Pari vuotta sitten kirjoitin Sottungasta, Suomen pienimmästä kunnasta. Sottungan oli tarkoitus yhdistyä johonkin muuhun Ahvenanmaan kuntaan vuonna 2019. Kaikki ei aina mene niin kuin oletetaan ja niinpä Sottungakin sinnittelee yhä edelleen Suomen pienimpänä kuntana. Jopa entistä pienempänä sillä sen asukasluku on yhä laskenut, aikaisemmin se oli 92, nyt 88 asukasta. Kunnan peruspalvelut , koulu, päiväkoti ja kirjasto ovat vielä pysyneet, kauppakin löytyy. Tosin koulussa on vain kaksi oppilasta eikä kauppa ole mikään supermarketti. Vierasvenesatamaan on kuitenkin EU-rahoituksella rakennettu uudet saniteettitilat joten ehkäpä turismi onkin tämän saaren pelastus.
Ahvenanmaan ja samalla koko Suomen toiseksi pienin kunta on Kökar 232:lla asukkaallaan ja mikäli Sottunga ennen pitkää kuitenkin kuntaliitoksen myötä häviää niin tässäpä sitten uusi Suomen pienin kunta.
Mistä Kökar löytyy?
Kökar on saari Kihdin selällä, se on yksi Ahvenanmaan 60 asutusta saaresta, mutta sijaitsee erillään Ahvenanmaan muista saarista kaukana kaakossa. Tarkka sijainti on 59º 55′ 15″N 20º 54′ 35″ E. Parhaiten sinne pääsee yhteysaluksella joko Korppoon Galtbystä tai Lumparlandin Näsbystä.
Itse nimen Kökar tuumitaan tulevan sanasta joka tarkoittaa paksua miestä tai asukasta.
Tänä(kin) vuonna olimme veneellä liikkeellä ja osuimme Kökariin kauniina hellepäivänä, valintamme rantautumispaikaksi oli Karlbyn kylä, muita hyviä satamapaikkoja ovat myös Sandviken ja Hellsö.
Kökarin kunnalla ei ole suuren suurta keskustaa, voi sanoa koko saaren olevan haja-asutusaluetta, kirkko on pohjoisrannalla, saaren toisella laidalla, palvelut taas Karlbyssä, etelärannalla.
Karlbystä löytyy koulu, kirjasto, kauppa, pankki ja kahvila. Löytyy jopa grillikioski, mutta ruohottumisesta päätellen se ei ole tainnut olla auki vähään aikaan.



Mielestäni elävämpi keskus on Brudhäll-hotelli ja ravintolarakennus, sieltä saa aamiaista, lounasta ja illallista. Yöpyä voi hotellissa tai venepaikoilla, voi tilata saunan tai vuokrata alleen polkupyörän. Hotellin rannasta lähtee myös retki Källskäriin, ”kreivin” saarelle. Källskär on erään miehen elämäntyö ja sitkeyden osoitus.

Etäisyydet saarella ovat pieniä, niinpä Karlbystä Sandvikeniin ja edelleen kirkolle on vain nelisen kilometriä. Tämä Pyhän Annan kirkko on tehty harmaakivestä ja kalkittu, se on kolmas versio alkuperäisestä, rakennettu 1700-luvulla. Kirkon sivustalta lähtee polku luonnonsuojelualueelle, sieltä löytyy vanhojen kirkkorakennusten raunioita. Löytyy muuten myös katras lampaita (ja lampaanpapanoita). Tälle vanhalle kirkkopolulle, täynnä notkelmia, laitumia ja kallioita, pääsee kolmesta eri kohdasta, riippuen siitä kuinka pitkän reitin jaksaa kävellä.
Meren puolelta löytyy myös Kalenin luontopolku, siellä voi tutustua myös vanhoihin hautoihin. Kökar on noussut merenpohjasta myöhemmin kuin manner-Ahvenanmaa, siellä on ollut asutusta 1100- tai 1200-luvulta alkaen.
Kilometrin verran kirkolta löytyy Sandvikenin leirintäalue ja vierasvenesatama. Yöpyä voi mökkimajoituksessa tai teltassa, tilaussaunoja on kaksi rannasta löytyy huoltorakennus.
Pikku kauppakin alueella on, tosin sen valikoimat ovat rajoitetut. Tunnelmallisesta, punaiseksi maalatusta kahvilasta saa pikkupurtavaa.


