Kun värit saapuivat kaupunkiin – Lumen valotaidetapahtuma Raumalla

Vuosi 2022 on kulttuurin suhteen alkanut tosi nihkeästi, suurin piirtein kaikki tapahtumat on peruttu. Niinpä onkin erinomaisen ilahduttavaa, että tällä viikolla saamme nauttia Lumen- valotaideteoksista. Niitä on tarjolla erilaisia, on valo- ja mediataidetta, valoveistoksia ja installaatioita. Tämä Rauman energian, kaupungin, Osuuskauppa Keulan ja seurakunnan yhdessä muotoilema tapahtuma järjestetään tänä vuonna toista kertaa, edellinen kerta viime vuonna oli menestys ja niinpä tapahtumasta tuli jo traditio. Ainakin traditiontynkä. Kyseinen tapahtuma onkin sopiva tähän vuodenaikaan, ensinnäkin tapahtuma on kokonaisuudessaan ulkoilmassa ja toiseksi taideteokset ovat sopivan etäällä toisistaan, kauheaa tungosta ei pääse syntymään, turvavälithän on säilytettävä. Taideteokset on mahdollista saavuttaa autolla, mutta kävelykierros on paljon mielekkäämpi tapa tutustua näyttelyn antiin.

Henkilökohtaisesti tutustuin valoteoksiin heti avajaispäivänä perjantaina, katsojia oli, muttei tungokseen saakka. Saattoi olla, että kirpeä pakkasilma hieman rajoitti katsojien määrää tai ainakin lyhensi ulkona vietettävää aikaa.

Tämän vuoden teemana on YHTEYS. Se sulkee sisälleen ihmisten luontaisen tarpeen olla yhdessä muiden ihmisten kanssa, jonka mahdollisuuden pois sulkeminen tässä ajassa on korostanut sen merkitystä elämässämme. Yhteisön voima, siihen kaipuu, yhteyden katkeaminen tai sen muuttumattomuus ovat päivittäin läsnä arjessamme.

Kierros alkaa Rauman Pyhän Ristin kirkolta, kiellettyä ei toki aloittaa se joltain muultakin kohteelta. Kirkkoa koristaa Mollu Heinon teos ”Pikkutähti ja sen säteet.”

Pikkutähti ja sen säteet

Edetessä kohti kauppatoria, matkan varrella on Rauman taiteilijaseuran ja Rauman taidegraafikkojen valaisema talo joka muuttaa väriään ja koristeluaan nopeahkona jatkumona.

Taiteilijaseuran ja taidegraafikkojen aikaansaannos

Korttelin päässä siintää jo seuraava kohde – Rauman kauppatori. Sieltä löytyy esimerkiksi iglun näköinen valoveistos, Dimensio X ja tietysti myös kaupungin ylpeys, vuonna 1776 rakennettu raatihuone, jossa aikoinaan toimi kaupungin hallinto ja poliisilaitos. Sen seinillä kujeileva valotaideteos on Niko Tiaisen käsialaa. Camilo Sanchez on lisännyt teokseen ääniefektit.

Raatihuoneen uusi väritys

Lähdettäessä kauppatorilta kohden kaupungintaloa Kuninkaankatua pitkin, voi matkan varrella bongata optikko Palmun kauppahuoneiston joka on koristeltu – no tottakai palmuilla, kuinkas muuten.

Optikon uusi look

Anundilan aukiolla kylpee valomeressä kolmekin rakennusta, ravintola Amarillo, elokuvateatteri Iso-Hannu ja grillikioski.

Tervetuloa uusittuun Amarilloon

A place for movie stars
Grillin kello edistää kaksi tuntia

Minun mielestäni tämän vuoden kauneimmin valaistu talo on entinen paloasema ja nykyinen kaupungintalo, se komeilee juhlavalaistuksessa vaihtaen väriään tasaiseen tahtiin samalla vaihtuu myös ikkunaruutujen väritys muuttaen rakennuksen salaperäiseksi satujen prinsessalinnaksi.

Juhlavalaistu kaupungintalo

Viimeinen kohde on löydettävissä kaupungintalon takana olevalta sisäpihalta, sieltä löytyy valaistu Tarvonsaaren koulu ja pihalla voi ihailla myös Antti Kulmalan taideteosta Dimension X kolmosta.

Dimension X 3

Tarvonsaaren koulu

Iltainen taidekierros oli sopivan pituinen, sen jälkeen halusikin jo jotain kuumaa juotavaa, onneksi matkan varrelta sai lämmittävää glögiä.

Lumen-tapahtuma on yleisölle avoinna 15.1. asti joka päivä pimeän tultua klo 17-22 joten kiireinenkin ehtii hyvin nähdä valoteokset viikon varrella.

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa

https://facebook.com/fammomatkalla

https://instagram.com/te_strom

5 vastausta artikkeliin “Kun värit saapuivat kaupunkiin – Lumen valotaidetapahtuma Raumalla

 1. Nämä valotaideteokset ovat todella vaikuttavia. Harmi, kun ei ole ollut aikaa käydä tutustumassa niihin niin paljoa kuin olisin halunnut. En ole tainnut ikinä käydä talviaikaan Raumalla ja valotaide olisi siihen hyvä syy. Tänä vuonna se ei enää aikataulullisesti onnistu, mutta täytyy pitää alkuvuosi vuoden päästä mielessä, jos perinne jatkuisi myös silloin.

  Tykkää

  1. Ei ehkä onnistu koska tapahtuma on jo loppumassa, mutta hei, ensi vuonna on toivottavasti taas uusi mahdollisuus.

   Tykkää

 2. Nuo valaistut rakennukset pimeässä on kyllä kivoja kaamoksen piristäjiä.

  Tykkää

  1. Näin on. Hyvä kun kaupungista löytyy jotakin katsottavaa kun kaikki muu on suljettu.

   Tykkää

   1. Totta. Kunpa tämä vielä loppuisi.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close