Teheranin nähtävyyksiä

Saavuimme Teheraniin, Iranin 15 miljoonan asukkaan pääkaupunkiin aamuvarhaisella, takanamme yölento Dohasta ja edessämme silmiään varovasti availeva, savusumuinen, laidatonna polveileva suurkaupunki. Huivit oli jo vedetty tiukasti kutreille, olimme varmaankin nuutuneen näköinen zombiejoukko vaeltaessamme sisään hotelli Azadiin. Aamiaisen, suihkun ja parin tunnein virkistävän unen jälkeen olimme kuitenkin jo iskussa valmiina valloittamaan Teheranin. Kiipesimme siis innostuneina bussiin valmiina näkemään kaikki nähtävyydet mitä kaupunki voisi tarjota.

Useat talojen julkisivut oli koristeltu muraaleilla
Iranin uskonnollinen johtaja on ajatollah Ali Khamenei

Päivä alkoi lounaalla Tulppaanipuiston vieressä jonka jälkeen siirryimme seuraavaan puistoon, keitaaseen nimeltään Park-e Mellat.

Liikenne kaduilla oli lievästi sanottuna puuroutunut, etenimme vain vaivoin valtavissa autojonoissa, mutta mitäpä voi odottaa mikäli henkilöautoliikennettä suositaan ja bensiinin rajusti subventoitu hinta on 10 senttiä litralta.

Idyllinen lounaspaikka muflonin vartioivan katseen alla
Taidetta ja ruusuja Park-e-Mellatissa
Iran tunnetaan ruusujen ja satakielien maana. Ruusuja oli tosi runsaasti, mutta satakieltä en onnistunut kuulemaan enkä näkemään
Ylikulkusilta

Seuraavana kohteena oli Valkoinen palatsi, se toimi shaahi Reza Pahlevin edustustilana ennen vuotta 1979 jolloin shaahi joutui lähtemään maanpakoon ja islamilainen vallankumous alkoi. Puoliso Farah Diba oli kalustanut huoneet ranskalaisen maun mukaisiksi. Mitään erityistä loistokkuutta ei talosta löytynyt, sisustus vaikutti aika asialliselta. Loisteliaita olivat ehkäpä kauniit, suuret matot.

Palatsia ympäröi laaja puisto puroineen, patsaineen ja kahviloineen.

,,,,

Valkoinen palatsi oli suhteellisen vaatimattoman näköinen

Shaahin patsas poistettiin, mutta jalatpa eivät irronneetkaan helposti. Asuni on säädyllinen vaikkakaan ei kovin vilpoinen lämpötilan noustessa lähelle kolmeakymmentä
Valkoisen palatsin vierashuone

Äiti-patsas
Vesi virtasi syvissä ojissa

Vuorilta virtaava sulavesi virtasi hubeissa, syvissä kivestä rakennetuissa kouruissa, jotka ovat ikivanhoja.

Iranilainen erikoisuus on rahalipas, niitä näki joka puolella kaupunkia. Asukkaat auttavat köyhiä laittamalla almuja tällaisiin lippaisiin. Lippaan sisältöä ei kuulemma koskaan ryöstetä.

Rahalippaita on siroteltu joka puolelle

Seuraavana päivänä kiertokäynti jatkui vähän kirkkaammin silmin. Vuorossa oli shaahin puolison, Farah Diban perustama mattomuseo. Mattoja olikin saatu kerätyksi sievoinen määrä, vanhin matoista oli yli 3000 vuotta vanha, osa siitä oli löydetty Siperiasta ikiroudan alta ja loppu oli rekonstruoitu mallin mukaisesti.

Mattoja oli monenlaisia, silkkisia ja villaisia, tiettyjen alueiden kyläläisten ja paimentolaisten kutomia. Niihin oli kudottuina unet ja unelmat, niissä visersivät linnut ja kirmasivat peurat, solisivat lähteet ja niihin oli myös kudottuina erilaiset symbolit.

Matoissa oli myös kohokuvioita

Lounaalla nautittiin dizzyä, se on tietynlaisessa uunissa kypsytetty ruukkuruoka. Tämän ruokalajin nauttiminen oli aikaavievä proseduuri. Ensin ruukusta kaadettiin liemi erilliselle lautaselle, sitten lihat ja perunat muusattiin nuijalla. Lihamössöä käärittiin sitten leipään ja ruokalaji nautittiin erilaisten lisukkeiden kera. Kokki tarjoilijoiden kera yritti opastaa meitä dizzyn oikeaoppiseen nauttimiseen.

Valmis dizzy-ruukku
Ruukku oli tulikuuma, joten pihdit olivat tarpeen

Lihat ja perunat muusatttiin

Kokin ja tarjoilijoiden tervehdys

Vierailimme myös Golestanin palatsissa, nimi tarkoittaa kukkien maata. Palatsi on pääosin rakennettu 1800-luvulla ja on maailmanperintökohde, palatsi koostuu useista eri museorakennuksesta erilaisine holvikaarineen ja mosaiikkineen. Puisto oli koristeltu kukkaistutuksilla ja suihkulähteillä. Yhdessä huoneista, marmorisalissa oli valkoisesta alabasterista tehty valtaistuin, täällä kruunattiin Mohammad Reza Pahlavi vuonna 1925.

