Petäjäveden ja Kerimäen kirkot, puukirkkojen aatelia

Kesän road trip on ohi ja tässä yritellään nyt sulatella kokemustulvaa. Lyhyessä ajassa vierailtiin  monessa kohteessa, matkalla tuli käytyä mm. erilaisissa upeissa puukirkoissa. Eivätkä ne olleet  mitä tahansa kirkkoja vaan aikamoisia turistimagneetteja.

 

Petäjäveden vanha kirkko –  vanhan hirsirakentamisen taidonnäyte

Valtatie 23 varrella sijaitseva Petäjäjäveden vanha puukirkko on jokseenkin kuuluisa nähtävyys, niin kuuluisa, että se valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994. Tämä kirkko edustaa vanhaa puutalorakentamista aidoimmillaan ja se on säilynyt vuosisatojen saatossa lähes koskemattomana.

Kirkkoa alettiin rakentaa vuonna 1763, silloisen tavan mukaan kirkon rakentaminen oli koko kylän yhteinen ponnistus ja jokainen talonpoika kantoi niin sanotusti kortensa kekoon kirkon rakentamiseksi.

Heinäkuinen päivä jona vierailin kirkolla oli hieman sateinen, mutta se ei pahemmin haitannut kirkkoon tutustumista.

Auton sai jättää parkkipaikalle pari sataa metriä kirkosta. Ainoa haitta sateesta oli, että ruoho kirkon pihalla oli märkää.

DSCN8731

DSCN8732
Kirkko takaa nähtynä. Kirkossa on paanukatto
DSCN8733
Hautausmaa levittäytyy kirkon ympärille

 

 

DSCN8744
Lattia on jykevää lautaa

 

 

DSCN8739

 

DSCN8742 (2)
Saarnastuoli on koristeltu enkeleillä ja evankelistojen kuvilla

 

DSCN8740

 

 

DSCN8741 (2)
Alttaritaulu esittää pyhää ehtoollista
DSCN8747
Puupinnat ovat maalaamattomia

Kirkon suunnitteli Jaakko Klemetinpoika Leppänen, hänen pojanpoikansa Eerik Jaakonpoika Leppänen suunnitteli sitten 1800-luvun alussa kirkkoon myös kellotapulin.

Kirkko rakennettiin Jämsänveden ja Petäjäveden välisen salmen rannalle niin, että sinne olisi helppo tulla soutaen kesällä ja jäitä pitkin talvella.

Petäjäveden kirkko on symmetrisesti rakennettu ristin muotoon, sen seinät ovat käsinveistettyä hirsisalvosta ja ulkokatto on paanua. Seinät ovat maalaamattomat, vain joissain koristeissa on käytetty punamultaa. Kirkon penkit näyttävät olevan hieman epäjärjestyksessä ja lattia on jotenkin liikuttavan kömpelösti tehty.

Nykyisin kirkolle on perustettu säätiö joka suojelee kirkkoa yrittäen säilyttää sen alkuperäisessä kuosissaan samalla kunnostaen sitä.

 

Kerimäen kirkko – maailman suurin puukirkko

 

DSCN8824

 

DSCN8825

Kerimäeltä, Puruveden rannalta löytyi toinen mielenkiintoinen, 45 metriä pitkä puukirkko, silleen vaatimattomasti maailman suurin. Kerimäki sijaitsee Savonlinnan liepeillä ja onkin nykyisin liitetty Savonlinnaan. Kirkkoon mahtuu jopa 5000 henkeä. No miksi pienelle paikkakunnalle ylipäätään rakennettiin näin mahtavankokoinen pytinki? Silloinen kirkkoherra Fredrik Neovius  oli sitä mieltä, että ainakin puolet kyläläisistä piti saada yhtäaikaisesti kerättyä kirkkoon. Niinpä arkkitehti A.F. Granstedt suunnitteli kunnon kokoisen kirkon. Kirkko valmistui vuonna 1847. Kaikkien kylän talojen piti osallistua kirkon rakentamiseen veroluvun mukaisesti, joka talosta piti tulla yksi mies, kaksi naista tai vaihtoehtoisesti neljä lasta.  Puutavaraa kului mieletön määrä.

Kirkossa on myös erillinen kellotapuli, tällä haavaa siinä toimivat kesäkahvila ja matkamuistomyymälät.

