Los tres ojos – Dominikaanisen ehkä kuuluisin nähtävyys

Lähellä Santo Domingoa sijaitsee mielenkiintoinen kohde, Dominikaanisen tasavallan ehkäpä paras ja kuuluisin nähtävyys, Cueva de las Maravillas- luolasto ja sen maanalainen joki.

Luolastosta löytyy kolme laguunia; Lago de Azufre, La Nevera ja El lago de las Damas. Alas luolastoon pääsee jyrkkiä portaita, näitä portaita löytyy yhteensä noin 400, joten aivan huonokuntoisille nämä luolat eivät sovellu ja järkevät kengät on syytä laittaa jalkaan.

Ensimmäinen laguuni, Lago de Azufre saa jo vierailijan haukomaan henkeään, laguuni kimaltelee  turkoosin, sinisen ja vihreän kaikissa sävyissä. Väri johtuu suureksi osaksi veden kalsiumpitoisuudesta. Tämä laguuni löydettiin vuonna 1916, mutta oikeastihan luolat ovat satojen jollei tuhansien  vuosien ikäisiä.  Alueen alkuperäisasukkaat, Taino-intiaanit käyttivät näitä luolia uskonnollisissa menoissaan  ja hedelmällisyysriiteissään, siitä ovat todisteina seinillä olevat maalaukset ja kaiverrukset.

Taino-intiaanit ovat nykyisin kuolleet sukupuuttoon. Kun espanjalaiset ”löysivät” Hispaniolan vuonna 1492 toivat he mukanaan myös eurooppalaiset taudit joihin suuri osa intiaaneista kuoli. Intiaanejen elämästä tuli sen verran rankkaa ettei itsemurhiltakaan vältytty.

 

 

DSCN8106 – kopio – kopio – kopio

DSCN8107 – kopio – kopio

DSCN8109 – kopio – kopio

Seuraavalta laguunilta, La Neveralta löydämme yllättäen uima-asuisen herrasmiehen lukemassa sanomalehteä. Hän ei ole kuka tahansa menninkäinen vaan luolan virallinen sukeltaja, kolehdin keräämällä voisi nähdä hänet sukeltavan alhaalla läikehtivään laguuniin. Joukosta ei kuitenkaan kolehtia irronnut ja niinpä jäi sukellusesityskin näkemättä. Sääli.

Ilma on luolassa 20-29 asteista ja todella kosteaa, paita takertuu helposti selkään, veden lämpötilasta ei ole tietoa.

 

DSCN8114 – kopio – kopio

20200218_100513

DSCN8117

DSCN8111 – kopio – kopio

DSCN8112 – kopio – kopio

Kolmas laguuni, El lago de las Damas on laguuneista matalin, noin kaksi ja puoli metriä syvä.

Luolien seinämiin on vuosisatojen kuluessa kerääntynyt stalaktiitteja ja stalagmiitteja.

Luolista löytyy kalojen lisäksi myös muita eläimiä, esimerkiksi kilpikonnia, seinillä taas riippuvat lepakot. Oksanhaarasta bongaamme komean termiittipesän.

Jos joku ihmettelee luolissa kasvavaa runsasta puustoa ja kasvistoa  johtuu se siitä, että jossakin järistyksessä luolan katto on sortunut ja niinpä kasvillisuus nyt rehottaa luolastossa. Luolassa kasvavat puut ja pensaat, niissä kiemurtelevat liaanit ja päällyskasvit.

 

DSCN8122 (2)

DSCN8108 – kopio – kopio

 

DSCN8121

Varmaan arvaattekin, että näin erikoisia luolia on hyödynnetty amerikkalaisessa filmiteollisuudessa. Kyllä vaan, ainakin Tarzan-elokuva ja Jurassic Park III on kuvattu täällä.

DSCN8123 – kopio

Neljäs ja samalla syvin laguuni Los Zaramagullones  löytyy erikseen luolien ulkopuolelta.  Laguuni on seitsemän ja puoli metriä syvä ja sen vesi on tavallista makeaa vettä. Tälle laguunille pääsee myös veneellä luolastosta.

Koko kansallispuisto on 100 hehtaarin laajuinen joten ihan koko puistoon emme päässeet emmekä ehtineet tutustumaan, mutta hyvä näinkin, tämä oli kohde jota ei kannata jättää väliin.

Me kävimme luolilla osana retkeä Santo Domingoon, helpoiten  tähän kohteeseen pääsee kuitenkin ottamalla taksin Santo Domingosta. Pääsymaksu tälle luonnonsuojelualueelle on 200 pesoa (3,30) ja mikäli haluaa opastuksen täytyy olla valmis pulittamaan vähän lisää.

