Matkailu Kroatiassa lisääntyy vuosi vuodelta. Jos nyt pieni notkahdus tapahtui koronavuosina niin nyt väki suuntaa jälleen Splitiin, Dubrovnikiin ja Makarskan rannoille.
Dubrovnikin vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde, se onkin kerrassaan upea vuosisatoja vanhoine muureineen ja barokkikirkkoineen. Lisähohtoa on antanut Game of thrones-sarjan kuvaukset. Fanithan haluavat ehdottomasti käydä sarjan kuvauspaikoilla, vanhan kaupungin portilla onkin laskuri, vain 8000 ihmistä pääsee päivässä sisään.
Dubrovnik ja Adrianmeren kimalteleva vesi houkuttelevat nekin, tavallisten turistien lisäksi kaupungissa viettävät aikaansa myös amerikkalaisten risteilyalusten matkustajat. Heitä onkin vuodessa kokonaista 800,000. Aamuisin risteilyalukset lipuvat kaupungin satamaan ja sylkäisevät sadat turistit kansoittamaan kaupungin nähtävyydet.

Vanhaan kaupunkiin pääsee Pile portin ja laskusillan kautta, tämän 21,4 neliökilometriä käsittävän kaupungin läpi kulkee pääkatu Stradun, sen varrella olevat talot ovat kaikki samantapaisia, fasadia ei nimittäin saa muuttaa miksikään, siksi rakennusten yhtenäisyys on säilynyt meille jälkipolville. Kaikki kalliimmat liikkeet ovat sijoittuneet Stradunin varrelle, kaikki mielenkiintoiset paikat löytyvätkin sitten sivukujilta. Vuorenpuoleisilla kujilla on portaita niin, että hirvittää, kaikki kujat ovat niin kapeita että Rauman Kitukrännikin jäisi toiseksi. Joskus on varmaan näilläkin kujilla kuljettu aaseilla tai hevosilla, torilla on kaupiteltu elintarvikkeita ja eläimiä. Nyt täältä löytyy kivoja, pieniä kahviloita ja trendikkäitä ravintoloita, torilla on pari hedelmäkauppiasta, matkamuistot muodostavat tärkeimmät myyntiartikkelit.

Ei niin kapeaa kujaa ettei sinne voisi mahduttaa pientä ravintolaa


Melkeinhän tässä kuolaa kun noita herkkuja muistelee
Vanhaa kaupunkia ympäröivät muurit jotka ovat paikoitellen jopa neljän metrin paksuiset. Tornien välillä on jykeviä vartiotorneja, kuuluisin torneista on Mineeta torni joka toimi lavasteena Game of the thrones-sarjan kuvauksissa. Turistit kiertävät mieluusti kaupungin kävellen muureilla ja voihan sieltä käsin paremmin tuntea historian havinan.



Rector’s palace oli kaupungin hallinnollinen keskus kaupungin kukoistuksen aikana
Vanhasta kaupungista löytyy kaksi luostaria, fransiskaaninen ja dominikaaninen, kirkkoja onkin sitten runsaammin. Melkein kaikki uskonnot ovat edustettuina, löytyy mm. ortodoksinen kirkko, moskeija ja synagoga. Kuuluisin ja suosituin kaikista kirkoista on eittämättä Pyhän Blasiuksen kirkko (St. Vlaho). Pyhä Blasius on kaupungin suojelupyhimys, alunperin hän oli pakanajumala. Tämä kirkko rakennettiin jo 1300-luvulla ja tulipalon tuhottua alkuperäisen kirkon, rakennettiin se uudelleen 1700-luvulla. Kirkon edessä olevalla aukiolla juhlitaan näyttävästi paitsi uutta vuotta myös kesäfestivaalien alkua.

Pyhän Blasiuksen kirkkoon riittää aina menijöitä


Sisäkoristelut ovat upeat


Torin taidokkaasti koristeltu suihkulähde

Torin hedelmäkauppiaita
Stradun loppuu aikanaan meren tullessa vastaan. Satamasta lähtee aluksia monenlaisille risteilyille. Lähin etappi on Lokrumin saari, sinne on satamasta vain 15 minuutin matka. Lokrum on luonnonsuojelualue missä ei saa yöpyä, mutta päiväretkiin se on mitä mainioin kohde. Me emme sitten kuitenkaan ehtineet siihen tutustua, ensin oli liian kiireinen päivä ja seuraavina päivinä sateli tai tuuli oli turhan kova.



Lokrum on luonnonsuojelualuetta

Vanhasta kaupungista löytyy monia museoita, tällä kertaa meitä kiinnostivat eniten taidemuseot ja kävimmekin parissa näyttelyssä. Toinen niistä oli Dali-näyttely, eihän sellaista harvinaisuutta pidä ohittaa. Ei kun sisään!
Työt olivat enimmäkseen litografioita. Tuttua ja innostavaa dalismia.







