Symin saari

Mikä Kreikan saarista on kaunein? Jotkut vannovat luonnonkauniiden Skiathoksen ja Skopeloksen, Mamma Mia-saarien nimeen, toiset taas   ovat ehdottomasti Santorinin kannalla ja onhan se todella vaikuttava mustassa laavakuosissaan maailmankuuluine auringonlaskuineen. Eri tyylinen, mutta vahva kilpailija Skiathokselle ja Santorinille on Symi, joka puolestaan on kuuluisa pastellinsävyisistä, uusklassisista rakennuksistaan ja fairy tale-tunnelmastaan.

Koska olimme kuulleet Symin kauneudesta ostimme retken tuohon kohteeseen.  Pääsimme matkaan jo varhain aamulla hätäisen aamiaisen jälkeen. Bussi vei meidät Rodoksen satamaan josta kantosiipialus kiidätti meidät runsaan tunnin matkan Symille.

DSCN5582

Symin vain 13 kilometriä pitkä saari kuuluu Dodekanesian saaristoon ja sijaitsee aivan Turkin rannikon tuntumassa, niin lähellä, että puhelinkin siirtyi Turkin verkkoon ja ihmetellä voi miksei saari itse asiassa kuulu Turkille. Itse asiassa Turkki ja Kreikka kiistelevätkin Egeanmeren saarista ja luodoista kuin myös ilmatilan rajoista. Egeanmeren saaret ovat kuitenkin kuuluneet Kreikalle jo vuodesta 1923.

Astuimme laivasta Gialóksen satamassa ja saari otti meidät lempeään syleilyynsä.

Gialóksesta ei löydy slummeja ja ränsistyneitä taloja, kaikki talot ovat pieteetillä kunnostettuja ja vaalittuja. Kaupunki on pienehkö ja se levittäytyy kanavan kahden puolen.

DSCN5528

Symin saari on aikaisemmin tunnettu laivanrakennuksesta ja pesusienistä. Siellä sukellettiin maan parhaat pesusienet jotka sitten markkinoitiin ympäri maailmaa.  Tämä elinkeinonhaara kuitenkin surkastui kun pesusienten keräämistä rajoitettiin, sen seurauksena suuri määrä kansalaisia lähti siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin ja Symin saari autioitui.

80-luvulla rikkaat ateenalaiset kuitenkin löysivät Symin uudelleen, taloja ostettiin ja kunnostettiin. Nykyään saari on suosittu turistikohde, pääosin turistit kuitenkin ovat päiväturisteja jotka saapuvat veneillä Rodoksen kaupungista.

Saarella on pesusieniyrityksiä joissa kerrotaan pesusienten keräyksestä, niiden käsittelystä ja keräyksen historiasta. Nykyään myytävinä olevat sienet tuodaan usein Aasiasta.

dscn5539-1.jpg

DSCN5541
Sukelletut sienet  käsiteltiin puhdistusliuoksessa jolloin ne saivat kauniin värinsä

 

DSCN5540
Sieniä myytiin moneen tarkoitukseen
DSCN5550
Sukeltajien varusteet olivat ajan hengen mukaiset
DSCN5548
Saarelta löytyi toki kalastajiakin

DSCN5578

DSCN5532

Lounaspaikkaa oli hieman hankala löytää isommalle seurueelle, kaikki ravintolat olivat jo täynnä. Vapaa pöytä löytyi sitten kalaravintola Taverna Internationalista. Siellä oli muhkeat valikoimat erilaisia merellisiä herkkuja.

DSCN5575

dscn5531.jpg

Iloisenväriset portaat veivät ylös  vuorelle, Gialós muuttui Chorion kyläksi jonne vei 357 askelmaa. Tai sitten niitä olikin 537 ja jos ei ollut niin ainakin nousu kuumuudessa tuntui siltä. Ylhäältä löytyi museo ja linnoitus, sekin Johanniittojen rakentama.  Palkinnoksi  uutterasta kiipeämisestä pääsi ihailemaan henkeäsalpaavaa merinäköalaa.

