Tammisaaren Chappe

Vuoden tapaus Tammisaaressa on taiteiden talo joka valmistui huhtikuun puolivälissä. Hengittävä puutalo rakennettiin Tammisaareen arvopaikalle lähelle rantaa ja lähelle toria. Tontti on ahdas, joten arkkitehdillä oli haastava tehtävä. Lopputulos yllätti, talosta tuli musta salmiakkiruutu.

Museon on suunnitellut arkkitehti Asmo Jaaksi yhdessä geenitutkija Albert de la Chapellen kanssa. Kuten arvata saattaa museon nimi tulee suoraan rahoittajan nimestä. Chapelle (1933 -2020) oli kotoisin Raaseporista, uransa hän teki ulkomailla. Hän oli suuri taiteen tukija ja keräilijä. Museosta hän halusi taianomaisen ja hämmästyttävän. Täytyy sanoa, että lopputulos onkin nimenomaan näiden kahden adjektiivin arvoinen.

”Tavoitteemme on, että museosta tulee upea, sanan parhaassa merkityksessä”, sanoi Albert. Mitä upeus on? Sitä, että taiteentalo rakennetaan meren äärelle, maailman kohtaan, joka jo itsessään virittää sielun. Sitä, että parhaat arkkitehdit, yhdessä paikallisten käsityöläisten kanssa, luovat uuden rakennuksen. Sellaisen, joka järeine puuparruineen hengittää elämää kulttuurikortteliin ja historialliseen ympäristöön.

Jaaksia kuulemma suretti pihalta kaadettujen tammen ja saarnin kohtalo, niinpä ala-aulan sisustus tehtiin näistä puista paikallisen puusepän avustamana.

Museo on kuten sanottu salmiakin muotoinen ja yksitorninen, tontin ahtaus nimittäin asetti omat haasteensa. Musta väri pienentää rakennuksen massiivisuutta. Näyttelytilaa on yli 700 neliömetriä kolmessa eri kerroksessa, mistä yksi on maan alla.

Kahvilapöytäkin on puusta
Aulan massiivinen penkki
Chappe-museon outo muoto. Museo kuvan keskellä.

Mikäli museotalo näyttää pieneltä tontillaan niin sisätiloissa ollessa talo tuntuu suurelta ja avaralta. Keskikerros on sisääntulokerros, sieltä löytyy kahvila ja museokauppa, siellä myös esitellään museon taustaa. Myöhemmin tässä tilassa on tarkoitus järjestää luentoja ja konsertteja.

Otteita Albert de la Chapellen elämästä
Portaikkoa hallitseva mosaiikkiteos ”Meri” on Karin Widnäsin suunnittelema

Yläkerrasta löytyvät vaihtuvien näyttelyiden tilat. Tällä erää esillä olivat Ilmastotaide ja Bärösund 1870-2023

Saara Alhopuro inspiroituu paikallisista tarinoista, myyteistä, legendoista ja Suomen muinaisuskosta. Tämän teoksen inspiraationa on toiminut saaga Suomen hallitsijoista jotka käyttivät vallan symboleina kolmea pukinpatsasta.
Koralliveistos. Superflex kollektiivi tutkii ilmastonmuutosta ja merenpinnan nousua. Tarkoituksena on suunnitella merenalainen tulevaisuuden maailma. Koralliveistoksen muodot , värit ja tekstuuri edistävät kukoistavaa eläimistöä.
Juhlia Lohmann on saksalainen muotoilija joka kuuluu taiteilijoiden ja tutkijoidenperustamaan merien ympäristönsuojeluyhteisöön. He kehittävät merilevästä kestävää materiaalia. Erilaiset kasvatettavat levät voivat parantaa kasvuympäristöjensä ekosysteemejä. Merilevä on myrkytön superelintarvike jota kehitetään korvaamaan muovia, kangasta ja nahkaa.

Opas antoi tätä materiaalia hypisteltäväksi. Kyllä vaan, se tuntui pehmeältä nahalta!

Loop living Cocoon

Bob Hendrikx on keksijä, arkkitehti ja biodesigner. Hän pyrkii ennallistamaan ihmisen ja luonnon välistä loissuhdetta tutkimalla eläviä materiaaleja. Hendrikx on luonut ensimmäisen elävästä sienirihmastosta valmistetun ruumisarkun. Living Cocoon tehostaa ruumiin kompostoitumista, poistaa myrkyllisiä aineita ja luo suotuisat olosuhteet uusille puille ja kasveille. Tällainen elävä arkku prosessoi ruumiin 2-3 vuodessa, eikä ihminen kuolemansa jälkeen enää kuormita luontoa vaan rikastuttaa sitä. Ei kun arkkua varaamaan!

