Iranin Persepolis ja Pasargade

Iranissa on yli 20 Unescon maailmanperintökohdetta, niistä kuuluisimpia ovat lähekkäin sijaitsevat ikivanhat rauniokaupungit Pasargade ja Persepolis.

Lähdettyämme Isfahanista kohden Shirazia meitä odotti jälleen koko päivän kestävä bussimatka. Matkan varrella pysähdyimme kuitenkin Pasargadessa, Persian kuningas Kyyroksen (576-529 eaa) rakennuttamassa pääkaupungissa.

Kyyroksenhan sanotaan olleen koko Persian imperiumin perustaja, tämä imperiumi oli suunnattoman kokoinen alue, se ulottui Egyptistä aina Indus-virralle saakka.

Pasargadesta ei valitettavasti ollut paljoakaan jäljellä, muutamat pylväät ja perustukset ovat säilyneet kertomaan mahtavista palatseista ja temppeleistä. Itse palatsialue on niin mittava, että minijuna kuljetti turisteja ympäri aluetta.

Alueella sijaitsi myös Kyyroksen hautamuistomerkki. Vuosisatojen kuluessa ei edes tiedetty kenen hauta oli kyseessä, onneksi mysteeri viimein ratkaistiin ja hautamuistomerkki sai sille kuuluvan arvon.

Kyyroksen hautamuistomerkki
Laajalla alueella on kätevää matkata minijunalla
Jotkut turvautuvat kamelikyytiin
Kaatuneita pylväitä nostellaan pystyyn

Seuraavana päivänä oli vuorossa matka Persepolikseen. Nimi tarkoittaa yksinkertaisesti persialaista kaupunkia. Lähdimme liikkeelle jo varhain välttääksemme keskipäivän paahtavan autingon, lämpötila keikkui lähellä 30 joka päivä. Huristimme Persepolikseen vajaassa tunnissa, Shirazista on sinne viitisenkymmentä kilometriä.

Persepolis on kuningas Dareios I:n perustama, se kukoisti vuosina 518-330 eaa. Sitä mitä ei Dareios ehtinyt viimeistellä rakennuttivat kuninkaat Kserkses ja Artakserkses I valmiiksi. Itse asiassa vielä tyypit Artakrerkses II ja III rakennuttivat lisää, kunnes Aleksanteri Suuri tuli ja poltti kaiken mitä ei saanut ryöstetyksi. Rauniot löydettiin sitten vasta 1600-luvulla ja aluetta ruvettiin kunnostamaan 1900-luvun alkupuolella.

Näkymä kaupunkiin johtavasta tiestä
Kaupunki on rakennettu korkealle tasanteelle, joten ilman portaita ei sinne pääse kivuttomasti

Kaupunki koostuu kahdesta valtavasta palatsista, kaupunginmuureista vartiotorneineen, haaremista, torista ja lukuisista muista rakennuksista. Köyhät kansalaiset asuivat alempana kuin ylhäisö. Itse asiassa kaupungissa asuttiin vain keväällä ja kesällä.

Iranittaret halusivat kuvauttaa itsensä turistien kanssa. Huivia voi pitää eri tyyleillä tai uhmata kohtaloaan ja antaa sen pudota uhkarohkeasti hartioille

Muutaman kilometrin päässä oli Nash-e Rostamin hautalaakso, sen vuorenseinään oli hakattu hautaluolat neljälle kuninkaalle. Suuaukot olivat niin korkealla, että vietimme korkeuksiin kuikuillen tovin jos toisenkin ihmetellen miten vainajat onnistuttiin saamaan viimeiselle leposijalleen ylös kallionrinnettä.

Hautajaisten aikaan haudan oviaukko oli jopa korkeammalla kuin nyt

Vuonna 1971 Iranin silloinen shaahi Mohammed Reza Pahlavi järjesti suuret juhlallisuudet Persepoliksessa Persian valtakunnan 2500-vuotisen elon kunniaksi. Juhlia valmisteltiin vuosikausia mm. rakentamalla Persepolikselle moottoritie, uudistamalla Shirazin lentokenttä ja istuttamalla puita juhla-alueelle. Alueelle rakennettiin myös valtava telttakylä ruokailua varten.

Kutsuvieraina oli kuninkaallisia, maiden päämiehiä ja muuta kermaa. Juhlat kestivät monta päivää paraateineen ja illallisineen. Ruoka tuotiin Ranskasta. Ravintola Maxim sulki ovensa voidakseen palvella parhaalla mahdollisella tavalla shaahin vieraita. Illallinen pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan suurimpana ja pisimpään kestäneenä ateriana (5,5 h) ja luultavasti myös kalleimpana.

