Iranin pyhiä paikkoja

Islamin uskossa ja varsinkin shiialaisuudessa pyhillä paikoilla on suuri rooli, ne ovat nimittäin pyhiinvaellusmatkojen kohde. Tärkein pyhiinvaelluskohde on itseoikeutetusti Muhammedin syntymäkaupunki Mekka.

Vuosittain kahdesta kolmeen miljoonaa muslimia suorittaa hadžin, islamin viidennen ja viimeisen peruspilarin. Pyhiinvaellus on pakollinen kerran elämässä kaikille terveille muslimeille, joilla on siihen varaa. Hadž kestää viisi päivää islamilaisen kuukalenterin viimeisenä kuukautena. Pyhiinvaellus on muslimin elämän ylistys ja se pesee kaikista synneistä. Se on myös tilaisuus kohdata eri maiden muslimeja ja pitää yllä yhteisöllisyyttä.

Vuosittain hadž tuo Saudi-Arabialle keskimäärin 10–15 miljardin dollarin tulot. (Wikipedia)

Koska tällainen pyhiinvaellus vaatii aikaa ja runsaasti rahaa, ei kellä tahansa ole matkaan varaa. Asiaan on kuitenkin ratkaisu; nimittäin minipyhäinvaellus, aina voi tehdä voimistumismatkan lähimpään pyhään paikkaan ja nämä pikku matkat voi sitten ikään kuin niputtaa yhteen.

Yksi suosituimmista pyhistä paikoista Iranissa on Teheranin lähistöllä sijaitseva ajatollah Khomeinin hautamausoleumi. Sinnepä matkamme sitten jatkui lähdettyämme Teheranista kohti etelää.

Ajatollah Khomeini antoi kuolinvuoteellaan määräyksen haudata hänet vaatimattomin menoin köyhien hautausmaalle. Niinpä hänet haudattiin mausoleumiin tuhansien ihmisten tungeksiessa nähdäkseen edes vilauksen palvotusta hengellisestä johtajastaan. Itse hauta sijaitsee maan alla, haudan päälle on rakennettu huone minne näkee ristikoiden raosta. Ihmiset tulevat rukoilemaan ristikoiden luokse työntäen samalla rahaa sisäpuolelle. Tällä rahalla mausoleumia laajennetaan ja koristellaan lisää.

Ajatollahin pieni, vaatimaton hauta

Ajatollah Khomeinin hauta. Kengät ja kamerat on jätetty eteiseen, kännykän sai ottaa mukaan. Jalassa on temppelisukat.
Täällä jossain hän lepää
Mattoja riitti

Tilaa löytyy useammallekin pyhiinvaeltajalle
Jokainen pyhiinvaeltaja tai muu vierailija saa tarvitessaan ruokaa, juomaa ja yösijan. Mattoon on mukava kääriytyä.
Tämä on tärkeä nuoli, se osoittaa rukoussuunnan

Jätimme vihdoin hautamausoleumin taaksemme ja suunnistimme eteenpäin. Päivän pyhät paikat eivät vielä riittäneet, vaan iltapäivällä saavuimme pyhimpään kaikista kaupungeista, nimittäin Qom-joen mutkassa sijaitsevaan Qomin pyhään kaupunkiin. Qom-joki laskee kahteen suolajärveen, ne näyttivät aivan jääpeitteisiltä järviltä. Kaupunkiin emme saaneet ajaa omalla bussillamme vaan siirryimme paikallisbussin kyytiin.

 800-luvun alkupuolella šiialaisen kalifi Imaami Rezan sisko Fatima bint Musa pysähtyi kaupungissa ollessaan matkalla pohjoiseen. Hän sairastui ja kuoli vuonna 816, jonka jälkeen hänet haudattiin Qomiin. Haudasta muodostui šiialaisten pyhiinvaelluskohde, jonka takia kaupungista alkoi myös muodostua šiialaisen oppineisuuden keskus. (Wikipedia)

Astuessamme sisään temppelialueelle ei auttanut enää peittävä vaatetus vaan päälle oli puettava hupullinen kaapu, chador. Siis naisten oli puettava. Miehet kekkuloitsivat edelleen paljain päin ja lyhythihaisissa paidoissa. Joskus sitä jää pohtimaan millä tavoin miesten iho poikkeaa naisten ihosta.

Itse Fatiman pyhään hautaholviin emme kuitenkaan päässeet, mutta riittihän sitä ihmettelemistä upeiden rakennusten ulkopuolellakin.

Katto oli koristeltu peilinpalasilla
Islamin uskossa ja varsinkin shiialaisuudessa pyhillä paikoilla on suuri rooli, niihin tehdään nimittäin pyhinvaellu
Fatiman hautaholvin prameus jäi ryhmältämme näkemättä
Tiedottajamullah otti ryhmämme vastaan ja opasti meitä kaupungissa

Tässä katossa on hunajakennomuotoilu
Paikallisella taksiasemalla

Qom on muuten kuuluisa sahramistaan, ajoimme seuraavaksi maaseudulle tutustumaan sahramifarmiin.

Sahramipelloissa ei ollut kauheasti katsomista koska ei ollut kukinta-aika. Tässä kohdin minun on nolona myönnettävä etten tiennyt, että sahramia saadaan krookuksen kukista, tarkemmin sanottuna kukkien emeistä. Mutta eihän oppi koskaan ojaan kaada, farmilla opin, että sahrami on maailman kallein mauste ja, että yhden sahramikilon valmistamiseen tarvitaan 150.000 kukkaa. Ja kaikki poimitaan käsin.

