Vuoden loppu ja kaikenlaisten tilastojen vuoro, ja tottakai myös tämän blogin vuoden 2019 tilastot. Tavoitteena oli vähentää lentämistä ja lisätä maitse tapahtuvaa matkailua. Toteutuivatko suunnitelmat? Miten meni niin kuin omasta mielestä?
Talven mahtavin lumimyräkkä
Vuoden 2018 loppu oli aika kiireinen, niinpä vuosi 2019 alkoi kutkuttavan rauhallisesti: vähän kotimaassa kuljeskelua ja sitten visiitti Tukholman seudulle. Tietysti laivalla. Tukholmassa sattui olemaan pienimuotoinen lumimyrsky, junat myöhästelivät ja bussit liukastelivat, mutta kaikesta selvittiin lumilapioiden, hiekan ja jarrumaton avulla.
Kuukauden pagoda
Helmi-maaliskuussa olikin sitten jo vuorossa mannertenväliset lennot Bangkokiin ja sieltä Laosiin ja Myanmariin. Vaikea mennä muuten kuin lentämällä. Mutta Myanmarissa liikuttiin sekä junalla että bussilla. Näistä vaihtoehdoista bussi voitti kirkkaasti 6-0. Mikäli asiasta haluaa tarkempaa tietoa niin siitä voi lukea tästä.
Temppeleitä ja pagodoita riitti sekä Laosissa että Myanmarissa. Luang Prabangissa saimme ihailla kuninkaan pagodaa, Yangonissa oli komea Shwedagonin pagoda, Mandalaysta löytyi Kuthodawin, Sandamunin ja Hsinbyumen pagodat. Puhumattakaan sitten Baganista joka on täynnä temppeleitä ja pagodeja.
Minun mieleeni oli eniten Mingun-saaren valkoinen Hsinbyumen pagoda.

Värikkäimmät kylät ja vuoden vetisin kaupunki
Huhtikuussa lensimme Milanoon mistä jatkoimme junalla La Speziaan ja edelleen Venetsiaan.
La Speziasta pääsee ihailemaan Cinque Terren viittä värikästä kylää, ehdottomasti käynnin arvoinen paikka.
Se vetisin kaupunki oli tietysti Venezia joka uhkaavasti vajoaa veteen ja turmeltuu syystulvien kurimuksessa. Käykää toki kun vielä ehditte. Mikäli mahdutte joukkoon.
Vuoden oudoin kirkko
Vajaa viikko Prahassa ilahdutti koleassa toukokuussa, vaan eipä sielläkään lämpötiloilla rehvasteltu. Junaa tuli toki taas käytetyksi, tällä kertaa Kutná Horaan ja takaisin. Kutná Hora on sympaattinen pikkukaupunki, sen pääkohde on outo luukirkko, Sedlecin Ossuaari jossa ahkera munkki on pessyt ja valkaissut vainajien luita ja sen jälkeen rakennellut mahtavia sommitelmia niistä.
Paras perhekohde
Kesäkuussa lennettiin taas, tällä kertaa lastenlasten kanssa Rodokselle. Tämä minulle silloin vielä tuntematon Kreikan saari yllätti meidät iloisesti. Kaikenlaista erikoista löytyi, niin kuin Johanniittojen kortteli Rodoksen kaupungin vanhassa osassa ja Lindoksen valkoinen, lumoavan kaunis kylä.
Lapset nauttivat eniten uima-altaiden houkutuksista, niitä löytyikin kattava valikoima.
Heinäkuun mahtavimmat maisemat
Loppukesä meni sitten autoillen ja veneillen. Kaskisista siirryimme veneellä Ruotsin Korkearannikolle. Höga kustenin korkeat kalliorannat eroavat täydellisesti Suomen puolen matalasta, karikkoisesta rannasta. Pohjanlahdessa on nähtävissä jääkauden jättämät erilaiset jäljet. Mukava sää ja rauhallinen meno muuttuikin sitten aikamoiseksi höykytykseksi tuulen yltyessä tuskastuttaviin lukemiin. Vaikken yleensä merisairaudesta kärsi niin nyt tulivat akunapit käyttöön.

Syyskuun alussa nousin sitten bussiin ja suuntasin Kaukasian bussi- ja risteilymatkalle. Valitettavasti jouduin lentämään Kaunasiin sillä matkapäivät eivät ihan natsanneet. Lensin myös takaisin Sotshista.
