Utö

Utö on Paraisten kaupunkiin kuuluva saari kaukana kaikesta, itse asiassa se on Suomen eteläisin asuttu saari. Eikä tämäkään pidä täysin paikkaansa sillä Utö on saariryhmä jossa on kuusi suurempaa saarta ja sen lisäksi pikkusaaria ja luotoja.

Jos nyt mennään vähän lähemmin saaren historiaan, niin Utö on ollut asuttu jo ainakin 1500-luvulta asti, ja jo vuonna 1753 sinne rakennettiin majakka suojelemaan merenkulkijoita saaria ympäröivältä karikolta. Tämän majakan kohtalo oli tulla räjäytetyksi Suomen sodassa, mutta uusi ja ehompi, tämänhetkinen majakka kohosi entisen paikalle vuonna 1814. Saari onkin ollut lähinnä luotsien, majakanvartijoiden ja kalastajien asuttama. 1800-luvulla asukasluku oli niinkin suuri kuin 150 henkeä, tällä hetkellä vain runsaat 40 henkeä.

Saavuin paikalle sunnuntaina mikä myöhemmin osoittautui huonoimmaksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi, alkuperäinen tarkoitus oli tulla perjantaina, mutta tärkeän nelijalkaisen ystävän sairastumisen vuoksi ajoitus epäonnistui.

Saarelle pääsee yhteysalus Baldurilla, se käy saarella päivittäin. Lauttamatka Nauvon Pärnäisistä Jurmon ja Aspön kautta Utön saarelle on maksuton ja kestää reilut neljä tuntia, autoa ei voi eikä kannatakaan ottaa mukaan, sen voi jättää Pärnäisten satamaan. Jos ei omista autoa on vaihtoehtona lähteä bussilla Turusta. Katso tarkemmin aikataulut http://www.meritie.fi

Lauttarannasta kuljetetaan tavarat käsikärryillä

Saarella on monta yöpymisvaihtoehtoa, yöpyä voi Suomen eteläisimmässä hotellissa, Utö Havshotellissa, jollei sitten valitse majataloa tai kasarmimajoitusta.

Fågelli-talo
Asukkaiden pihat ovat idyllisiä, aina ei tiedä kulkeeko vahingossa jonkun pihapiirissä.
Aina ei merikään ole myrskyisä, välillä sää on tyyni ja auringonlaskut mahtavia

Hotellin yhteydessä toimii ravintola ja saarella on myös kauppa joka on avoinna koko vuoden. Tämä on tärkeä asia mainita koska saaristolaiskaupat ovat usein kiinni talvisin. Sunnuntaisin kauppa ei ole auki, sen saimme kokea kantapään kautta, myös ravintola oli suljettu ja niin oli myös kahvila, jota mainostettiin idylliseksi. Näin se elämä heittelee. Pisteenä iin päälle myöskään saariopastuksia ei ollut ainakaan kyseisenä sunnuntaina. Tästä kokemuksestani ei pidä kuitenkaan lannistua, juhannuksesta alkaa kausi jolloin kaikki palvelut toimivat (toivottavasti). Meidän oli tyytyminen saaren luontoon, mikä sinällään on monimuotoista ja karulla tavalla kaunista ja harmonista. Ulkosaaristossa tuulee usein ja navakasti ja se muovailee luonnon tietyn näköiseksi. Kasvillisuus on heinää ja kanervaa, pensaat ja puut ovat matalia taisteltuaan olemassaolostaan tuulisilla kallioilla. Linnusto on runsasta ja monilajista, Utössä on tavattu yli 300 lintulajia. Nyt kesäkuussa yleisimpiä lintuja tuntuivat olevan hanhet, mustalinnut ja suokukot. Lintujen muuttoaikoina saari on varmaankin lintubongareitten paratiisi.

