Pamprinniemen luontopolku – kun Pahamaasta tuli Pyhämaa

Raumalta Uuteenkaupunkiin veneillessä tulee ohittaneeksi Pyhämaan esiintyöntyvän Pamprinniemen. Siellä se kohoaa korkealla merenpinnan yläpuolella salaperäisen näköisenä.

Pääseehän sinne toki maitsekin ja Kettelin Pamprinniemi olikin huhtikuisen sunnuntai-iltapäivämme retkikohteena.

Pamprinniemi sijaitsee Uudessakaupungissa, entisessä Pyhämaan kunnassa. Uudestakaupungista matkaa on vajaa 30 kilometriä.  Päätie Pyhämaahan on asfaltoitu, mutta ajoittain tie on kiemuraista ja vähän kuoppaista.  Lopulta näkyy viitoitus vasemmalle, Pamprinniemi. Vielä pari kilometriä hiekkatietä ja olet perillä. Et pysty eksymään.

Paikoitusalue luontopolun alussa on  perin vaatimaton, mutta yritä saada autosi mahtumaan. Jollei se kuitenkaan mahdu niin lisää paikoitustilaa löytyy edempää. Sitten vaan luontopolulle!

DSCN8324
Koira kytketty. Check! Sitten mennään.

 

DSCN8327
Metsä kutsuu…

Tämän lähellä parkkipaikkaa olevan puusillan jälkeen kaarretaan oikealle. Polku kuuluu kiertää vastapäivään vaikkakaan mitään estettä ei ole toiseen suuntaankaan kiertämiselle.

Luontopolku on merkitty varsin hyvin joskin merkit vaihtelevat oransseista viireistä kiiltelevään foliopaperiin.

DSCN8347 – kopio

 

DSCN8337

Pamprinniemen luonnonsuojelualue on Natura-aluetta, itse niemi on vanhaa Pyhämaan pappilan maata ja edelleen seurakunnan omistuksessa. Vuonna 2004 alueelle suunniteltiin luontopolku, tämä polku kiertää koko Pamprinniemen ollen yli neljän kilometrin pituinen. Polkua kutsutaan myös raamattupoluksi sillä sen varrelle on siroteltu kymmenen infotaulua jotka kertovat raamatun tapahtumista vuosittain vaihtuvan teeman mukaisesti. Ideoijana ja toimeenpanijana on toiminut Pyhämaan kappalainen Juhani Kapiainen. Tänä vuonna veikkaisin, että teemana ovat enkelit.

 

 

 

DSCN8343

 

DSCN8338

Polku oli näin huhtikuun loppupuolella niin kuiva etteivät saappaat olleet tarpeen. Välillä metsä oli aika synkkää korpea, valtapuustona olivat tiheät kuuset,  mutta välillä polku putkahti meren rantaan ja saimme ihailla keväistä Hauinlahtea. Tämä lahti on kautta aikojen ollut suosittu kutupaikka kaloille, sieltä löytyy myös runsaasti linnustoa.  Vesilintujen lisäksi alueella on palokärkiä ja puukiipijöitä, parkkipaikalla tapasimme pari naista jotka olivat aivan täpinöissään nähtyään rannalla merikotkan. Lahti on ns. flada, eli se on kuroutumassa umpeen, mutta siinä on kyllä viehkoa kauneutta. Vai mitä mieltä olette?

DSCN8349 – kopio

DSCN8335

Polku oli ajoittain haastava juurten, kaatuneiden puitten ja jyrkkien rinteiden takia joten ihan jokaiselle se ei sovellu, joskin alle kouluikäisetkin lapset varmasti pystyvät sen kävelemään.

DSCN8344

DSCN8346

Maisemat muuttuivat hetkessä rytömetsästä merenrantakalliohin kun päästiin niemen kärkeen. Taru kertoo, että juuri tänne piispa Henrik rantautui vuonna 1154. Täältä löytyy suojainen lahti joka on nimetty Piispanhaminaksi.  Pahamaana tunnettu paikka muuttui silloin Pyhämaaksi ja aluetta asuttaneet hiidet ja muut mönkiäiset saivat kyytiä. Korkeimmalle kohdalle niemen kärkeä on 1970-luvulla pystytetty suurikokoinen risti tapahtuman muistoksi. Tämän ristin juurella Pyhämaan seurakunta avaa aina kesäkuun alussa virallisesti tämän luontopolun.

Kallioilla on hyvä syödä eväitä, mutta jos aikoo luonnonsuojelualueella tehdä tulen tai leiriytyä on siihen kysyttävä lupa seurakunnalta.

 

 

DSCN8363 (1) – kopio

DSCN8356 (2) – kopio

 

20200426_122029

Polku jatkui niemen toista puolta takaisinpäin ja nyt maisemat olivat ihan erilaiset. Merenrantaa ja laakeita kallioita. Paikoitellen koivikkoa ja käkkärämäntyjä. Välillä voi levähtää maastoon asetetuilla penkeillä ja tuijotella kimaltelevaa merta.

Uimaankin olisi päässyt jos 8-asteinen vesi olisi sattunut miellyttämään.

DSCN8352 – kopio
Sopivan viileää vettä masokisteille

 

 

DSCN8365 – kopio

 

Polun päästä löytyi myös vieraskirja johon vuosittain kertyy yli toistatuhatta nimeä. Tänä koronakeväänä oli vieraskirja kuitenkin poistettu käytöstä.

 

DSCN8368

Opastetaulun kartasta on mukava katsoa millaiselta luontopolku näyttää. Merenrantaa pitkin kulkeva polku oli kyllä nautinnollisempi näköalojensa puolesta.

Pamprinniemen luontopolkua voi vilpittömästi suositella.  Mikäli haluaa tehdä vähän pitemmän retken voi käväistä tutustumassa vaikkapa Pyhämaan kirkkoon ja lounasta voi  nauttia kirkonkylässä ravintola Pyhämaan Pirtissä (tällä hetkellä vain take away).

Pampri2-1
Luontopolku kiertää koko Pamprinniemen

 

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa

5 vastausta artikkeliin “Pamprinniemen luontopolku – kun Pahamaasta tuli Pyhämaa

 1. Enpä ollut kuullutkaan tästä kohteesta, vaikka länsirannikolla on tullut yli 25-vuotta asuttua. Maisemat sen sijaan näyttävät erittäin tutuilta. Nuo karut kallioiset rannat on ilman muuta yksi omista suomen suosikkimaisemista.

  Tykkää

  1. Ensimmäistä kertaa minäkin tuolla olin, miten kummallista onkaan, että aina on tullut tähyttyä kauas niin ettei ole huomannut lähempänä olevia oivallisia.kohteita.

   Tykkää

 2. Onpa karun kauniit maisemat! Ja itselleni aivan uusi tuttavuus myös. Menee ehdottomasti ”käy täällä” -listalle 🙂

  Tykkää

 3. Kivan näköistä. En ole itse tästä paikasta tiennyt ja mielenkiintoista, että seurakunnalla on noin suuri rooli luontopolun avaamisessa ja ilmeisesti myös osittain ylläpidossa. Sääli, että vieraskirja on viety pois. Tuskin se korona nyt siitä kehenkään olisi hypännyt…

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close