Vapaudumme arjen kahleista – yö kiven sisässä Kakolassa

Ennen vankilaan jouduttiin, nyt sinne päästään. Turun pahamaineinen Kakolan vankila ei olekaan enää kartettu ja pelätty, sellit on nyt kokonaan uudistettu, osa entisestä vankilasta on hotellina ja osasta on tehty viihtyisiä asuntoja. Alueen ravintolatkin – Kakolanruusu ja Ruben – tarjoavat huomattavasti parempaa murkinaa kuin vettä ja leipää.

Kakolan hotelli on nyt siis avattu Turussa ja sitähän piti päästä kokeilemaan, asiaa avitti Black Fridayn lyömätön tarjous. Sehän oli ihan klikkauksen päässä. Huone varattiinkin jo seuraavaksi keskiviikoksi, mukava kevennys joulukuun alkuun kun pikkujoulut ja itsenäisyyspäivätkin jäivät tänä vuonna juhlimatta.

Jouluinen Kakola toivottaa vieraat tervetulleiksi

Kakola sijaitsee ylhäällä kalliolla, kaupungin yläpuolella, sinne vie se kuuluisa funikulaari Linnankadulta. Nyt tosin kun olimme autolla liikkeellä, kurvasimme yläkautta suoraan vankilan pihaan.

Hotelli on todellakin ihan uudenkarhea, käytössä se on ollut vasta syyskuusta lähtien. Hotelli mainostaa itseään life style-hotellina, tähtiä hotellille on arvioitu neljä. Huoneita on yhteensä 148 ja ne ovat kaikki erilaisia, vankilakokemustaan siivittämään voi valita ylellisen sviitin upeine näköaloineen yli Turun tai vaihtoehtoisesti voi viettää yönsä lähes autenttisessa eristyssellissä. Ensi vuonna on alueelle tulossa myös spa-osasto.

Huoneemme väritys oli harmaata ja mustaa, piristeenä ruskean eri sävyjä. Huone oli luultavasti saatu yhdistämällä kaksi selliä. Otimme sellin haltuumme, talo tarjosi kuohuviinin, kahvin ja teen. Huoneessamme oli kaikki tarpeellinen paitsi jääkaappi, se on kuulemma energiasyöppö. Toisaalta kylpyhuoneessa oli täyspitkä amme, energiasyöppö sekin. Elämä on aina täynnä valintoja.

Kylpyhuoneessa oli vielä kalterit jäljellä
Näkymä huoneen parvekkeelta
Illan näköala tois puol jokke

Kakolan historia on pitkä. Vuonna 1839 keisari Nikolai I määräsi, että Suomeen tulee rakentaa työ- ja ojennushuoneita. Laitoksen tarkoituksena oli estää pahanilkisen miesväen kuljeskeleminen vapaana ja samalla johdatella heidät parannukseen. Ajatuksena oli, että yhteiskuntaan sopeutumattomat asukkaat muuttuisivat pakollisen työn ja kurin avulla kunnon kansalaisiksi. Turkuun rakennettiin yksi tällainen ojennushuone, paikaksi valittiin Kakolanmäki ja työmiehinä käytettiin Turun linnassa olevia vankeja. Paikan puolesta puhui erityisesti se, että rakentamiseen voitaisiin käyttää Kakolanmäestä louhittavaa graniittia. Lisäksi paikkaa pidettiin sopivan syrjäisenä eikä sille uskottu koskaan olevan muuta käyttöä.

Paikkoja oli aluksi 160 miehelle, kukkulan rinteeseen rakennettiin myös puutarha ja alueella oli jopa oma sikala. Pian kuitenkin tämä työsiirtola muutettiin rangaistusvankilaksi, rakennettiin sellejä kaltereineen, vahvat muurit ja vartiotornit. Paikkaluku kasvoi kolmeensataan, miehet nukkuivat yhteisselleissä, jokaiseen selliin majoitettiin 18-37 vankia. Suurimmillaan tilanahtaus oli 1940-luvulla, silloin vankilan asukasluku oli yli 1300 vankia.