Katajapensaat ovat matalakasvuisia, taustan tykki sulautuu maiseman vihreyteen

Kalliolla voi nähdä pönöttämässä myös ilmatorjuntatykin. Kyllä vain, Utö oli 60-luvulla kukoistava linnake ja moni varusmies palveli saarella aikanaan. Vasta niin myöhään kuin vuonna 2005 Utön valmiuslinnake lakkautettiin ja varusmieskoulutus saarella lopetettiin. Jäljellä on kuitenkin pari suljettua ja kameroilla valvottua sotilasaluetta, Västeruden ja Kattrumpan, joille ei saa mennä.

Pirunpeltoakin löytyy

Saaren komistus ja tuntomerkki on sen komea 27-metrinen majakka, se on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva majakka joka on ohjannut laivoja jo yli 200 vuoden ajan.

Nykyinen kivimajakka on rakennettu räjäytetyn majakan runkoon, mutta väritys on uudistettu, se on nyt punavalkoinen. Majakan kolmannessa kerroksessa sijaitsee myös majakkakirkko. Majakkaan ja sen yhteydessä toimivaan kirkkoon pääsee tutustumaan oppaan johdolla. Majakan alapuolella sijaitsee luotsimuseo, talo on aikaisemmin toiminut luotsien asuntona.

Majakkakirkon lisäksi saarelta löytyy myös valkeaksi maalattu rukoushuone ja oma hautausmaa. Utöläisillä on myös oma koulu jonne saapuvat myös lähisaarten lapset.

Saari on myös sukeltajien suosiossa, syynä on Park Victory-aluksen hylky joka lepää Utön lähettyvillä noin 30 metrin syvyydessä. Park Victory oli amerikkalainen höyryalus joka haaksirikkoutui jouluyönä 1947 saaren karikkoihin ja vei mukanaan meren syvyyksiin 10 miehistön jäsentä. Saarelaiset pelastivat raivoavasta merestä 38 puolikuollutta, hypotermiasta kärsivää merimiestä. Saaren kappeliin onkin hankittu muistomerkki haaksirikon uhreille.

Park Victory ei ole ainoa laiva joka on Utön vesillä kokenut kovan kohtalon, myös panssarilaiva Ilmarinen ajoi miinaan saaren lähellä eikä Estoniankaan uppoamispaikka ole kaukana. Estonian upotessa saaren varusmiehet olivat pelastamassa helikoptereilla saarelle tuotuja uhreja, seuraavina päivinä he etsivät merellä hukkuneita, kova kokemus nuorille miehille.

Jokin tuossa saaressa vetää puoleensa, en minäkään muuten olisi siellä jo kolmatta kertaa käynyt.

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa

https://instagram.com/te_strom

https://facebook.com/fammomatkalla

19 vastausta artikkeliin “Utö

 1. On kyllä näyttävä tuo Utön majakka. Viime kesänä oli tarkoitus lähteä siellä käymään, mutta ei lopulta sitten ehdittykään. Tänä vuonna uusi yritys, kun lähdetään pyörillä kiertämään saariston Ympärireittiä.

  Tykkää

  1. Tällä säällä kelpaa kyllä fillaroida. Toivottavasti teullä on onnistunut reissu.

   Tykkää

 2. Eiköhän meiltäkin tuo kolme kertaa Utössä löytyisi, ainakin, jos pitäisi alkaa laskemaan. Mutta tosiaan ihana kesäkohde, ainakin. Joskus voisi kyllä olla jännää käydä tuolla myöhään syksyllä, talvella tai aikaisin keväällä – yhteysaluksethan kulkevat vuoden ympäri.
  Viimeksi kävimme tuolla luotsien matkassa ja pääsimme sen myötä tutustumaan saarella vähän laajemminkin kuin aikaisemmin siellä veneellä käydessämme:
  https://meriharakka.net/2017/07/17/uto-majakka-luotsiasema/

  Tykkää

  1. Upea reissu teillä on ollut. Minä tuskin viihtyisin Utössä talvella, siellä tuulee varmasti aina kylmästi.

   Tykkää

 3. Mielenkiintoinen kokemus teillä.
  Nyt kun sää helli meitä Utön matkallamme niin ajattelin etten kyllä välittäisi asua siellä rospuuttoaikaan (vaikkei meri siellä joka vuosi jäädykään)

  Tykkää

 4. Olitteko Utössä siis yötä vai päiväreissulla? Harmi juttu, että sekä kauppa että ravintola & kahvila olivat kiinni. Minä olen aika vähän kierrellyt saaristoa. Tammisaaren saaristo ainoastaan on tuttu, koska meillä oli vene siellä parin vuoden ajan ja veneilimme siellä lähes joka viikonloppu.

