Ensikertalainen Tbilisissä

Mitäkö tiesin etukäteen Tbilisistä? Tiesin ainakin, että se on Georgian pääkaupunki jossa asuu miljoona asukasta jotka käyvät rikkikylpylöissä ja ajelevat köysiradalla.

Koska tuo tieto ei kerro vielä paljoakaan kaupungista meillä oli kiire ottaa selvää mitä Tbilisillä oli meille tarjottavana. Aikaa ei ollut hukattavana syystä, että saavuimme Tbilisiin vasta illalla koska aikaa oli mennyt odotettua kauemmin Armenian luostareita tutkiessa ja toisaalta Tbilisiin ei voinut jäädä pitkäksi aikaa koska Sotši ja Formulat odottivat viikonloppuna ja tie sinne veisi jälleen yli vuorien, tällä kertaa Kaukasuksen ja Stepantsmindan kautta.

Kun kaupungin laimeahko yöelämä oli nähty päätimme vetäytyä hotelliimme ja jättää kaupungin tarkemman tutkimisen seuraavaan päivään.

Turistibussilla ympäri Tbilisiä

Saadaksemme yleiskuvan kaupungista turvauduimme hyväksi havaittuun keinoon, nimittäin Hop on- hop off-bussiin. Tällaisella turistibussilla on hyvät ja huonot puolensa. Kaupungista saa kyllä yleissilmäyksen, mutta mistään ei saa tarkempaa kuvaa jäämättä välillä kyydistä. Saa myös unohtaa korkealaatuiset valokuvat, hyvä kun saa jotain napsittua puunlatvojen ja sähkölinjojen välistä bussin täristellessä eteenpäin.

Kaupunkia hallitsee Kura-joki (tunnettu myös nimellä Mtkvari-joki) ja sen yli vievät sillat joista varmastikin kuvatuin on rauhansilta, Peace Bridge. Silta on italialaisen Michele de Lucchin suunittelema kävelysilta joka on muotonsa vuoksi saanut lempinimen ”terveysside”.

DSCN7527

Silta on ultramoderni ja hyvinkin näyttävä, kansalaisten mielipiteet kuitenkin jakautuvat sillan ja muiden uusien, futurististen rakennelmien suhteen. Silta oli Georgian ensimmäisen presidentin Saakašvilin idea, hän halusi muuttaa kaupungin kertaheitolla länsimaisemmaksi ja hän tilasi länsimaisia arkkitehtejä suunnittelemaan uusia rakennuksia. Saakašvilin seuraaja, pääministeri Ivanišvili taas oli aivan toista mieltä, hänen mielestään vanhaa tuli kunnioittaa ja kunnostaa. Ivanišvili keskeyttikin kaikki uudet rakennusprojektit. Kaupunki on nykyisellään mielenkiintoinen kooste persialaista, bysanttilaista ja neuvostoaikaista rakennuskantaa, osassa taloista kiiltelee lasi ja kromi, osassa lahoaa lauta ja ruostuu rauta.

Myös kaupungin virastotalo on italialaissuunnittelijoiden käsialaa. Massimiliano ja Doriana Fuksas ovat suunnitelleet tämän lasista ja teräksestä tehdyn palatsin. Talossa on seitsemän eri toimistoa joissa kussakin on oma terälehti kattona. Kattoja puolestaan kannattavat teräspilarit. Eri osastoja yhdistävät kävelysillat ja kun käyskentelee rakennuksen pohjalla voi kuvitella olevansa sienimetsässä. Rakennusta kutsutaankin ”sienitaloksi”.

20190926_092630

DSCN7533
Perinteisempää rakennuskantaa

DSCN7553 – kopio

DSCN7536 (2)
Taustalla Narikalan linnoitus

DSCN7524

Tbilisissä riittää myös kirkkoja, 90 % väestöstä on ortodoksikristittyjä ja 10% muslimeja.

Pyhä Yrjö tai toiselta nimeltään Georgios Voittaja on Georgian suosituimpia uskonnollisia hahmoja. Pyhä Yrjö on kuvattuna patsaissa ja tauluissa.

DSCN7518 (2)
Vapaudenaukiolla taistelee Pyhä Yrjö lohikäärmeen kanssa

Rauhansillan kohdalla oli pakko hypätä turistibussista koska näkymät olivat niin houkuttelevat, siltaa kylliksi ihailtuamme eksyimme ruokakatujen houkuttelevien tarjousten sokkeloihin.

DSCN7546 – kopio

DSCN7545 – kopio

DSCN7540 – kopio

DSCN7544 – kopio

20190926_122031
Pieni välipala on aina paikallaan

20190926_121202

Kuten muissakin Kaukasian-maiden pääkaupungeissa Tbilisissäkin pääsi ylös vuorelle ihailemaan näköalaa alhaalla. Oli kaksi vaihtoehtoa; joko joen rannalta gondolihissillä tai vuoren rinteeltä funikulaarilla. Valitsimme jälkimmäisen, se kuljetti meidät Mtatsmindan puistoalueelle. Sieltä löytyi huvipuisto, tv-torni ja suuri määrä erilaisia ruokapaikkoja. Ja tottakai myös mahtavat maisemat yli koko kaupungin.

