Unohtumaton Odessa

Nyt kun ensilumi on jo laskeutunut voi muistella kepeitä kesäpäiviä Odessassa. Tässä ukrainalaisessa satamakaupungissa odottelimme kolme päivää laivan lähtöä. Laiva vei  meidät sitten Batumiin, georgialaiseen satamaan. 

 

Odessa on kaupunki Mustanmeren rannalla ja yli miljoonine asukkaineen se on kolmanneksi suurin ukrainalainen kaupunki. Paitsi merellisestä sijainnistaan Odessa on tunnettu portaista. Aivan oikein, portaista Odessan satamassa, ne näyttelivät nimittäin tärkeää osaa Sergei Eisensteinin vuonna 1925 tekemässä filmissä ”Panssarilaiva Potemkin”. Filmi on mykkäelokuva joka kertoo laivan kapinoivasta miehistöstä. Suurta roolia näyttelevät portaat joille kerääntyi paljon siviilejä katsomaan kapinaa ja joita kohti tsaarin sotilasjoukot sitten avasivat tulen.

 

20190910_115038.jpg
Portaat ylhäältä, taka-alalla laivaterminaali ja hotelli Odessa
20190910_113514.jpg
Portaat alhaaltapäin

 

Portaat on kunnostettu jokin aika sitten ja portaiden vieressä oleva rinnehissi on otettu taas käyttöön.  Vaikka olen aikaisemminkin ollut Odessassa niin tottakai minun täytyi oitis suunnata portaille ja kivuta ne pariin kertaan ylös. Portaat on suunnitellut Francesco Boffo ja niiden ideana on optinen harha. Kun portaita katsoo alaspäin näkee vain 20 porrastasannetta, ylöspäin katsoessa näkee porrasaskelmat joita on muuten 192  kappaletta.

Kun portaista tuli Ukrainan itsenäistymisen jälkeen Ukrainan omaisuutta otettiin myös nimi Primorskyn portaat käyttöön. Turhaan. Kansa tuntee ne yhä Potemkinin portaina.

Portaiden yläpäässä on patsas, jonka toogaan puettu hahmo on yllättävän suosittu, jokainen haluaa kuvauttaa itsensä patsaan juurella. Pienen googlettamisen jälkeen arvoitus aukeaa, hahmo on ruhtinas Armand Emmanuel de Richelieu. Tämä ranskalainen ruhtinas lähti maanpakoon Ranskan vallankumouksen aikaan ja päätyi sitten Venäjälle. Tsaari Aleksanteri teki hänestä kuvernöörin vuonna 1803 ja myöhemmin hänestä tuli kaupungin pormestari. Keisarinna Katariina toinen on perustanut Odessan, mutta ruhtinas de Richeliuta pidetään Odessan  toisena perustajana koska hänen 11 vuoden pormestarikautenaan kaupunki kehittyi ja kukoisti ainutlaatuisella tavalla. Kaupunkikuvasta näkyy, että ranskalaistyyppiset puistot olivat lähellä herttuan sydäntä. Talot olivat barokkia, mutta myös uusklassinen  rakennustyyli kukoisti. Näitä taloja ei sosialistinen realismi ehtinyt käpälöimään.

20190910_115353
Ruhtinas de Richelieu toogassaan

Odessa ei kuitenkaan ole tutustumisen arvoinen ainoastaan portaidensa takia, kaupungista löytyy paljon muutakin. Koska viivyimme Odessassa peräti kolme yötä ehdimme tutustua mm. Odessan kauniiseen oopperataloon. Eikä tutustuminen jäänyt ulkoseinien ihailuun vaan tutustuimme taloon myös sisäpuolelta nauttien  parin tunnin ajan Jolanda-oopperasta. Talo on uusbarokkia ja rakennettu vuonna 1810, tosin sen jälkeen sitä on kunnostettu useaan kertaan.

20190910_125231
Odessan oopperatalo

20190910_182435

 

Sataman tienoilta vanhastakaupungista löytyvät useat Odessan nähtävyyksistä. Paitsi Potemkinin portaat ja teatteritalo sieltä löytyy myös Deribasovskajan kävelykatu, siellä turistit istuvat kahviloissa ja ravintoloissa, shoppailevat tai kuljeskelevat ihan  muuten vain nauttien tunnelmasta.

20190910_131314-1.jpg

20190911_181053

DSCN6438

Museoitakin alueella on joka makuun, on arkeologinen museo, taidemuseo, Puškin-museo ja tiedemuseo. Me kävimme tutustumassa länsimaisen ja itämaisen taiteen  kuva- ja veistostaiteeseen.

DSCN6463

20190910_145330.jpg

DSCN6450

Ehdimme myös uimarannalle, täytyihän sitä tehdä empiiristä tutkimusta Mustanmeren aalloista.

Lähin uimaranta Odessassa on Langeronin ranta, sinne pääsee paitsi bussilla myös kuljettuaan Tarasa Shevchenkan puiston läpi ja stadionin ohi. Rannassa on venevuokraamo, delfinario ja tietenkin uimaranta. Delfiinit eivät tällä kertaa kiinnostaneet, mutta ranta oli sopivan hiekkainen ja vielä syyskuun puolivälissä se oli täynnä auringonpalvojia tuollaisena vähän tuulisempanakin päivänä.

Katseltuamme uimarien kirmailuja ja osallistuttuamme itse pulikoimiseen saimme päivän rantakiintiömme täyteen ja siirryimme rantakahviloiden antimien pariin. Rannassa oli monta houkuttelevan näköistä kahvila-ravintolaa, vaikea antaa suosituksia jos on käynyt vain yhdessä. Siinä ainoassa mitä ehdimme kokeilla oli ruoka kuitenkin hyvää, juomat kylmiä ja lasku maltillinen.

