Totta vai tarua, vanhan uskomuksen mukaan Naantalin pitäisi olla Suomen aurinkoisin paikkakunta, mikäs olisikaan paras aika asian tutkimiseen kuin heinäkuinen maanantai.
Tällä kertaa lähestyimme Naantalia mereltä päin, jo kaukaa erottui Naantalin kirkon torni, sen jälkeen selventyivät rannan sievät puutalot joissa toimii mitäpä muutakaan kuin ravitsemusliikkeitä. Ja aurinkohan se porotti tietysti täydeltä laidalta niinkuin Naantalissa kuuluukin.
Sanonta ”loistaa kuin Naantalin aurinko” periytyy jo 1750-luvulta. Silloin näet maalattiin Tullihuoneen seinään Tullikadulle keltainen aurinko, tämä alkuperäinen aurinko korvattiin pian kuparisella auringolla ja kun kupariaurinkoa vielä kiillotettiin sianrasvalla niin se kiilteli kauniisti. Tullia sai säädösten mukaan kerätä vain päiväsaikaan, mutta pian Naantalissa huomattiin, että koska Tullihuoneen aurinko paistoi yöt ja päivät niin tulliakin saattoi kerätä läpi vuorokauden. Yksinkertaisuudessaan nerokasta.

Edessämme oli vaikea valinta – minne lounaalle. Tämän kesän erikoisuus tuntuu olevan, että ruokalistat paikassa kun paikassa sisältävät sivukaupalla burgereita ja pizzoja, muun ruoan tarjoilu onkin sitten nihkeämpää. Ehkäpä juuri siksi valitsimme Merisalin jossa on päivittäinen buffet-pöytä.
Herkullisen lounaan jälkeen oli aika tutkailla Naantalin tarjontaa kultuurinnälkäisille turisteille. Paikallisoppaakseni sain Naantalissa asuvan Virven.
Tutustumiskierros alkoi Puistotieltä missä 13.-27-7. on nähtävillä Sulkakynät-kirjoittajaryhmän runopolku.

Maanantait ovat ongelmallisia päiviä, museot kun ovat silloin suljettuja, löytyi kuitenkin myyntinäyttely jossa näytteillä oli eri taiteilijoiden teoksia.
Kirkossa oli myös mielenkiintoisen näköinen ikoninäyttely, avoinna valitettavasti vain keskiviikosta sunnuntaihin.
Kultarantaan, presidentin huvilan puutarhaan tehdään opastettuja kiertokäyntejä, mutta niitäkään ei valitettavasti ole maanantaisin. Siellä olen jo muutaman kerran toki käynyt. Suomen kuuluisin kesämökki

Lapsille ja lapsenmielisille oli toki tarjolla Muumimaailma ja kävihän rannan jaKailon saaren välillä aikamoinen kuhina kun pientä ja suurta väkeä siirtyi mantereelta saaren puolelle.
Matkalla Muumimaailmaan löytyi myös näköalapaviljonki. Se on muistona kylpylästä joka perustettiin vuonna 1863 Ailostenniemeen. Kylpylä oli erittäin suosittu paikka, siellä kävi väkeä ulkomaita myöden. Uimapukumuoti oli vähän erilaista kuin nykyisin, oli lahjetta ja korsettia, niinpä ne jotka osasivat uida riisuivat uimapukunsa uimaan mennessään.
Ennen kylpylää nautittiin Naantalissa jo terveellistä vettä, sitä tuotiin Viluluodosta Merisalonkiin (nykyinen Merisali) ja se nautittiin pullotettuna. Tämän terveysveden oletettiin parantavan kaikki mahdolliset taudit, myös luulotaudin.
Tämän päivän matkailija kurvaa tietysti Naantalin uuteen, vuonna 1984 rakennettuun kylpylään joka on avoinna ympäri vuoden, jossa on viisi erilaista allasta ja tasalämpöinen vesi. Siitä terveellisestä juomavedestä en osaa sanoa, mahtaakohan sitä vielä olla tarjolla.


Naantalin lumo on aika pitkälti sen vanhassa puutaloalueessa. Suurin osa taloista on rakennettu 1800-luvulla vaikkakin itse Naantali perustettiin jo 1400-luvulla. Vanhan Naantalin keskuskatua Mannerheiminkatua reunustavat nämä somat puutalot.

Talojen välissä olevat kapeat kujat haastavat jopa Rauman Kitukrännin joka sentään on vain 213 cm levyinen.





Sataman puolelta alkava polku on kaikille romantiikannälkäisille, se on pitkä, rantaa mukaileva tie Kuparivuorelle nimeltään Rakkaudenpolku ja kuinka ollakkaan, jo sen alkupuolelta löytyy kaupungin hienoin näköalapaikka jossa auringonlaskutkin ovat lumoavan kauniita.

Joka päivä kun kello on tarkalleen 19.55 on trumputtajan aika ilmoittaa vesperistä joka sitten kajahtaakin kirkon tornista kahdeksan aikaan. Niin myös tänä maanantaina.

