Päivä bussimatkailijan elämässä, matkailua Azerbaidzanissa

Lähdettyämme Bakusta oli ensimmäinen kohteemme jo 30 kilometrin päässä kaupungista, nimittäin Baku Ateshgah eli Ikuisen tulen temppeli Bakun ulkopuolella.

Temppeli on hindujen rakentama 1700-1800-luvulla, mutta itse paikka on ikivanha zarahustralaisten tulenpalvojien pyhä paikka.

Olimme hieman turhan aikaisin liikkeellä, temppeli avattiin vasta kymmeneltä, mutta vaikka odottavan aika on pitkä niin kannatti odottaa pääsyä tälle kuuluisalle paikalle. Paikka tuntui ainutlaatuiselta eikä sen hohtoa pystynyt haihduttamaan edes sisäänvyöryvä turistilauma.

Itse ikuiselle tulelle löytyy arkinen selitys, tuli johtuu maan alla olevasta kaasusta joka palaa päästessään hapen kanssa yhteyteen.

Matkan varrella näkyi myös runsaanlaisesti öljynporaustorneja, oltiin siis öljyvaltiossa.

Tiemme jatkui pohjoiseen läpi autionoloisten hiekkadyynien, pienten, ankeantuntuisten kylien ja rutikuivien laidunmaiden. Noustiin ylös vuoristoon yli 900 metrin korkeuteen, laskeuduttiin alas pitkin serpentiiniteitä ja noustiin taas ylös. Tienvarsilla näkyi välillä muutama lammaslauma kaluamassa kuivuneita heinätupsuja. Löytyi myös sinikeltaisiksi maalattuja mehiläispesiä ja myytävänä olevaa hunajaa. Poissa olivat viiniviljelmät ja lehmät joita olimme saaneet ihailla tullessamme Bakuun etelänpuoleista tietä, tämä pohjoisen tie oli paljon kuivempaa seutua.

Parin puolentunnin pysähdyksen jälkeen saavuimme määränpäähän, Shekiin, joka on pieni, mutta vireäntuntuinen 68.000 asukkaan kaupunki 300 kilometriä Bakusta.

Bussi parkkeerattiin joenvarteen ja ryhdyimme etsimään illan majoitusta.

Löytyihän niitä messeviä majoituspaikkoja pikkurahallakin, azerbaizdanilaisten keskimääräinen nettokuukausiansio kun on vain 230 euroa niin hotellihuonekin irtoaa parillakymmenellä eurolla. Minun hotellini oli Yaffle Inn Boutique hotel

jonka toimelias isäntä hykerteli kun vähän useampikin vieras saapui hänen majataloonsa ja tukku manateja eli paikallisia seteleitä siirtyi taskusta toiseen.

Kaupunkilaiset, etupäässä kaupungilla parveilevat miehet suhtautuivat turisteihin uteliaan tuttavallisesti. Kaupunkikierros jäi aika lyhyeksi sillä pitkän bussimatkan jälkeen sitä jo halusi jotain vatsantäytettä. Pian oli googlesta löydetty hyvät arvioinnit saanut Cholobi Khan-ravintola ja aika monen matkamiehen jalat astelivat kohden tätä ravitsemusliikettä.

Sisäpuutarhassa pulppusivat suihkulähteet ja kukkivat kukat, ruokana oli mm. liha- ja kalakebapia jotka maittoivat hyvin nälkäisille matkaajille.

Aamulla jo kello 5.15 vyöryi ilmoille rukouskutsu läheisestä minareetista. Se sekoittui koirien reviirihaukkuun. Uusi päivä. Hotellin ruokasalissa olivat pöydät jo katettuna, keittiössä valmisti kokki aamiaista ja iltamyöhäisellä jätetyt pyykit odottivat pestyinä respassa.

Aamiainen oli todella monipuolinen sisältäen azerbaidzanilaisia herkkuja ja hedelmiä. Hotellin isäntä täytti kaikki toiveemme, antoi ylimääräiset hedelmärasiat matkaevääksi ja kuvasi bussimme lähdön jääden kadulle vilkuttamaan. Matka saattoi taas jatkua.

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi

20 vastausta artikkeliin “Päivä bussimatkailijan elämässä, matkailua Azerbaidzanissa

  1. Tuo ikuinen tuli kyllä kiinnostaa ja varmasti tosiaan kun lähtee bakusta liikkeelle näkee enemmän maaseutua ja miten paikalliset elävät.

    Tykkää

    1. Baku ja maaseutu ovat kuin kaksi eri maailmaa, mikäli näkisi vain Bakun saisi ihan eri kuvan Azerbaidzanista.

      Liked by 1 henkilö

  2. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta reissulta ja kohteelta. Saako kysyä tarkemmin, millainen reissukokonaisuus tuo on? Vähän katselin aiempia postauksia, mutta en äkkiseltään löytänyt vastausta.

