Lviv – kuin lehahdus Keski-Eurooppaa

Kiova, Ukrainan pääkaupunki on täynnä mitä hienompia kirkkoja ja luostareita, Odessa taas on satamakaupunki. Entä Lviv?  Mitä annettavaa on Lvivillä?

Lviv muistuttaa jotakin vanhaa puolalaista, saksalaista tai ranskalaista kaupunkia. Sitä kutsutaankin nimellä ”pikku Pariisi” ja kaupungin keskusta on ansiosta Unescon maailmanperintökohde.

Lviv, joka on perustettu jo vuonna 1256  omaa pitkän ja kirjavan historian. Alunperin se kuului Puolaan, sittemmin aina vuoteen 1918 Itävalta-Unkariin, sen nimi oli itse asiassa Lwów, saksaksi Lemberg.  Sotien melskeissä valtioiden rajat ja omistussuhteet muuttuivat ripeään tahtiin, kaupunki liitettiin Ukrainan kansantasavaltaan, sitten Venäjään, taas välillä Puolaan, takaisin Venäjään, takaisin Puolaan ja  1944 tulivat jälleen venäläiset joukot. Lopulta Lvivistä tuli  taas ukrainalainen kaupunki.  Myllerryksissä oli tapettu 100.000 juutalaista ja puolalaiset oli karkotettu  Puolan  nykyisille alueille.  Asukasluku on nykyään 730.000 ja kaupunki, joka joskus oli puolalaisen ja juutalaisen kulttuurin keskus  on nyt Ukrainan poliittinen ja taloudellinen keskus.

Syyskuisella matkallani yövyin pari yötä Lvivissä ja ehdin siis tutustua kaupunkiin vähän tarkemmin.

Vanha keskusta veti tälläkin kertaa voiton, sieltä nimittäin löytyivät mukulakivikadut, rakastamani klassiset rakennukset, mielenkiintoiset kävelykadut, galleriat ja ravintolat. Renesanssiajan kirkkorakennelmia riittää joka makuun,  kaupungissa pitäisi olla yli sata erilaista kirkkoa, katedraalia ja luostaria. Bongasin ainakin Latinalaisen katedraalin, Dominikaanisen katedraalin, Armenialaisen katedraalin ja Bernardinen kirkon.

 

 

DSCN6330

dscn6328.jpg
Kaupungintalo ja Poseidonin suihkulähde

Poseidonin suihkulähde Keskusaukion kupeessa tuntui olevan  suosittu kohtaamis- ja treffipaikka. Kivahan siinä oli näpytellä puhelinta kavereita odotellessa.

Kuljetusväline Lvivissä on raitiovaunu, verkosto kiemurtelee ympäri kaupungin. Tämä  17 centin koliseva kyyti vie luonnikkaasti perille. Metro oli joskus suunnitteilla kaupunkiin, mutta ratikkaan päädyttiin.

 

DSCN6291

 

20190905_143818-1.jpg
Baletti- ja oopperatalo
dscn6299.jpg
Kaupungin kirpputori on tiukassa suojeluksessa
20190905_143510.jpg
Oletettavasti kopista voi soittaakin

dscn6302-e1576229168164.jpg

20190905_104633
Dominikaaninen kirkko

 

DSCN6306

DSCN6295

 

20190905_150614.jpg

DSCN6334

 

Saadaksemme panoraamanäkymän kaupungista kipusimme myös kaupungin korkeimmalle kohdalle joka sijaitsee Linnavuoren eli Park High Castlen huipulla 413 metrin korkeudessa.

Itse linnasta on jäljellä vain raunioita, alunperin se rakennettiin suojaamaan kaupunkia silloin kun itse kaupunkikin rakennettiin. Muurit ja linnoitus kärsivät vaurioita aika ajoin ja välillä niitä aina kunnostettiin. 1800-luvulla kuitenkin annettiin periksi ja hajoitettiin suurin osa linnoituksesta. Tilalle tehtiin puisto.

Onneksi perille veivät portaat, hikisen kiipeilyurakan palkitsivat upeat näkymät yli kaupungin. Kukkulan näköalapaikalla liehui tietysti myös Ukrainan lippu.

