Kökar matkalla Suomen pienimmäksi kunnaksi

Pari vuotta sitten kirjoitin Sottungasta, Suomen pienimmästä kunnasta. Sottungan oli tarkoitus yhdistyä johonkin muuhun Ahvenanmaan kuntaan vuonna 2019. Kaikki ei aina mene niin kuin oletetaan ja niinpä Sottungakin sinnittelee yhä edelleen Suomen pienimpänä kuntana. Jopa entistä pienempänä sillä sen asukasluku on  yhä laskenut, aikaisemmin se oli 92, nyt 88 asukasta. Kunnan peruspalvelut , koulu, päiväkoti ja kirjasto ovat vielä pysyneet, kauppakin löytyy.  Tosin koulussa on vain kaksi oppilasta eikä kauppa ole mikään supermarketti. Vierasvenesatamaan on kuitenkin EU-rahoituksella rakennettu uudet saniteettitilat joten ehkäpä turismi onkin tämän saaren pelastus.

Ahvenanmaan ja samalla koko Suomen toiseksi pienin kunta on Kökar 232:lla asukkaallaan ja mikäli Sottunga ennen pitkää kuitenkin kuntaliitoksen myötä häviää niin tässäpä sitten uusi Suomen pienin kunta.

Mistä Kökar löytyy?

Kökar on saari Kihdin selällä, se on yksi Ahvenanmaan 60 asutusta saaresta, mutta sijaitsee erillään Ahvenanmaan muista saarista kaukana kaakossa.  Tarkka sijainti on 59º 55′ 15″N 20º 54′ 35″ E. Parhaiten sinne pääsee yhteysaluksella joko Korppoon Galtbystä tai Lumparlandin Näsbystä.

Itse nimen Kökar tuumitaan tulevan sanasta joka tarkoittaa paksua miestä tai asukasta.

kökar

Tänä(kin) vuonna  olimme veneellä liikkeellä ja osuimme Kökariin kauniina hellepäivänä, valintamme rantautumispaikaksi oli Karlbyn kylä, muita hyviä satamapaikkoja ovat myös Sandviken ja Hellsö.

Kökarin kunnalla ei ole suuren suurta keskustaa, voi sanoa koko saaren olevan haja-asutusaluetta, kirkko on  pohjoisrannalla, saaren toisella laidalla, palvelut taas Karlbyssä, etelärannalla.

DSCN8565

DSCN8564

DSCN8551

Karlbystä löytyy koulu, kirjasto, kauppa, pankki ja kahvila. Löytyy jopa  grillikioski, mutta ruohottumisesta päätellen se ei ole tainnut olla auki vähään aikaan.

DSCN8563
Ehkä tämäkin paikka vielä avataan
DSCN8555
Kylätie on hiljainen
DSCN8557
Koulukin on merellisessä ympäristössä niin kuin kaikki muukin, saarella kun ollaan

Mielestäni elävämpi keskus on Brudhäll-hotelli ja ravintolarakennus, sieltä saa aamiaista, lounasta ja illallista. Yöpyä voi hotellissa tai venepaikoilla, voi tilata saunan tai  vuokrata alleen polkupyörän. Hotellin rannasta lähtee myös retki Källskäriin, ”kreivin” saarelle. Källskär on erään miehen elämäntyö ja sitkeyden osoitus.

Källskär

 

DSCN8561
Hotelli ja ravintola Brudhäll

 

Etäisyydet saarella ovat pieniä, niinpä Karlbystä Sandvikeniin ja edelleen kirkolle on vain nelisen kilometriä.  Tämä Pyhän Annan kirkko on tehty harmaakivestä ja kalkittu, se on kolmas versio alkuperäisestä, rakennettu  1700-luvulla.  Kirkon sivustalta lähtee polku luonnonsuojelualueelle, sieltä löytyy vanhojen kirkkorakennusten raunioita. Löytyy muuten myös katras lampaita (ja lampaanpapanoita). Tälle vanhalle kirkkopolulle, täynnä notkelmia, laitumia ja kallioita, pääsee kolmesta eri kohdasta, riippuen siitä kuinka pitkän reitin jaksaa kävellä.

Meren puolelta löytyy myös Kalenin luontopolku, siellä voi tutustua myös vanhoihin hautoihin. Kökar on noussut merenpohjasta myöhemmin kuin manner-Ahvenanmaa, siellä on ollut asutusta 1100- tai 1200-luvulta alkaen.

