Jouluksi kotiin

Joulu kerää sukulaiset ja ystävät yhteen, se on aikaa jolloin matkataan kotikonnuille pitkänkin matkan päästä, se on myös aikaa jolloin lähdetään viettämään joulunajan lomapäiviä eurooppalaisiin, jouluisiin kaupunkeihin tai vaihtoehtoisesti Lapin erämaihin.

Joulunaikaan valmistaudutaan hyvin, sitä suunnitellaan huolella ja siitä unelmoidaan viikkoja etukäteen. Niinpä onkin erikoisen harmillista jos kaikki ei menekään suunnitellusti.

Kerronpa yhdestä erittäin tuoreesta esimerkistä jolloin jännitystä ja tiukkoja tilanteita oli enemmän kuin riittävästi.

Tanskassa, 50 km Saksan rajalta valmistautuu pienperhe, isä, äiti ja 9 kuukauden ikäinen vauva, lähtemään Kööpenhaminaan, Kastrupin lentokentälle matkustaakseen Helsinkiin. Matkaan lähdetään hyvissä ajoin koska matkaa on 150 km ja edellisiltä matkustuskerroilta muistetaan, että tie saattaa olla ruuhkainen.

21.12. klo10.00 ollaan jo matkalla auto pakattuna

11.35 ollaan jo saavuttu lentoasemalle, Finnairin lento on lähdössä klo 13.10.

12.30 selvitty turvatarkastuksesta 20 minuutissa, vauva on saanut lounasta ja vaihdettu kuiviin.

12.50 istutaan tyytyväisenä koneessa 180 muun tyytyväisen matkustajan kanssa.

13.05 stuertti kuuluttaa, että joudutaan odottamaan 15 minuuttia koska Helsingissä sumuista-

13.20 kuulutetaan, että koneessa on moottoriongelma, mekaanikkoa odotellaan.

13.30 vauva alkaa olla levoton, häntä viihdytetään kaikin tavoin.

15.20 kuulutetaan, että moottorivika on korjattu, mutta moottorissa on uusi ongelma.

15.30 vauva kiemurtelee ja haluaa lattialle konttaamaan, häntä yritetään leikittää.

16.30 lentoemäntä ottaa vauvan ja vie hänet kävelylle.

17.00 koneessa jaetaan vettä ja chipsejä, vauva nukahtaa.

17.20 ilmoitetaan ettei moottorivikaa saatu korjattua, nyt odotellaan, että kone hinataan takaisin portille.

17.30 ilmoitetaan ettei yhtään porttia ole vapaana, trukki hinaa koneen keskelle kenttää josta bussi vie matkustajat takaisin terminaaliin, sieltä pitäisi löytyä henkilö joka vastaa kaikkiin kysymyksiin, terminaalista jokainen tulee myös saamaan voucherin jolla voi lunastaa ruokaa.

18.00 jonotettuaan uskollisesti 20 minuuttia 180 ihmistä uskovat ettei minkäänlaisia vouchereita ole jaossa.

18.10 perheen äiti saa tekstiviestin, että hänet on reititetty SAS:n lennolle klo 19.10 Tukholman kautta Helsinkiin, perheen isä saa tekstiviestin, että Finnairin seuraavan päivän lento klo 16.45 kuljettaisi hänet Helsinkiin. Ero tuntuu musertavalta, mutta ei auta, äiti ryntää vauvan kanssa Tukholman koneeseen.

Perheen isä ei kuitenkaan lannistu vaan on itse yhteyksissä Finnairiin ja saa koneensa vaihdettua klo 19.15 lähtevään koneeseen Helsinkiin.

Äidin on Tukholmassa vaikea löytää Helsingin porttia, aikaa on niukasti ja virkailijat pyytävät katsomaan näyttöpäätteen kartasta, yllättävän vaikeaa rimpuilevan lapsen ja kassien kanssa. Oikea portti kuitenkin löytyy ja päästään matkaan kohti Helsinkiä, aikaa ei kuitenkaan ole ollut minkäänlaisen ruuan hankintaan, eikä vaipan vaihtoon, onneksi vauvalla on omat eväät mukana, eivätkä ne ole vielä loppuneet. Hän nauttii pullollisen maitoa ja nukahtaa hetkeksi.

00.00 Äiti ja vauva ovat Helsingissä eikä matkalaukku ole tietenkään ehtinyt mukaan. SAS:n tiski on kiinni, mutta laatikkoon voi jättää ilmoituksen puuttuvasta matkalaukusta. Puhelimessa on vielä 4% akkua jäljellä joten iloisena yllätyksenä äiti huomaan, että perheen isä odottaa heitä jo terminaalissa.

00.30 siirrytään yhdessä taksijonoon, mutta huomataan, ettei yhdessäkään taksissa ole turvakaukaloa vauvalle. Soitellaan epätoivoisina.