 

DSCN6314
Panoraamanäkymä kantakaupunkiin

DSCN6310

 

20190905_113339.jpg

Oli sen verran rasittava nousu, että lounas oli paikallaan. Ja ukrainalainen ruokahan on niin hyvää, borssi, varenikit, perunapannari (deruny) ja rahkaletut.  Ja kun ajattelee vaikkapa hyvin valmistettua ukrainalaista herkkua Kiovan kanaa niin vesi herahtaa kielelle.

Ravintoloitahan  Lvivissä riittää, ongelmana on ainoastaan valinnan vaikeus.

DSCN6294

20190905_133456

 

 

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi

12 vastausta artikkeliin “Lviv – kuin lehahdus Keski-Eurooppaa

 1. Kiva lukea näistä itselle uusista, vähän erilaisista kohteista.
  Ukraina kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta!

  Tykkää

  1. Ukraina on nyt todellakin tullut minulle tutuksi. Mukava maa ja edullinen matkailukohde josta löytyy kaikenlaista.

   Liked by 1 henkilö

 2. Olinpas iloinen kun näin tämän postauksen! Mieheni nimittäin vasta tuli työmatkalta Lvivistä ja oli niin ihastunut kaupunkiin, että lupasi ottaa minut ensi kerralla mukaan. Heillä on toimisto siellä, joten matkoja on tulossa lisää. Lisäksi eräs tuttavani täällä Kaliforniassa on kotoisin Lvivistä, joten kuulen aina paljon kertomuksia tästä paikasta. Kiva oli päästä kurkistamaan miltä siellä näyttää.

  Tykkää

 3. Kiovassa ollessamme luin Lvivistä. Kaupunki kiinnostaa kyllä ja erityisesti myös, koska se muistuttaa kovin puolalaista ja keski-Eurooppalaisia kaupunkeja. Jos palaamme Ukrainaan, tähän juttuun pitää palata.

  Tykkää

  1. Mikäli Ukraina olisi saanut olla itsenäinen koko ajan olisi se aivan erilainen maa, Lvivin vanhat osat ovat esimerkkejä siitä miltä kaupun git voisivat näyttää.

   Liked by 1 henkilö

 4. Mikäli kaupungin keskusta on päässyt Unescon perintäluetteloon, niin se on jo riittävä tae itselle kiinnostuksen heräämiseen. Lviv siksi olisi kyllä sellainen kohde, että menisin sinne mielelläni. Varsin kauniilta kaupunki näyttää ja Ukraina muutenkin on vielä varsin edullinen kohde matkustaa.

  Tykkää

  1. Oikeassapa olet, Lviv on kaunis ja matkailu siellä huokeaa. Vähän tunnettu helmi.

   Tykkää

 5. Kiitos kivasta matkakokemuksesta. Tämä tuli minulle erittäin sopivasti. Tein nimittäin eilen Hesarin sivulla testin, jossa testattiin, miten hyvin tunnen Euroopan kartan. Ja yksi niistä viidestä, joista en saanut pistettä, oli Ukraina, jota en maana tunnistanut. Ne muut olivat kirjoitusvirheitä, esim. Liechtensteinista puuttui ekasta tavusta e ja piste jäi saamatta, mutta tuota Ukrainan tunnistamattomuutta häpesin itsekin. Päätin tutustua ja tämä hieno kirjoituksesti tuli upeasti tarjolle. Kiitos todellakin, tämä valaisi paljon ja oli kiinnostava.

  Tykkää

  1. Ukrainassa on monta mukavaa kaupunkia. Odessasta ja Kiovasta olenkin jo kirjoittanut. Onnea seuraavaan testiin😃

   Tykkää

 6. Enpä ollut ennen moisesta kaupungista kuullutkaan, mutta oikein kivalta ja somalta matkakohteeltahan tuo näytti! Tällaiset löydöt ovatkin matkailun suolaa – jotain uutta (vaikka oikeasti vanhaa) syrjässä valtavirralta. Tarttis varmaan nostaa Ukraina matkalistalle.

  Tykkää

  1. Kannattaa kyllä tutustua Ukrainaan, se on aivan eri maa kuin mitä se oli kuuluessaan Neuvostoliittoon.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close