Strömsön kutsu

Jos sattuu matkailemaan Vaasan seutuvilla niin ei kannata ohittaa vanhaa, tv:stä tuttua, punaiseksi maalattua pitsihuvilaa, Strömsö on aina käymisen arvoinen paikka.

Oma Strömsön matkani oli ollut suunnitelmissa jo useamman vuoden ajan, suunnitelmien toteutus kuitenkin kestää joskus yllättävänkin kauan. Toukokuussa -22 kuitenkin koitti vihdoin se hetki kun seurueemme bussi kaartoi Västervikissä, kymmenisen kilometriä Vaasasta sijaitsevan Strömsön vehmaaseen pihaan ja tutustuminen tähän mielenkiintoiseen kohteeseen saattoi alkaa.

Strömsöhän on Svenska Ylen kautta aikojen suosituin ohjelma jossa valmistetaan ruokaa, tehdään käsitöitä ja hoidetaan puutarhaa. Tämä jo vuodesta 2002 pyörinyt lifestyle ohjelma on jo käsite, Strömsössä on kaikki helppoa ja tulosta syntyy vasemman käden pikkusormea heilauttamalla. Paitsi että ohjelma on suomalaisten lemppari on se suosittu myös Ruotsissa ja Norjassa.

Idyllinen talo missä filmaukset suoritetaan on ruukinpatruuna Adolf Grönbergin vuonna 1852 rakentama. Kun ohjelman formaatti oli löytynyt viime vuosisadan lopussa, lähdettiin sille etsimään kuvauspaikkaa. Vihdoin löytyi tämä talo, joka monien omistajien jälkeen oli siirtynyt Maalahden kunnan omistukseen. Vaasan kaupunki osti ja kunnosti sen ohjelman tarpeisiin ja vuokrasi sen sitten tuotantoyhtiölle. On vaikeaa kuvitella mitään sopivampaa paikkaa ohjelman toteuttamiselle.

Strömsössä kaikki onnistuu aina hyvin, ja askareet sujuvat leppoisan mukavasti. Ohjelma onkin synnyttänyt sanonnan: ”Ei mennyt ihan kuin Strömsössä”, mitä voi käyttää silloin, kun asiat eivät menekään ihan suunnitellusti.

Päärakennukseen pääsee vierailemaan opastetuilla kierroksilla, myös ryhmille tarjotaan kierroksia, kieleksi voi valita suomen tai ruotsin.

Kattilat ja kannut sievästi järjestyksessä
Keittiö on täälläkin kodin sydän

Päärakennus on sisältä tilava, mutta rekvisiittaa riittää jokaiseen huoneeseen, hyllyt notkuvat kankaita, lankoja, laukkuja ja kaikenmoisia askartelutarpeita. Keittiössä odottavat kupit ja kasarit kauniissa järjestyksessä ja kirjastossa nököttäää hyllymetreittäin kirjoja.

Kirjastossa voi haastatella ohjelman vierailijoita
Askartelutavaraa riittää

Äänitys- ja kuvauslaitteet täyttävät suuren osan huoneista
Kaikki tavara ei mahdu hyllyille
Periaatteena on selvästikin ollut, että mikäli jonkin esineen voi koristella niin se koristellaan

Paitsi sisätilakuvauksia kuvataan Strömsössä paljon myös ulkona. Puutarhassa itävät jo kukat ja kasvikset, hyönteishotelli on ollut koko talven ahkerassa käytössä ja lepakkojakin on muistettu ikiomalla talolla.

Puutarhassa riittää erilaisia viljelyratkaisuja
Huvimaja vaiko kasvihuone – siitähän oli otettava selvää
Lepakkojen makuuhuone
Kerrostaloratkaisu lintujen pesimispulmiin

Bonusta Strömsön tontille on se, että se on merenrantatontti. Tämä tosiasia lisää tietysti ideointia ja erilaisia rannassa suoritettavia toimintoja.

Strömsön uimaranta on myös kyläläisten suosima uimaranta.

Tunnin esittelyn jälkeen olimme valmiit kiertelemään alueella omatoimisesti, katsottavaa riitti. Puutarha oli täynnä mitä omituisempia ideoita, vai mitä mieltä olette esim. puusuksinäyttelystä tai pullonkorkkitaiteesta.

Puusuksiaita herätti monessa nostalgisia muistoja
Kaikenlaisia taideteoksia oli runsaasti, tämä pullonkorkkitaideteos löytyi rannasta

Pakkohan täältä on muutama idea omia.