Bussimatka alkoi Suomesta, eteni etelään päin Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan kautta. Jatkoi sitten matkaansa Ukrainaan ja Moldovaan, ylitti Mustanmeren, kiersi eteläiset Kaukasian valtiot ja poistui Venäjän kautta takaisin Suomeen.
Bussimatka kattoi minun osaltani kahdeksan maata joista uusia minulle olivat Armenia, Georgia ja Azerbaidzan. Nämä kolme Kaukasian maata olivat kaikki keskenään erilaisia vaikka yhtäläisyyksiäkin läytyi, esimerkiksi ruoka- ja viinikulttuuri oli aika samanlaista kaikissa kolmessa maassa.
Vuoden paras risteily
Vuoden paras risteily ja ainakin harvinaisin oli kolme päivää kestävä risteily Mustanmeren yli. Se jäänee mieleen loppuelämäksi.
Mustanmeren ylityksestä voit lukea tästä
Vuoden paras vuori
Ihan pakko oli ottaa yhdeksi kategoriaksi vuoden vuori. Vuoriahan Kaukasiassa riittää, esimerkiksi Kazbeg kohoaa ylväänä huimaaviin korkeuksiin, mutta valinta vuoden vuoreksi on kuitenkin Ararat. Sitä voi vain kuvata sanalla sympaattinen, Jerevanin kaupunki ikään kuin uinui sen helmoissa. Siellähän se Nooan arkkikin kuulemma jossain nököttää.

Vuoden oudoin valtio
Venäjän puolelle tultuamme käväisimme myös Abhasiassa, maassa joka haluaa olla valtio valtioiden joukossa, mutta tuntuu olevan Venäjän vasalli. Alueen pitäisi kuulua Georgialle, mutta Georgian puolelta sinne ei edes pääse.
Marraskuussa alkoikin sitten hiljaiselo matkailusaralla polvioperaation myötä. Hiljaiseloa valitettavasti jatkuu ainakin vuoden loppuun asti joten eiköhän tämä vuosi ala olla taputeltu. Tai mitä tuota valittamaan, itsehän tällainen operaatio tuli pyydettyä, toipuminen saisi vain sujua nopeammin, matkajalkaa vipattaa jo.
Tänä vuonna käytyjä maita oli 15 (Ruotsi, Thaimaa, Laos, Myanmar, Tsekki, Italia, Kreikka, Liettua, Puola, Ukraina, Moldova, Georgia, Azerbaidzan, Armenia ja Venäjä) lisättynä Abhasialla, sekin nimittäin haluaa olla itsenäinen valtio. Ennen käymättömiä maita oli viisi. Lisänä oli vieraiksi jääneitä kotimaan kohteita kuten Joensuu ja Kolin mahtavat maisemat sekä pohjoisessa kaupunkipariharvinaisuus Tornio-Haaparanta. Nämäkin osoittautuivat erikoisiksi ja hienoiksi kohteiksi.
Ja sitten vihdoinkin niihin tilastoihin!
Bussilla tuli kuljettua 9400 kilometriä,
Laivalla ja veneellä 2500 kilometriä
Junalla 1400 km
Lentäen 37.000 kilometriä
Hotelleissa tai sukulaisten/tuttavien luona nukuttuja öitä tuli 74, laivassa/veneessä vietettyjä öitä oli 28 ja sitten ne 3 sairaalassa vietettyä yötä.
Vertailu vuoteen 2018: bussilla ja laivalla kuljetut kilometrit 17.000, lennetyt kilometrit 60.000. Suhteessa lentokilometrit ovat supistuneet joten tavoite on saavutettu.
Seuraa Fammon uusia seikkailuja Facebookissa ja instassa
Hieno kooste yllättävistäkin hetkistä! Mukavaa reissu vuotta 2020 toivottaen!
TykkääTykkää
Kiitos! Mukavaa reissuvuotts 2020 myös sinulle!🌍
TykkääLiked by 1 henkilö
Hienoja kohteita. Erityisesti pidin tuosta Mustameren ylityksestä laivalla.
TykkääTykkää
Jani, niin minäkin. Vielä parempi matka olisi ollut jos baari ja kauppa olisivat olleet auki. Tai olisiko se ollut juuri se juttu joka pakotti erilaiseen matkantekoon.