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös  Facebookissa ja Instassa

 

 

18 vastausta artikkeliin “Los tres ojos – Dominikaanisen ehkä kuuluisin nähtävyys

 1. Todella kauniita nuo laguunit, kaikki omalla tavallaan. Luolien sisäpuolella olevat ovat kauniin turkooseja ja ulkopuolella olevan jyrkkiä seinämiä taas ympäröi kauniin vehreä kasvusto!

  Oliko tuolla ihmisiä ruuhkaksi asti vai saiko pääasiassa kulkea rauhassa?

  Tykkää

  1. Kaunista oli kyllä. Mikäli menee luolille omia aikojaan ja valitsee rauhallisen ajan päivästä (?) niin varmaankin saa olla rauhassa
   😉

   Tykkää

 2. Vähän samaa mietin kuin Mikko, että millaista tuolla olisi käydä omatoimisesti. Saavatko matkailijat uida laguuneissa, vai lieneekö se huvi varattu vain hauskasti kuvaamallesi viralliselle sukellusmenninkäiselle?

  Tykkää

  1. Kannattaa käydä omatoimisesti jos asuu lähellä. Uimisen sanotaan olevan sallittua, mutta kukaan ei toisaalta ollut uimassa, meillä oli sen verran tiukka aikataulu ettemme olisi ehtineetkään. Sen sijaan Meksikossa oli samantapainen maanalainen joki joka oli suosittu uimapaikka.

   Tykkää

 3. Kaunis paikka, etenkin tuo veden turkoosi väri. 🙂 Luolat eivät ole koskaan olleet suosikkejani nähtävyyksistä, mutta muutamassa hienossa paikassa olen kyllä käynyt esim. Kroatiassa.

  Tykkää

  1. Luolia on niin monenlaisia, pimeitä ja pelottavia ja sitten näitä vähän avonaisempia ja kodikkaampia. 🙂

   Tykkää

 4. Onpas siinäkin päivätyö, jos sukeltelee tippiä vastaan. 😊 Kuulostaa rennolta.

  Tykkää

  1. Tuskinpa siinä suurille palkoille pääsee. Kiva työ voisi kyllä olla.😉

   Tykkää

 5. Upea paikka! ❤ Niin kauniin näköistä. Mielenkiintoista myös lukea paikan taustoista hieman ja surullista tuo intiaanien historia. Alkaa ihan matkajalkaa vipattamaan kun tätä postausta lukee ja kuvia katselee.. 🙂 Mielenkiintoisen oloinen ja ihanan näköinen paikka todellakin.

  Tykkää

  1. Mielenkiintoinen paikka kyllä. Olisihan siellä toki viettänyt kauemminkin aikaa.

   Tykkää

 6. Tuollakin tuli vaihtarivuonna käytyä useamman kerran; ja varmaan kaikki tuo tieto on silloinkin kerrottu (jostain syystä 15-vuotiaana ei uponnut!) joten nyt kiva lukea informaatiota blogistasi – tarttuuhan tämä näin jälkikäteenkin.

  Tykkää

  1. Ei ole tarkoituskaan, että ihminen kaiken tiedon varastoisi. Kiva kun voi välillä vähän päivittää tietojaan.

   Tykkää

 7. Onpa jännän näköinen paikka, ja voi että tuota veden väriä! Ihan uskomattoman nätti.

  Tykkää

  1. Turkoosia vettä tuolla kyllä riitti, pientä vaihtelua sameanruskeaan jokiveteen.

   Tykkää

 8. Vau mikä paikka! Ihan mielettömän väristä tuo vesi. Mielenkiintoinen historia myös tuolla paikalla. Joskus olisi mukavaa käydä Dominikaanisessa, sillä en ole siellä koskaan käynyt.

  Tykkää

  1. Mielenkiintoinen historia kyllä. Alkuperäiskansoja käy kyllä aina sääliksi.

   Tykkää

 9. Hienon näköinen paikka. Tuollaisessa luolassa olisi kiva käydä, kun se ei ole pimeä ja ahdas, vaan kauniita värejä ja valoa. Mihinkään luolajokeen tai vastaavaan minua ei ikinä saisi uimaan. Ihan vähän samantapainen, siis paljon pienempi luola, on Lanzarotella ja siellä olen käynyt.

  Tykkää

  1. Luola oli todellakin värikäs.ja valoisa, mutta maanalaiset joetkin ovat ihan kivoja. Eivät ollenkaan pelottavia paikkoja.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close