!
TykkääTykkää
Kiovassa ollessamme luin Lvivistä. Kaupunki kiinnostaa kyllä ja erityisesti myös, koska se muistuttaa kovin puolalaista ja keski-Eurooppalaisia kaupunkeja. Jos palaamme Ukrainaan, tähän juttuun pitää palata.
TykkääTykkää
Mikäli Ukraina olisi saanut olla itsenäinen koko ajan olisi se aivan erilainen maa, Lvivin vanhat osat ovat esimerkkejä siitä miltä kaupun git voisivat näyttää.
TykkääLiked by 1 henkilö
Mikäli kaupungin keskusta on päässyt Unescon perintäluetteloon, niin se on jo riittävä tae itselle kiinnostuksen heräämiseen. Lviv siksi olisi kyllä sellainen kohde, että menisin sinne mielelläni. Varsin kauniilta kaupunki näyttää ja Ukraina muutenkin on vielä varsin edullinen kohde matkustaa.
TykkääTykkää
Oikeassapa olet, Lviv on kaunis ja matkailu siellä huokeaa. Vähän tunnettu helmi.
TykkääTykkää
Kiitos kivasta matkakokemuksesta. Tämä tuli minulle erittäin sopivasti. Tein nimittäin eilen Hesarin sivulla testin, jossa testattiin, miten hyvin tunnen Euroopan kartan. Ja yksi niistä viidestä, joista en saanut pistettä, oli Ukraina, jota en maana tunnistanut. Ne muut olivat kirjoitusvirheitä, esim. Liechtensteinista puuttui ekasta tavusta e ja piste jäi saamatta, mutta tuota Ukrainan tunnistamattomuutta häpesin itsekin. Päätin tutustua ja tämä hieno kirjoituksesti tuli upeasti tarjolle. Kiitos todellakin, tämä valaisi paljon ja oli kiinnostava.
TykkääTykkää
Ukrainassa on monta mukavaa kaupunkia. Odessasta ja Kiovasta olenkin jo kirjoittanut. Onnea seuraavaan testiin😃
TykkääTykkää
Enpä ollut ennen moisesta kaupungista kuullutkaan, mutta oikein kivalta ja somalta matkakohteeltahan tuo näytti! Tällaiset löydöt ovatkin matkailun suolaa – jotain uutta (vaikka oikeasti vanhaa) syrjässä valtavirralta. Tarttis varmaan nostaa Ukraina matkalistalle.
TykkääTykkää
Kannattaa kyllä tutustua Ukrainaan, se on aivan eri maa kuin mitä se oli kuuluessaan Neuvostoliittoon.
TykkääTykkää