Vuoden tapaus Tammisaaressa on taiteiden talo joka valmistui huhtikuun puolivälissä. Hengittävä puutalo rakennettiin Tammisaareen arvopaikalle lähelle rantaa ja lähelle toria. Tontti on ahdas, joten arkkitehdillä oli haastava tehtävä. Lopputulos yllätti, talosta tuli musta salmiakkiruutu.
Museon on suunnitellut arkkitehti Asmo Jaaksi yhdessä geenitutkija Albert de la Chapellen kanssa. Kuten arvata saattaa museon nimi tulee suoraan rahoittajan nimestä. Chapelle (1933 -2020) oli kotoisin Raaseporista, uransa hän teki ulkomailla. Hän oli suuri taiteen tukija ja keräilijä. Museosta hän halusi taianomaisen ja hämmästyttävän. Täytyy sanoa, että lopputulos onkin nimenomaan näiden kahden adjektiivin arvoinen.
”Tavoitteemme on, että museosta tulee upea, sanan parhaassa merkityksessä”, sanoi Albert. Mitä upeus on? Sitä, että taiteentalo rakennetaan meren äärelle, maailman kohtaan, joka jo itsessään virittää sielun. Sitä, että parhaat arkkitehdit, yhdessä paikallisten käsityöläisten kanssa, luovat uuden rakennuksen. Sellaisen, joka järeine puuparruineen hengittää elämää kulttuurikortteliin ja historialliseen ympäristöön.
Jaaksia kuulemma suretti pihalta kaadettujen tammen ja saarnin kohtalo, niinpä ala-aulan sisustus tehtiin näistä puista paikallisen puusepän avustamana.
Museo on kuten sanottu salmiakin muotoinen ja yksitorninen, tontin ahtaus nimittäin asetti omat haasteensa. Musta väri pienentää rakennuksen massiivisuutta. Näyttelytilaa on yli 700 neliömetriä kolmessa eri kerroksessa, mistä yksi on maan alla.




Mikäli museotalo näyttää pieneltä tontillaan niin sisätiloissa ollessa talo tuntuu suurelta ja avaralta. Keskikerros on sisääntulokerros, sieltä löytyy kahvila ja museokauppa, siellä myös esitellään museon taustaa. Myöhemmin tässä tilassa on tarkoitus järjestää luentoja ja konsertteja.


Yläkerrasta löytyvät vaihtuvien näyttelyiden tilat. Tällä erää esillä olivat Ilmastotaide ja Bärösund 1870-2023



Opas antoi tätä materiaalia hypisteltäväksi. Kyllä vaan, se tuntui pehmeältä nahalta!

Bob Hendrikx on keksijä, arkkitehti ja biodesigner. Hän pyrkii ennallistamaan ihmisen ja luonnon välistä loissuhdetta tutkimalla eläviä materiaaleja. Hendrikx on luonut ensimmäisen elävästä sienirihmastosta valmistetun ruumisarkun. Living Cocoon tehostaa ruumiin kompostoitumista, poistaa myrkyllisiä aineita ja luo suotuisat olosuhteet uusille puille ja kasveille. Tällainen elävä arkku prosessoi ruumiin 2-3 vuodessa, eikä ihminen kuolemansa jälkeen enää kuormita luontoa vaan rikastuttaa sitä. Ei kun arkkua varaamaan!


Oman näyttelynsä muodostavat Bärösund-teokset joita Chapelle on keräillyt. Magnus Munsterhjelm (1840-1905) maalasi ajallensa tyypillisiä teoksia; kyläkuvauksia, merimaisemia veneineen ja ihmisiä askareissaan. Hän on maalannut useita Bärö-aiheisia töitä.

Museon pohjakerros on omistettu Helen Schjerbeckille ja hänen taiteelleen. Oppaaksi saimme Schjerbeck-asiantuntijan roolipuvussaan. Opas kierrätti ryhmäämme myös Tammisaaren vanhoissa puutalokortteleissa missä saimme nähdä erilaisia taloja missä Schjerbeck oli asunut lyhyempiä tai pidempiä aikoja sekä puiston missä hän tapasi maalata.


Schjerbeck oli tuottelias maalari ja hänellä oli ainainen puute sopivista malleista, jollei muuta mallia löytynyt otti taiteilija peilin avukseen ja maalasi omakuvansa. Omakuvasarjassa näkyy Schjerbeckin kehitys taiteilijana tyylillisesti, mutta siinä on havaittavissa myös taiteilijan lähestyvä kuolema.




Sisemmäiset huoneet sisälsivät Schjerbeckin maalauksia ja muita töitä, mutta valitettavasti sisähuoneissa ei saanut ottaa kuvia. Teidän on siis mentävä itse paikalle.
Pääsymaksu 12€/9€, alle 18-v maksutta
Osoite: Kustaa Vaasankatu 11, Tammisaari
Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa
Tammisaari on miellyttävä paikka, kävimme siellä viime kesänä. Kuulostaa siltä, että Chappe on hyvä syy tulla käymään taas tänä kesänä. Schjerbeckin oma kuva on vaikuttava.
TykkääTykkää
Ei kesää ilman Tammisaarta, onhan se ahtava kesäkaupunki.
TykkääTykkää
Tammisaari olisikin mukava päiväretkikohde ja siksikin, että äitini äiti oli sieltä kotoisin, vaikka asuikin koko aikuisuutensa Helsingissä. Uusi museokin tuntuu kiinnostavalta.
TykkääTykkää
Aina kivempi tutustua sellaiseen paikkaan johon on jotakin siteitä-
TykkääTykkää
Tämän kuvauksen pohjalta tekisi mieli kyllä piipahtaa Tammisaaressa ja tässä uudessa taidemuseossa. Oliko Museokorttikohde?
TykkääTykkää
Kyllä vaan, museokortilla pääsee.
TykkääTykkää
Tästä olinkin lukenut jo kait paristakin lähteestä, joten oli kiva kurkistaa tänne tämänkin jutun muodossa! Tammisaaressa on tullut viime vuosina pistäydyttyä useamminkin, joten ihan heti emme ehkä tuonne päädy, mutta pidetään listalla!
TykkääTykkää
Täältä ei niin usein tule lähdettyä joten oli oikein virkistävä matka.
TykkääTykkää
Tammisaari on kaunis kesäkaupunki, mitäköhän tämä museo tekee Tammisaaren matkailulle? Hieno uusi museo! Pitää käydä tämän kesän aikana.
TykkääTykkää
Kyllä tällainen uusi museo aina vähän boostaa vaikka kaunishan se Tammisaari muutenkin on.
TykkääLiked by 1 henkilö
Chappe on tämän kesän listallani ja olikin kiva saada nyt lukea enemmän paikasta. Huomasin tuollaisen risteily-bussi-retkenkin tehtäväksi Tammisaareen (2,5 tuntia perillä), mutta ehkä 7 tuntia laivalla (varsinkin jos sattuu olemaan kehno sää) voipi olla liikaa. Tässä kuitenkin linkki, jos joku muu innostuu: https://www.lansivayla.fi/paikalliset/5918603
TykkääTykkää
Saisi olla toisin päin, 7 tuntia perillä ja 2,5 laivassa .Kehnolla säällä ei ole hauskaa oikein missään
TykkääTykkää
Kivan kuuloinen museo. Sympaattista, että pihalla puut on sisällytetty rakennuksen materiaaliksi. 🙂
TykkääTykkää