Kun Suomen maailmanperintökohteet alkavat olla loppuunkaluttuja on aika siirtyä naapurimaahan. Ruotsissa on peräti 17 maailmanperintökohdetta joista osa toki on jo käytyjä ja katsottuja.
Yksi harvoista kaupunkikohteista on Karlskrona. Se sijaitsee Blekingessä, Itämeren rannikolla, 600 kilometriä Tukholmasta etelään. Tämä kaupunki josta Karl XI suunnitteli jopa pääkaupunkia kuuluu Ruotsin suosituimpien kesäkaupunkien joukkoon.
Olen käynyt Karlskronassa kerran aikaisemmin veneellä, ihastuin silloin tähän 30.000 asukkaan pikkukaupunkiin, eikä kaupunki pettänyt nytkään, siellä se odotti kimaltelevine merineen ja kesäisine kukkaloistoineen.
Suurin syy Karlskrona-vierailuun oli osallistuminen siellä pidettäviin häihin ja vaihtoehtoja päästä kaupunkiin oli useita; lentokone, laiva-auto ja laiva-juna. Lentomatka olisi ollut turhan lyhyt, toisaalta tänä kesänä Tukholmassa on alkanut suuri radanparannustyö jossa yritetään parantaa nk. kimalaisvyötäröä, eli ahdasta rataa Tukholman ulkopuolella. Siksi junat eivät lähde Tukholman asemalta vaan Stockholm Södrasta ja viivästyksiä on sattunut runsaasti.
Valitsimme siis autokyydin. Valinta oli onnistunut, ajellessamme rantatietä pitkin oli matkan varrella useita mukavia paikkoja missä poiketa.
Karlskrona on rakennettu saarille, pääsaari, jolla sijaisevat vanhimmat kaupunginosat on nimeltään Trossö. Merellä on tärkeä rooli niin kaupungin nykypäivässä kuin historiassakin, kaupunki on nimittäin Ruotsin merivoimien päätukikohta mikä rakennettiin laivastoasemaksi niinkin varhain kuin 1680. Karlskrona on myös Itämeren rannikon suurin kalastussatama Ruotsissa.

Keskeinen paikka Karlskronassa on Fisktorget ja sen edessä olevat pitkät laiturit. Rantalaiturilla Scandic-hotellin edessä seisoo Pål Svenssonin 34 tonnia painava teos joka nimikilpailun jälkeen sai nimen ”Bleke”. Sen lasiosastosta heijastuu kaksi kuvaa Karlskronasta, talvimaisema ja kesämaisema. Teos on jo saanut kärsiä vaurioita sabotaasissa kun sen karkaistu lasi rikottiin ja siihen piirrettiin hakaristi.

Kalatorilla on toinenkin patsas, se on Erik Höglundin teos ”Fiskargumman” vuodelta -82. Se on muistona kalahallista joka sijaitsi aikaisemmin tällä paikalla.

Borgmästarekajenista löytyy myös Blekinge-museo joka esittelee paikkakunnan kalastusta, sen laivanrakennusta ja merenkulkua. Museosta voi myös vuokrata kuvassa näkyviä purjeveneitä. Edullisempi veneistä maksaa 500 kruunua päivässä. Ja jollei purjevene kiinnosta niin vesibussi lähtee useita kertoja päivässä kuljettaen halukkaita sightseeing-kierrokselle.


Trossön vanhimpia osia on keskusaukio, Stortorget. Siellä sijaitsevat mm. kolme kirkkoa, Trefaldighetskyrkan, Tyska kyrkan ja Fredrikskyrkan. Aukion laidalla on 1860-luvulta oleva linnan muotoon rakennettu vesitorni, Vattenborgen. Aukion toiselta puolen löytyy Raatihuone. Sen edessä on peitetty sisäänkäynti sodanaikaiseen luolaverkostoon, varsinainen sisäänkäynti on aukion sivussa. Sodanaikaisten ilmahälytysten aikana tunneliverkostoon mahtui 6000 ihmistä.


