Tukholman Södermalm on kaupunki kaupungissa

Södermalmin kaupunginosa on oma pieni maailmansa Tukholmassa, päivän tai pari päivää voi oikein mainiosti kuluttaa  Söderin katuja tallaten ja kauppoja kierrellen.

Tällä Tukholmanmatkalla minulla oli hienoisia  liikuntarajoituksia ja niinpä minua oudolla tavalla kiinnostivat hissit ja liukuportaat. Onneksi Tukholmassa otetaan useimmissa paikoissa hienosti huomioon liikunnalliset ongelmat.

Maittavan aamiaisen jälkeen saimme kyydin Fotografiska-museoon, totuttuun tapaan näyttely koostui monien taiteilijoiden töistä, suurimman osan  katutasosta oli valloittanut Erik Johanssonin nerokkaat valokuvat. Johanssonin luomisprosessi on pitkä, saatuaan idean hän tekee siitä hahmotelman työhuoneellaan. Itse kuvaaminen on vaativa prosessi joka voi tapahtua monessa maassa ja kaupungissa. Valmiissa kuvassa on usein yhdisteltynä elementtejä monista eri tilanteista.

DSCN7974 (2)

 

DSCN7976 (2)
Idea tiettömille taipaleille

 

dscn7988-2-e28093-kopio.jpg
Kolmen kuvan kollaasi

Oma suosikkini oli tämä kaupunki korkealla saarella. Perusta järkkyy kun kaivinkoneet louhivat ja moukari hakkaa irti kiviainesta. Selvästikin kaupungin päivät ovat rajalliset, loppu häämöttää.  Niin ihmiselläkin, tarpeeksi monta iskua perustuksiin niin meitä ei enää ole.

DSCN7984 (2) – kopio
Onko kyse tunneista vai päivistä?
DSCN7987 (2) – kopio
Se tunne kun turhaan tähyää taivaalta tähtiä

 

dscn7980-2.jpg
Mistä pienet pilvet tulevat?

Malin Fezehain tyyli on täynnä  räiskyvää elämäniloa. ”Power of hands”-näyttely on nyt nautittavissa Fotografiskan yläkerrassa.

Fezehai tunnetaan erilaisten ihmisten ja erilaisten tilanteiden  kuvaajana. Näyttelyn nimi tulee interaktiivisen viestinnän tärkeyden ymmärtämisestä.

DSCN7991 – kopio
Tämä pieni perhe saa kävijän pysähtymään eteensä

 

DSCN7993
Poikaviikari baseballmatsissa

Suomalaisvahvistuksen museolle antoi näin tammikuussa Pentti Sammallahden näyttely ”Distant land”. Sammallahden teoksissa olennainen osa on kaipaus, onko se sitten kaipausta menneeseen vaiko tulevaisuuden odotusta.

 

DSCN7998 (2) – kopio
Luonnon omaa sommittelua Sandössä
DSCN8000 (2) – kopio
Islannin jylhää kauneutta

Ylemmässä kerroksessa saimme nauttia Alex Pragerin näyttelystä ”Welcome home”

Prager on valokuvaaja Los Angelesista, hänen työnsä ovat teknisesti taidokkaita, niissä kilpailevat keskenään todellisuus ja todellisuuden pimeä puoli.

DSCN8007 (2)
Pragerin töissä kannattaa kiinnittää huomio nerokkaisiin yksityiskohtiin

DSCN8010 (2)

Varoituksen sana Fotografiskan näyttelyvieraille – koko Slussenin alue on vieläkin remontissa. Parhaillaan odotellaan kultakimelteistä siltaa joka on rakennettu Kiinassa ja joka laivataan Ruotsiin. Silta tulee Södermalmin ja Vanhankaupungin väliin, se on 140 metriä pitkä, painaa 3700 tonnia ja maksaa 198 miljoonaa kruunua. Slussenin remontin loppumista odotellessa on tyydyttävä alituiseen muuttuviin liikennejärjestelyihin ja -esteisiin.

työmaa
Slussen  nyt, vanha silta korvataan pian kiinalaisella kultasillalla. kuva Clemént Morin.

 

bron
Tältä kultasilta tulee näyttämään. Kuva Projekt Slussen.

Seuraavana levähdyspaikkanamme oli  lounasravintola, nimittäin Södermalmstorgetilla sijaitseva Blå  dörren jota haukutaan hävyttömän hyväksi lounasravintolaksi. Nimensä ravintola on saanut samannimisestä oluthallista joka sijaitsi täällä 1600-luvulla.

Enpä tiedä, tilaamamme ahvenfileet olivat hieman mauttomia, ehkä se kuitenkin oli vain huonoa tuuria.

DSCN8021 (2)

Ravittuna oli hyvä jatkaa matkaa ja niinpä etenimmekin kohden Folkungagatania. Matkan varrella riitti houkutuksia.

Designtorget on kauppa missä on ihan pakko käydä. Mitäänhän näistä designin helmistä ei ihminen oikeasti tarvitse, mutta toisinaan niitä on vaikea jättää ostamatta.

DSCN8024 (2)

Kahviloita Söderissä riittää. Starbuck on päässyt kuvaan koska sijaitsee niin kauniissa rakennuksessa.

