Risteily yli Mustanmeren

Bussimme saapui viimein Ukrainan satamakaupunkiin Odessaan, sieltä oli tarkoitus jatkaa matkaa vesitse. Satamaan oli saapumassa ro-ro alus Kaunas, tosin jo matkalla oli tiedotettu, että Kaunas olisi aikataulustaan myöhässä. Myöhemmin selvisi, että aluksen lähtö siirtyisi seuraavaan päivään. Mikäs siinä, Odessassa riittää katsomista. Laivaa odotellesamme kevensimme myös ottomatteja sillä laivaliput täytyi käydä maksamassa Ukrferryn toimistossa käteisellä. Näin tapahtuikin ja Jani lähti setelinipun kanssa matkaan ”turvamies” seuranaan. Seuraavana aamuna lähdetiin sitten Tsornomorskiin mistä pääsi laivalle, tosin tulliselvitykset ja passintarkastukset olivat aikavia ja raahattuamme laivaan matkatavaramme autokannen kautta ja saatuamme hyttimme ei pitkään aikaan tapahtunut muuta kuin rekkojen ja junien ajoa autokansille. Kuudelta olimme jo vuorokauden myöhässä mutta vasta puoli kahdeksalta päästiin matkaan. Merimatka Odessasta Georgian Batumiin olisi yli 1000 kilometrin pituinen ja kestäisi yli kaksi vuorokautta.

Screenshot_20190826-170214
Reitti yli Mustanmeren, paitsi, että Krim kierrettiin

 

Uskomaton määrä rekkoja ajoi sisään

Kaunas-autolautta oli 190 metriä pitkä ja se oli valmistettu Saksassa vuonna -89. Siihen mahtui 49 junavaunua ja 80 rekkaa. Junavaunuja ja rekkoja oli kahdessa kerroksessa, hyttejä kolmessa kerroksessa. Kaikki hytit olivat samanlaisia kerrossänkyineen ja sohvineen vaikka niitä oli myyty eri hyttiluokissa. Laivalippuun kuului kolme ateriaa päivässä, ne tarjoiltiin laivan ruokasalissa sotilaalliseen tapaan valmiina annoksina määrättyinä aikoina. Jokainen matkustaja istui omassa kuuden hengen pöydässään omalla paikallaan. Kovaäänisestä tuli ilmoitus ruokailun alkamisesta jolloin nälkäiset suunnistivat sopulilauman tavoin kohti ruokasalia. Puolen tunnin ruokailun jälkeen kovaäänisestä ilmoitettiin jälleen ruokailun olevan lopussa. Ruoka oli maittavaa ukrainalaista kotiruokaa, aamu alkoi puurolla, nakeilla ja munakkaalla, lounaalla ja illallisella tarjoiltiin lihaa tai kanaa salaattejakaan toki unohtamatta. Ruokajuomana oli mehu tai tee. Annokset olivat ”rekkamiesten annoksia”, ovathan laivan matkustajat tavallisesti pääosin rekankuljettajia. Suomalaista ryhmää ei tässä laivassa ollut aikaisemmin vielä ollut.

Kaikissa hyteissä oli kerrossängyt

 

Laivan ulkoilutila yläkannelta
DSCN6511
Odessa auringonlaskun aikaan
Pöytä on taas kerran katettu

 

Turvallisuusharjoitus

 

Laivalla piti olla baari ja olihan se baari siellä, valitettavasti se oli ja pysyi suljettuna. Samoin kävi laivan kaupalle, sinetit ovessa takasivat kaupan koskemattomuuden. Sinetit olivat muuten heinäkuulta.

Lohduton näky ilta illan jälkeen

 

Tämä oli osalle matkustajista tietysti kuin isku vyön alle, oli keksittävä muuta ajanvietettä kun nettiäkään ei ollut. Pikavuoromatkustaja on kuitenkin tunnetusti kekseliäs, pian kaivettiinkin esiin pelikortit, lautapelit, kirjat ja sudokut. Tuttavuuksia solmittiin muiden matkaajien kanssa, kuutamoa ihailtiin, bongailtiin meressä hyppiviä delfiinejä ja käytiin pitkiä ja antoisia keskusteluja. Oli myös mielenkiintoista katsella sikojen syöttämistä, mukanamme kun matkasi kolme rekallista possuja.