20190611_121521
Portaat Chorion kylään

DSCN5569

20190611_113346

DSCN5568

img-20190611-wa0006.jpg

IMG-20190611-WA0005

Useita jäätelöitä myöhemmin…

 

IMG-20190608-WA0004

 

Sitten pakkauduttiin kaikki  taas laivaan ja jatkettiin matkaa suuntana  Panormitiksen kylä, sinne ei ollutkaan pitkä matka. Panormitiksen kylän ja koko Symin upea nähtävyys on Arkkienkeli Mikaelin kirkko ja luostari. Rakennukset polveutuvat osaksi 1700-luvulta ja kellotornin esikuvana on käytetty  Agia Fotini- kellotornia Turkin Izmirissä.

Kirkossa säilytetään arkkienkeli Mikaelin ikonia ja kirkon seinät ja katto on koristeltu upeilla freskoilla (kuvaaminen ei valitettavasti ollut sallittua).

 

20190611_162201.jpg
Arkkienkeli Mikaelin kirkko ja luostari
DSCN5594
Luostarin sisäpiha
DSCN5595
Lattioissa oli taitavasti tehdyt mosaiikit

 

 

dscn5587.jpg

DSCN5585

DSCN5584

Vielä viimeiset mehut ja jäätelöt ja päästiin kotimatkalle. Aamuinen aikainen herätys, kokopäiväretki ja kuumuus  oli  tässä vaiheessa jo väsyttänyt reippainmankin retkeilijän.

 

Screenshot_20190715-221709

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi

14 vastausta artikkeliin “Symin saari

  1. Faktat kohdalleen! Mamma mia -saari on Skopelos, ei Skiathos!

    Tykkää

    1. Käsittääkseni Mamma Mia-filmiä kuvattiin näillä molemmilla saarilla, molemmat ovat kauniita, niinpä lisäsin Skopeloksenkin listaan 🙂

      Tykkää

  2. Kaikki mainitsemasi saaret kelpaavat minulle 💙
    Syksyllä 2017 olin samantyyppisenä päiväretkellä Symillä ja sanoin että tulen palaamaan mahdollisimman pian. Kesällä 2018 aloitinkin sitten saarihyppelyni Symiltä. Ja onhan se upea ! Käännät kameran minne tahansa niin löytyy kuvattavaa.

    Tykkää

    1. Näinhän se on, kuvattavaa joka askeleella🏤🕍⛪💒🏰🏛

      Tykkää

  3. Onpa kyllä sievän näköistä! Täytyy myös myöntää että aikamoinen aukko löytyi sivistyksestäni kun en tiennyt pesusieniä löytyvän merestä.. heh! 🙂

    Tykkää

    1. Vanha ja vaarallinen ammatti – pesusienten sukeltaja, mutta nähtävästi tulot olivat hyvät.

      Tykkää

  4. Hienolta näyttää! Oltiin vuosi sitten Rhodoksella ja olisi voitu siis täälläkin visiteerata! No ensi kerralla sitten:)

    Tykkää

    1. Aina täytyy jättää jotain seuraavaan kertaan😁

      Tykkää

  5. Symin saari on omalla bucket listalla. Haluan varmistua henkilökohtaisesti siitä, mikä Kreikan noista mainitsemistasi on se kaunein…. Vai onko se kenties, joku muu saari.
    Muistaakseni olen jopa ostanut tuollaisen aidon kreikkalaisen sienen. Mutta hyvä on, että ovat alkaneet niiden poimintaa alkaneet säätelemään.

    Tykkää

    1. Heh, saariahan Kreikassa riittää, ennen kuin ne kaikki on käynyt läpi niin on suorittanut aikamoisen urakan. Mutta eikähän se kaunein näistä neljästä löydy😁

      Tykkää

  6. terveisetpaivantasaajalta 26 heinäkuun, 2019 — 12:35 pm

    On kyllä kaunis saari! 🙂 Kreikka on niin ihana ja olisi ihana viettää kuukausia vain saaria hypellen! 🙂

    Tykkää

    1. Muutama viikko kuluisi nopeasti sillä Kreikassahan saaria riittää.

      Tykkää

  7. Ompas tosiaan hyvin erinäköinen saari ainakin värimaailmaltaan. Olen käynyt juuri nuo Skopelokset ja Skiathokset jotka ovat niin sinivalkoisia. Olisipas ihanaa päästä taas Kreikkaan käymään monen vuoden jälkeen.

    Tykkää

    1. Sinivalkoinen ei todellakaan ole tämän saaren värikoodi, vaihtelu virkistää ja pastellivärityskin on kaunista.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close