Vanhan kaupungin yläpuolella kohoaa yli 400 metriä korkea kukkula Srd (älkää kysykö miten se lausutaan). Sinne vie nykyisin nopea köysirata joka valmistui kymmenisen vuotta sitten korvaamaan vuoden 1991 sodassa tuhoutuneen köysiradan.
Noustuamme muutaman korttelin verran ylös rinnettä löysimme tämän köysihissin ja pääsimme kyytiin melkeinpä jonottamatta. Edestakainen matka maksaa 150 kunaa. Neljäsataa metriä ylempänä saimme nauttia mahtavasta panoramanäköalasta, alhaalla kiilteli meri, näkyi Lokramin saari koko komeudessaan ja tietysti Vanha kaupunki terrakotan punaisena erottuen.
Ylhäällä oli myös ravintola ja köysiradan vierestä oli mahdollista ajella mönkijöillä, valitsimme kuitenkin sotamuseon. Enpä tiedä kannattiko, sillä tarjolla oli ihmisen julmuutta ja sodan turhuutta. Museo kertoi Jugoslavian hajoamisesta 1990-luvun alussa, syynä olivat mm. etninen epäyhtenäisyys, talouslama ja kommunismin romahtaminen. Kaikesta huolimatta museo kuitenkin kiehtoi oudolla tavalla ja herätti uteliaisuuden tietää lisää.

Kaupungin mahtavankokoiset muurit nähtynä yläilmoista




Sotamuseon esineistöä


Niinpä päivä olikin sitten vierähtänyt iltaan, joten hyppäsimme paikallisbussin kyytiin joka vei meidät takaisin hotellille.
Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa.
En ole käynyt Kroatiassa, mutta muutama kansallispuisto siellä kiinnostaisi itseäni kovasti. Myös Dubrovnik olisi mukavaa päästä joskus näkemään. Nyt voisi olla mainio hetki tehdä matka sinne, koska matkailijoita taitaa nykytilanteessa vielä olla huippuvuosia vähemmän. Kuvien perusteella ei myöskään näytä mahdottoman ruuhkaiselta tällä hetkellä.
TykkääTykkää
Kroatia on yksi suosikkimaistani ja moni muukin (liian moni😀) on sen löytänyt. Ehkä Dubrovnikin kuvat vähän hämäävät, on siellä vslitettavasti ruuhkaista, toki sesonki on kesäaikaan, silloin onkin varmasti järjettömän ruuhkaista.
TykkääTykkää
Me vierailtiin Dubrovnikissä ennen koronaa. Kaupunki muuten kiva mutta ihan liikaa turisteja. Toivottavasti vielä ei liikaa.
TykkääTykkää
Näinhän se on, me pahuksen turistit ehdimme jokaiseen mielenkiintoiseen paikkaan 🙂
TykkääTykkää
Me oltiin Kroatiassa (Split ja Dubrovnik) ennen koronaa (olisiko ollut vuonna 2017?), ja silloin sai elokuussakin olla melko rauhassa. Ei ollut mitään älyttömiä ruuhkia missään (tai sitten aika on kullannut muistot, haha) 😀
Kivoja kuvia ja tuttuja paikkoja! Mekin tykättiin tuosta köysihissistä ja mäen päältä oli kyllä loistavat näkymät!
TykkääTykkää
Itse asiassa Split on enemmän mieleeni eikä se myöskään ole liian ruuhkainen. Tai mistäs sitä tietää millaiset ruuhkat sieltä tänä vuonna löytyi.
TykkääTykkää
Ehkäpä tuonne taas hetkellisesti taas mahtuu?
Tässä välillä tarinat Dubrovnikista olivat lähinnä tarinoita järkyttävistä ihmismääristä ja kaiken ylihinnoittelusta esimerkiksi maan pääkaupunkiin Zagrebiin verrattuna.
TykkääTykkää
Hintoja on kyllä hilattu ylöspäin melkoisesti, mutta eipä ole ainoa paikka missä niin on tehty.
TykkääTykkää
Onkohan tuo 8000 ihmisen laskuri tullut hiljattain vai onkohan se ollut siellä kauan? Ihan hyvä jos turistien määrää rajoitetaan. Itse en päässyt kaupungissa ollenkaan fiilikseen, tosi kaunis paikka mutta sielua ei sillä paikalla valitettavasti ollut
TykkääTykkää
Ei ole tietoa asiasta, mutta ihan hyvä asia, että vähän rajoitetaan turistimäärää.
TykkääTykkää
Olen käynyt Dubrovnikissa pari kertaa. Toisella kerralla se toimi hubina, kun teimme päiväretkiä naapurimaihin sekä lähikyliin. Kaunis kaupunki, mutta vanhankaupungin ravintolat ylihinnoiteltuja eikä ruokakaan ollut kovin ihmeellistä. Onneksi sivummalta löytyi huokeammalla parempaa ruokaa. Lokrumin saari oli kiva, siellä kannattaa käydä ja tuosta köysiradasta tykättiin myös. Tehtiin toisella kerralla myös pieni saarihyppely, niitähän siellä myös riittää.
TykkääTykkää
Dubrovnik on niin mainiossa paikassa, että sieltä todellakin kannattaa tehdä retkiä eri puolille Baltiaa. Tällä kertaa kävimme vain Montenegron puolella, ruuhkaista oli sielläkin.
TykkääTykkää
Kroatia on ihana!!! Vain kerran olen käynyt pohjoisen Krk saarella ja sen ympäristössä ja muutaman päivän yksin Zagrebissa – ihanat muistot!!!
TykkääTykkää
Kroatian saaret ovat mahtavia ja Kroatia on lempimaitani.
TykkääTykkää