  Tykkää

  1. Olimme yhden yön, vaikka olimme varustautuneet ruokatarvikkeilla niin olisi kuitenkin mukavaa käyttää paikallisia palveluita. Mutta ei hätää, juhannuksesta alkoi sesonki ja nyt palvelut varmaankin pelaavat.

   Tykkää

 5. Olen käynyt Utön viereisessä Jurmossa parikin kertaa. Utö näkyy Jurmoon helposti, mutta jostain syystä siellä on jäänyt käymättä. Nimenomaisesti lintujen takia se kiinnostaa. Myös Jurmo on erinomainen lintukohde ja siellä on lintuasema, mutta lintuasema olisi ehkä yhtä hyvin voinut olla myös Utössä.

  Tykkää

  1. Lintuja näkee tietysti eniten muuttoaikaan, mutta näkyi niitä nytkin. Samoja lintuja Jurmossa ja Utössä.

   Tykkää

 6. Oltiin keväällä. Niin erinäköistä nyt vihreänä. Harmi, että ette päässeet majakkaopastukseen, se on kuin näytelmä.

  Tykkää

  1. Kyllä harmi, mutta pääseehän sinne aina takaisin, jotain täytyy aina jättää seuraavaksi kerraksi.

   Tykkää

 7. Tuolla seudulla on kyllä paljon viehättävän oloisia saaria jonne täytyy päästä! Harmillisesti saarille meno aina tuntuu kovin vaivlloiselta mutta taatusti sen vaivan arvoinen!

  Tykkää

  1. Onhan siellä mukavia saaria, erityisesti pidän Jurmosta, siellä on aivan erikoinen tunnelma.

   Tykkää

 8. Tykkään erityisesti tuosta kuvasta, jossa ovat punaiset rakennukset ja majakka niiden takana. Kunnon saaristolaisidylli.

  Tykkää

  1. Saaristolaisidylliä parhaimmillaan, tiedä sitten millaista olisi asua talvisäällä noissa taloissa.

   Tykkää

 9. Utösta olen paljon lukenut ja nähnyt kuvia tuosta majakasta. Joskus olisi kiva sielläkin käydä mutta tänä kesänä se ei varmaankaan toteudu. Kaikki majakat ja saaristot kiinnostaa kyllä kovasti, kun olen itsekin meren rannalla kasvanut. Kaunista on täälläkin!

  Tykkää

  1. Kaikkea ei toki ehdi tehdä lyhyen loman aikana, mutta onneksi voi vaihdella kokemuksia.

   Tykkää

 10. Sattuimoisin ulkosaaristo on alkanut kovasti kiinnostamaan, kun kolme viikkoa sitten kävin itse Örössä. Silläkin linnakehistoria ja entinen kasarmialue. Tuo Utön majakka on kyllä hieno, ja pienet punaiset tuvat kuin suoraan jostain romaanista. Utö voisi ehdottomasti olla yksi paikka, jossa käydä saarihyppelemässä. Hieman kyllä kakaisin, kun luin, miten pitkä merimatka sinne on. Örölle oli 45 min Kasnäsista, ja sekin tuntui jonkin verran pitkältä paahteisena päivänä. Maisemat olivat toki kauniita.

  Tykkää

  1. Seilatessa muutama tunti on lyhyt aika. Utö on kyllä varsin eri tyyppinen kuin Örö, onhan se tosiaankin ihan ulkosaaristoa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close