Mikä niissä majakoissa oikein kiehtoo? Miksi niille on päästävä? Tämän kysymyksen olen kuullut useasti. Enpä tiedä, toiset kiertävät luonnonpuistoja, minä pidän majakoista ja jos hyvä majakka sattuu reitille niin siellähän on käytävä. Aina ei ole mahdollista päästä sisälle itse majakkaan, on sellaisiakin majakoita joiden ovet aukeavat vain yhtenä päivänä vuodessa (esim. Ruotsin rannikolla sijaitseva Storjungfru). Joskus ei majakkasaarelle ole edes turvallista reittiä, silloin on vain tyydyttävä katselemaan majakkaa vähän etäämpää.
Tämän kesän majakkavierailu suuntautui Hailuodossa sjaitsevalle Marjaniemen majakalle.
Hailuotokin oli minulle uusi tuttavuus, olin luullut, että Hailuoto kuuluisi Ouluun, mutta ei, se on oma erillinen kuntansa. Ennen Hailuoto-vierailua yövyimme Kempeleellä Hotelli Pohjankievarissa, sieltähän olikin mukava huristella lossirantaan heti aamupalan jälkeen. Olimme lukeneet lossin pitkistä jonoista, mutta nyt ainakin kaikki mahtuivat lossille ja näin viikonloppuna niitä kulkikin puolen tunnin välein. Merimatka kesti runsaat parikymmentä minuuttia ja sitten lossi jo kolahtikin Hailuodon laituriin.


Päästäkseen Marjaniemen majakalle oli ajettava läpi koko saaren. Suuntana siis länsiranta! Tie oli hyvä ja nopeakulkuinen, kolmekymmentä kilometriä meni nopeasti maisemia ihaillessa. Maisemat koostuivat metsästä ja niityistä, asutus oli harvaa. Tämä 1000 asukkaan kunta on ikimuistoisista ajoista asti saanut elantonsa kalastuksesta, nykyään on turismista tullut uusi elinkeino.
Majakka avattiin yleisölle vasta kahdeltatoista, joten aikaa oli runsaasti satama-alueen tutkimiseen ja kahvitteluun. Rannasta löytyi paitsi erilaisia aluksia, hieno hiekkaranta ja kaksikin kahvilaa. Marjaniemi on vuosisatojen ajan toiminut kalastussatamana, siellä sijaitsevat myös vanha ja uudempi luotsirakennus.




Kahdeltatoista majakka sitten avattiin yleisölle, suurta määrää tutustujia ei otettu kerralla majakkaan, pääsimme toisena sisään menevään ryhmään, meitä oli ryhmässä neljä ja tiemme kulki oppaan vanavedessä sisälle majakan uumeniin.



Ouluun menevän laivaväylän ensimmäinen majakka oli Keskiniemen tunnusmajakka, joka rakennettiin 1800-luvun puolivälissä. Pian alettiin kuitenkin rakentaa uutta majakkaa ja Marjaniemen majakka otettiin käyttöön vuonna 1872. Majakan suunnitteli Axel Hampus Dahlström, sama mies joka suunnitteli mm. Sälskärin majakan Ahvenanmaalla ja Säpin majakan Luvialla. Majakka, joka kohoaa 25 metrin korkeuteen on muurattu tiilistä ja rapattu valkoiseksi. Kun jaksaa kivuta kaikki 110 askelmaa pääsee varsin ahtaaseen torniin mistä on erinomaiset näköalat ulapalle. Sivuikkunan kohdalla oli aikaisemmin lisäloisto, nykyään vihreä, punainen ja valkoinen väri kertovat, että laiva lähestyy satamaa oikeasta suunnasta. Majakan valo loisti alkuun naurisöljyn voimalla niin kuin aikaisemmin oli tavallista, myöhemmin siirryttiin kaasuun ja vuonna 1962 otettiin käyttöön sähkö. Nykyajan varustuksena on majakassa myös nettikamera.
Majakan yhteyteen rakennettiin vuonna 1962 uusi luotsiasema, siellä toimii nykyisin myös Oulun yliopiston Perämeren tutkimuslaitos.


Opas kertoi myös Hailuodon surullisesta historiasta. Isonvihan aikana 1715 onnistui 200 kasakan joukko tunkeutumaan saarelle. Kaikki saarelle kerääntyneet pakolaiset ja saaren omat miehet surmattiin, lapset vietiin orjiksi. Vain yksi perhe jätettiin hautaamaan kuolleita. Vielä 300 vuoden jälkeen saarella muistellaan kauhulla tätä murhaperjantaita.

Paluumatkalla ehdimme vielä tutustua perinnekylän aarteisiin, eihän näin somia rakennuksia voi mitenkään ohittaa. Sitten päätimmekin jo siirtyä lossirantaan, varmahan ei voinut olla jonotusajan pituudesta.


Huolemme oli kuitenkin jokseenkin turha, lossi oli jo tulossa ja mukaan mahduttiin.