Halutessaan Naantalista pääsee kätevästi pienelle merimatkalle. Puolentoista tunnin iltaristeilylle pääsee vanhasta kaupungista tai Kylpylän laiturista. Höyrylaiva Ukko-Pekalla voi risteillä Turkuun ja kaljaasi Inga-Lill vie turisteja purjehdukselle muutamana kesäisenä päivänä. Koska olimme liikkeellä omalla veneellä emme tällä kertaa lähteneet risteilylle.

Naantalilainen aurinko on porottanut kuumasti koko päivän, elohopea on kivunnut lähelle 30 astetta, kaupunki on todellakin näyttänyt aurinkoisen puolensa.
Mutta vihdoin saapuu ilta ja painuu se aurinkokin vihdoin taivaanrannan taa. Vesi väreilee punaisena Nunnalahdella, joku vielä meloo meren selällä, pian saapuu kesäyön kuulas hämäryys.


Yöllä puhkesi ukonilma, vesipisarat rummuttivat kuivaa maata, taivas jyrisi. Tervetuloa uusi päivä! Jää hyvästi Naantali, me tapaamme taas!
P.S. Ilmatieteen laitoksen pitkäaikaisen tutkimuksen mukaan rannikkokaupungit ovat aurinkoisimpia, tähän haarukkaan Naantali sopisi mainiosti. Utö mainitaan kuitenkin aurinkoisimmaksi saareksi ja Utöhän kuuluu nykyisin Paraisten kaupunkiin… Ota tästä nyt sitten selvää!
Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa
Ihana ja hienosti koottu juttu Naantalista. Tuli minullekin monta uutta näkymää, vaikka Naantali jossain määrin ja paikoitellen on tuttu, koska siskoni perhe asuu siellä. Katselin heti kuvasi uudelleen. Kiitos tästä!
TykkääTykkää
Kiitos Aila ja Juha! Teillähän on yksi syy lisää vierailla Naantalissa jos siskosi asuu siellä😁
TykkääLiked by 1 henkilö
Vieraillaankin toki, mutta tekstistäsi löytyy monta syytä pistäytyä muuallakin kuin ajaa heidän pihalleen. Pitää varata aikaa ensi kerralla.
TykkääLiked by 1 henkilö
Ihania kuvia! Naantali on aivan ihana kesäkaupunki ja näin turkulaisena siellä tulee käytyä kesäisin aina säännöllisesti. Idyllisin alue on ehdottomasti tuo vanha puutaloalue satamineen. Kuuluuhan samalla toki pistäytyä jollekin terasseista, usein juuri Merisalissa. Aiempina kesinä live-musiikkiakin on usein ollut tarjolla. Naantalissa on myös esimerkiksi Luonnonmaalla mahtavia luontokohteita, joissa voi ehtiessään käydä ulkoilemassa. 🙂
TykkääTykkää
Kiitos! Joka kesään kuuluu ehdottomasti käynti Naantalissa ja tottakai myös jollakin sen monista terasseista. Myös Kailossa sijaitseva Emma-teatteri kuuluu kesään.
TykkääTykkää
Tosi kiva juttu. Paikkakuntalaiselta on runopolku mennyt aivan ohitse. No enää siihen ei pääsekään tutustumaan. Terveisiä muuten Suomen kolmanneksi leveimmältä kadulta Kissanpiiskajakujalta. Siellä käytiin tänään.
TykkääTykkää
Kiitos! Kissanpiiskaankujalla tuli käytyä viime kesänä. Aika kapea sekin😁
TykkääLiked by 1 henkilö
Olen vain kerran käynyt Naantalissa, mutta tykästyin kaupunkiin silloin ihan täysin! Nyt tässä vielä mietin, että ennättäisikö tänä kesänä käväisemään siellä. Kerrassaan kaunis paikka, kuten kuvasikin kertovat. Auringonlasku olisikin ihan kokea tuolla kalliolla.
TykkääTykkää
Vielä on kesää jäljellä, Naantalissa kannattaa aina käväistä.
TykkääTykkää
Monen monena kesänä, useimmiten juuri kesällä, on tullut vietettyä aikaa tai ainakin pistäydyttyä tässä yhdessä Suomen söpöimmistä kesäkaupungeista! Veneelläkin tuli aikoinaan siellä käytyä jonkun kerran, mutta uuden, nyttemmin jo vuosikymmeniä vanhan, sillan myötä matka Turun suunnalta piteni yli 16 metrin maston omaaville purjeveneille sen verran paljon, ettei sitten enää oikein tullut veneellä Naantaliin lähdettyä.
TykkääTykkää
Veneellä on mukava pistäytyä kun matkakaan ei ole turhan pitkä ja yöpymispaikka siinä samassa. 13 metrin mastolla pääsee hyvin sillan alta.
TykkääTykkää
Naantali on kyllä itsellekin jäänyt mieleen aurinkoisena paikkana. Ja hyvistä leivoksista Naantalin Aurinkoisessa. Kiva kesäkaupunki!
TykkääTykkää
Hyvä kahvila tuokin🤗
TykkääTykkää