Caracara collective on Aleksi Puustisen ja Aleksi Vesaluoman muodostama kollektiivi ja design studio. Taiteilijat kuvittelevat tulevaisuuden jossa ei käytetä ihmiselle haitallisia materiaaleja. Olohuoneinstallaatiossa lamppu on tehty sienirihmastosta.

Oman näyttelynsä muodostavat Bärösund-teokset joita Chapelle on keräillyt. Magnus Munsterhjelm (1840-1905) maalasi ajallensa tyypillisiä teoksia; kyläkuvauksia, merimaisemia veneineen ja ihmisiä askareissaan. Hän on maalannut useita Bärö-aiheisia töitä.

Magnus Munsterhjelmin Ilta Bärösundissa

Museon pohjakerros on omistettu Helen Schjerbeckille ja hänen taiteelleen. Oppaaksi saimme Schjerbeck-asiantuntijan roolipuvussaan. Opas kierrätti ryhmäämme myös Tammisaaren vanhoissa puutalokortteleissa missä saimme nähdä erilaisia taloja missä Schjerbeck oli asunut lyhyempiä tai pidempiä aikoja sekä puiston missä hän tapasi maalata.

Helene Schjerbeckin nuoruudenkuva
Oma katu oman kylän tytölle

Schjerbeck oli tuottelias maalari ja hänellä oli ainainen puute sopivista malleista, jollei muuta mallia löytynyt otti taiteilija peilin avukseen ja maalasi omakuvansa. Omakuvasarjassa näkyy Schjerbeckin kehitys taiteilijana tyylillisesti, mutta siinä on havaittavissa myös taiteilijan lähestyvä kuolema.

Omakuva muuttaa muotoaan vuosien saatossa
Taiteilijan työhuoneesta

Sisemmäiset huoneet sisälsivät Schjerbeckin maalauksia ja muita töitä, mutta valitettavasti sisähuoneissa ei saanut ottaa kuvia. Teidän on siis mentävä itse paikalle.

Pääsymaksu 12€/9€, alle 18-v maksutta

Osoite: Kustaa Vaasankatu 11, Tammisaari

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa

https://instagram.com/te_strom

https://facebook.com/fammomatkalla

13 vastausta artikkeliin “Tammisaaren Chappe

 1. Tammisaari on miellyttävä paikka, kävimme siellä viime kesänä. Kuulostaa siltä, että Chappe on hyvä syy tulla käymään taas tänä kesänä. Schjerbeckin oma kuva on vaikuttava.

  Tykkää

  1. Ei kesää ilman Tammisaarta, onhan se ahtava kesäkaupunki.

   Tykkää

 2. Tammisaari olisikin mukava päiväretkikohde ja siksikin, että äitini äiti oli sieltä kotoisin, vaikka asuikin koko aikuisuutensa Helsingissä. Uusi museokin tuntuu kiinnostavalta.

  Tykkää

  1. Aina kivempi tutustua sellaiseen paikkaan johon on jotakin siteitä-

   Tykkää

 3. Tämän kuvauksen pohjalta tekisi mieli kyllä piipahtaa Tammisaaressa ja tässä uudessa taidemuseossa. Oliko Museokorttikohde?

  Tykkää

  1. Kyllä vaan, museokortilla pääsee.

   Tykkää

 4. Tästä olinkin lukenut jo kait paristakin lähteestä, joten oli kiva kurkistaa tänne tämänkin jutun muodossa! Tammisaaressa on tullut viime vuosina pistäydyttyä useamminkin, joten ihan heti emme ehkä tuonne päädy, mutta pidetään listalla!

  Tykkää

  1. Täältä ei niin usein tule lähdettyä joten oli oikein virkistävä matka.

   Tykkää

 5. Tammisaari on kaunis kesäkaupunki, mitäköhän tämä museo tekee Tammisaaren matkailulle? Hieno uusi museo! Pitää käydä tämän kesän aikana.

  Tykkää

  1. Kyllä tällainen uusi museo aina vähän boostaa vaikka kaunishan se Tammisaari muutenkin on.

   Liked by 1 henkilö

 6. Chappe on tämän kesän listallani ja olikin kiva saada nyt lukea enemmän paikasta. Huomasin tuollaisen risteily-bussi-retkenkin tehtäväksi Tammisaareen (2,5 tuntia perillä), mutta ehkä 7 tuntia laivalla (varsinkin jos sattuu olemaan kehno sää) voipi olla liikaa. Tässä kuitenkin linkki, jos joku muu innostuu: https://www.lansivayla.fi/paikalliset/5918603

  Tykkää

  1. Saisi olla toisin päin, 7 tuntia perillä ja 2,5 laivassa .Kehnolla säällä ei ole hauskaa oikein missään

   Tykkää

 7. Kivan kuuloinen museo. Sympaattista, että pihalla puut on sisällytetty rakennuksen materiaaliksi. 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close