Hotellin käytävissä ja yhteisissä tiloissa on pyritty säilyttämään vankilamaisuus jollakin asteella. Koristeina on käytetty vanhoja sellinovia, kaltereita ja käsirautoja.

Vuonna 2007 valmistui vihdoin uusi vankila Turun Saramäkeen ja Kakola autioitui. Moneen vuoteen tässä entisessä vankilassa ei ollut muuta toimintaa kuin esittelykierroksia, viimein vuonna 2015 Verkaranta Kiinteistöt sai rakennusluvan 63 asunnolle ja parkkihallille. Alueesta jolle ei tulevaisuudessa näyttänyt olevan minkäänlaista käyttöä oli nopeasti muodostumassa suosittu luksusasuinalue.

Ravintola Rubenissa katselemme a la carte-listaa joka on pullollaan lähituottajien antimia. Ruokaa odotellessa voi siemailla erilaisia drinkkejä, saatavilla ovat ”elinkautinen”, ”muuri”, ”muuli” ja monta muuta. Päädyn muuriin. Sitähän täällä saa katsella eri paksuisena ja näköisenä siellä sun täällä.

Muuria maistellessa

Kakolan keittiö valmistui alkuperäisen vankilan kanssa vuonna 1853. Siellä valmistettiin ruoka koko vankijoukolle. Ruokana saatiin kuivaa ruisleipää, silakkaa, ohrapuuroa ja keittoa johon lisättiin perunoita, sianlihaa, herneitä tai ohraa. Juotavana oli ohramaltaista tehtyä kaljaa josta sanotaan sen aiheuttaneen vatsanpuruja. Koko 1800-luvun ruokalista pysyi suurin piirtein samanlaisena. Ruoasta yleisesti mainitaan sen olleen kehnoa.

Meille maistuvat ravintola Rubenin antimet, alueella on toinenkin ravintola vähän kauempana – Kakolanruusu, ja löytyypä hotellista vielä viinitupakin.

Käymme myös katsomassa vankilan kirkkoa, sekin on peruskorjattu. Kirkko olikin kuulemma aika huonossa kunnossa vandalismin jäljiltä. Vankilan ollessa autiona, vandaalit iskivät myös kirkkoon ja rikkoivat mm. kirkon urut.

Vankilakirkko
Viinitupa

Pihalla on lasihuone missä myös ollaan työn touhussa. Pihalle on nimittäin tuotu isäntäväen Nauticat mistä on tarkoitus rakentaa sviitti asiakkaalle joka arvostaa kokemusta veneyöpymisestä.

Nauticat saa uuden elämän majoitustilana

Mikäli haluaa tutustua Kakolan oheistoimintoihin niin siihenkin löytyy mahdollisuuksia. Kakolassa järjestetään paitsi pitempiä kiertokäyntejä myös tunnin virtuaalikierroksia. Lisäksi voi tutustua Kakolan omaan panimoon Kakola Brewing Companyyn tai Kakolan kahvipaahtimoon, Frukt Coffee Roasters- paahtimoon.

Mikäli kiinnostuit Kakolan historiasta, lue lisää https://kakola.fi

Kakolan lahjatavarakauppa
Ravintola Kakolan Ruusu vankilan sisäpihalla
Mikäli kahvihammasta kolottaa on apu lähellä
Spa valmistuu ensi vuonna

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa

https://instagram.com/te_strom

https://facebook.com/fammomatkalla

12 vastausta artikkeliin “Vapaudumme arjen kahleista – yö kiven sisässä Kakolassa

 1. Kakolaan olisi kyllä hauskaa käydä tutustumassa. Vaikka olen asunut Turussa aikoinaan useita vuosia, ei tuolla ole tullut vierailtua. Joitain vuosia sitten silloisen työpaikan toimitilat oli lähellä löytyä Kakolasta, mutta lopulta ne löytyivätkin eri ihan puolelta Turkua. Kakola olisi kyllä ollut kiinnostava työympäristö.