TykkääTykkää
Hieno matkavuosi! Laos ja Myanmar olisivat todella kiinnostavia kohteita, mutta toistaiseksi sinne päin suuntautuneet reissut ovat kohdistuneet pääasiassa merenpinnan alle.
Moniin kaukokohteisiin on tosiaan vaikea päästä ilman lentämistä. Onneksi arjessa pystyy tekemään myös muita hyviä valintoja.
TykkääTykkää
Merenpinnan alaiset reissut ovat hienoja, mutta minä en niitä erityisemmin harrasta.
TykkääTykkää
Itse käväisin myös Ruotsissa, Tsekeissä ja Puolassa tänä vuonna, Intian lisäksi, ja reissut olivat onnistuneet. Tykkäsin kovasti. Turvallista matkailuvuotta 2020 sinulle!
TykkääTykkää
Intiassakin olisi kovasti tutkittavaa. Siellä olen käynyt vain kerran, viisumi on sen verran haastava.
TykkääTykkää
Hieno matkailuvuosi takana sinulla ja paljon itselle erikoisia, mutta todella houkuttelevia kohteita.
Mukavaa matkailuvuotta 2020!
TykkääTykkää
Kiitos! Sitä samaa teille!
TykkääTykkää
Kiva kooste. Tuo Mustanmeren ylitys piti oikein käydä vielä lukemassa. Ja ikäviä nuo kolme sairaalassa vietettyä yötä!
TykkääTykkää
Kiitos Mari! Sairaalassa ei ole mukavaa ja paraneminen on hidasta, mutta se takaa paremman tulevaisuuden.
TykkääTykkää
Kävin Kutna Horassa 4v sitten. Hauskaa oli, että heillä oli myös suomeksi laminoitu infolehtinen. Noista kolmesta Kaukasian maasta Azerbaijanissa join elämäni pahinta viiniä. Epäilen oisko ollut jopa etikoitunut. Nuorten tarjoilijoiden kanssa kommunikoimme Google kääntäjällä. He eivät ymmärtäneet, miten se viini voi olla pahaa eivätkä voineet itse testata asiaa, koska eivät juo alkoholia. ☺️
TykkääTykkää
Kyllä tarjoilijan pitäisi sen verran voida maistaa, että tietäisi onko viini hyvää. Onneksi minä join vain hyviä viinejä🤣
TykkääTykkää
Tämä oli kiva ja mielenkiintoinen postaus. Hienoja kohteita, ja aika paljon noissakin vaikka olisi ollut hetki hiljaiseloakin! 🙂 Toipumista, jotta pääset taas pian tien päälle!
TykkääTykkää
Kiitos! Ehkä tästä vielä toivutaan.
TykkääTykkää
Hieno matkavuosi takana! Ja mielenkiintoiset nuo lukemat matkustustavoista. Tykkään mahdollisuuksien mukaan suosia maitse matkustamista, siinä on myös oma fiiliksensä – siltäkin pohjalta tuo Kaukasian laiva- ja bussimatka vaikutti tosi mielenkiintoiselta! Tykästyin muutama vuosi takaperin Azerbaidzan-Georgia-Armenia- seutuihin, joskin esim Jerevanin kaupunki jäi kokematta, mutta mieluusti voisin mennä uudelleen. Hyvää alkanutta vuotta ja ennen kaikkea toipumista kohti tulevia seikkailuja!
TykkääTykkää
Kiitos! Hyviä seikkailuja myös teille!
TykkääTykkää
Kylläpä on ollut vilkas matkavuosi, kiinnostuin tuosta Kaukasian reissusta, sillä siinä saisi ruksattua monta maata! Hienoja kohteita olet nähnytm aika hurja tuo luuranko kirkko. Täällä luen postaustasi jalka kipsissä, joten ymmärrän hyvin että matkajalkaa vipattaa!
TykkääTykkää
Kaukasia on kyllä mahtavan mielenkiintoinen kolkka. Suosittelen, tiedä vaikka itsekin vielä kävisin uudelleen. Pikaista paranemista myös sinulle!
TykkääTykkää
Tosi monipuolinen matkavuosi. Mahtava tuo Ararat-vuori. Miten iso se onkaan!
Kiehtovaa reissuvuotta 2020 🙂
TykkääTykkää