Kolmas paikka joka tarjoaa majoitusta on Hellsö, siellä voi yöpyä Klobbars gästhem-nimisessä paikassa.
Millaiselle matkailijalle Kökar sitten sopii? Pyöräilevälle ja luonnossa vaeltelijalle. Autollakin voi toki tulla. Jos historia kiinnostaa niin täällä riittää tutkittavaa.
Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa tai Instassa
Kiitos mielenkiintoisesta infosta! Itselläni on Kökar mietinnässä vielä tälle kesälle, joten oli mukava lukea siitä lisää. Katsotaan, toteutuuko.. mutta mukavalta pikkusaarelta vaikuttaa 😊
TykkääTykkää
Mietinkin, minne Sottunga on joutunut. Kaverin kanssa olin matkalla tuolla, kun hänen pikkutyttönsä muuttui paskatykiksi ja kun sitten siivoiltiin sotkua, hän juoksi alasti kirkon läpi. Se on kyllä jotain, mitä minä en ole koskaan tehnyt. Kökarissa olen ollut kerran talvella ja kerran kesällä ja molemmilla kerroilla yöpynyt. Minusta sen nimi tarkoittaa keittiöitä.
Ålandspannkakaa on tarjolla kylällä ja siellä on kiva museoalue idässä.
TykkääTykkää
Tuota kirkossajuoksemista en ole minäkään tullut kokeilleeksi, voisi olla erikoinen kokemus😃Ålandspannkakaa täytyy toki syödä ainakin kerran kesässä.
TykkääTykkää
Juuri näin. Kiva pikkusaari jonka ottaa polkupyörällä haltuun.
TykkääTykkää
Enpä nyt heti muista, olenko Kökarissa käynyt. Saaristo on meille Suomalaisille aarre. Niin kaunis. Kuinka monta oppilasta Kökarissa mahtaa koulussa olla?
Kaksi oppilasta on melko vähän😃
TykkääTykkää
Turunmaan saaristo on hieno mutta Ahvenanmaa on jotenkin eksoottisempi. Saaria tulee kyllä ahkerasti kierreltyä.
TykkääLiked by 1 henkilö
Niin ja erityisesti matka saaria pitkin Ahvenanmaalle on ihan hienoin.
TykkääLiked by 1 henkilö
Voi kuinka suloinen paikka! Kökarista olen kyllä paljon kuullut ihastuneilta kävijöiltä ja pyöräretki tuonne olisi kyllä varsin idyllinen tapa tutustua Ahvenanmaahan.
TykkääTykkää
Kökar on kuitenkin sen verran pieni saari, että pyörällä pärjää mainiosti.
TykkääTykkää
Kiva lukea ja katsella kuvia Kökarista. Yhdellä tutulla siellä kesäpaikka, niin siksi oli mukava nähdä hieman kuvia saarelta ja mietteitä ulkopuolisen silmin. Olisi kiva kyllä itsekin vierailla Kökarissa.
TykkääTykkää
Kiva siellä on toki käydäkin 🙂
TykkääTykkää
Kökar on kyllä ihan huippupaikka! Nyt kun Saariston rengastiellä on kuulemma ruuhkaa, niin toivottavasti mahdollisimman moni keksii, että myös Ahvenanmaan saaria voi kiertää yhteysaluksilla.
TykkääTykkää
Viikonloppuna oli tosi täyttä esim. Nauvossa, mutta todellakin, yhteysaluksilla pääsee kätevästi muihinkin saariin.
TykkääTykkää