Baku – sekoitus uutta ja vanhaa

Georgian suurenmoisten vuoristokokemusten jälkeen suuntasimme kohden Azerbaidzania ja sen pääkaupunkia Bakua.  Pääkaupunkihan sijaitsee Kaspianmeren rannalla, joten päästäksemme sinne saimme ensin ihailla 500 kilometrin verran Azerbaidzanin maalaismaisemaa, viiniköynnösviljelmiä, auringonkukka- ja maissipeltoja. Oli paras sadonkorjuuaika joten tienvierustoilla oli runsaasti myytävänä olevia hedelmiä; viinirypäleitä, omenia ja päärynöitä. Ihmettelimme miksi kaikki ajelivat valkoisilla Ladoilla, taksisemallakin ne seisoivat sievässä jonossa.

Silmämme levisivät hämmästyksestä kun saavuimme Bakuun, mielikuvitukselliset rakennukset kohosivat korkeuksiin. Kaupungista tuli mieleen lähinnä Dubai tai ehkä Astana (nykyisin Nursultan).

Hotellimme oli hieman keskikaupungin ulkopuolella ja ensin oli asetuttava hotelliin ja löydettävä ruokapaikka joten varsinainen tutustuminen kaupunkiin jäi seuraavaan päivään.

DSCN6930

Bakussa asuu 4-5 miljoonaa ihmistä, tarkkaa lukua on vaikea arvioida. Kaupunki on siis väkisinkin  laaja jo pinta-alaltaan. Kahden ja puolen kilometrin kävelykatu kiertää koko Kaspianmeren lahden ja suurin osa nähtävyyksistä löytyykin sen varrelta tai läheisyydestä.

Baku on Formulakaupunki ja sen huomaa, keskuspuiston käytävä on saanut kaikki Formulatähdet somisteekseen,  läheltä kulkee myös Formularata, jotkut meistä (lue maaniset formulafanit) halusivat ajaa radan taksilla ja tekivätkin näin. Rannasta löytyi myös lippuaukio, sen paikkaa oli tosin juuri muutettu lähemmäksi keskustaa. Löytyi myös funikulaari joka vei ylös näköalatasanteelle ja tottakai sieltä oli supermahtava näköala kaupungin yli.

Bakuranta uusi versio
Rannan kävelykatu, taustalla liekkitornit ja vasemmalla vesitorni

Kaikki kuskit olivat tasapuolisesti esillä parinsadan metrin matkalla rantabulevardilla

DSCN6918

Kaupungissa on paljon reheviä puistoja ja erilaisia vesielementtejä. Rantabulevardin puisto oli rakennettu vasta vuonna 2010 ja sinne oli muualta maailmasta tuotu vanhoja oliivi- ja silkkipuita.

DSCN6920
Bulevardin puisto on tehty 2010-luvulla

DSCN6956

DSCN6972
Uusi lippuaukio on lähempänä keskustaa
DSCN6903
Rakennuksien oudot muodot ihmetyttivät meitä

dscn6966.jpg

DSCN6905

 

20190920_124541
Ostoskeskus Caspian Waterfront Mall

 

DSCN6967
Uloin rakennus oikealla on kristalliareena jossa pidettiin Euroviisut vuonna 2012

 

 

DSCN6957

Tämä rullatalo on mattomuseo

Koska liikenne oli suhteellisen vilkasta oli tien ali rakennettu useita alikulkutunneleita. Arvatkaapa oliko seiniä töhritty huonoilla graffiteilla ja haisivatko nurkat virtsalta. Eivät. Tässä kaupungissa alikulkujen seinät ja lattiat olivat marmoria ja seinillä riippui kehystettyä taidetta.

Liikenne sinänsä oli pelottavaa, kuljimme paljon takseilla koska matkat olivat pitkiä ja taksit olivat nopeita ja halpoja, ainakin hotellista tilattuna. Taksimatka oli kuitenkin aina pelon aihe; kuljettajat ajoivat kaasutellen, puikkelehtien ja äkkijarrutellen, turvavyöt olivat ylellisyyttä ja jolleivat penkit riittäneet otettiin puinen keittiöjakkara avuksi.

20190920_102343.jpg
Taidetta alikulkutunnelissa

Ehkä upein Bakun taloista on Heydar Aliyev-keskus, joka on ultramoderni kulttuuritalo, galleria ja museo samassa rakennuksessa. Talo valmistui vuonna 2007 ja suunnittelijana oli irakilais-englantilainen Zaha Hadid joka on maailmankuulu arkkitehtuuristaan. Rakennukselle on tyypillistä kaarevat muodot jotka myötäilevät luonnon kaarevuutta ja kuvaavat kaupungin intellektuellia elämää. Talo tuli maksamaan 250 miljoonaa dollaria, mutta Hadid palkittiin Design of the year-palkinnolla ensimmäisenä naisena maailmassa.