Kuulimme myös, että suunnitelmat rakentaa pengertie ja siihen sillat Hailuotoon ovat jo pitkällä. Siltojen pituus tulisi olemaan yli 700 metriä kumpikin ja niiden pitäisi valmistua vielä tämän vuosikymmenen puolella. Jotkut olivat kuitenkin eri mieltä väittäen ettei moinen suunnitelma tule toteutumaan. No, ken elää, hän näkee.
Pystyt seuraamaan Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa
Kävin Hailuodossa kesäkuussa 2020, ja tällöin majakka oli suljettuna eikä sinne päässyt. Yövyin kuitenkin siinä vieressä olevassa hotellista, josta olin varannut parhaimman huoneen — kakkoskerroksen isoista ikkunoista avautuivat upeat näkymät merelle ja satamaan. Hailuodossa yllätti se että kuinka iso saari se oikeastaan onkaan.
TykkääTykkää
Usein majakat tosiaan ovat suljettuina ja viime kesä taisi olla aika vaikea, onneksi saitte kuitenkin yöpyä saarella. Onhan tuo iso saari 1000 km2, mutta kuntana niitä pienimpiä.
TykkääTykkää
Me ollaan tämän kesän aikana käyneet useammallakin majakalla. Bengtskär, Märket ja Sälskär. Myöhemmin olisi vielä vuorossa Utö. Kivoja kohteita varsinkin, jos retkeen kuuluu myös opastus.
TykkääTykkää
Mainio majakkakierros ja paljon hienoja saaria. Jokos Isokari on käyty, sekin olisi kohtuu lähellä.
TykkääTykkää
Joo, siellä käytiin viime kesänä. Sen verran oli tuulinen päivä, että hylkeet jäivät silloin valitettavasti näkemättä.
TykkääLiked by 1 henkilö
Majakat ovat niin mielenkiintoisia ja tunnelmallisia matkakohteita! Itsellänikin olisi haaveena joskus yöpyä majakkasaarella.
TykkääTykkää
Joillakin voi tosiaan yöpyäkin. Minä olen yöpynyt Isossakarissa j Kylmäpihlajassa.
TykkääTykkää
Juuri vähän tätä majakoiden keräilyäkin pohtivaan juttuun Reissukuume-blogissa kommentoin, että vaikkakin olen, seniorina, ehtinyt monella käydä ja jopa selvittänyt mitä kaikkia majakoita Suomessa olisi, niin sittenkin näen majakkalistan enemmän idealistana kuin ”hampaat irvessä” juttuna. Itselleni ne ovat merellisinä kohteina enemmän kuin sopivia – siinä missä söpöt kahvilat, sisustus- tms. liikkeistä puhumattakaan eivät puhuttele samalla tavalla.
TykkääTykkää
Eipä tässä nyt mitään kannata hampaat irvessä tehdä. Itselleni majakat kuuluvat osana merelliseen elämään jota vietän suurimman osan kesästä. Siinähän ne kaikki majakkaideat sitten syntyvät.
TykkääTykkää
En itse ole mitenkään superinnoissani majakoista, mutta näkymät niistä on kyllä tosi kauniit, ja kun ovat tietysti meren äärellä, niin se tekee niistä kyllä kiehtovia. Hienot on kyllä maisemat täältäkin!
TykkääTykkää
Näkötornit ja majakat pyörivät samassa kategoriassa, majakoille on vain usein hankalampi päästä.
TykkääTykkää
Minäkin tykkään majakoista, vaikka aika harvalla majakalla olen päässyt käymään. Mutta jotain erityistä niissä on; kohoavat kohti taivasta uljaissa merimaisemissa kaukana kaikesta. Haaveissa yö Bengtskärissä tai miksei jossain muuallakin.
TykkääTykkää
Ehkäpä niiden suosioon vaikuttaa juuri se vaikea saavutettavuus.
TykkääTykkää
Viime vuonna taisin käydä kolmella eri majakalla, en vaan enää muista mikä se kolmas oli 😀 Yksi oli ainakin tämä Marjaniemen majakka, josta tykkäsin kyllä tosi paljon. Ai! Mäkin jotenkin automaattisesti ajattelin, että Hailuoto olisi osa Oulua mutta ei vissiinkään. Katoin hiljattain just Yle Areenasta yhden ohjelman Hailuodosta ja siinä yks paikallinen meinasi, että se silta rakennettaisiin turisteille/oululaisille (tms?) eikä Hailuodon asukkaille, he ovat tyytyväisiä näin. Ymmärrän, moni on varmasti ihan tarkoituksella valinnut asua saarella, joka on niin omassa rauhassaan.
TykkääTykkää
Minäkin näin tässä jonain päivänä Hailuoto-ohjelman. Siinä haastateltiin asukasta jonka kanssa mekin juteltiin. Hauska sattuma. Ei hänkään niin innoissaan sillasta ollut. Ja nuo kuntarajat! Koskaan ei voi tietää, kuntiahan yhdistetään jatkuvasti, hailuotolaiset ehkä loukkaantuvat kun heitä luullaan oululaisiksi.
TykkääTykkää
Majakoissa on kyllä jotain maagista. Uskon myös, että ympäröivällä merellä (ainakin omassa tapauksessani) on osuutta asiaan 😉
Joskus olisi myös kiva päästä yöpymään jollain majakkasaarella.
TykkääTykkää
Se maagisuus on ehkä juuri sitä vaikeasti saavutettavissa olevaa.
TykkääTykkää
Majakka-fani ilmoittautuu! Kiitos ihanasta jutusta yhdelle Suomen kauneimmista majakoista. 🙂 Tuolla on itsekin tullut käytyä, mutta en silloin päässyt kiipeämään lampulle asti. Ehkä vielä joku päivä, tänne voisi palata vaikka kuinka monesti uudestaan. ❤
TykkääTykkää
Kiitos! Toki voisi käydä monesti, varsinkin jos asuisi lähempänä.
TykkääTykkää