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa

https://facebook.com/fammomatkalla

https://instagram.com/te_strom

12 vastausta artikkeliin “Strömsön kutsu

 1. Käytiin noilla seuduilla vuonna 2020. Vähän harmittaa, että jätettiin tuo väliin. Vaasa on aika vaikeasti täältä saavutettavissa. Lapissa tulee säännöllisesti käytyä, mutta vaatii aikamoisen koukkauksen, jos haluaa vierailla samalla Vaasassa. täytyy kuitenkin pitää tämä mielessä, jos joskus tulisi taas ajeltua länsirannikkoa pitkin Lappiin.

  Tykkää

  1. Minäkin kävin Vaasassa viime kesänä, silloin oli vuelä rajoituksia ja Strömsö auki vain lauantaisin. Paitsi juuri sinä heinäkuisena lauantaina se olikin suljettu. Elämä on joskus rivi pettymyksiä.

   Tykkää

 2. Enpä ole ajatellut, että Strömsötä näytetään myös Ruotsissa ja Norjassa.
  Me ajoimme kerran ohi, harmittaa ettemme pysähtyneet visiitille.

  Tykkää

  1. Strömsö onkin ollut rajoitetusti avoinna parina viime vuotena. Helpostihan sitä ajaa ohi jollei ole vartavasten lähtenyt tutustumaan paikkaan.

   Tykkää

 3. elinanmatkalaukussa 3 elokuun, 2022 — 8:20 pm

  Mulla on paljon lapsuusmuistoja Strömsöstä, paljon oltiin tuolla rannalla ja tuossa huvilassa vietettiin äidin 40-v juhlia. Aikuisiällä ei oo tullut taas juurikaan käytyä, tänä keväänä käytiin ja oli hauskaa nähdä tämä paikka Strömsön asussa, vaikken oo ohjelmaa katsonutkaan. Oon pian julkaisemassa Pohjanmaa postauksen, onko ok jos liitän tämän sun postauksen Strömsön osioon? En oo ite nimittäin postausta sieltä kirjoittanut 🙂

  Tykkää

  1. Talo on varmaankin täysin erilainen kuin silloin aikaisemmin, uimarannasta käsitin, että se on vieläkin vapaasti kuntalaisten käytettävissä.
   Olen vain iloinen jos linkkaat Strömsö-jutun Pohjanmaa-postaukseesi.

   Tykkää

 4. Tulee vähän katsottua legitiimiä telkkaria, eikä Strömsötä ollenkaan. Kuullut olen siitä, tietenkin. Televisiotiedottomuus johti siihen, etten Valkeakoskella käynyt Mokkapirtissä, ”mikä Mokkapirtti”. Strömsössä on kuitenkin näköjään enemmän nähtävää kuin jonkin sarjan jokin kuvauspaikka.

  Tykkää

  1. Trendinä tuntuu olevan erilaisten tv-sarjojen kuvauspaikkojen metsästäminen ympäri Eurooppaa. Tehdäänhän sellaisia (seura)matkojakin. Esim. Game of Thrones. En nyt sanoisi olevani innokas tv:n katsoja, mutta Strömsö on niin vanha ohjelma, että siinä täytyy olla jotain ihmisiä kiehtovaa pysyäkseen näin kauan suosiossa.

   Tykkää

 5. Päädyimme Strömsöhön puolivahingossa Merenkurkkuun mennessämme, mutta olipa onnistunut ”vahinko”! Kierrosliputkin saimme viime hetkellä pihalta ostettua vaikka monella oli etukäteen ostetut liput. Joskus, vaikkei säännöllisesti, tulee Strömsötä katsottua ja minusta(kin) oli kiva nähdä kuvauspaikkoja oikeasti.

  Tykkää

  1. Toisinaan on tehtävä nopeita ratkaisuja, tällaiset ex tempore-käynnit osoittautuvatkin usein parhaiksi kohteiksi.

   Tykkää

 6. Anna | Muuttolintu.com 6 elokuun, 2022 — 11:59 pm

  Ahaa siis tuolta se sanonta tulee! En muuten tiennyt. Mielenkiintoiselta paikalta näyttää! Hauska tuo lintujen kerrostalo.

  Tykkää

  1. Ennen sanonnat tulivat agraariyhteiskunnan ilmiöistä, nykyään tv-sarjoista. Näin se maailma muuttuu.😀

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close