Ajankulua laivalla

 

Ensimmäisenä aamuna voimme herättyämme seurailla Krimin rantoja horisontissa, näkyipä kiikarilla jopa talotkin.

Krim horisontissa

 

Meri oli tasainen, viimeisenä päivänä jopa tyyni ja aurinko helli meitä, sää oli siis kaikin puolin onnistunut. Kolmannen päivän illansuussa nousivat Batumin ääriviivat vihdoin horisontista. Ennen pitkää porhalsi luotsi laivalle ja hyppäsi kyytiin, m/s Kaunas kiinnitettiin laituriin. Tullimiehet (tällä kertaa naiset) astuivat laivalle ja leimasivat passimme, olimme valmiit päättämään merimatkamme.

Viimein saavumme Batumiin

 

Luotsivene saapuu ohjaamaan laivamme satamaan

 

Nyt meitä odotti Batumi, Georgia ja uudet seikkailut. Seuraa Fammon matkantekoa myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi

14 vastausta artikkeliin “Risteily yli Mustanmeren

 1. Olipas mielenkiintoinen juttu, enkä ollut aiemmin tästä reitistä edes kuullutkaan. Hidas matkanteko voi joskus olla ihan hyvä juttu.

  Tykkää

  1. No eipä tuo ihan tavallinen reitti olekaan😁

   Tykkää

 2. Ei oikein osaa kuvitella että Mustameri on noin iso! Varmasti ollut mielenkiintoinen merimatka. Ei todellakaan mikään Viking linen perinteinen. Georgia kiinnostaa eli seuraan matkaanne.

  Tykkää

  1. No helpomminhan Georgiaan tietysti pääsee lentämällä. Tämä on tällaista vähän aikaavievempää matkailua.

   Liked by 1 henkilö

 3. En tiedä miksi, mutta jotenkin sitä tuntee aina kummaa romantiikkaa, kun oivaltaa, että joku on matkalla ”perinteisemmällä” aluksella. Vaikka ei se tosiasiassa aina niin romanttista olisikaan, varsinkaan jos tulee merisairaaksi. Lentämisessä ei vain ole sitä hohtoa, mikä vaikka laivamatkassa on – jännittävä reitti teillä!

  Tykkää

  1. Reitti on kyllä hieman erikoisempi, siitä romantiikasta en niin tiedä. Toki puitteet olivat kohdallaan, täysikuu ja lämmin meri-ilma.

   Tykkää

 4. Hauska kertomus, etenkin tuo sotilaallinen ruokailu. Kyllähän sitä ajan saa kulumaan, kunhan vaan ympärillä on kivaa seuraa. Onneksi teillä oli nätti keli!

  Tykkää

  1. Onneksi oli. Olin jo varautunut akunastoilla ja pahoinvointipillereillä, mutta keli oli mitä hienoin.

   Tykkää

 5. Kuulostaa tosi kiehtovalta!
  Possujen puolesta säälittää (tuskin olivat huvimatkalla meren yli) mutta muuten kuulostaa kaikessa ”pakkotylsyydessään” tosi upealle, ja tietenkin delfiinit.

  Tykkää

  1. Onneksi possuja ruokittiin säännöllisesti ja ne olivat rauhallisia, mutta tuskin ne kuitenkaan merimatkasta nauttivat. Enkä kyllä pystynyt syömään potkaa illallisella.

   Tykkää

 6. Hidas matkustaminen on mun makuun, silloin kun on riittävästi aikaa. Olittepa onnekkaita, kun näitte delfiinejä. 😊

  Tykkää

  1. Delfiinejä oli runsaasti, mutta valitettavasti hyppelivät niin nopeasti ja sen verran kaukana ettei minun laitteillani ehtinyt saada kunnon kuvia.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close