DSCN8026

Jos Gudrun Sjödenillä on ale ei siitä pysty kävelemään ohi. Tällä kertaa maltoin mieleni enkä ostanut mitään. (Oikeasti ei ollut kokoja).

Malmen on hotelli jossa kannattaa yöpyä näillä huudeilla. Perushotelli jonka sijainti  keskellä kaikkea on sen paras valtti.

DSCN8032 (2)

Vastapäätä hotelli Malmenia sijaitsee Medborgarplatsen ja siellä luistinrata. Se ettei luistelijoita näy johtuu siitä, että jää on juuri jäädytetty.

DSCN8034 (2)

dscn8035.jpg

Söderhallarna on paikka josta voi ostaa kaikenlaiset herkut. Se on myös täynnä lounaspaikkoja ja löytyypä sieltä elokuvateatterikin.

DSCN8036 (2)

DSCN8037

Itse asiassa Söder on kaupunginosa josta ei tarvitsisi lainkaan lähteä keskikaupungille. Sieltä löytyy myös gallerioita, kirppareita ja viihtyisiä ravintoloita. Erityisliikkeiden ohella Söderissä on myös kunnon ruokakauppoja, autoa ei välttämättä tarvita lainkaan.

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa

12 vastausta artikkeliin “Tukholman Södermalm on kaupunki kaupungissa

 1. Annukka || @happyannukka 19 tammikuun, 2020 — 10:53 pm

  Mä rakastan Söderin kauppahallia. Se on paras paikka viettää aikaa joko lounaan tai kahvittelun merkeissä, katsellen tukholmalaisia. Tunnelma siellä on ihan erilainen kuin vaikka Hietsun kauppahallissa. Muutenkin Söderissä on oma rento tunnelma.

  Tykkää

  1. Totta. Tunnelma on sellainen boheemin rento, Söderin kauppahallista on nykyisin tullut varsin suosittu lounaspaikka.

   Tykkää

 2. Malmenissa mekin olemme tainneet aikoinaan yöpyä ehkä parikin kertaa ennen kuin sukulaispoika muutti kaupungissa asuntoon, jossa on myös vieraiden käyttöön tarkoitettu yksiö.
  Fotografiskoista, niin Tukholmassa kuin Tallinnassa, kannattaisi joka reissulla muistaa, että nehän muuttuvat uusien näyttelyiden myötä jatkuvasti, eli niissä voisi melkein käydä vaikka joka viikolla.

  Tykkää

  1. Sukulaisia kannattaa tietysti hyödyntää, niin minäkin teen, mutta jos perhettä on vähän enemmän mukana niin minä menen vapaaehtoisesti Malmeniin.

   Tykkää

 3. Itselläni Södermalm on vielä tuntemattomampi alue, joten kiva kuulla että on paljon nähtävää ja tekemistä. Fotografiska on vielä käymättä, näyttelyn kuvat olivat kyllä mielenkiintoisia ja ehdoton suosikkini oli tuo asfalttikuva. Milloin tuo silta mahtaa valmistua? Mielestäni jo vuosi sitten tuo alue oli ihan solmussa…

  Tykkää

  1. Slussen remontoidaan kerran sadassa vuodessa ja nyt se tehdään kokonaan uusiksi. Ainakin vuosi vielä menee ennen kuin saamme ihailla lopullista tulosta.

   Tykkää

 4. Todella upeita kuvia Fotografiskassa, etenkin nuo alun surrealistiset teokset! Wau!
  Olen käynyt kerran Södermalmissa ja tykkäsin siitä myös paljon enemmän kuin keskikaupungista. Oli jotenkin tunnelmallinen fiilis ja kivoja kirppareita, antiikkikauppoja yms. Ja lähellä satamaa.

  Tykkää

  1. Fotografiska osaa aina yllättää, harmillisia vaan nuo vaihtuvat liikennejärjestelyt.

   Tykkää

 5. Viimeisimmästä Tukholman matkasta onkin jo aikaa ja hitsi että tuli ikävä Stokikseen, kun tätä postausta luki.
  Todella upeita nuo kuvat Fotografiskassa! Siellä en käynytkään viime kerralla joten ehdottomasti listalle kun seuraavan kerran Tukholma kutsuu. 🙂

  Tykkää

  1. Tukholmasta löytyy aina runsaasti tekemistä ja Fotografiskassa näyttelyt vaihtuvat tiheään joten siellä voisi toki käydä vaikka kerran kuussa.

   Tykkää

 6. Minä kovasti haluaisin palata Tukholmaan ajan kanssa, ja tutkia kaupunkia eri kaupunginosien mukaan. Usein siellä käynti on ollut pelkkä pyrähdys vanhassa kaupungissa, tai olen ollut töiden puitteissa, ja päivä on mennyt jossakin messuilla. Kerran otin satamasta sellaisen opastetun kierroksen, joka oli kyllä hyvä, mutta siinä ei jalkauduttu olleenkaan vaan istuttiin bussissa koko aika. Joskus olisi kiva olla vaikka koko viikko Tukholmassa, että ehtisi vierailemaan mahdollisimman monessa paikassa.

  Tykkää

  1. Niinhän siinä usein käy kun päiväseltään vierailee Tukholmassa ettei siinä oikein mitään ehdi tehdä. Viikossa ehtisi käydä läpi tärkeimmät nähtävyydet, oppaan kanssa vielä paremmin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close