01.00 saadaan yhteys taksiin jossa on turvakaukalo ja pian taksi jo kaartaakin paikalle.

01.30 ollaan kotona. Koko päivänä ei ole syöty mitään muuta kuin pullollinen vettä ja chipsejä, mutta ruokaa ei ole kotonakaan koska koti on ollut tyhjillään. Isä on lentokentältä kyllä ostanut voileivän, muttei ole migreenin takia voinut syödä sitä.

24.12. tulee tieto, että laukku on paikannettu ja on matkalla omistajalleen.

26.12. laukku ei ole vielä saapunut, sitä odotellaan koska siinä on kaikki vauvan vaatteet ja tarvikkeet. Siinä on myös kaikki suvun joululahjat.

Tänä vuonna sukulaiset saavat erikoisia lahjoja, nimittäin tyhjiä paketteja joissa teksti, lahja tulee myöhemmin.

Paljonkaan iloisempi ei ollut eräs toinen äiti joka myös oli uudelleenreititetty Tukholma-Helsinki koneeseen. Hän oli poistunut lentoasemalta Kastrupissa saadakseen ulos matkalaukkunsa. Hänen oli mentävä uudelleen turvatarkastukseen jolloin hän menetti juuri saadun vesipullonsa ja joululahjaksi ostamansa brandyn. Kun hän huomasi, että hänen 6-vuotias poikansa oli saanut istumapaikan eri puolelta konetta, puhkesi åiti itkuun. Myöskään lapsi ei ollut saanut mitään syötävää koko päivänä. Perheen juna pohjoisen hiihtokeskukseen oli lähtenyt Helsingistä aikapäiviä sitten ja edessä oli yö autiolla lentokentällä.

27.12. klo 19.00 matkalaukut toimitetaan kotiovelle.

29.12. perhe palaa Tanskaan matkalaukullinen koskemattomia, puhtaita vaatteita mukanaan. Vauvan päällä olevaa ja varavaatekertaa on pesty ahkerasti viikon varrella.

Aina ei lentäminen ole helppoa eikä ainakaan elitististä, päin vastoin kaukana siitä. Mainittakoon kuitenkin, että myöhästyneitä lennoista voi anoa korvausta, tässä tapauksessa kun matka oli alle 1000 kilometriä on mahdollinen korvaus 250€.

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa.

https://instagram.com/te_strom

https://facebook.com/fammomatkalla

7 vastausta artikkeliin “Jouluksi kotiin

 1. Huh. Aina ei lentäminen tosiaan suju ongelmitta. Yllättävän pienellä sitä kuitenkin on itse selvinnyt, laukku toki jäänyt tulematta monta kertaa ja joskus ollut todella isojakin myöhästymisiä. Niistä tosiaan kannattaa aina hakea korvausta.

  Tykkää

  1. Minäkin minimoin matkalaukun käytön niin ei jää matkalle. Myöhästymiset ovat niin stressaavia pikkulasten kanssa, mutta eihän niille oikein mitään voi.

   Tykkää

 2. No huh, ei tosiaan kovin stressitöntä joulunviettoa! Nauratti kaikesta huolimatta tuo ”perhe palaa Tanskaan matkalaukullinen koskemattomia, puhtaita vaatteita mukanaan” -kohta. Mutta oikeasti ei kyllä mikään naurun paikka.
  Me tultiin aikoinaan Balilta Suomeen ja kuultiin Kööpenhaminassa, että jatkolentoamme ei ole olemassakaan. Meidät reititettiin kyllä sitten seuraavalle lennolle, menetettiin turvatarkastuksessa tuliaisviskimme, mutta omituisinta oli se, että ruumalaukkumme (jollainen silloin vielä oli mukana) oli reititetty valmiiksi sille lennolle, jolle mekin sitten lopulta päädyimme.

  Tykkää

  1. No olipa ihme juttu, mutta hienoa teidän kannaltanne. Ainahan kannattaa pitää jotain evästä mukanaan mikäli joutuu odottelemaan.

   Tykkää

 3. Tällaisten tarinoiden takia – tai vastaavan pelossa – yritämme viimeiseen asti välttää juhlapyhien tienoilla matkustamista. Mutta aina se ei tietenkään ole vaihtoehto.

  Tykkää

  1. Välttely on eräs strategioista, mutta lomathan ovat mitä ovat, silloin on matkustettava.

   Tykkää

 4. Muistuupa Mieleen se kerta, kun Norwegian ei lentänytkään Szczeciniin, vaan tyystin toisen maan Berliiniin, josta piti olla bussi Szczeciniin, jossain. No, löytyihän se lopulta. Talvella on ihan omat seikkailunsa, mutta kaiken maailman moottorivioista ei voi talveakaan syyttää.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close