Kansallismuseossa kerrottiin Iranin historiasta
Vaeltava derwissi

Kauniita yksityiskohtia riitti ja riitti
Mosaiikkijuhlaa

Golestanin palatsissa oli kuuluisa alabasterivaltaistuin

Ja voiko edes ajatella päivää Teheranissa törmäämättä basariin. Tottakai meidän täytyi käydä ihastelemassa suuria mausteröykkiöitä, kuivattuja hedelmäkekoja ja tuoreita vihannespyramideja.

No niin, eihän se pelkäksi ihailemiseksi jäänyt, vähän sai myös harjoitella tungoksessa eksyilyä ja yritellä tinkaamista. Luonnollisesti mukaan tarttui yhtä sun toista herkkua.

Basaarin tarjontaa
Raa´at mantelit suolan kera ovat iranilaisten herkkua

Teheranin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluu mahtavankokoinen Azadin torni, se on maamerkki joka sijaitsee lähellä lentokenttää. Tornille ei ollut helppoa päästä, ruuhkat olivat näet massiiviset Teheranin teillä.

Azadin torni
Pientä ruuhkaa havaittavissa

Matka jatkui Teheranista etelään, seuraava kaupunki oli 500 kilometrin päässä sijaitseva Isfahan. Seuraa Fammon vaeltelua myös seuraavaan kaupunkiin. Fammoa voi tietysti seurailla myös Facebookissa ja Instassa.

https://instagram.com/te_strom

https://facebook.com/fammomatkalla

12 vastausta artikkeliin “Teheranin nähtävyyksiä

 1. Heh, aina huvittaa nuo bensiinin hinnat, kun ne ovat tuota tasoa. Tuntuu aivan absurdilta. Olen yllättynyt siitä, että ympäristö näyttää yllättävän vihreältä, olin jotenkin ajatellut Teheranissakin olevan paljon karumpaa.

  Tykkää

  1. Teheranissa oli vihreätä, mutta maasto muuttui karummaksi etelään päin mentäessä.

   Tykkää

 2. Todella mielenkiintoinen postaus, kiitos! Tuli myös oikeaan aikaan, kun taas haaveilen Lähi-idän maista. Miten rahapolitiikka toimii tuolla? Luin jostain, ettei Iranissa ole pankkiautomaatteja/ulkomaiset kortit ei toimi niissä?

  Tykkää

  1. Ostokset täytyy maksaa rahalla, kortilla voi maksaa nykyään esim. joissain museokaupoissa. Meillä oli siitä onnellinen tilanne, että opas toimi ”pankin haarakonttorina”, näin säästimme paljon aikaa kun ei tarvinnut jonottaa pankissa.

   Tykkää

 3. Mari /Kodinvaihtaja 30 toukokuun, 2022 — 5:02 am

  Muraalit olivat upeita – vaaleampia kuin yleensä. Toisaalta paahtava aurinko paahtaisi joka tapauksessa kirkkaat värit.

  Tykkää

  1. Joo, muraaleita oli paljon ja ne olivat minunkin mielestäni upeita.

   Tykkää

 4. Tutunnäköisiä nähtävyyksiä, eli eiköhän turisteja Teheranissa melko samoissa kohteissa käytetä 🙂
  Golestanista jutustasi lukiessani melkein harmitti, että aikoinaan valitsemme sen sijaan käynnin läheisessä soukissa, joka tuntui tarjoavan paremmin näkymän nyky-Iraniin. Teheranista jäi myös mieleen tajuttomat ruuhkat ja USA-vastaiset graffitit. Omatoimisesti kävimme vielä kierrosten lisäksi katsomassa Eila Hiltusen Palmulehto -veistoksen – pitihän sitä nyt suomalaisen taiteilijan työ kaupungissa nähdä.
  Jos kierroksemme Teheranissa kiinnostaa, niin tässä jutussa ainakin osa Teheranin ohjelmastamme: https://meriharakka.net/2015/09/20/shaahien-teheran/

  Tykkää

  1. No ruuhkat olivat jäiset ja amerikkavastaisia oltiin edelleenkin. Ihan hyvin mielestäni oli kohteet mietitty ja uutuutena oli illallinen aidossa ympäristössä, iranilaisessa kodissa.

   Tykkää

 5. Oi ihanaa. Iran on mun haavelistalla. Jää. Odottamaan seuraavaa reissutarinaa. ☺️

  Tykkää

  1. Kiitos Sini. Juttujahan on vielä tulossa mikäli joku vaan jaksaa lukea😃

   Tykkää

 6. Iranissa olisi todella kiehtovaa käydä, varmaan turvallisinta olisikin juuri mennä ryhmämatkalle, vaikka yleensä emme sellaisia harrasta. Kaunis oli tuo mosaiikkipalatsi! Mutta huh nuo liikenneruuhkat ovat aikamoisia…

  Tykkää

  1. Enpä tiedä haluaisinko mennä yksin seikkailemaan Iraniin sillä tällä matkalla oivalsin hyvän paikallisoppaan merkityksen. Hän sai asiat toimimaan, olisihan siinä ollut pienoista räpellystä ilman häntä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close