Naantalin aurinkoa ihailemassa

Totta vai tarua, vanhan uskomuksen mukaan Naantalin pitäisi olla Suomen aurinkoisin paikkakunta, mikäs olisikaan paras aika asian tutkimiseen kuin heinäkuinen maanantai.

DSCN9028 (2)

Tällä kertaa lähestyimme Naantalia mereltä päin, jo kaukaa erottui Naantalin kirkon torni, sen jälkeen selventyivät rannan sievät puutalot joissa toimii mitäpä muutakaan kuin ravitsemusliikkeitä. Ja aurinkohan se porotti tietysti täydeltä laidalta niinkuin Naantalissa kuuluukin.

Sanonta ”loistaa kuin Naantalin aurinko” periytyy jo 1750-luvulta. Silloin näet maalattiin Tullihuoneen seinään Tullikadulle keltainen aurinko, tämä alkuperäinen aurinko korvattiin pian kuparisella auringolla ja kun kupariaurinkoa vielä kiillotettiin sianrasvalla niin se kiilteli kauniisti.  Tullia sai säädösten mukaan kerätä vain päiväsaikaan, mutta pian Naantalissa huomattiin, että koska Tullihuoneen aurinko paistoi yöt ja päivät niin tulliakin saattoi kerätä läpi vuorokauden. Yksinkertaisuudessaan nerokasta.

DSCN9050 – kopio – kopio – kopio
Runopolun satoa

Edessämme oli vaikea valinta – minne lounaalle. Tämän kesän erikoisuus tuntuu olevan, että ruokalistat paikassa kun paikassa sisältävät sivukaupalla burgereita ja pizzoja, muun ruoan tarjoilu onkin sitten nihkeämpää. Ehkäpä juuri siksi valitsimme Merisalin jossa on päivittäinen buffet-pöytä.

Herkullisen lounaan jälkeen oli aika tutkailla Naantalin tarjontaa kultuurinnälkäisille turisteille. Paikallisoppaakseni sain Naantalissa asuvan Virven.

Tutustumiskierros alkoi Puistotieltä missä 13.-27-7. on nähtävillä Sulkakynät-kirjoittajaryhmän runopolku.

 

DSCN9043 – kopio – kopio
Runopolun satoa

DSCN9044 – kopio – kopio

Maanantait ovat ongelmallisia päiviä, museot kun  ovat silloin suljettuja, löytyi kuitenkin myyntinäyttely jossa näytteillä oli eri taiteilijoiden teoksia.

DSCN9054 – kopio – kopio – kopio

Kirkossa oli myös mielenkiintoisen näköinen ikoninäyttely, avoinna valitettavasti vain keskiviikosta sunnuntaihin.

Kultarantaan, presidentin huvilan puutarhaan tehdään opastettuja kiertokäyntejä, mutta niitäkään ei valitettavasti ole maanantaisin. Siellä olen jo muutaman kerran toki käynyt. Suomen kuuluisin kesämökki

DSCN9055 – kopio – kopio – kopio

DSCN9051 – kopio – kopio – kopio
Kaupungintalo kohoaa torin laidalla

Lapsille ja lapsenmielisille oli toki tarjolla Muumimaailma ja kävihän rannan jaKailon saaren välillä aikamoinen kuhina kun pientä ja suurta väkeä siirtyi mantereelta saaren puolelle.

Matkalla Muumimaailmaan löytyi myös näköalapaviljonki. Se on muistona kylpylästä joka perustettiin vuonna 1863 Ailostenniemeen. Kylpylä oli erittäin suosittu paikka, siellä kävi väkeä ulkomaita myöden. Uimapukumuoti oli vähän erilaista kuin nykyisin, oli lahjetta ja korsettia, niinpä ne jotka osasivat uida riisuivat uimapukunsa uimaan mennessään.

Ennen kylpylää nautittiin Naantalissa jo terveellistä vettä, sitä tuotiin Viluluodosta Merisalonkiin (nykyinen Merisali) ja se nautittiin pullotettuna. Tämän terveysveden oletettiin  parantavan  kaikki mahdolliset taudit, myös luulotaudin.