    Tykkää

    1. Tästä matkasta en ole vielä paljoa ehtinyt kirjoittaa, jatkoa seuraa. Kyseessä on siis Pikavuoron matka Suomesta Odessaan, sieltä yli Mustanmeren Batumiin, kiertelyä Kaukasiassa ja Venäjän kautta takaisin Suomeen. Kyseessä ei ole valmismatka vaan kyytiin saa tulla mistä maasta haluaa ja pois pääsee kun haluaa. Minä poistun kyydistä Sotshissa. Matkan etenemistä voi seurata Facebookissa.

      Liked by 1 henkilö

  3. Baku Ateshgah oli kyllä vaikuttava paikka, joskin meidän oppaamme oli niin innostunut asiasta, että kierrätti meitä siellä monen tunnin verran ja kieltämättä lyhyempikin visiitti olisi riittänyt. Käytiin myös todistamassa Yanar Dagin edelleen leimuavaa luonnontulta, mutta siellä oli rakennustyöt täysillä käynnissä. Paikalle rakennetaan jotain isompaa turisteille suunnattua keidasta, joten ehkä sinnekin turistijoukot löytävät yhä isommissa määrin palveluiden valmistumisen myötä. Azerien tuloerot konkretisoituu ihan hullulla tavalla kun ajaa vauraasta Bakusta maaseudulle, jossa tulot ovat aivan mitättömät. Mielenkiintoista lukea myös Shekistä, se ei ole entuudestaan tuttu! Herkullisen näköinen aamiainen.

    Tykkää

    1. Meidän visiitimme Ateshgaiin oli ehkä turhankin hätäinen aikataulullisista syistä ja ilman opasta. Voi olla, että paikan lumous kärsii jos paikasta rakennetaan valtaisa turistinähtävyys.

      Tykkää

  4. Kiva lukea vähän erilaisista matkakohteista, jotka itselle on ihan tuntemattomia vielä. Varmasti mielenkiintoinen reissu!

    Tykkää

    1. Mielenkiintoinen kyllä ja vaikka nuo Kaukasian maat ovat toistensa vieressä ja niillä on samantapainen lähihistoria, ovat ne kaikki kuitenkin erilaisia.

      Liked by 1 henkilö

  5. Kun kävin Bakussa, paikalliset kehuivat tuota Shekiä ja näyttivät kuvia sieltä. Jos joskus vielä maahan palaan, sinne haluan ehdottomasti mennä.

    Tykkää

    1. Kaunis kaupunki jota olisi voinut kauemminkin katsella.

      Tykkää

  6. Baku Ateshgah käydessäni siellä oli suhteellisen paljon turisteja, ja tuntui että siitä ollaan tekemässä jotain ”huvipuistoa” kuten läheinen toinen ”ulkoilmamuseo”. Vierestä löytyi kuitenkin paljon vielä haisevia ja ympäristöä tuhoavia öljynporaus torneja ja laitteita — niitä ei olisi saanut kuvata edes. Outoa. Ehkäpä yrittivät välttää turistia näkemästä luonnonkatastrofia – vaikka kyllähän se oli täysin ilmeinen.

    Tykkää

    1. Niitä öljynporaustorneja kyllä näkyi ja taisivat olla vielä toiminnassakin. Toivottavasti eivät tee mitään huvipuistoa ja pilaa paikkaa liiallisella rakentamisella.

      Tykkää

  7. Kiva lukea välillä vähän erikoisemmista matkakohteista. Bakusta on jonkun verran ollut juttua, mutta ei suinkaan liikaa 🙂 Azerbaizan kuulostaa kyllä kiinnostavalta kohteelta ja varsinkin jos kiertää myös maaseudulla, niin siitä saa enemmän irti kuin pelkästä kaupunkilomailusta.

    Tykkää

    1. Azerbaidzan(kin) oli kiinnostava matkakohde ja erilainen kuin olin kuvitellut. Bakusta kerron vielä lisää jatkossa.

      Tykkää

  8. Varmasti mielenkiintoinen reissu. Ei ole kyllä päätä huimaavia hintoja siellä.

    Tykkää

    1. Hintataso oli edullinen Azerbaidzanissa ja vielä edullisempi Armeniassa ja Georgiassa
      Kukkaro kiitti.

      Liked by 1 henkilö

  9. Bussimatka vähän tuntemattomampia kohteisiin ja aika hyvin toisiin hitsautuneen porukan kanssa kuullostaa kyllä hyvälle. Kivoja tarinoita olet matkan varrelta koostanut. Keep it going !

    Tykkää

    1. Vähän täytyy välillä olla seikkailua mukana ja Pikavuoron matkassa seikkailuakin löytyy. Samassa seurassa kun viikkoja matkailee niin tutuksihan nuo todella tulevat ja ovat tosiaankin samanhenkisiä, näillä matkoilla eivät nipottajat viihtyisikään.

      Tykkää

  10. Olipas kuivaa ja karua.
    Ihana tuo kuvaus ”hykertelevästä hotelli-isännästä”. Joskus tosiaan oikein näkee hotellinpitäjän silmistä, kun hän mielessään laskee kuinka paljon rahaa on tulossa 😀

    Tykkää

    1. Tämän hotellin isäntä laski seteleitä kädessään ihan livenä, kaikki kun eivät maksaneet kortilla koska manaateista tuli päästä eroon.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.