  Tykkää

  1. Vaikka olen syntyäni turkulainen niin eipä ole aikaisemmin tullut paljon käytyä eikä alueelle aikaisemmin edes päässyt, paitsi alueen putiikkiin. Sieltä voi ostaa mm. puuleluja.

   Tykkää

 2. Ihan jännä valinta muuttaa vankila hotellikäyttöön. Ilmeisesti enemmän aikuiseen makuun rakennettu vankilan yksityiskohtineen ja viinikellareineen.

  Tykkää

  1. Ehkäpä näin, oli siellä tosin perhehuoneitakin, lapsille kerrossängyt. Ja kun spa valmistuu saattaa siellä olla enemmän huvia lapsille.

   Tykkää

 3. Kakolan Ruusussa kävimme syömässä taannoin – ja oli kyllä hyvää ruokaa!
  Hotellia en ole vielä oikein harkinnut vaikka aika usein Turussa hotellissa asummekin – sen sijainti on kuitenkin vähän syrjässä ihan keskustasta, eli jos keskustaan on asiaan useamman kerran, niin keskustahotellit ovat sittenkin toimivampi vaihtoehto.

  Tykkää

  1. Ruoka oli kyllä hyvää. Keskustan hotellit ovat tietysti keskemmällä kaikkea, mutta ihan peruskamaa. Toisaalta Linnankatua pitkin kulkee bussi ja joki on todella hieno illalla valoineen, nyt oli vaan vähän sateinen ilta.

   Tykkää

 4. Luinkin jo aiemmin tästä uudesta Kakolan hotellista ja näyttää kyllä tosi kivalta paikalta! Varmasti lähtee mielikuvitus lentämään noilla käytävillä, kun miettii mitä kaikkea siellä on tapahtunut ja keitä majaillut. Hauska idea tuo pihan venemajoitus 🙂

  Tykkää

  1. Voi se vene tietysti jollekin olla hieno kokemus, minä pysyn jatkossakin sellissä 🙂

   Tykkää

 5. Oijoi – asun tässä parin sadan metrin päässä Kakolasta ja siellä jonkin verran tullut vietettyä aikaa. Kävin joskus oikein sellaisella kierroksella vankiloissa, ennen kuin asunnon olivat valmistuneet. Ja erityisesti Kakolan ruusu on super hyvä! Mutta tosiaan tuo hotelli ja Ruben on vielä uusi tuttavuus, joten oli kiva päästä vähän jo kurkistamaan sinne sisään. 🙂

  Tykkää

  1. Kakolanruusu on kyllä hyvä ravintola, mutta niin on Rubenkin tämän vähäisen kahden päivän kokemukseni perusteella.

   Tykkää

 6. Mukavaa, että Suomeen avataan tällaisia persoonallisia hotelleja. Olemme yöpyneet Katajanokan vankilahotellissa, ja pidimme siitä todella paljon. Näyttää tämäkin todella kivalle. Huone ei ehkä houkuttele, mutta nuo yleiset tilat kyllä. Tosin mainitset tuossa, että huoneita on erilaisia, niin ehkä siinäkin on sitten vaihtelua. Jonkun kuvan näin perhehuoneesta ja se näytti tosi hauskalle.

  Tuosta Rubenista olen ystävien kautta kuullut, että on ollut todella tykätty ravintola. Kakolalla on kyllä mielenkiintoinen historia. Pari vuotta sitten vierailimme Kakolan museossa niin ehkä nyt voisi käydä sitten hotellissa yöpymässä.

  Tykkää

  1. Katajannokalla en ole yöpynyt vankilahotellissa, mutta muualla kyllä, esim. Ljubjanassa. Kakola voitti kyllä mennen tullen. Ja onhan siellä kaikenmoisia huoneita, ylellisestä sviitistä alkaen karuun, autenttiseen selliin asti. Kuka nyt sitten sellaisesta kokemuksesta sattuu pitämään.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close