Tämän päivän matkailija kurvaa tietysti Naantalin uuteen, vuonna 1984 rakennettuun kylpylään joka on avoinna ympäri vuoden, jossa on viisi erilaista allasta ja tasalämpöinen vesi. Siitä terveellisestä juomavedestä en osaa sanoa, mahtaakohan sitä vielä olla tarjolla.

20200720_222249
Näköalapaviljonki
DSCN9033
Runopolun satoa

 

Naantalin lumo on aika pitkälti sen vanhassa puutaloalueessa.  Suurin osa taloista on rakennettu 1800-luvulla vaikkakin itse Naantali perustettiin jo 1400-luvulla. Vanhan Naantalin keskuskatua Mannerheiminkatua reunustavat nämä somat puutalot.

DSCN9058 – kopio – kopio – kopio

DSCN9059 – kopio – kopio – kopio

DSCN9057 – kopio – kopio – kopio

DSCN9061 – kopio – kopio – kopio

DSCN9047 – kopio – kopio
Runopolun satoa

Talojen välissä olevat kapeat kujat haastavat jopa Rauman Kitukrännin joka sentään on vain 213 cm levyinen.

DSCN9064 – kopio – kopio – kopio – kopio

 

DSCN9045 – kopio – kopio
Runopolun satoa

 

DSCN9065 – kopio – kopio – kopio – kopio
Täältä voi ostaa sitä mitä et edes kuvitellut tarvitsevasi
DSCN9060 – kopio – kopio – kopio
Kiva olisi pistäytyä
DSCN9066 – kopio – kopio – kopio – kopio
Mitä mukavin pysähdyspaikka

 

DSCN9036 – kopio
Runopolun satoa

Sataman puolelta alkava polku on kaikille romantiikannälkäisille, se on pitkä, rantaa mukaileva  tie Kuparivuorelle nimeltään Rakkaudenpolku ja kuinka ollakkaan, jo sen alkupuolelta löytyy kaupungin hienoin näköalapaikka jossa auringonlaskutkin ovat lumoavan kauniita.

DSCN9074 – kopio – kopio – kopio – kopio – kopio

DSCN9075 – kopio – kopio – kopio – kopio – kopio

 

 

DSCN9049 – kopio – kopio
Runopolun satoa

 

Joka päivä kun kello on tarkalleen 19.55 on trumputtajan aika ilmoittaa vesperistä joka sitten kajahtaakin kirkon tornista kahdeksan aikaan. Niin myös tänä maanantaina.

 

DSCN9037 – kopio
Runopolun satoa

Halutessaan Naantalista pääsee kätevästi pienelle merimatkalle. Puolentoista tunnin iltaristeilylle pääsee vanhasta kaupungista tai Kylpylän laiturista. Höyrylaiva Ukko-Pekalla voi risteillä Turkuun ja kaljaasi Inga-Lill vie turisteja purjehdukselle muutamana kesäisenä päivänä. Koska olimme liikkeellä omalla veneellä emme tällä kertaa lähteneet risteilylle.

DSCN9069 – kopio – kopio – kopio – kopio

 

 

DSCN9039 – kopio – kopio
Runopolun satoa

Naantalilainen aurinko on porottanut kuumasti koko päivän, elohopea on kivunnut lähelle 30 astetta, kaupunki on todellakin näyttänyt aurinkoisen puolensa.

Mutta vihdoin saapuu ilta ja painuu se aurinkokin vihdoin taivaanrannan taa. Vesi väreilee punaisena Nunnalahdella,  joku vielä meloo meren selällä, pian saapuu kesäyön kuulas hämäryys.

 

 

20200720_221708

20200720_222135
Tervetuloa Muumimaailmaan taas huomenna

 

 

DSCN9046 – kopio – kopio
Runopolun satoa

Yöllä puhkesi ukonilma, vesipisarat rummuttivat kuivaa maata, taivas jyrisi. Tervetuloa uusi päivä! Jää hyvästi Naantali, me tapaamme taas!