Vattenborgen


Kiinnostava on myös vanha rautatietunneli joka kulkee aukion alta. Se alkaa Hoglandin puistosta ja loppuu Amiraliteetinpuistoon. Rautatietä käytettiin aikaisemmin telakan materiaalikuljetuksiin, nykyisin se avataan vain erityisiä tilaisuuksia varten.

Stumholmenin saari oli ennen varuskunta-aluetta, nykyisin sieltä löytyy asuintaloja ja Karlskronan suosituin käyntikohde Marinmuseum, merimuseo joka kertoo ruotsalaisen merenkulun historian. Museosta löytyy veneitä, pienoismalleja ja upea sukellusvene Neptun.




Lopuksi pieni varoituksen sana kaikille jotka lähtevät näin kesällä autolla Ruotsiin: varatkaa runsaasti aikaa! Vaikka meillä oli runsaasti ylimääräistä aikaa ajaa Kapellskärin lauttarantaan niin liikenteen jumiutuminen E4-tiellä aiheutti sen, että myöhästyminen autolautalta oli niin hilkulla, että vain varustamon hyväntahtoisuus koitui pelastukseksemme. Paljon paremmin ei käynyt junamatkustajillekaan. Menomatkalla juna pysähtyi koska radalla oli ihmisiä, tulomatkalla se oli pahasti myöhässä.
Seuraa Fammon vaeltelua, outoja reittivalintoja ja autoilua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi
Onpa pittoreskin näköinen paikka. Ja vielä maailmanperintökohde! Vähän jäin kyllä miettimään mistä syystä Karlskrona sellaiseksi on valittu, mutta onhan tuolla ainakin historiallisia rakennuksia.
Niin inhottavaa kun julkisia taideteoksia kohdellaan kuten tuota Bleke-teosta, ei voi kuin ihmetellä.
TykkääTykkää
Käsittääkseni maailman- perintöstatus on annettu laivastotukikohdan ja sen pitkän historian vuoksi. Taideteosten tärvely on ikävän yleistä kaikissa maissa oli se sitten poliittinen ilmaisu tai vain puhdasta ilkivaltaa.
TykkääTykkää
Listalle ensi kesän Ruotsi-ajelua varten! Minäkin mietin tuota maailmanperintökohde-statusta, mutta kuulostaa järkevältä,että siihen liitty tuo laivastotukikohta jotenkin.
TykkääTykkää
Kaupungilla on pitkä sotahistoria, siellä on paljon merisota-aiheisia rakennuksia ja muuten, siellä valmistetaan myös sukellusveneitä. Sitäpaitsi luulen, että valintaan on vaikuttanut myös Karlskronan kauneus, se on rakennettu kymmenille saarille ja sitä kutsutaankin Ruotsin Venetsiaksi.
TykkääTykkää
Kesällä tuli pikaisesti käytyä Karlskrona saa, oli kyllä kivan näköinen paikka. Ensi kerralla on hieman pidempi vierailu paikallaan.
TykkääTykkää
Todella tutustumisen arvoinen paikka.
TykkääTykkää
Tämä postaus tuli hyvään saumaan, koska olen lähdössä viikon päästä tuonne samoille hoodeille. Oikeastaan menen Karlshamniin, joka on Karlskronan pikkusisko, mutta ulkonäöltään todella samanlainen. Ehkä ehtisin rutistaa visiittiin vierailun tuolla maailmanperintökaupungissakin. Ajomatkaa kaupunkien välillä ei taida olla tuntiakaan.
TykkääTykkää
Ehkä tuollaiset 50 kilometriä Karlshamniin, ihan kiva kaupunki sekin.
TykkääTykkää
Upean näköinen paikka. Ruotsissa on 17 Unesco kohdetta. Olisikos aika ottaa ne omalle bucket listalle. Näin Ruotsi tulisi tutuksi. Hienoa, että kirjoitat näistä meille naapurimme tuntemattomista kohteista.
TykkääTykkää
Tässä on taas yksi keräilykohde, Ruotsin maailmanperintökohteet, useimmat ovat suhteellisen helposti saavutettavissa.
TykkääLiked by 1 henkilö