Maakuntamatkailun innokkaana kannattajana käväisin nyt viereisen maakunnan eli Varsinais-Suomen puolella ja kävin parin vuosikymmenen tauon jälkeen katsomassa erityislahjakkaan ITE-taiteilijan, Alpo Jaakolan elämäntyötä; Loimaan patsaspuistoa.
Tosiaan, edellisen kerran vierailin Loimaan patsaspuistossa joskus 90-luvulla kun Jaakolakin vielä oli elossa, tosin hän ei silloin enää asunut tontilla vaan oli jo muuttanut rauhallisempaan ympäristöön Niinijoelle.


Alpo Jaakola oli monipuolinen lahjakkuus, hän maalasi, runoili, veisti ja muotoili. Tämän vuonna 1929 syntyneen miehen teokset ovat kiertäneet näyttelyitä jo 50-luvulta asti. Voi sanoa, että hän oli itseoppinut taiteilija, sillä vaikka hän opiskelikin äitinsä tarmokkuuden ansiosta Turun piirustuskoulussa, niin hän sanoutui sieltä irti jo vuoden jälkeen jottei hänen oma tyylinsä olisi ottanut opetuksesta liikaa vaikutteita ja mennyt näin ollen pilalle.



Jaakola, joka tunnetaan myös nimellä Saviseudun shamaani, käytti paljon kierrätysmateriaalia, joko säästäväisyyssyistä tai muista syistä. Hänen mökkinsäkin oli kierrätyslaudasta ja veistohuoneena toimi entinen ruumishuone, joka siirrettiin sellaisenaan Jaakolan tontille. Korvauksena ruumishuoneesta Jaakola lahjoitti kunnalle yhden töistään. Syrjäisen tonttinsa Loimaalla hän hankki 50-luvun alussa ja rupesi uurastamaan saadakseen tontista mieleisensä. Tontista kasvoikin kokonainen patsaspuisto, lopulta kävi kuitenkin niin, että taiteilijalta katosi työrauha. Lähelle puistoa rakennettiin maantie, vieraat ja muut uteliaat parveilivat tontilla, kaikki se häiritsi ja lopulta oli muutto välttämätön. Uusi asuinpaikka löytyi Niinijoelta.
Mieluiten Jaakola näki, että taideteoksilla oli myös käytännöllinen funktio. Esineitä sai ja tuli käyttää arjen toimissa. Yksi esimerkki on Jaakolan kaupungille lahjoittama puhujanpönttö, kun ei sitä käytetty puheiden pitämiseen niin Jaakola haki sen pois ja niinpä pönttö sai uuden elämän patsaspuistossa.
Kun Jaakola oli muuttanut uuteen kotiin Niinijoen Torkvilleen jäi patsaspuisto tyhjilleen ja säiden armoille. 1990-luvulla puisto avattiin kokeilumielessä yleisölle Vastaanotto oli niin hyvä, että Loimaan kaupunki päätti tehdä siitä matkailukohteen. Kiitos sen päätöksen, voimme nykyään ihastella Jaakolan tuotteliaisuutta ja ennennäkemätöntä luomisvoimaa.


Patsaspuistoon on pieni pääsymaksu, sen suoritettuaan pääseekin sitten kulkemaan ”taiteen kivistä polkua”. Itse asiassa polku on niin helppokulkuinen, ettei se tuota vaikeuksia huonompijalkaisellekaan.
Mikäli eivät Jaakolan työt riitä niin parkkipaikan viereen on perustettu kuivurigalleria jossa on vaihtuvia näyttelyitä eri taiteilijoilta.
Valitettavasti tältä vuodelta näyttelyt ovat jo ohi sillä patsaspuisto on avoinna ainoastaan elokuun loppuun.






Alpo Jaakola kuoli helmikuussa 1997. Shamaani ja hänen vaimonsa Marja Jaakola ovat oman toivomuksensa mukaisesti haudattu patsaspuistoon. Haudat on totta kai koristeltu aitoon jaakolalaiseen tapaan.

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa
Kävimme Alpo Jaakolan patsaspuistossa viime vuonna. Todella kiva pysähdys. Vastaavat paikat ovat omaan mieleeni, olemme käyneet Vaasassa Edvininpolulla, ja useampaan kertaan Parikkalan patsaspuistossa, hienoja paikkoja nekin, ja ennen kaikkea rauhallisia. Iso suositus kaikille kolmelle.
TykkääTykkää
Parikkalan patsaspuisto on tuttu paikka myös. Pysähdyttiin vähän sattumalta, sekin on upea paikka.
TykkääTykkää
Ai tämä on Loimaalla – ei siis kamalan kaukana. Olin tästä lukenutkin, viimeksi tuosta Bongaa paikka! -kirjasta, mutten, vielä, käynyt. Kiitos jutusta!
https://meriharakka.net/2022/10/12/bongaa-paikka/
TykkääTykkää
Bongaa paikka olisi kyllä oiva kirja tällaiselle bongausfanaatikolle. Miten minulta on jäänyt väliin esim. Suomen keskipiste.
TykkääTykkää
Kehtaanko tunnustaa, että ihan tuntematon suuruus tämä Alpo Jaakola minulle… Mutta upean näköinen paikka tuo patsaspuisto ja hienoja töitä! Täytyy käydä katsastamassa, jos joskus tulee liikuttua Loimaan suunnalla.
TykkääTykkää
Joo, sai hän taiteilijaprofessorin arvonimen
80-luvulla, ettei nyt ihan tuntematon kuitenkaan.😄
TykkääTykkää
Varmasti kiva vierailu! Itse ajelin ohi myös useana vuotena, kunnes yhtenä päivänä kurvailin pihaan. Mielenkiintoinen paikka ja tarinat.
TykkääTykkää
Tuota patsaspuistoa saisi mainostaa enemmän. Loimaalaiset suosittelivat sitä ja silloin muistin, että olinhan minä siellä käynytkin aikaisemmin.
TykkääTykkää
Totta tuo mainostaminen. No nyt matka lehdessä oli sentään loimaalainen hotelli mainittuna.
TykkääTykkää
Olen tästä joskus kuullut, mutta teidän kertomuksenne ja kuvanne todella herätti mielenkiinnon.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kuuluisa paikka, johon tämä varsinaissuomalainen ei ole koskaan eksynyt. Hyvä teksti, mukava tietää hieman Jaakolan henkilökohtaisesta elämästä ja taiteilijaluonteestakin ja nähdä vilaus perheen kodista. Tuo sauna on kyllä aika… vaikuttava. Toi mieleen Salon asemapuiston sirpalesuojan talvisodan ajalta 😀 Mutta löylyt voi kyllä olla komeat.
TykkääTykkää
On muuten kummaa miten paljon erikoisia paikkoja voi löytyä omiltakin kotikonnuilta. Viimeisen kahden vuoden aikana on ruvennut suhtautumaan kotimaan matkailuun aivan eri tavalla.
TykkääTykkää
Kuuluisa paikka, johon tämä varsinaissuomalainen ei ole koskaan eksynyt. Hyvä teksti, mukava tietää hieman Jaakolan henkilökohtaisesta elämästä ja taiteilijaluonteestakin ja nähdä vilaus perheen kodista. Tuo sauna on kyllä aika… vaikuttava. Toi mieleen Salon asemapuiston sirpalesuojan talvisodan ajalta 😀 Mutta löylyt voi kyllä olla komeat.
TykkääTykkää