Vuoden 2019 kooste, miten meni niinkuin omasta mielestä

Vuoden loppu ja kaikenlaisten tilastojen vuoro, ja tottakai myös tämän blogin vuoden 2019 tilastot. Tavoitteena oli vähentää lentämistä ja lisätä maitse tapahtuvaa matkailua. Toteutuivatko suunnitelmat? Miten meni niin kuin omasta mielestä?

Talven mahtavin lumimyräkkä

Vuoden 2018 loppu oli aika kiireinen, niinpä vuosi 2019 alkoi kutkuttavan rauhallisesti: vähän kotimaassa kuljeskelua ja sitten visiitti Tukholman seudulle. Tietysti laivalla. Tukholmassa sattui olemaan pienimuotoinen lumimyrsky, junat myöhästelivät ja bussit liukastelivat, mutta kaikesta selvittiin lumilapioiden, hiekan ja jarrumaton avulla.

20190203_164158

 

Kuukauden pagoda

 

Helmi-maaliskuussa olikin sitten jo vuorossa mannertenväliset lennot Bangkokiin ja sieltä Laosiin ja Myanmariin. Vaikea mennä muuten kuin lentämällä. Mutta Myanmarissa liikuttiin sekä junalla että bussilla. Näistä vaihtoehdoista bussi voitti kirkkaasti 6-0. Mikäli asiasta haluaa tarkempaa tietoa niin siitä voi lukea tästä.

Temppeleitä  ja pagodoita riitti sekä Laosissa että Myanmarissa. Luang Prabangissa saimme ihailla kuninkaan pagodaa, Yangonissa oli komea Shwedagonin pagoda, Mandalaysta löytyi Kuthodawin, Sandamunin ja Hsinbyumen pagodat. Puhumattakaan sitten Baganista joka on täynnä temppeleitä ja pagodeja.

Minun mieleeni oli eniten Mingun-saaren valkoinen Hsinbyumen pagoda.

 

 

20190309_102917
Vuoden pagoda, Mingunilla

 

 

Värikkäimmät kylät ja vuoden vetisin kaupunki

Huhtikuussa lensimme Milanoon mistä jatkoimme junalla La Speziaan ja edelleen Venetsiaan.

La Speziasta pääsee ihailemaan Cinque Terren viittä värikästä kylää, ehdottomasti käynnin arvoinen paikka.

Se vetisin kaupunki oli tietysti Venezia joka uhkaavasti vajoaa veteen ja turmeltuu syystulvien kurimuksessa. Käykää toki kun vielä ehditte.  Mikäli mahdutte joukkoon.

20190412_181145

Vuoden oudoin kirkko

Vajaa viikko Prahassa ilahdutti koleassa toukokuussa, vaan eipä sielläkään lämpötiloilla rehvasteltu. Junaa tuli toki taas käytetyksi, tällä kertaa Kutná Horaan ja takaisin. Kutná Hora on sympaattinen pikkukaupunki, sen  pääkohde on outo luukirkko, Sedlecin Ossuaari jossa ahkera munkki on pessyt ja valkaissut vainajien luita ja sen jälkeen rakennellut mahtavia sommitelmia niistä.

20190515_115646

Paras perhekohde

Kesäkuussa lennettiin taas, tällä kertaa lastenlasten kanssa Rodokselle. Tämä minulle silloin vielä tuntematon Kreikan saari yllätti meidät iloisesti. Kaikenlaista erikoista löytyi, niin kuin Johanniittojen kortteli Rodoksen kaupungin vanhassa osassa ja Lindoksen valkoinen, lumoavan kaunis kylä.

Lapset nauttivat eniten uima-altaiden houkutuksista, niitä löytyikin kattava valikoima.

20190608_102852.jpg

Heinäkuun mahtavimmat maisemat

Loppukesä meni sitten autoillen ja veneillen.  Kaskisista siirryimme veneellä Ruotsin Korkearannikolle. Höga kustenin korkeat kalliorannat eroavat täydellisesti Suomen puolen matalasta, karikkoisesta rannasta. Pohjanlahdessa on nähtävissä jääkauden jättämät erilaiset jäljet. Mukava sää ja rauhallinen meno muuttuikin sitten aikamoiseksi höykytykseksi tuulen yltyessä tuskastuttaviin lukemiin. Vaikken yleensä merisairaudesta kärsi niin nyt tulivat akunapit käyttöön.