Arkistokuva paraatista

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa.

https://instagram.com/te_strom

https://facebook.com/fammomatkalla

Oletko käynyt jossain vielä vanhemmassa kaupungissa?

16 vastausta artikkeliin “Iranin Persepolis ja Pasargade

 1. Tuo yli 20 Unesco-kohdetta yhteen maahan on kyllä todella paljon. Persepolis ja Pasargade olisi todella kiinnostavaa päästä kokemaan. Vielä hienompaa olisi nähdä, millaisia nuo kaupungit ovat olleet kukoistuksensa aikaan. Tuo 5,5 h kestänyt ateria ei omaan korvaan kuulosta kovin pitkältä, luulisi, että sitä pidempäänkin on aterioitu.

  Tykkää

  1. Mielenkiintoinen ajatus olisi tietenkin, että lopulta esim. lounas ja päivällinen menisivät päällekkäin mikäli ne olisivat pitempiä😃

   Tykkää

 2. Mari / Kodinvaihtaja 21 elokuun, 2022 — 5:24 pm

  Nuo ikuisuuksiin jatkuvat suorat leveät tiet ovat jotenkin vaikuttavia. Toisaalta lyhyempänäkin esim Tartossa pyörätie ovat puuduttavia, jos pitää juosta sitä pitkin

  Tykkää

  1. Vähän prameilua varmaankin tuo tie ailanasn kun se rakennettiin, mutta onhan turisteilla nyt komea polku perille.

   Tykkää

 3. Ohhoh, onpa yhdessä maassa monta Unescon maailmanperintökohdetta! 😮 Jälleen kerran aukko sivistyksessä, sillä en tätä(kään) tiennyt! 😀 On kyllä mahtavan näköisiä kuvia – ainoastaan tuo kameli kaikkine koristeineen säälitti 😦

  Tykkää

  1. Eläimiä kohdellaan siellä(kin) vain hyötyeläiminä.

   Tykkää

 4. Todella upeita nuo historialliset kohteet. Silmää miellyttää erityisesti kaikenlaiset kiviveistokset ja kiveen hakatut tarinat. Olen Mikon kanssa samaa mieltä, että olisi upeaa nähdä, millaisia nuo paikat on olleet kulta-aikoinaan.

  Tykkää

  1. Täytyy vain odottaa, että joku keksii tehdä jonkun rekonstruktion, pienemmässä koossa tietenkin

   Tykkää

 5. Uskomattoman massiiviset rakennelmat, erityisesti kun miettii, että kaikki on tehty käsin. Nämä ovat sellaisia paikkoja, joissa on pakko käydä edes kerran elämässä.

  Tykkää

  1. Onhan se sellainen vähän isompi juttu, tuskin sinne montaa kertaa elämässään eksyy.

   Tykkää

 6. Persepolis on mahtava, mutta vaikutuksen minuun tekivät myös nuo kuninkaiden haudat. Jotenkin muistan silloin miettineeni, että kun tähänkin alueeseen liittyvää historiaa joskus koulussa luettiin, niin enpä vielä silloin kuuna päivänä olisi osannut ajatella, että oikeasti, konkreettisesti, päätyisin niin lähelle sitä!

  Tykkää

  1. Minä en edes muista, että näistä kaupungeista olisi koulussa puhuttu. Toisaalta, niiden kunnostaminenkin on alkanut vasta myöhempinä vuosikymmeninä. 😀

   Tykkää

 7. Eipä shaahi arvannut etukäteen, että hänen pitkille illallisilleen tulisi äkillinen loppu. Ei ehkä kannattaisi juhlia sivilisaation raunioilla. Vähintään pitäisi muistuttaa siitä, että oma valta saattaisi päättyä nopeasti. Kukas se oli, joka tykkäsi pippaloista Raamatussa Belshazzar? Ehkä hallitsijoiden pitäisi välttää juhlimista.

  Tykkää

  1. Eivät ne alamaiset koskaan hyvällä katso juhlimista johon itse eivät pääse mitenkään osallistumaan.

   Tykkää

 8. Onpas paljon Unesco kohteita. Tuo on varmasti ollut hieno paikka! Voi kun tuokin maailma kolkka joskus avautuisi helpommaksi saavuttaa!

  Tykkää

  1. Älä muuta sano, muun muussa Iran, jolla on pitkä ja värikäs historia.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close