DSCN8828
Kirkkosalin pylväissä on marmori-imitointi
DSCN8829
Kirkon kaunis kynttelikkö

 

DSCN8827
Kirkon alttaritaulu

Kirkkoa lämmittivät alunperin kahdeksan rautauunia, ennen pitkää huomattiin kuitenkin, etteivät ne lämmittäneet talvella tarpeeksi tätä 27 metriä korkeaa rakennusta, syynä olivat tietenkin myös isot, yksinkertaiset ikkunat. Nykyään uuneista on jäljellä vain neljä eikä niitä ole käytetty 50-luvun jälkeen.   Kirkkoa päätettiin käyttää vain kesällä ja kirkon taakse rakennettiin lisäsiipi – talvikirkko. Ei muuten oikein sovi tyyliin mikäli  minun mielipidettäni kysytään.

Joulujumalanpalvelus suoritetaan kuitenkin isossa kirkkosalissa vuosittain, tällöin on syytä varautua lämpimin takein ja huovin.

Kirkon pylväät on maalattu muistuttamaan marmoria, puu oli materiaalina halpaa ja marmori olisi ollut arvokkaampaa, kaukaa pylväät näyttävätkin marmorilta.

Nykyisin Kerimäen kirkko on kesäisin suosittu vihkikirkko, penkkejä on 600 vieraalle, paitsi nyt kun koronarajoitukset vielä ovat voimassa. Joka toinen rivi on nimittäin suljettu nyörillä.

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa

11 vastausta artikkeliin “Petäjäveden ja Kerimäen kirkot, puukirkkojen aatelia

  1. Ihana postausaihe ja nuo molemmat kirkot ovat itsellä siellä kotimaankohteiden listalla, joita en ole ikinä vielä päässyt näkemään vaikka intoa kovasti olisi! (Olisin jo varmasti ajellut tänä kesänä katsomaan jos olisi ajokortti ja auto käytössä.)
    Mutta siis mielettömän hienoa arkkitehtuuria ja rakennushistoriaa molemmissa.
    Myös Korpilahden kirkko nelostien varrella näyttää mäkensä päällä varsin upealta kohteelta. Sekin on tullut nähtyä vain auton ikkunasta kyytiläisenä.

    Tykkää

    1. Eipä meikäläinenkään niin useasti Itä-Suomessa tai Keski-Suomessakaan ajele. Tänä kesänä tuntuu kuitenkin olevan suosittu reitti.

      Tykkää

  2. Petäjäveden kirkossa kävin viime kesänä ensi kertaa japanilaisten ystävieni kanssa (muuten olisi tuskin tullut lähdettyä asiakseen). Etenkin naivistiset enkelihahmot olivat sympaattisia! Kirkon historiaa luettua oli hauska kiinnittää huomiota hiukan pieleen mitattuihin penkkiriveihin ja täysin epäsymmetriseen, puusta veistettyyn kattokruunun. Ei voi kuin ihailla esi-isiemme jääräpäisyyttä (kirkollehan ei anottu rakennuslupaa Ruotsista, kuten olisi pitänyt tehdä, vaan se rakennettiin salaa) ja toimeliaisuutta! Kerimäen kirkossakin pitäisi varmasti joskus käydä!

    Tykkää

    1. Tuota itsepäisyyttä oli silloin(kin) kovasti liikkeellä
      Yksi jos toinen kunta päätti rakentaa kirkon omin lupinensa. Petäjävedellä näkyy oman käden jälki, mittaamisen kanssa ei ollut niin nokonnuukaa.

      Tykkää

  3. Tuosta Petäjäveden kirkosta haaveilen. Suomen road trip odottaa kulkijaa😃

    Tykkää

    1. Sinne oli kohtuullinen matka vaikkei mitään muuta matkaan yhdistäisikään😉

      Liked by 1 henkilö

  4. Kerimäen kirkkoa tuli käytyä ihailemassa tänä kesänä, vaikuttavan kokoinen. Petäjäveden kirkko vaikuttaa oikein sympaattiselta, sinne olisi vielä mukava pistäytyä.

    Tykkää

    1. Sellainen kömpelön sympaattinen. Suomesta löytyy upeita puukirkkoja.

      Tykkää

  5. Nämä kirkot ovat siis niin uskomattoman hienoja. Bongailen itse aina kirkkoja ajoreitin varrelta ja yritän vierailla mahdollisimman monessa. Osa on van harmittavasti kiinni, mutta voihan sitä ulkoakin ihailla.

    Tykkää

    1. Totta! Varsinkin tänä kesänä ei esim. tiekirkkoja ole auki.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.