Ja mikä maistuisikaan paremmin tbilisiläisessä ravintolassa kuin hatsapurit ja khinkalit.

DSCN7529
Gondolihissi vuorelle ja presidentin palatsi
DSCN7563 – kopio
Funikulaarillakin pääsee ylös
DSCN7576 – kopio
Pyhän kolminaisuuden katedraali näkyi ylhäältä koko komeudessaan
DSCN7577 – kopio
Tbilisin konserttitalo näyttää kahdelta jättiputkelta

DSCN7572 (2) – kopio

DSCN7573 – kopio
Tervetuloa

DSCN7570 – kopio

DSCN7566 – kopio
Parhaat päivänsä nähnyt tv-torni

Laskeuduttuamme vuorelta jouduimme keskelle ostoskadun iltapäiväruuhkaa. Käväisimme sitten ihailemassa kukkatorin loistoa ja pujahdimme sen jälkeen viinikellariin koska paikka mainosti ilmaista wine tastingia.

DSCN7582
Mikähän liike? Ihan helppojahan nuo kirjaimet, tietysti paikallinen H&M
DSCN7513
Kukkatori pursuili loistossaan

Näitä viininmaisteluja ja viinitiloja Georgiassa riittää, onhan se johtavia viinimaita, me jatkoimme tällä kertaa matkaamme ilman ostoksia.

DSCN7584

20190926_163342
Pakko pistäytyä wine tastingissä

Oli aika käydä ostamassa vähän evästä matkalle kohti Kaukasuksen vuoria. Tbilisinvierailu jäi valitettavasti lyhyeksi, mutta mikäli joku suunnittelee matkaa Georgiaan niin ohjeistaisin varaamaan Tbilisiä varten koko viikon. Tbilisistä käsin on kätevä käydä retkillä lähistöllä ja sieltä on toimivat junayhteydet Georgian muihin kaupunkeihin. Vaikka meidän Tbilisinvierailumme jäi vähän tyngäksi niin ehdimme sentään tutkia muuta Georgiaa lännestä itään ja pohjoisesta etelään, tutuiksi kävivät vuoristoinen Mestia, satamakaupunki Batumi, Kutaisi, Gori ja Stepantsminda. Seuraavaa lomakohdetta suunnitellessa kannattaa muistaa Georgia, sitä tuskin tulet katumaan!

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa

12 vastausta artikkeliin “Ensikertalainen Tbilisissä

 1. Tyngäksi jäi, kun mukana ei ole yhtään kuvaa nukketeatterin vinosta kellosta – jo toisaalta, matkusti kuka tahansa mihin kaupunkiin tahansa, niin aina joku voi kysyä, että etkö käynyt juuri siinä ravintolassa/kahvilassa/museossa/kadunkulmassa 🙂 – joten älä ota tätä tosissasi!
  https://meriharakka.net/2014/05/21/tbilisi/

  Tykkää

  1. Oli niin huono kuva siitä kellosta😁mutta tyngäksihän tuokin vierailu jäi, siitä ei voi olla eri mieltä.

   Tykkää

 2. Tuli taas ikävä Georgiaan. Stepantsminda on ihana.
  Tuosta rauhan sillasta kuulin kaupunkikierroksella, että sen takia Tbilisin vanhasta kaupungista ei tullut Unescon maailmanperintökohdetta. Tämä oli kuulemma jo harkinnassa.

  Tykkää

  1. On sitä huonompiakin maailmanperintökohteita, kyllä Tbilisi olisi arvonimen ansainnut.

   Tykkää

 3. Olipas mielenkiintoinen kohde. Harvemmin tulee juttuja täältä suunnalta, niin oli kiva nähdä miltä Tbilisissä näyttää. Joskus tulee harmittavasti tuollaisiakin reissuja, että jonkun paikan kiertäminen jää vähille mutta voihan sitä sitten aina joskus palailla takaisin jos jää harmittamaan. Kotona sen sitten huomaa, että jäikö paikka mieleen sillä tavalla, että sinne haluaa vielä takaisin.

  Tykkää

  1. Georgia on helppo ja edullinen kohde, niin että viikon omatoimimatka voisi olla ihan kohdallaan. Juuri nyt on tosin muita suunnitelmia.

   Tykkää

 4. Georgiaa ja Tbilisiäkin tuodaan selvästi markkinoille enemmän. Kiva oli lukea näinkin paljon uutta Tbilisistä ja valloittavia kuvia. Kohde kun kummittelee aina silloin tällöin tuolla omilla kohdelistoilla.

  Tykkää

  1. Kaikki tietämäni Georgiassa vierailleet ovat maahan myös ihastuneet.

   Tykkää

 5. Tblisi kiinnostaa meitäkin ja sinne varmaan ihan lähivuosina suuntaamme. Mielenkiintoinen postaus ja kuviasi taas siemailin tunteen palolla, jospa tuonne pian itsekin pääsisi elämöimään. Kiitos 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos kun jaksoit lukea. Uskoakseni turistivirta Georgiaan ja Tbilisiin tulee kasvamaan tulevina vuosina.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close