Taitaa tosin olla niin, että tämä maustesahrami on eri lajike kuin minunkin puutarhassani keväisin kukkiva krookus.

Olihan niitä krookuksenmukuloita mullan alla
Vähän maan kaivelua sahramifarmin isännän kanssa
Sahramifarmi sijaitsi kauniilla paikalla

Seuraa Fammon vaeltelua myös Iranin eteläosiin. Ota haltuun Facebook ja Insta.

https://instagram.com/te_strom

https://facebook.com/fammomatkalla

12 vastausta artikkeliin “Iranin pyhiä paikkoja

 1. Olisi kyllä mahtavaa päästä kokemaan Iranin pyhiä paikkoja. Ajatollahin hautamausoleumi näyttää upelta kohteelta ja on varmasti kokemuksena vaikuttava. Toki Fatiman pyhä hautaholvikin on todella näyttävä.

  Tykkää

  1. Tuo pikku hautamausoleumi oli kyllä kokemus sinänsä, kyllä kansan käsi on karttuisa.

   Tykkää

 2. Mielenkiintoinen kertomus ja upeita kuvia. Olin aikeissa matkustaa Iraniin pariksi viikoksi kesällä 2020, mutta iso K sotki kaiken, mutta nythän se näyttää olevan taas turisteille auki. Vaimo tosin vierastaa tuota naisten ”huputtamista” ja sitä että naisia oikeasti kohdellaan tuolla alempi arvoisina. Georgiassa muuten oli toisin päin, että miehillä piti olla aina pitkät housut ja siisti kauluspaita — ja naisilla riitti kun olkapäät peitti huivilla kun vierailimme useissa kirkoissa. Shortsit olivat ihan turhaan mukana matkalla.

  Tykkää

  1. Kiitos Jani! Mitäpä se K ei olisi sotkenut ja sotkee yhä edelleen. Kukas niistä naisten pukeutumissäännöksistä pitäisi, eivät kaikki iranilaiset itsekään, mutta nykyiset uskonnolliset johtajat päättävät näistä asioista, 70-luvullahan ei näitä säädöksiä ollut. Ymmärrän sikäli asian, että viikossa huiviin tottui niin, että olo oli alaston mikäli huivi pääsi unohtumaan.

   Tykkää

 3. Tosi mielenkiintoisia kohteita ja kauniita rakennuksia. Ja siis joo, todellakin on toiveiden mukainen pieni ja vaatimaton hauta 😀 Iran on ollut omalla listalla pitkään, ja vielä joskus sinne lähdetään kiertelemään, joten on kiva seurata matkaasi ja vinkkejä maahan.

  Tykkää

  1. Oli kauan minunkin listallani, pari kertaa jo suunnitelmat menneet uusiksi, kannatti käydä ennen kuin Lähi-idässä tapahtuu taas jotakin dramaattista.

   Tykkää

 4. Tuttuja näkymiä Iranista 🙂 Tuolla Ajatollahin hautamausoleumissa minusta muutama vuosi sitten riitti vielä normaali (?) siveä pukeutuminen, eli minulla taisi olla pitkähihainen Marimekon paitamekko, nilkkapituiset legginsit ja huivi. Qomin pyhässä kaupungissa sitten tosiaan piti pukeutua, naisten, tuohon tarjottuun ”lakanaan”. Qomista minulle jäi vaikuttavimpana asiana mieleen näkemämme ruumissaattue, jossa ihmisjoukko kantoi paareilla korkealla kankaaseen käärittyä ruumista. Vähän erilainen tapa tuokin.

  Tykkää

  1. Pukeutumisvaatimukset kuulemma vaihtelevat sen mukaan kuka sattuu olemaan sisäänpääsyn valvojana. Samoin vaihtelee kamerakielto. Meillä ei saanut olla minkäänlaista kameraa, mutta kännykkä oli sallittu. Epäloogista, mutta säännöt tulkitaan eri päivinä eri lailla.

   Tykkää

 5. Kyllä kiinnostaisi päästä näkemään ja kokemaan Iran! Mutta jotenkin sitä aina ajattelee, että sinne matkaaminen on liian monen mutkan takana ja naisena vähän pelottaakin: miten siellä turistina pärjäisi miesten maailmassa… Mutta näköjään ihan hyvin, kunhan kunnioittaa paikallista kulttuuria.

  Tykkää

  1. Se paikallisen kulttuurin kunnioittaminen tapahtui välillä hammasta purren, mutta näinhän se tietysti menee.

   Tykkää

 6. Mari / Kodinvaihtaja 11 kesäkuun, 2022 — 10:33 pm

  Iran olisi todella mielenkiintoinen kohde. Kosmetologini sieltä kotoisin ja tämä lisännyt mielenkiintoa: puhuu todella paljon, mutta kyselen vähän, kun yleensä en oikein kunnolla ymmärrä häntä (suomeksi kommunikoimme)

  Tykkää

  1. Sinullahan on oiva tietolähde saatavissa, vai onko kosmetologisi ollut niin kauan muualla, että oma kulttuuri ei ole enää tuttu.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close