DSCN6982
Kulttuuritalo Heydar Aliyev oli ihan omaa luokkaansa

 

Uuden vastapainoksi kunnioitetaan  Bakussa myös vanhaa, siitä on esimerkkinä Bakun vanhakaupunki joka on todistettavasti rakennettu 1100-luvulla, luultavasti jo paljon aikaisemmin. Alue on aika pieni verrattuna monen muun kaupungin vanhaan osaan, mutta alue on hyvin viehättävä moskeijoineen, kylpylöineen ja palatseineen. Vanhat mukulakivikadut päättyvät jykevään kaupunginmuuriin jonka ulkopuolella sitten taas jo kulkeekin moderni kävelykatu kahviloineen ja kauppoineen.

dscn6976.jpg

Vanhankaupungin vanhin rakennus on Neitsyttorni jonka arvellaan olevan peräti 500-luvulta. Tämä 8-kerroksinen rakennus joka alkuaan on sijainnut aivan Kaspianmeren rannassa on ollut innoituksena runoilijoille, taiteilijoille ja säveltäjille. Torni oli oletettavasti puolustustorni, mutta legendan mukaan sen rakennutti kuningas joka halusi naida oman tyttärensä. Tytär kuitenkin vaati ensin tornia rakennettavaksi. Kun torni oli valmis eikä isä ollut muuttanut mieltään , hyppäsi tytär tornista alas mereen. Tytön rakastettu surmasi silloin isän, mutta yllätys: merenneidot olivatkin pelastaneet tytön merestä ja nuoret saivat toisensa.

DSCN6944
Neitsyttorni on rakennettu kestämään
dscn6946.jpg
Kauppapaikka

 

 

DSCN6942
Kylpylärakennuksia

 

DSCN6945
Shirvashah-palatsin minareetti

 

DSCN6938
Osta matto
DSCN6936
Vanhat kaivaukset olivat esillä

Toinen vanhankaupungin kuuluisista rakennuksista on Shirvanshah-palatsi, siihen kuuluu itse palatsi, moskeijaan kuuluva minareetti ja vanhan kylpylän rauniot.

DSCN6933

DSCN6974
Art cafe vanhassakaupungissa, vaatimaton ulkonäkö, mutta maukas ruoka
DSCN6970
Parhaat näköalat olivat tietysti jälleen yläilmoista – kaupunki on muodostunut  suojaisen Bakunlahden rannalle

 

20190920_103458.jpg
Mummo työssä ja Fammo avustaa

Illalla päätimme lähteä ihailemaan kaupunkia joka kylpi valoissa, ajoimme keskustassa sijaitsevalle vesitornille jossa oli pyörivä ravintola. Tornille saavuttuamme ilmoitti hovimestari, että tornissa on sähkövika eikä hissi kulje.

Olipa hyvä, ettei se sähkövika ilmaantunut hissimatkalla ylös. Ihailimme sitten näköalatasanteelta värivaloshowta alhaalla kaupungissa.

20190920_210002
Värit leikittelivät liekkitornien pinnassa
20190920_210459
Baku eye

 

Seuraa myös Fammon vaeltelua muissa kaupungeissa  Facebookissa ja Instassa

14 vastausta artikkeliin “Baku – sekoitus uutta ja vanhaa

  1. Baku on itselle täysin tuntematon kohde, olipa kiva lukea siitä, kiitos! Mielenkiintoiselta vaikuttaa.

    Tykkää

    1. Monta vuotta olen halunnut käydä Kaukasuksella ja voin vain todeta, että mielenkiintoinen maankolkka ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

      Liked by 1 henkilö

  2. Tuttuja maisemia ☺️ Vielä vuosi sitten todin ei ollut noita formulatähtien kuvia.

    Tykkää

    1. Bakussa rakennetaan ja uusitaan koko ajan. Kaupunki satsaa Formuloihin, ne kohottavat kaupungin matkailua.

      Tykkää

  3. Mielenkiintoinen postaus ja tosi informatiivinen! Baku kiinnostaa kohteena todella paljon, minkälainen on kaupungin hintataso?

    Tykkää

    1. Pieni miinus Bakulle, viisumi tarvitaan, mutta onneksi senkin saa sähköisenä parissa päivässä. Hintataso on Suomeen verrattuna hyvinkin edullinen, verrattuna Georgiaan ja Armeniaan ehkä hivenen kalliimpi.

      Liked by 1 henkilö

  4. Baku on itsellä to do list kärjessä 🙂 Dubai ja Nur-Sultan koettu ja varmasti viihdyn tuollakin.

    Tykkää

    1. Sitä en epäile hetkeäkään. Sitä paitsi Baku on paljon inhimillisempi kuin Nur-Sultan.

      Tykkää

  5. Baku oli kyllä ainakin meille monella tapaa positiivinen yllätys, niin nuo mielikuvitukselliset rakennukset kuin vaikka Heydar Aliyev-keskus tai Liekkitornit, kuin myös länsimaiset ravintolat ja kahvilat ja kaupat.
    Onnistuimme myös tekemään lyhyen risteilyn Kaspianmerellä, siinäkin oli mielestäni oma hohtonsa 🙂

    Tykkää

    1. Hyvä kuitenkin, että yrittävät säilyttää myös vanhaa ettei uudistusinto mene täysin överiksi, olisi sääli jos Bakusta tulisi jonkinlainen Dubain kopio.

      Tykkää

  6. Teppo | Tämä matka 3 marraskuun, 2019 — 8:01 am

    Olipa hyvä pikavisiitti Bakuun, houkuttelee menemään paikanpäälle mm. Zaha Hadin teosta katsomaan.

    Tykkää

    1. Konsertti- ja monitoimitalot tuntuvat olevan monessa pääkaupungissa käyntikortti ja ylpeilyn aihe. Mikäpä siinä, niitä on ilo kierrellä katsomassa.

      Tykkää

  7. Baku on kiinnostanut jo pitkään. Eikä postauksesi kyllä ainakaan vähentänyt matkakuumetta. Eniten kiehtoo kuvien perusteella tuo vanhan ja uuden rakennuskulttuurin moninaisuus ja hulluuskin:)

    Tykkää

    1. Hulluttelulta se välillä näyttääkin. Arkkitehti on saanut vapaat kädet toteuttaa villeimpia unelmiaan.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close