 

20190726_075959
Tyyntä myrskyn edellä

 

Syyskuun alussa nousin sitten bussiin ja suuntasin Kaukasian bussi- ja risteilymatkalle.  Valitettavasti jouduin lentämään Kaunasiin sillä matkapäivät eivät ihan natsanneet. Lensin myös takaisin Sotshista.

Bussimatka alkoi Suomesta, eteni etelään päin Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan kautta. Jatkoi sitten matkaansa Ukrainaan ja Moldovaan, ylitti Mustanmeren, kiersi eteläiset Kaukasian valtiot ja poistui Venäjän kautta takaisin Suomeen.

Bussimatka kattoi minun osaltani kahdeksan maata joista uusia minulle olivat Armenia, Georgia ja Azerbaidzan. Nämä kolme Kaukasian maata olivat kaikki keskenään erilaisia vaikka yhtäläisyyksiäkin läytyi, esimerkiksi ruoka- ja viinikulttuuri oli aika samanlaista kaikissa kolmessa maassa.

Vuoden paras risteily

Vuoden paras risteily ja ainakin harvinaisin oli kolme päivää kestävä risteily Mustanmeren yli. Se jäänee mieleen loppuelämäksi.

20190913_083240

Mustanmeren ylityksestä voit lukea tästä  

 

Vuoden paras vuori

Ihan pakko oli ottaa yhdeksi kategoriaksi vuoden vuori. Vuoriahan Kaukasiassa riittää, esimerkiksi Kazbeg kohoaa ylväänä huimaaviin korkeuksiin, mutta valinta vuoden vuoreksi on kuitenkin Ararat. Sitä voi vain kuvata sanalla sympaattinen, Jerevanin kaupunki ikään kuin uinui sen helmoissa. Siellähän se Nooan arkkikin kuulemma jossain  nököttää.

Ilkan Ararat2
Araratin vuori on Turkissa, mutta näkyy hyvin Armenian puolellakin

 

Vuoden oudoin valtio

Venäjän puolelle tultuamme käväisimme myös Abhasiassa, maassa joka haluaa olla valtio valtioiden joukossa, mutta tuntuu olevan Venäjän vasalli. Alueen pitäisi kuulua Georgialle, mutta Georgian puolelta sinne ei edes pääse.

20190929_190359

 

 

Marraskuussa alkoikin sitten hiljaiselo matkailusaralla polvioperaation myötä. Hiljaiseloa valitettavasti jatkuu ainakin vuoden loppuun asti joten eiköhän tämä vuosi ala olla taputeltu. Tai mitä tuota valittamaan, itsehän tällainen operaatio tuli pyydettyä, toipuminen saisi vain sujua nopeammin, matkajalkaa vipattaa jo.

 

Tänä vuonna käytyjä maita oli 15  (Ruotsi, Thaimaa, Laos, Myanmar, Tsekki, Italia, Kreikka, Liettua, Puola, Ukraina, Moldova, Georgia, Azerbaidzan, Armenia ja Venäjä) lisättynä Abhasialla, sekin nimittäin haluaa olla itsenäinen valtio. Ennen käymättömiä maita oli viisi. Lisänä oli vieraiksi jääneitä kotimaan kohteita kuten Joensuu ja Kolin mahtavat maisemat sekä pohjoisessa kaupunkipariharvinaisuus Tornio-Haaparanta. Nämäkin  osoittautuivat erikoisiksi ja hienoiksi kohteiksi.

Ja sitten vihdoinkin niihin tilastoihin!

Bussilla tuli kuljettua 9400 kilometriä,

Laivalla ja veneellä 2500 kilometriä

Junalla 1400 km

Lentäen 37.000 kilometriä

Hotelleissa tai sukulaisten/tuttavien luona nukuttuja öitä tuli  74, laivassa/veneessä vietettyjä öitä oli 28 ja sitten ne 3 sairaalassa vietettyä yötä.

Vertailu vuoteen 2018: bussilla ja laivalla kuljetut kilometrit 17.000,  lennetyt kilometrit 60.000.  Suhteessa lentokilometrit ovat supistuneet joten tavoite on saavutettu.

 

Seuraa Fammon uusia seikkailuja  Facebookissa ja instassa

 

 

21 vastausta artikkeliin “Vuoden 2019 kooste, miten meni niinkuin omasta mielestä

 1. Hieno kooste yllättävistäkin hetkistä! Mukavaa reissu vuotta 2020 toivottaen!

  Tykkää

  1. Kiitos! Mukavaa reissuvuotts 2020 myös sinulle!🌍

   Liked by 1 henkilö

 2. Hienoja kohteita. Erityisesti pidin tuosta Mustameren ylityksestä laivalla.

  Tykkää

  1. Jani, niin minäkin. Vielä parempi matka olisi ollut jos baari ja kauppa olisivat olleet auki. Tai olisiko se ollut juuri se juttu joka pakotti erilaiseen matkantekoon.