 

20190911_154842.jpg
Rannan kanoottivuokraamo
20190911_165752
Rantaelämää

 

20190911_153202

 

20190911_170206

Viehättävistä ravintoloista puheenollen, Ravintola Mozart oli varsinainen keidas asfaltin keskellä.

20190910_141132

20190910_141152

Kävimme myös Odessan lähettyvillä olevissa katakombeissa, mutta siitä vierailusta kerron erillisessä postauksessa. Stay tuned!

20190911_120050

Mikäli matkustat Ukrainaan ja Odessaan

Miten sinne pääsee? Lentäen Kiovaan, Odessaan tai Lviviin. Useat eri lentoyhtiöt liikennöivät Ukrainaan, edullisimmat ovat Air Baltic, Ukraine Air, Turkish airlines ja Lufthansa. Kiovaan pääsee suoralla lennolla, muihin kaupunkeihin yhdellä vaihdolla.

Myös juna on vaihtoehto, esim. Kiova-Odessa

Tarvitaanko viisumia?   Ei tarvita

Mikä valuutta:  Hryvnia     1 euro on 28 hryvniaa, joten hinnat kannattaa jakaa kolmellakymmenellä

Valuuttaa voi vaihtaa kadulla valuutanvaihtopisteissä tai nostaa automaateista

Millä kielellä kommunikoida? Englantia osataan, mutta ei voi tuudittautua uskoon, että sitä osattaisiin kaikkialla. Maan kieli on ukraina (läheinen kieli venäjälle), venäjää osataan, toisinaan myös saksaa. Kirjaimet ovat kyrilliset.

Miten liikkua kaupungissa? Paikallisbussit ovat käteviä ja edullisia, taksikaan ei tee suurta lovea kukkaroon, parasta kuitenkin sopia hinta etukäteen

Mikä on kaupungin hintataso? Edullinen. Hintaesimerkkejä: 2h hotellihuone 14-30€, ruoka-annos ravintolassa 4€- , bussilippu 20 senttiä, taksilla muutama kilometri n. 5€, oopperalippu 6€

Huomioitavaa: Paikalliset ovat ystävällisiä ja avuliaita

Seuraa Fammon vaeltelua myös Instassa tai Facebookissa  

12 vastausta artikkeliin “Unohtumaton Odessa

 1. Odessa on kyllä jotenkin kiehtova. Itse olen jo sen ikäinen, että muistan lapsuudesta ne tarinat Neuvostoliiton aikaisista etelänlomista siellä Odessan rannoilla. Katsoin juuri televisiosta Kiehtovan junamatkan, jossa Michael Portillo vieraili juuri tuossa opperatalossakin.

  Tykkää

  1. Onkohan tuo ohjelma vielä saatavissa. Junamatkat itä-Euroopassa ovat kiehtovia.
   Itse en ole ennen ollut Odessassa kesäaikaan, vain talvella, mutta muistan, että Mustanmeren aurinkolomat olivat suosittuja.

   Tykkää

 2. Oi Odessa! Olin Ukrainassa häämatkalla pari vuotta sitten ja vietettiin osa matkasta Odessan syleilyssä.

  Tykkää

  1. Aika harvinainen valinta häämatkakohteeksi, mutta varmasti onnistunut. 💓💓Itse olin Odessassa jo kolmatta kertaa.

   Tykkää

 3. Katselinkin tässä parin vuoden sisällä Odessaa, kun Air Balticilla sinne olisi päässyt muutamalla hassulla kympillä, ja hotellitkin näytti olevan edullisia – siis ne tasokkaimmatkin. Tämä täytyy kyllä pitää mielessä!

  Tykkää

  1. Lomailu Ukrainassa on edullista, myös Kiova ja Lviv ovat käymisen arvoisia.

   Tykkää

 4. Mummini kysyy aina, että milloinka oikein matkustan Odessaan ja laulaa samalla sitä ”Oi Odessa” laulua. 😀 joskus siis minunkin on siellä käytävä. Hintataso on kyllä halpa!

  Tykkää

  1. Oi Odessa, sä helmi Mustanmeren, Odessaa ei kannata ohittaa 🙂

   Tykkää

 5. Olipa kiva lukea Odessasta. Siellä aika harva (bloggaaja ainakaan) käy, ehkä se on näitä piilossa olevia helmiä. Kävin siellä viime vuoden elokuussa ja tykkäsin kovasti. En oikein osannut odottaa reissulta mitään, mutta oli todella positiivinen kokemus. Ihmiset olivat ystävällisiä, vaikka yhteistä kieltä ei aina ollutkaan. Ruoka oli hyvää ja edullista. Näkemistäkin oli ihan riittävästi. Vahva suositus 🙂

  Tykkää

  1. Sellainen vanhanajan ranskalaistyylinen kaupunki. Okei, vähän ehkä riittää korjattavaa, mutta suunta on oikea. Ja kyllä vain, ruokakin oli hyvää. Minäkin viihdyin.

   Tykkää

 6. Varo vaan: ”On Odessa kuin velho, tiedä tää: Ken Odessaan käy, sinne jää.”

  Itse en ole käyny, mutta tekisi mieli. Voisi vaikka just yhdistää Kiovaan ….

  Tykkää

  1. No vielä en ole jäänyt, ulos kun katsoo niin kysyn itseltäni: miksi en?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close