Rodos ja Johanniitat

Rodoksen saari tunnetaan yhtenä matkailun mekkana, mutta se on toki paljon muutakin, siellä toimi aikaisemmilla vuosisadoilla mm. Johanniittain ritarijärjestö.

Ehkäpä et ole koskaan kuullut puhuttavan Johanniittojen ritarikunnasta, eipä ihme, nykyään se on suhteellisen tuntematon järjestö. Johanniitat on hyväntekeväisyysjärjestö joka toimii Suomessakin ja sillä on Suomessa noin 300 jäsentä. Suomen Johanniitat kuuluvat Johanniittojen saksalaiseen, evankelis-luterilaiseen haaraan ja kokoukset pidetään Helsingin Ritarihuoneella. Lue lisää Suomen Johanniitoista

Johanniitat vaikuttavat nykyisin 153 maassa. Yhdistyksen perusperiaate on inhimillisyys, yhdistys järjestää mm. ambulanssitoimintaa ja ensiapukoulutusta.

Aikaisempina vuosisatoina Johanniitat oli kuitenkin hyvin vaikutusvaltainen järjestö joka osti Rodoksen genovalaisilta merirosvoilta vuonna 1309, nämä olivat valloittaneet kaupungin hieman aikaisemmin. Johanniitat oli kristillinen järjestö jonka tarkoitus oli tarjota sairaanhoitoa ja muuta apua pyhiinvaeltajille. Ritareita oli 650 ja heidät pestattiin eurooppalaisista aatelissuvuista ja he kulkivat aina ratsain. Oli myös aatelittomia jäseniä, he toimivat sairaanhoitajina tai sotilaina.

Johanniitta_risti
Johanniittojen symboli on 8-sakarainen risti

Suuri oli hämmästykseni kun matkustaessani Kreikkaan Rodoksen saarelle törmäsin Rodoksen vanhassakaupungissa Johanniittojen kaupunginosaan. Vanhakaupunki on 2400 vuoden ikäinen, mutta Johanniittain ritarikunnan päämaja siitä tuli 1300-luvun alussa. Vuonna 1522 osmanit piirittivät Rodosta ja valtasivat sen viimein, Johanniitat karkotettiin saarelta ja he jäivät ilman päämajaa. Viimein he saivat turvapaikan Maltan saarelta ja muuttivat sinne, siellä he ottivat nimen maltalaisritarit.

dscn5399.jpg
Ippotón-katu, alkuperäisessä kuosissaan
DSCN5402
Talojen ovien oli oltava leveitä ja korkeita, ritarit tulivat nimittäin ratsailla sisään

dscn5405.jpg

DSCN5403

Johanniittain kaupunginosa on nimeltään Collachium, sieltä löytyy museoita, jokaisen kansallisuuden talo (ritareiden) ja suurmestarin palatsi.

Tärkein katu on nimeltään Odós Ippotón, Johanniittainkatu, se on erinomaisesti säilynyt keskiaikaiskatu jonka yhtenäiset hiekkakivitalot on kauniisti koristeltu. Kadun yläpäästä löytyy suurmestarin palatsi. Osmanien aikana rakennus pääsi huonoon kuntoon, sitä käytettiin mm. vankilana, mutta italialaisten valloitettua Rodoksen nämä rakensivat palatsin uudelleen.

Sisältä palatsista löytyy mosaiikkilattioita, vanhoja huonekaluja ja arvokkaita maalauksia. Kymmenellä eurolla saa lipun joka oikeuttaa käyntiin alueen kaikissa museoissa.

DSCN5415
Suurmestarin palatsi
DSCN5409
Palatsin sisäpiha

DSCN5400

DSCN5408

20190607_151129-1.jpg
Ippodón yläpäästä

Toinen tärkeä rakennus oli johanniittojen sairaala joka rakennettiin vuonna 1440, sairaala oli aikoinaan ultramoderni, siellä pyhiinvaeltajat saivat apua vaivoihinsa. Nykyään rakennuksessa toimii arkeologinen museo.

Vain Johanniitat saivat asua Collachiumissa, muut ihmiset asuivat muurien sisäpuolella mutta kauempana. Osmanien aikana vain muslimit ja juutalaiset saivat asua siellä, silloin rakennettiin tietysti moskeijoja ja minareetteja. Vaikka näistä ”uudisrakennuksista” osa on purettu on niitä kuitenkin alueella jäljellä.

DSCN5421
Osmannien rakentama Suleimanin moskeija
DSCN5406
Alueen keskiaikaista rauhaa ja arkkitehtuuria

DSCN5418

DSCN5401

20190607_151314-1.jpg

DSCN5423

Johanniitojen kädenjälki ei näy ainoastaan Rodoksen kaupungissa, saarta kierrellessäni panin merkille, että johanniitat olivat rakennelleet linnoituksia ja suojamuureja moneen kylään. Muureja löytyi ainakin Lindoksesta, Symiltä, Kritiniasta ja Archangeloksesta. itse asiassa johanniitat rakennuttivat 30 linnoitusta saaren eri puolille.

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi

8 vastausta artikkeliin “Rodos ja Johanniitat

 1. Rodoksella riittää historiaa. Olen kiertänyt saarta kaukaa ja joka Rodos jutun jälkeen saari alkaa kiinnostamaan yhä enemmän.

  Tykkää

  1. Kauan se oli minullakin listalla ennenkuin tulin menneeksi, luulin että siellä voi viettää vain rantalomaa.

   Tykkää

 2. ”Pakko” kai tätä Rodosta on kohta nostaa omalla Listalla, kun saari on vielä kokematta ja erityisesti näinä viikkoina tuntuu, että ”kaikki” ovat siellä jo käyneet! Ja kertoneet myös siitä, että saarella on oikeasti paljon nähtävää ja koettavaa, vaikkei rantaelämä innostaisikaan, kuten ei innosta meitä.

  Tykkää

  1. Minun osaltani Rodokselle kävi kuin Kanarialle, kaikki muut kohteet ajoivat ohi. Mutta Rodoshan osoittautuikin historialliseksi aarreaitaksi.

   Tykkää

 3. Olipas mielenkiintoinen historiapläjäys. Olen kyllä Rodoksella käynyt, mutta en muista yhtään kuulleeni tästä. Siitä on tosin niin paljon aikaa, että ehkä olen unohtanut. Rodos oli kyllä tosi kiva paikka vaikka moni sitä vähän karsastaakin.

  Tykkää

  1. Koska olen kuullut paljon helsinkiläisten Johanniittojen toiminnasta niin kortteli kiinnosti minua kovasti. En ollut aikaisemmin tiennyt tästä Rodoksen kaudesta.

   Tykkää

 4. Tosi mukava, että Rodos alkaa saada myös toisenlaisia ”kasvoja” kuin pelkkä turistrysä ja rantakohde. Itsehän olen Kreikan saaria suosinut niin kauan kuin olen matkaillut. Johaniitoistakin olen kuullut, mutta en koskaan sen kummemmin perehtynyt asiaan mitä ne ovat. Nytpä tuli valaisua siihenkin asiaan. 😀

  Tykkää

  1. Niinkuin jo jollekin totesin niin olen kuullut paljon Helsingin Johanniitoista, niinpä tämä historian periodi oli sangen kiinnostava.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close