 

 

DSCN8529

 

 

DSCN8533

 

Kilometrin verran kirkolta löytyy Sandvikenin leirintäalue ja vierasvenesatama. Yöpyä voi mökkimajoituksessa tai teltassa, tilaussaunoja on kaksi  rannasta löytyy huoltorakennus.

Pikku kauppakin alueella on, tosin sen valikoimat ovat rajoitetut. Tunnelmallisesta, punaiseksi maalatusta kahvilasta saa pikkupurtavaa.

 

DSCN8538
Sandvikenin ranta on sileää kalliota. Rannasta löytyy komea hylky.
20200611_163913
Kahvilassa voi istuksia ja ihailla auringonlaskuja

Kolmas paikka joka tarjoaa majoitusta on Hellsö, siellä voi yöpyä Klobbars gästhem-nimisessä paikassa.

Millaiselle matkailijalle Kökar sitten sopii? Pyöräilevälle ja luonnossa vaeltelijalle. Autollakin voi toki tulla. Jos historia kiinnostaa niin täällä riittää tutkittavaa.

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa tai  Instassa

14 vastausta artikkeliin “Kökar matkalla Suomen pienimmäksi kunnaksi

 1. Kiitos mielenkiintoisesta infosta! Itselläni on Kökar mietinnässä vielä tälle kesälle, joten oli mukava lukea siitä lisää. Katsotaan, toteutuuko.. mutta mukavalta pikkusaarelta vaikuttaa 😊

  Tykkää

  1. Mietinkin, minne Sottunga on joutunut. Kaverin kanssa olin matkalla tuolla, kun hänen pikkutyttönsä muuttui paskatykiksi ja kun sitten siivoiltiin sotkua, hän juoksi alasti kirkon läpi. Se on kyllä jotain, mitä minä en ole koskaan tehnyt. Kökarissa olen ollut kerran talvella ja kerran kesällä ja molemmilla kerroilla yöpynyt. Minusta sen nimi tarkoittaa keittiöitä.
   Ålandspannkakaa on tarjolla kylällä ja siellä on kiva museoalue idässä.

   Tykkää

   1. Tuota kirkossajuoksemista en ole minäkään tullut kokeilleeksi, voisi olla erikoinen kokemus😃Ålandspannkakaa täytyy toki syödä ainakin kerran kesässä.

    Tykkää

  2. Juuri näin. Kiva pikkusaari jonka ottaa polkupyörällä haltuun.

   Tykkää

 2. Enpä nyt heti muista, olenko Kökarissa käynyt. Saaristo on meille Suomalaisille aarre. Niin kaunis. Kuinka monta oppilasta Kökarissa mahtaa koulussa olla?
  Kaksi oppilasta on melko vähän😃

  Tykkää

  1. Turunmaan saaristo on hieno mutta Ahvenanmaa on jotenkin eksoottisempi. Saaria tulee kyllä ahkerasti kierreltyä.

   Liked by 1 henkilö

   1. Niin ja erityisesti matka saaria pitkin Ahvenanmaalle on ihan hienoin.

    Liked by 1 henkilö

 3. Voi kuinka suloinen paikka! Kökarista olen kyllä paljon kuullut ihastuneilta kävijöiltä ja pyöräretki tuonne olisi kyllä varsin idyllinen tapa tutustua Ahvenanmaahan.

  Tykkää

  1. Kökar on kuitenkin sen verran pieni saari, että pyörällä pärjää mainiosti.

   Tykkää

 4. Kiva lukea ja katsella kuvia Kökarista. Yhdellä tutulla siellä kesäpaikka, niin siksi oli mukava nähdä hieman kuvia saarelta ja mietteitä ulkopuolisen silmin. Olisi kiva kyllä itsekin vierailla Kökarissa.

  Tykkää

  1. Kiva siellä on toki käydäkin 🙂

   Tykkää

 5. Kökar on kyllä ihan huippupaikka! Nyt kun Saariston rengastiellä on kuulemma ruuhkaa, niin toivottavasti mahdollisimman moni keksii, että myös Ahvenanmaan saaria voi kiertää yhteysaluksilla.

  Tykkää

  1. Viikonloppuna oli tosi täyttä esim. Nauvossa, mutta todellakin, yhteysaluksilla pääsee kätevästi muihinkin saariin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close