P.S. Ilmatieteen laitoksen pitkäaikaisen tutkimuksen mukaan rannikkokaupungit ovat aurinkoisimpia, tähän haarukkaan Naantali sopisi mainiosti. Utö mainitaan kuitenkin aurinkoisimmaksi saareksi ja Utöhän kuuluu nykyisin Paraisten kaupunkiin… Ota tästä nyt sitten selvää!

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa

14 vastausta artikkeliin “Naantalin aurinkoa ihailemassa

 1. Ihana ja hienosti koottu juttu Naantalista. Tuli minullekin monta uutta näkymää, vaikka Naantali jossain määrin ja paikoitellen on tuttu, koska siskoni perhe asuu siellä. Katselin heti kuvasi uudelleen. Kiitos tästä!

  Tykkää

  1. Kiitos Aila ja Juha! Teillähän on yksi syy lisää vierailla Naantalissa jos siskosi asuu siellä😁

   Liked by 1 henkilö

   1. Vieraillaankin toki, mutta tekstistäsi löytyy monta syytä pistäytyä muuallakin kuin ajaa heidän pihalleen. Pitää varata aikaa ensi kerralla.

    Liked by 1 henkilö

 2. Ihania kuvia! Naantali on aivan ihana kesäkaupunki ja näin turkulaisena siellä tulee käytyä kesäisin aina säännöllisesti. Idyllisin alue on ehdottomasti tuo vanha puutaloalue satamineen. Kuuluuhan samalla toki pistäytyä jollekin terasseista, usein juuri Merisalissa. Aiempina kesinä live-musiikkiakin on usein ollut tarjolla. Naantalissa on myös esimerkiksi Luonnonmaalla mahtavia luontokohteita, joissa voi ehtiessään käydä ulkoilemassa. 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos! Joka kesään kuuluu ehdottomasti käynti Naantalissa ja tottakai myös jollakin sen monista terasseista. Myös Kailossa sijaitseva Emma-teatteri kuuluu kesään.

   Tykkää

 3. Tosi kiva juttu. Paikkakuntalaiselta on runopolku mennyt aivan ohitse. No enää siihen ei pääsekään tutustumaan. Terveisiä muuten Suomen kolmanneksi leveimmältä kadulta Kissanpiiskajakujalta. Siellä käytiin tänään.

  Tykkää

  1. Kiitos! Kissanpiiskaankujalla tuli käytyä viime kesänä. Aika kapea sekin😁

   Liked by 1 henkilö

 4. Olen vain kerran käynyt Naantalissa, mutta tykästyin kaupunkiin silloin ihan täysin! Nyt tässä vielä mietin, että ennättäisikö tänä kesänä käväisemään siellä. Kerrassaan kaunis paikka, kuten kuvasikin kertovat. Auringonlasku olisikin ihan kokea tuolla kalliolla.

  Tykkää

  1. Vielä on kesää jäljellä, Naantalissa kannattaa aina käväistä.

   Tykkää

 5. Monen monena kesänä, useimmiten juuri kesällä, on tullut vietettyä aikaa tai ainakin pistäydyttyä tässä yhdessä Suomen söpöimmistä kesäkaupungeista! Veneelläkin tuli aikoinaan siellä käytyä jonkun kerran, mutta uuden, nyttemmin jo vuosikymmeniä vanhan, sillan myötä matka Turun suunnalta piteni yli 16 metrin maston omaaville purjeveneille sen verran paljon, ettei sitten enää oikein tullut veneellä Naantaliin lähdettyä.

  Tykkää

  1. Veneellä on mukava pistäytyä kun matkakaan ei ole turhan pitkä ja yöpymispaikka siinä samassa. 13 metrin mastolla pääsee hyvin sillan alta.

   Tykkää

 6. Naantali on kyllä itsellekin jäänyt mieleen aurinkoisena paikkana. Ja hyvistä leivoksista Naantalin Aurinkoisessa. Kiva kesäkaupunki!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close