   Tykkää

 3. Hieno matkavuosi! Laos ja Myanmar olisivat todella kiinnostavia kohteita, mutta toistaiseksi sinne päin suuntautuneet reissut ovat kohdistuneet pääasiassa merenpinnan alle.

  Moniin kaukokohteisiin on tosiaan vaikea päästä ilman lentämistä. Onneksi arjessa pystyy tekemään myös muita hyviä valintoja.

  Tykkää

  1. Merenpinnan alaiset reissut ovat hienoja, mutta minä en niitä erityisemmin harrasta.

   Tykkää

 4. Itse käväisin myös Ruotsissa, Tsekeissä ja Puolassa tänä vuonna, Intian lisäksi, ja reissut olivat onnistuneet. Tykkäsin kovasti. Turvallista matkailuvuotta 2020 sinulle!

  Tykkää

  1. Intiassakin olisi kovasti tutkittavaa. Siellä olen käynyt vain kerran, viisumi on sen verran haastava.

   Tykkää

 5. Hieno matkailuvuosi takana sinulla ja paljon itselle erikoisia, mutta todella houkuttelevia kohteita.

  Mukavaa matkailuvuotta 2020!

  Tykkää

 6. Kiva kooste. Tuo Mustanmeren ylitys piti oikein käydä vielä lukemassa. Ja ikäviä nuo kolme sairaalassa vietettyä yötä!

  Tykkää

  1. Kiitos Mari! Sairaalassa ei ole mukavaa ja paraneminen on hidasta, mutta se takaa paremman tulevaisuuden.

   Tykkää

 7. Kävin Kutna Horassa 4v sitten. Hauskaa oli, että heillä oli myös suomeksi laminoitu infolehtinen. Noista kolmesta Kaukasian maasta Azerbaijanissa join elämäni pahinta viiniä. Epäilen oisko ollut jopa etikoitunut. Nuorten tarjoilijoiden kanssa kommunikoimme Google kääntäjällä. He eivät ymmärtäneet, miten se viini voi olla pahaa eivätkä voineet itse testata asiaa, koska eivät juo alkoholia. ☺️

  Tykkää

  1. Kyllä tarjoilijan pitäisi sen verran voida maistaa, että tietäisi onko viini hyvää. Onneksi minä join vain hyviä viinejä🤣

   Tykkää

 8. Tämä oli kiva ja mielenkiintoinen postaus. Hienoja kohteita, ja aika paljon noissakin vaikka olisi ollut hetki hiljaiseloakin! 🙂 Toipumista, jotta pääset taas pian tien päälle!

  Tykkää

  1. Kiitos! Ehkä tästä vielä toivutaan.

   Tykkää

 9. Hieno matkavuosi takana! Ja mielenkiintoiset nuo lukemat matkustustavoista. Tykkään mahdollisuuksien mukaan suosia maitse matkustamista, siinä on myös oma fiiliksensä – siltäkin pohjalta tuo Kaukasian laiva- ja bussimatka vaikutti tosi mielenkiintoiselta! Tykästyin muutama vuosi takaperin Azerbaidzan-Georgia-Armenia- seutuihin, joskin esim Jerevanin kaupunki jäi kokematta, mutta mieluusti voisin mennä uudelleen. Hyvää alkanutta vuotta ja ennen kaikkea toipumista kohti tulevia seikkailuja!

  Tykkää

  1. Kiitos! Hyviä seikkailuja myös teille!

   Tykkää

 10. Kylläpä on ollut vilkas matkavuosi, kiinnostuin tuosta Kaukasian reissusta, sillä siinä saisi ruksattua monta maata! Hienoja kohteita olet nähnytm aika hurja tuo luuranko kirkko. Täällä luen postaustasi jalka kipsissä, joten ymmärrän hyvin että matkajalkaa vipattaa!

  Tykkää

  1. Kaukasia on kyllä mahtavan mielenkiintoinen kolkka. Suosittelen, tiedä vaikka itsekin vielä kävisin uudelleen. Pikaista paranemista myös sinulle!

   Tykkää

 11. Tosi monipuolinen matkavuosi. Mahtava tuo Ararat-vuori. Miten iso se onkaan!
  Kiehtovaa reissuvuotta 2020 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close